Pray For MH370

Pray For MH370

NAK CEPAT KAYA ATAU NAK RUGI CEPAT?

Modus operandi sindiket ialah dengan ‘memancing’ mangsa melalui laman sembang di Internet ("chatting") kononnya untuk menjadi teman istimewa atau sahabat baik sebelum mereka secara licik ditawarkan bungkusan mengandungi hadiah mahal, pekerjaan bergaji lumayan atau kegiatan ‘black money.’ Sila layari pautan untuk penerangan selanjutnya.

32 ditahan di Kepong


Kegiatan penipuan didalangi warga Afrika yang bergiat aktif memperdaya warga tempatan sehingga mampu memperoleh keuntungan atas angin berjumlah jutaan ringgit tumpas selepas sepasukan polis Bukit Aman menyerbu empat premis di Metro Prima Kepong, kelmarin.

Berikutan serbuan itu, seramai 32 orang ditahan termasuk 29 warga Afrika yang dipercayai ahli sindiket penipuan berkenaan.

Turut ditahan dalam serbuan kira-kira jam 3 petang itu ialah dua wanita warga Afrika dan tiga wanita tempatan dan pemeriksaan juga mendapati 19 lelaki warga Afrika tidak mempunyai dokumen perjalanan sah.

Timbalan Pengarah I Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Datuk Nooryah Md Anvar (gambar) berkata, modus operandi sindiket ini adalah dengan ‘memancing’ mangsa melalui laman sembang di Internet kononnya untuk menjadi teman istimewa atau sahabat baik sebelum mereka secara licik ditawarkan bungkusan mengandungi hadiah mahal, pekerjaan bergaji lumayan atau kegiatan ‘black money.’

“Siasatan awal mendapati penipuan penghantaran bungkusan mencecah RM3.7 juta dengan menjadikan wanita sebagai mangsa utama, malah ada antara mereka pernah berjumpa beberapa kali dengan ahli sindiket terbabit.

“Selepas perkenalan membabitkan tempoh yang lama, barulah hadiah berupa wang tunai antarabangsa dan barangan berjenama eksklusif ditawarkan,” katanya, semalam.

Bagaimanapun, mangsa perlu membayar wang pelepasan kepada sindiket itu kononnya bungkusan terbabit ditahan pihak kastam.

“Mangsa menyedari diperdaya setelah kiriman bungkusan yang kononnya mengandungi barangan berharga itu tidak tiba seperti yang dijanjikan,” katanya.

Nooryah berkata, pihaknya percaya dengan tertumpasnya sindiket ini yang dipercayai beroperasi sejak empat tahun lalu, lebih beratus-ratus kes membabitkan penipuan dapat diselesaikan

“Sindiket ini turut didapati terbabit memperdayakan mangsa dengan menawarkan tawaran kerja dalam sektor pemasaran, perhotelan dan telekomunikasi kepada orang tempatan serta rakyat beberapa negara jiran,” katanya.

Katanya, bagi setiap tawaran itu, mangsa perlu membayar wang pemprosesan dan visa berjumlah antara RM1,000 dan RM10,000.

“Kebanyakan mangsa menyedari mereka ditipu selepas suspek menghilangkan diri. Sindiket ini turut terbabit dengan lebih 100 kes membabitkan black money,” katanya.

Oleh Shanty Nur Shaffizan Shafee/Metro


PENIPUAN DI INTERNET DAN BAGAIMANA MENGENALINYA


skim pak man telo wujud di amerika

Read More “NAK CEPAT KAYA ATAU NAK RUGI CEPAT?”  »»

ANN WAN SENG KELUAR BUKU ULAS ISU MURTAD

Saudara Ann Wan Seng, 40 tahun, memeluk Islam 13 tahun yang lalu seorang aktivis masyarakat, antara jawatan kehormat beliau ialah Setiausaha Agung MACMA (Muslim Chinese Association Of Malaysia) dan setiausaha PERKIM telah berjaya menghasilkan sebuah buku mengulas isu murtad yang baru dilancarkan di ibukota baru-baru ini oleh SS Dato' Mufti Perak.

Buku yang berharga RM21.90 (MB) dan M24.90 (MT) kini berada di pasaran.


Video Individu Islam Bertanggungjawab Menegakkan Kebenaran di sini video

Read More “ANN WAN SENG KELUAR BUKU ULAS ISU MURTAD”  »»

JAKIM, MUFTI SERTA NGO LAIN BUKAN TUNGGUL ATAU PERABOT

Tanpa merujuk kepada JAKIM, Majlis Fatwa atau Mufti, kabinet yang mendahulukan rakyat dan mengutamakan prestasi telah mebuat keputusan berdasarkan "hujah otak".

Penentuan Status Agama Anak Perlu Lihat Hukum Syarak Dan Perundangan - Jakim


Penentuan status agama anak apabila apabila salah seorang ibu atau bapa memeluk agama Islam perlu dilihat kepada hukum syarak dan perundangan.

Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz (foto atas kiri) berkata menurut Perkara 12 (4) Perlembagaan Persekutuan, agama seseorang yang di bawah umur 18 tahun hendaklah ditetapkan oleh ibu atau bapa atau penjaganya.

"Berdasarkan peruntukan ini, persetujuan salah satu pihak sahaja adalah memadai dalam penentuan agama seorang kanak-kanak kerana perkataan yang digunakan dalam Perkara 12 (4) ini adalah 'parent or guardian', bukannya 'parents or guardian' yang mana ia bermaksud 'ibu atau bapa atau penjaga'," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Wan Mohamad berkata, Seksyen 95 Akta Pentadbiran Undang-undang Islam (Wilayah-wilayah Persekutuan) 1993 (Akta 505) pula memperuntuk bahawa seseorang kanak-kanak yang belum mencapai umur 18 tahun boleh masuk Islam jika ibu atau bapa atau penjaga mengizinkannya.

"Antara kes yang boleh dirujuk yang berkaitan dengan hak penentuan agama anak ialah kes Subashini Rajasingam lwn Saravanan Thangathoray, di mana Mahkamah Persekutuan telah memutuskan bahawa bapa kanak-kanak tersebut mempunyai kuasa untuk mengislamkan anaknya berdasarkan Perkara 12 (4) Perlembagaan Persekutuan.

"Ini adalah kerana berdasarkan Perkara 12 (4) itu, agama seseorang yang di bawah umur 18 tahun hendaklah ditetapkan oleh ibu atau bapa atau penjaganya, oleh itu dalam kes ini suami adalah berhak untuk mengislamkan anaknya walaupun isterinya tidak bersetuju," katanya.

Wan Mohamad berkata, dari segi hukum syarak pula, mereka yang berhak menjaga dan memelihara anak mestilah seorang Islam, kerana jika orang itu bukan beragama Islam dikhuatiri akan memberi fitnah kepada agama kanak-kanak di bawah jagaannya.

Katanya, hak seorang muallaf di sisi undang-undang juga perlu dipertahankan, dan seseorang yang memeluk Islam itu tidak sewajarnya dianggap ingin melarikan diri dari tanggungjawab.

Semalam, Kabinet memutuskan bahawa anak-anak kekal menganut agama asal ibu bapa masing-masing semasa berkahwin, walaupun ibu atau bapa mereka kemudiannya memeluk agama lain.

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz semasa mengumumkan perkara itu berkata keputusan tersebut adalah antara penyelesaian jangka panjang yang dicapai oleh Kabinet memandangkan lebih banyak kes seperti yang melibatkan Mohd Ridzuan Abdullah dan isterinya Indra Gandhi, dijangka muncul pada masa akan datang.

Mohd Ridzuan, atau Patmanathan a/l Krishnan, 40, bekas penganut Hindu, yang kini memeluk Islam, dilaporkan telah menukar agama anaknya -- Tevi Darsiny, 12, Karan Dinesh, 11, dan Prasana Diksa, 1 -- kepada Islam pada 12 April serta memohon hak penjagaan terhadap mereka di Mahkamah Syariah walaupun emak mereka masih beragama Hindu.

Merujuk kepada kes yang sedang dibicarakan di Mahkamah Tinggi Syariah Perak itu, Wan Mohamad berkata semua pihak perlu bersabar dan menghormati keputusan kes itu memandangkan perbicaraan masih belum selesai.

Semua pihak juga seharusnya mematuhi peruntukan undang-undang Islam dan Perlembagaan Persekutuan khususnya kerana ia merupakan undang-undang utama Persekutuan, katanya.

BERNAMA


Get views from muftis first, government urged


Perak Mufti Datuk Seri Harussani Zakaria has urged the government to get views from the Malaysian Mufti Council before making any decision regarding Islam to avoid confusion.

He said the government decision that a child's religion must be in accordance with the common religion of the parents at the time of marriage should have been discussed by the council before hand.

"In Islam when the father or mother is a Muslim, the child automatically becomes Muslim unless the child is above 15 years of age and can choose his own religion," he said here today.

He was commenting on the Cabinet's decision yesterday, announced by Minister in the Prime Minister's Department Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz, that when a parent converted to another religion, the children remains with the religion of their parents at the time of marriage.

In KUALA LUMPUR, several Islamic non-governmental organisations urged the government to review the decision, saying that it was made without taking into consideration the existing laws and views from the relevant parties.

The decision denied the rights of people who converted to Islam, said Malaysian Syariah Lawyer Association president Mohamad Isa Abdul Latif at a press conference attended also by other bodies including the Malaysian Islamic Youth Movement and Pan-Malaysian Dakwah and Welfare Association for Muslim Converts.

BERNAMA

Read More “JAKIM, MUFTI SERTA NGO LAIN BUKAN TUNGGUL ATAU PERABOT”  »»

FAKTOR ASSOBIYAH DALAM NASIONALISME PENGARUHI PERLANTIKAN PENGERUSI


Lapan badan Umno perhubungan negeri iaitu Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Wilayah Persekutuan, Kelantan dan Terengganu mendapat Pengerusi baru.

Rombakan ini bertujuan tidak lain dan tidak bukan sebagai "penyejuk serta pententeram hati" agar tiada yang merajuk dan bawa diri lantaran patah hati.

Pengerusi Baru Perhubungan UMNO Negeri

Selangor : DS Najib

Wilayah Persekutuan: Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Kedah: Datuk Seri Mohd Shafie Apdal

Pulau Pinang: Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi

Kelantan: Datuk Mustapa Mohamed.

Terengganu: Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein

Perlis: Datuk Seri Dr Md Isa SabuPengerusi Yang dikekalkan


Perak - Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir

Pahang - Datuk Seri Adnan Yaacob

Negeri Sembilan - Datuk Mohamad Hasan

Melaka - Datuk Seri Mohd. Ali Rustam

Johor - Datuk Abdul Ghani Othman

Sabah - Datuk Seri Musa Aman

TS Shahidan Kassim, Datuk Razali Ibrahim.

Dr. Wan Norashikin,Datuk Razali Ibrahim, DS Rafidah Aziz dan Datuk Kamilia Ibrahim (foto atas kanan) dilantik menganggotai MT Umno.


Perubahan Ketua Langkah Reda Krisis Terengganu


Krisis kepimpinan Umno di Terengganu baru-baru ini dilihat sebagai mendorong pucuk pimpinan parti melantik naib presiden Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein sebagai pengerusi badan perhubungan negeri itu yang baru.

Ia sekaligus menyebabkan Datuk Seri Ahmad Said menjadi satu-satunya Menteri Besar daripada Umno yang tidak dilantik sebagai pengerusi badan perhubungan negeri.

Bagaimanapun, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak selaku presiden Umno berkata bahawa Menteri Besar yang tidak dilantik akan dijemput menghadiri mesyuarat Majlis Tertinggi (MT).

Najib, yang mempengerusikan mesyuarat MT Umno hari ini, mengumumkan pelantikan pengerusi baru bagi lapan badan Umno perhubungan negeri iaitu Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Wilayah Persekutuan, Kelantan dan Terengganu.

Sementara itu, Ahmad Said, bekas pengerusi yang kini menjadi timbalan pengerusi perhubungan negeri berkata beliau sedia memberi kerjasama penuh kepada Hishammuddin untuk mengukuhkan Umno di Terengganu bagi menghadapi pilihan raya akan datang.

Krisis kepimpinan Umno di Terengganu memuncak apabila 10 anggota Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu dari Umno "memboikot" persidangan DUN itu ekoran dakwaan wujud ugutan supaya tidak membuat usul tidak percaya terhadap Ahmad.

Sementara itu, pemerhati politik melihat perubahan kepimpinan Umno di peringkat negeri sebagai usaha "mententeramkan" semula apa jua pergolakan dalam parti itu.

Lima lagi badan perhubungan Umno juga dipengerusikan oleh pemimpin-pemimpin tertinggi parti.

Selangor misalnya dipengerusikan oleh Najib sendiri manakala Wilayah Persekutuan diteraju Timbalan Presiden Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Dua naib presiden iaitu Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dipertanggungjawab meneraju Kedah dan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi (Pulau Pinang), sementara Kelantan dipengerusikan anggota Majlis Tertinggi (MT) Datuk Mustapa Mohamed.

Pemerhati politik Prof Dr Ahmad Atory Hussain melihat pelantikan lapan pengerusi baru itu akan `menyejukkan' keadaan pada peringkat akar umbi.

"Yang menyebabkan bergolak adalah perebutan jawatan pengerusi itu sendiri di kalangan pemimpin di negeri yang berkenaan, jadi dengan melantik orang luar sebagai pengerusi, tak adalah mereka ini nak bising sangat," kata pensyarah Dasar Awam dan Politik Malaysia dari Universiti Sains Malaysia (USM) itu.

Menurut Ahmad Atory, pergolakan di Terengganu dan Kedah berpunca daripada kewujudan `puak-puak' yang sekaligus memecah-belahkan parti.

Beliau bagaimanapun menyifatkan pelantikan Mohd Shafie selaku pemimpin Umno Sabah untuk meneraju Kedah sebagai sesuatu di luar jangka.

"Kedah ini semangat kenegeriannya kuat, tapi saya harap mereka boleh terima kerana sudah pasti beliau (Shafie) dipilih Datuk Seri Najib berasaskan keupayaannya," katanya.

Mengenai pelantikan bekas Ketua Wanita Umno Tan Sri Rafidah Aziz, Ahmad Atory berkata ia bukan suatu yang luar biasa kerana bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri itu sememangnya berpengalaman.

"Saya yakin beliau akan berupaya membantu menguatkan lagi Umno sebagai sebuah parti," katanya.

Bagaimanapun, sumber dalaman parti menyifatkan pelantikan Rafidah sebagai faktor `menyejukkan' hati penyokong beliau selepas tewas kepada Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil pada pemilihan parti bulan lalu.

Begitu juga halnya dengan pelantikan Datuk Seri Shahidan Kassim yang `kehilangan' jawatan pengerusi badan perhubungan Umno Perlis yang telah dipegangnya hampir empat penggal.

"Ini cara Presiden untuk menyejuk dan menyatukan semula Umno yang pada hakikatnya memang berpuak-puak. Kita tengok hasilnya nanti," kata sumber itu.

-- BERNAMA


Barisan Kepimpinan Baru Diyakini Mampu Mantapkan Umno

KUALA LUMPUR, 24 April (Bernama) -- Rombakan dalaman parti Umno dijangka dapat menyuntik nafas baru bagi memantapkan serta memulihkan keyakinan rakyat terhadap parti di bawah kepimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak.

Barisan kepimpinan baru yang diumumkan oleh Perdana Menteri selepas mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno hari ini jelas menggambarkan iltizam kepimpinan bagi membawa reformasi di peringkat negeri.

Ini jelas dengan pelantikan pemimpin tertinggi parti memainkan peranan untuk mendekatkan diri pada peringkat akar umbi serta hasrat 'membersihkan' sikap berpuak-puak di kalangan pemimpin Umno negeri.

Pelantikan baru itu mencerminkan keberanian Najib untuk membawa perubahan ketara kepada Umno yang sejak kebelakangan ini dikatakan gagal mendapatkan sokongan dan kepercayaan rakyat.

Ini adalah antara langkah parti untuk menghadapi pilihan raya umum ke-13 yang dijadualkan pada 2013 selepas kehilangan Kedah, Selangor, Perak, Pulau Pinang serta majoriti dua pertiga kerusi Barisan Nasional (BN) di Parlimen.

Pengerusi Perhubungan Umno Pulau Pinang yang baru Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata beliau akan menumpukan usaha memperkasakan program parti dengan kerjasama erat parti komponen BN lain.

Naib Presiden Umno Datuk Seri Mohd Shafie Apdal yang dilantik menerajui Badan Perhubungan Umno Kedah pula bertekad untuk memperkukuhkan Umno di peringkat negeri itu.

Ketua Wanita Umno Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata pelantikan Tan Sri Rafidah Aziz dan Datuk Kamilia Ibrahim ke dalam MT dilihat sebagai satu penghormatan kepada golongan wanita.

Bagi Ahli MT Datuk Hamzah Zainudin, beliau melihat pelantikan barisan pengerusi badan perhubungan negeri baru adalah pasukan mantap yang dapat membantu dan memberi sokongan kepada presiden parti.

"Ini adalah satu pasukan yang dapat meneruskan perjuangan parti ke satu arah yang lebih baik," kata Hamzah, yang juga Timbalan Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi.

Seorang lagi ahli MT, yang juga Anggota Parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Moktar Radin menyifatkan perubahan itu dapat menyakinkan rakyat untuk kembali menyokong Umno dan BN.

"Perubahan yang kita bincang ini ialah di mana pemimpin perlu mendekati rakyat bukan sahaja sekadar turun padang tapi mampu selesaikan masalah penduduk," katanya.

Ketua Puteri Umno Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata perbincangan mesyuarat itu menjurus kepada pembaharuan yang perlu dilakukan serta usaha merealisasikan konsep One Malaysia (1Malaysia).

Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin pula menyifatkan pelantikan Timbalan Presiden Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Pengerusi Perhubungan Wilayah Persekutuan sebagai keputusan tepat.

Katanya, pelantikan Timbalan Perdana Menteri itu akan memperkuat kembali parti itu serta mampu merampas semula kerusi pembangkang di Wilayah Persekutuan.

"Ia akan memberi semangat baru kepada kami untuk terus berjuang serta memantapkan lagi perjalanan parti, " kata Raja Nong yang dilantik sebagai timbalan kepada Muhyiddin.

Di KUALA TERENGGANU, Menteri Besar Datuk Ahmad Said berjanji untuk memberi kerjasama penuh kepada Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein yang dilantik sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu yang baru.

Katanya sebagai Timbalan Pengerusi Umno negeri, beliau akan bersama Naib Presiden Umno itu bagi menguatkan parti bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang.

"Datuk Seri Hishammuddin bukannya asing bagi Terengganu dan saya mengalu-alukan pelantikan beliau," katanya.

Ahmad percaya kombinasi antara Hishammuddin yang juga Menteri Dalam Negeri dan beliau dalah terbaik bagi menerajui Umno Terengganu.

Di ALOR SETAR, bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata beliau akan berdiri teguh di belakang Shafie.

Katanya beliau menerima dengan hati terbuka selepas digugurkan dari memegang jawatan itu dan akan memberi kerjasama demi kepentingan parti.

"Kekuatan Umno lebih penting daripada individu...saya harap kita (BN) dapat tawan semula Kedah dalam pilihan raya akan datang di bawah pimpinan beliau (Shafie)," katanya.

Di KOTA BAHARU, Tan Sri Annuar Musa berkata pemilihan Datuk Mustapa Mohamed sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan dianggap sebagai tepat kerana rekod dan komitmen tinggi beliau terhadap rakyat Kelantan dan Umno.

Beliau berkata Mustapa bukan sahaja mempunyai rekod perkhidmatan terhadap parti yang cemerlang malah komitmennya dalam kerajaan juga cukup bagus.

"Dengan kedudukan beliau sebagai Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri sememangnya dapat memberikan beliau kelebihan untuk mengukuhkan Umno di Kelantan.

Dalam pada itu, Mustapa pula berkata beliau berazam untuk mengukuhkan Umno dan memberi khidmat terbaik untuk rakyat Kelantan.

Ia merupakan pelantikan kedua beliau sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan. Beliau pernah memegang jawatan itu dari tahun 2000 hingga 2004.

Di KANGAR, Datuk Seri Shahidan Kassim akur dan menerima dengan hati terbuka apabila beliau tidak dikekalkan sebagai peneraju Umno Perlis.

Bekas Menteri Besar Perlis itu berharap peneraju Umno Perlis yang baru iaitu Datuk Seri Dr Md Isa Sabu yang juga Menteri Besar dapat melaksanakan tugas yang diamanahkan kepadanya dengan baik dan berkesan di samping berupaya menegakkan keadilan.

Saya tidak mempunyai masalah untuk memberi kerjasama kepada Md Isa demi kepentingan parti, katanya yang dilantik sebagai Ahli MT.

Di JOHOR BAHARU, Ketua Penerangan Umno yang baru Ahmad Maslan bertekad untuk mendekati generasi muda dan lama yang telah banyak berjasa kepada parti.

"Saya akan menumpahkan segala masa, tenaga, fikiran untuk mengukuhkan parti Umno demi agama, bangsa dan tanah air bagi membina 1Malaysia dengan rakyat didahulukan dan prestasi diutamakan," katanya.

Di SHAH ALAM, bekas Menteri Besar Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo percaya pemilihan Najib untuk menerajui badan perhubungan Umno negeri Selangor dapat membantu BN negeri merampas semula negeri itu dari Pakatan Rakyat pada pilihan raya umum akan datang.

"Saya amat percaya kepimpinan dinamik Perdana Menteri akan terus meningkatkan perpaduan di kalangan pemimpin Umno bahagian di negeri itu," kata ketua pembangkang Selangor itu.

BERNAMA


Full Report On New UMNO LineUp

Read More “FAKTOR ASSOBIYAH DALAM NASIONALISME PENGARUHI PERLANTIKAN PENGERUSI”  »»

MB SERTA EXCO PAHANG SILA LETAK JAWATAN

Jika BN Pahang bermaruah, terdapat sekurang-kurangnya #3 sebab kenapa DUN Pahang perlu dibubarkan:

1. Empat wakil rakyat, tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) dan seorang Ahli Parlimen dari Paya Pesar didapati mengamalkan politik wang dan dihukum serta diberi amaran oleh Lembaga Displin Umno Febuari lalu.

2. Barisan pimpinan kerajaan negeri gagal menunaikan amanah apabila melakukan kesilapan besar sehingga kerajaan negeri diarah membayar lebih RM60 juta kepada sebuah syarikat pembalakan Seruan Gemilang Makmur Sdn Bhd (SGMSB).

3. Selain itu anak syarikat kerajaan negeri yang telah disaman dan diarah membayar saman berjumlah RM30 juta kepada Agro bank.MB dan exco diminta letak jawatan, bubar Dun


Pesuruhjaya PAS Pahang, Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man mahu Menteri Besar Pahang, Dato' Seri Adnan Yaakub dan barisan exconya melepaskan jawatan dan membubarkan Dewan Undangan Negeri Pahang (Dun).

Beliau berkata, pembubaran Dun perlu dibuat memandangkan barisan pimpinan kerajaan negeri gagal menunaikan amanah apabila melakukan kesilapan besar sehingga kerajaan negeri diarah membayar lebih RM60 juta kepada sebuah syarikat pembalakan Seruan Gemilang Makmur Sdn Bhd (SGMSB).

Selain itu anak syarikat kerajaan negeri yang telah disaman dan diarah membayar saman berjumlah RM30 juta kepada Agro bank.

Menurut Tuan Ibrahim, empat wakil rakyat tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) dan seorang Ahli Parlimen dari Paya Pesar didapati mengamalkan politik wang dan dihukum serta diberi amaran oleh Lembaga Displin Umno Febuari lalu.

Beliau berkata ketiga-tiga Adun berkenaan sepatutnya diarah melepaskan jawatan kerana bertanggung jawab di atas perbuatan mereka tetapi menteri besar dan barisan eksconya tidak berbuat apa-apa.

"Keempat-empatnya memang mempunyai kes jika tidak masakan Lembaga Displin Umno menjatuhkan hukuman terhadap mereka," katanya.

Dari rentetan kes berkenaan, kata Tuan Ibrahim sudah memadai bagi sebuah kerajaan yang bermaruah untuk menyerahkan kembali mandat kepada rakyat bagi memilih kerajaan baru.

Menjelaskan lebih lanjut isu berkaitan, beliau berkata, sikap tidak serius kerajaan dapat dilihat dalam kes saman SGMSB di mana kerajaan boleh mengelak daripada dikenakan tindakan iaitu menyelesaikan dengan segera sama ada melalui rundingan dan sebagainya.

Namun Menteri Besar tidak mengambil peluang itu, hingga keadaan menjadi sulit dan sukar dan jumlah tunggakan bayaran semakin meningkat.

Jumlah tuntutan SGMSB diputuskan oleh mahkamah pada 2005 hanya berjumlah RM37 juta sahaja tetapi kini telah meningkat RM63 juta. Begitu juga SGMSB mahu berunding dengan kerajaan negeri tetapi tidak pernah dilayan.

Malah difahamkan kerajaan negeri langsung tidak mengindahkan perbicaraan pada peringkat awal dahulu sehinggalah kes berkenaan dibawa ke mahkamah rayuan.

Kini kita lihat, kerajaan negeri semakin terdesak dengan perintah mandamos 20 April lalu tetapi Menteri Besar berusaha melengahkan pembayaran dengan membawa kes baru ke mahkamah.

"Apakah belum cukup bagi rakyat dan perdana menteri baru untuk menilai kerajaan dan barisan exconya," soal beliau ketika ditemui di pejabatnya.

mns/Basiron Abdul Wahab/harakahdaily


ADNAN YAAKUB TIDA PILIHAN MELAINKAN UNDUR DIRI

Read More “MB SERTA EXCO PAHANG SILA LETAK JAWATAN”  »»

JJ MUNGKIN BENDAHARI AGUNG UMNO YANG BARU

Spekulasi dan khabar angin bertiup kencang apa yang bakal
berlaku dalam UMNO yang akan diumumkan
selepas mesyuarat Majlis Tertinggi esok. Tak sabar nak tunggu perkembangan sensasi dan terkini. Saya rakyat prihatin dan peduli.


Tengku Adnan Kekal, Tiga Negeri Alami Perubahan?


Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor besar kemungkinan akan mengekalkan jawatannya, manakala Datuk Seri Dr Jamaludin Jarjis, mungkin dilantik bendahari agung yang baru, kata beberapa sumber parti itu di sini.

Jamaludin memenangi kerusi Majlis Tertingi Umno -- badan pembuat dasar tertinggi parti itu, yang mempunyai 25 anggota dipilih -- pada pemilihan parti berkenaan baru-baru ini.

"Nama mereka mungkin diumumkan selepas mesyuarat Majlis Tertinggi esok," kata sumber itu.

Mesyuarat berkenaan Jumaat, yang akan dipengerusikan Datuk Seri Najib Tun Razak, adalah yang pertama bagi beliau selepas mengambil alih jawatan perdana menteri dan presiden Umno.

Najib juga berkemungkinan melantik ketua penerangan baru parti itu. Walaupun beberapa nama disebut sebagai calonnya, tetapi yang paling menonjol ialah naib presiden Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Bendahari agung Umno sekarang ialah Datuk Seri Abdul Azim Mohd Zabidi, manakala Tan Sri Muhammad Muhamad Taib menyandang jawatan ketua penerangan.

Sumber itu juga berkata sekurang-kurangnya tiga negeri mungkin mempunyai ketua perhubungan baru iaitu Perlis, Perak dan Selangor.

Jawatan ketua penerangan Umno Perak kini disandang oleh Najib dan beliau dipercayai akan menyerahkan jawatan itu kepada, sama ada Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Mohd Zambry Abdul Kadir atau timbalan ketua perhubungan negeri sekarang, Ahmad Zahid.

Juga disebut-sebut bahawa Datuk Seri Dr Md Isa Sabu, yang menyandang jawatan Menteri Besar Perlis, mungkin dilantik ketua perhubungan baru bagi negeri itu, manakala Najib sendiri mungkin mengambil alih jawatan ketua perhubungan Umno Selangor.

Kini, jawatan ketua perhubungan Umno Perlis disandang Datuk Seri Shahidan Kassim, manakala Muhammad, yang gagal dalam pertandingan bagi merebut jawatan naib presiden Umno baru-baru ini, mengetuai Selangor.

Muhammad, yang sebelum ini menyandang jawatan Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah, tidak tersenarai dalam Kabinet baru pimpinan Najib.

Sementara itu, banyak pihak tidak sabar untuk mengetahui sama ada Menteri Besar Terengganu Datuk Ahmad Said, yang juga ketua perhubungan Umno negeri itu, akan mengekalkan jawatan berkenaan memandangkan beliau menghadapi masalah dengan beberapa pemimpin Umno negeri.

Najib juga dijangka mengumumkan nama 10 anggota Majlis Tertinggi Umno yang dilantik.

Ditanya Khamis tentang mesyuarat yang akan diadakan esok, Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin enggan memberi butiran lanjut, selain mengesahkan bahawa barisan kepimpinan parti itu akan mengalami beberapa perubahan.

"Tunggu dan lihat sajalah nanti. Pasti akan ada perubahan," katanya sambil menambah bahawa langkah itu diambil bagi mengukuhkan Umno.


BERNAMA

Read More “JJ MUNGKIN BENDAHARI AGUNG UMNO YANG BARU”  »»

NISA' MALAYSIA ANJUR INDOOR GAME

Sebarang pertanyaan, sila hubungi; Mastura Mohamad ditalian 012-3921966, Muna 'Izzah (013-3687150) atau Farhana (019-9317021).


Nisa' anjur Indoor Games 25 April iniNisa' Malaysia akan menganjurkan permainan rakyat Nisa' Indoor Games (NIG), berbentuk sukan dalaman pada 25 April ini, di Dewan Jubli Perak, Bangunan Sultan Salahudin Aziz Shah, dekat sini.


Pengarah Nisa' Indoor Games, Muna Izzah Fadzil berkata, pihaknya mengambil inisiatif mempromosikan kembali permainan tradisional dan menjadikan NIG sebagai alternatif permainan keluarga dalam merapatkan lagi hubungan kekeluargaan dan silaturrahim.

"Selain mengekalkan warisan bangsa, ia juga diharapkan kembali digemari oleh generasi muda serta segenap lapisan masyarakat, sekaligus mengurangkan gejala sosial dengan aktiviti bermanfaat," katanya.

Nisa' katanya, turut menjemput Nur Nabila Azman Hisham (foto di atas), jaguh catur yang mewakili Malaysia di peringkat antarabangsa, yang kini berada di kedudukan ke- 1,387 dalam Organisasi Catur Dunia (FIDE) sebagai icon NIG 2009.

Menurut beliau, orang ramai, khususnya para muslimat dan remaja dijemput menyertai sukan tersebut yang akan diadakan bermula jam 9 pagi hingga 6 petang.

Muna turut memberitahu bahawa oleh kerana pihak penganjur tidak mendapat tajaan khusus daripada mana-mana pihak, Nisa' mengalu-alukan sebarang derma dan sumbangan dari orang ramai bagi menjayakan NIG.

Sebarang Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi; Mastura Mohamad ditalian 012-3921966, Muna 'Izzah (013-3687150) atau Farhana (019-9317021).

mks/Harakahdaily

Read More “NISA' MALAYSIA ANJUR INDOOR GAME”  »»

ANDA HANYA DIBENARKAN MEMBAWA SIKAT RAMBUT

Tahukah anda memiliki senjata tajam merupakan satu kesalahan dari segi undang-undang!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kenapa perlu membawa atau menyimpan "senjata tajam" di dalam kereta atau beg sandang? Bukankah negara kita aman, damai dan sentiasa selamat walaupun pada pukul 2.30 pagi di laluan motor sepanjang Lebuh Raya Persekutuan? Buktikan jika kenyataan ini tidak benar sama sekali atau tidak berasas langsung.

Kenapa tidak memadai hanya menyimpan wisel atau "pepper spary" di dalam poket atau beg tangan? Bukankah hampir setiap orang memiliki telefon bimbit dan pertolongan hanya sejauh satu panggilan telefon sahaja.

Senario 1


Apa yang anda perlu lakukan jika anda ditahan oleh penjenayah bersenjatakan parang atau sabit di laluan motosikal di Lebuhraya KESAS pada suatu malam dalam perjalanan pulang dari bekerja lebih masa dan anda tiada memiliki sebarang "senjata" kecuali tulang empat kerat dan sikat di poket belakang.

Senario 2


Kereta kancil baru dibeli yang anda pandu tiba-tiba disondol dari belakang oleh sebuah kerata proton saga. Anda memberhentikan kereta di tepi jalan untuk melihat kerosakan yang berlaku pada kereta anda. Tiba-tiba keluar dua orang lelaki yang mengacukan botol kaca yang telah dipecahkan bontotnya seraya meminta dompet dan telefon bimbit anda.

Apa yang wajar anda lakukan dalam situasi di atas? Ini subjek kemahiran hidup atau lebih tepat lagi "ikhtiar hidup"-"survival"

Kakitangan Kerajaan Ditahan Bawa Pisau Bayonet


Seorang kakitangan kerajaan ditahan kerana disyaki menunggang motosikal curi jenis RXZ serta membawa sebilah pisau benet dalam beg sandangnya dalam operasi bersepadu khas di Jalan Bangsar di sini Rabu.

Ketua Polis Daerah Brickfields ACP Wan Abdul Bari Wan Abdul Khalid berkata lelaki berusia 33 tahun itu ditahan dalam sekatan jalan raya di jalan berkenaan pada pukul 2.30 pagi.

Sementara itu, Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur dalam kenyataan Khamis berkata polis menahan lapan lelaki termasuk seorang warga Indonesia kerana memiliki kabel elektrik dan senjata tajam dalam empat pemeriksaan berasingan semalam.

Dalam kejadian pertama, seorang lelaki warga Indonesia ditahan di Jalan Changkat Thambi Dollah di sini kerana memiliki empat kabel elektrik dalam beg sandangnya tanpa dapat memberikan penjelasan.

Dalam kejadian kedua di kawasan sama, polis menahan seorang lelaki kerana memiliki sebilah pisau berukuran 23cm

Dalam operasi sama di Jalan Usahawan Setapak di sini, dua lelaki yang menaiki sebuah kereta ditahan kerana memiliki sebilah pisau Rambo berukuran 26cm manakala empat lelaki ditahan di Cheras kerana membawa sebilah keris, pisau dan sebatang besi tajam dalam kereta yang mereka naiki.

Sementara itu, sebanyak 137 kes samun dan ragut dilaporkan berlaku di sekitar Dang Wangi, Brickfields, Cheras, Sentul dan kawasan Petaling Jaya semalam.


BERNAMA


GUNA AKAL ELAK JADI MANGSA ROGOL


ZALIM, GANAS, BENGIS BRUTAL ATASAI DENGAN.....


BENTENG PERTAHANAN DIRI DAN KELUARGA

Read More “ANDA HANYA DIBENARKAN MEMBAWA SIKAT RAMBUT”  »»

PENAGIHAN DADAH BUKAN MASALAH ANDA

Jika anda fikir dan rasa, penagihan dadah bukan masalah anda, berhenti membaca di sini. Jangan buang masa. Terima kasih. Jumpa anda di puncak jaya.

Jika anda fikir anda mampu menyumbang sesuatu kepada permasalahan bangsa Melayu, sila teruskan membaca. Terima kasih.

Apa yang anda perlu ketahui dari entri ini:

1. Berdasarkan statistik 2008 yang dikeluarkan oleh Unit Sistem Maklumat Dadah Kebangsaan (Nadi) seramai 6,413 (51.92 peratus) daripada 12,352 penagih dadah dikenalpasti merupakan penagih berulang.

2. Purata 16 penagih baru dan 18 penagih berulang dilaporkan setiap hari di sepanjang 2008. Gambar hiasan insan hilang pertimbangan.

3. Pusat Serenti kini dikenali sebagai Puspen (Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik).

4. Tiga peringkat ketagihan - penagih baru, biasa dan tegar.

5.
Terapi Penggantian Dadah (Drug Substitution Therapy atau DST) iaitu mengambil dadah gantian yang lebih selamat dan pada masa yang sama penagih menjalani proses pemulihan. MDST atau Terapi Penggantian dadah menggunakan Methadone telah diperkenalkan.

6.
Program pemulihan dadah di Malaysia kurang berkesan, memandangkan kadar penagihan berulang melampaui 50 peratus menurut Prof. James F. Scorelli.

Membantu Penagih Dengan Methadone

Oleh Ravichandran D.J Paul


Penagihan dadah merupakan masalah serius di Malaysia dengan purata 16 penagih baru dan 18 penagih berulang dilaporkan setiap hari di sepanjang tahun lepas.

Satu lagi hakikat yang patut diberi perhatian dalam statistik 2008 yang dikeluarkan oleh Unit Sistem Maklumat Dadah Kebangsaan (Nadi) ialah 6,413 (51.92 peratus) daripada 12,352 penagih dadah yang dikenalpasti merupakan penagih berulang.

Berdasarkan kepada angka penagih berulang ini, Tan Sri Lee Lam Thye, bekas pengerusi Persatuan Mencegah Dadah Malaysia (Pemadam), membuat kesimpulan bahawa program pemulihan yang dijalankan selama ini gagal memenuhi objektifnya.

Lee menyatakan ini semasa rundingan meja bulat Persatuan Perubatan Penagihan Malaysia (AMAM) di sini yang bertemakan `Looking Into the Window of Treatment Opportunities for Drug Dependence'.

Satu lagi kenyataan ketara mengenai senario proses pemulihan di negara ini datang daripada Prof. James F. Scorelli yang menyebut di dalam jurnal `International Journal of Psychosocial Rehabilitation' bahawa program pemulihan dadah di Malaysia kurang berkesan, memandangkan kadar penagihan berulang melampaui 50 peratus.

MERAWAT PENAGIH KERJA SIA-SIA?

Beratus juta ringgit dibelanjakan selama ini dalam memulihkan penagih yang bilangan mereka terus meningkat selain aktiviti jenayah mereka yang mengancam masyarakat.

Rakyat Malaysia tentu masih ingat sejumlah Pusat Serenti yang dibuka, sekarang ini dikenali sebagai Puspen (Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik), dan pusat pemulihan di seluruh negara yang sering menjadi perhatian kerana penghuni yang merusuh.

Penagihan dadah merupakan masalah perlakuan dan biologi yang kompleks tetapi boleh dirawat seperti yang dinyatakan oleh Dr Sivakumar Thurairajasingam, perunding psikiatri dan pensyarah School of Medicine and Health Sciences, kampus Monash University di Malaysia.

Bagaimanapun, matlamat rawatan hari ini bukan lagi menghentikan sama sekali pengambilan dadah yang secara realitinya hanya boleh dicapai oleh sekumpulan kecil penagih tetapi satu pendekatan yang lebih realistik dikenali sebagai `harm reduction' yang dapat membantu lebih ramai penagih.

Oleh itu, seperti di kebanyakan negara maju, Malaysia turut mengamalkan Terapi Penggantian Dadah (DST) sejak 2002 yang merupakan pilihan lebih berpotensi dalam membantu penagih pulih. Melalui terapi ini penagih sebenarnya mengambil dadah gantian yang lebih selamat dan pada masa yang sama mereka menjalani proses pemulihan. Bagaimanapun, terdapat beberapa isu dalam menggunakan DST yang perlu diberi perhatian supaya hasilnya mencapai tahap yang memberangsangkan.

RAWATAN MENDERA

Lee dan Dr Sivakumar menarik perhatian bahawa pendekatan utama rawatan sekarang ini menggunakan disiplin yang ketat di mana penagih dikurung di pusat-pusat pemulihan. Ini bukanlah pendekatan yang ideal terutama memandangkan tiada kaedah rawatan tunggal yang memadai untuk menangani peringkat ketagihan berbeza -- penagih baru, biasa dan tegar. Kadar kejayaan rawatan sehingga 20 peratus yang direkodkan di institusi pemulihan kerajaan jelas menunjukkan kelemahan di dalam program pemulihannya.

Lee berpendapat rawatan tegas seperti ini hanya menimbulkan rasa takut dan menghalang mereka yang lain untuk tampil mendapatkan rawatan secara sukarela.

"Rawatan bagi penagihan dadah haruslah secara sukarela dan penagih dadah tidak patut ditangkap atau diganggu. Cara terbaik untuk melakukannya ialah memberikan mereka keyakinan untuk mendapatkan rawatan," tambah Lee.

Satu lagi perkara penting berdasarkan kepada pemerhatian Lee ialah sokongan ibu bapa dan masyarakat diperlukan tetapi kedua-dua kumpulan ini memilih untuk menyisihkan penagih dadah.

ADAKAH DST PILIHAN TERBAIK

Walaupun DST menggunakan Buprenophine diperkenal di sini pada 2002 dan diterima dengan baik, ia tergendala pada 2004 selepas penyalahgunaan dilaporkan. Bagaimanapun, pada 2005 Projek Methodone DST (MDST) Kebangsaan diperkenal oleh kerajaan.

Walaupun MDST turut dikritik, kajian yang dijalankan oleh Universiti Malaya (UM) melalui projek perintis MDST pada 2005 mencatatkan kadar pengekalan penagih yang datang untuk mendapatkan rawatan secara sukarela sehingga 90 peratus dalam tempoh setahun.

MDST pada asasnya merupakan rawatan dalam senario pejabat dengan penagih hadir untuk mengambil dos methadone semasa tempoh induksi dan mengambil ubat itu di rumah semasa tempoh `maintenance' atau penjagaan. Kakitangan yang mengendalikan penagih ini juga akan memantau kemajuan rawatan.

Terapi ini menangani secara langsung proses psikologi di sebalik ketagihan dan mendambakan dadah. Kajian juga menunjukkan penagih yang dijangkiti HIV dalam program MDST menunjukkan keputusan yang lebih baik terhadap rawatan Antiretroviral (ARV) dengan kadar kejayaan yang sama berbanding kes HIV positif yang tidak berkaitan dengan penagih dadah.

Dengan kejayaan yang dicatatkan oleh MDST di negara-negara lain dan dalam menepati Matlamat Pembangunan Milennium Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu, Malaysia kini meningkatkan lagi program MSDT melalui `methadone up scaling'.

ISU PENTING BERHUBUNG MDST

Buat masa ini, terdapat usaha bersepadu dalam membolehkan MDST didapatkan dengan lebih mudah oleh penagih dadah yang mahu pulih secara sukarela.

Presiden AMAM Dr Steven Chow yang mempengerusikan meja bulat itu berkata sejak 2001 sekurang-kurangnya 600 pengamal perubatan persendirian menawarkan diri untuk melaksanakan skim MDST.

Bagaimanapun, ia bukanlah tugas yang mudah memandangkan cabaran yang dihadapi oleh pengamal perubatan swasta dan penagih di bawah program MDST.

Yang pertama, kata Dr Chow, penagihan ialah penyakit `degil' yang seringkali membabitkan pesakit yang memang degil dan oleh itu bukanlah mudah untuk meyakinkan penagih ini untuk tampil dan mendapatkan rawatan secara sukarela.

Kedua, tiada bantuan kewangan atau sumber daripada kerajaan bagi pengamal perubatan swasta yang terbabit dalam program MDST.

Ketiga, doktor-doktor ini perlu berdepan dengan isu yang berkaitan dengan penguatkuasaan undang-undang seperti penagih dadah yang di bawah rawatan mereka ditangkap polis dan menyebabkan proses rawatan terganggu.

PERLU LEBIH FAHAM

Senario ketiga menjadi keluhan Datuk Dr Lim Boon Sho, naib presiden AMAM, yang dua daripada pesakitnya ditangkap polis baru-baru ini ketika mereka menerima rawatan suboxone, satu daripada dadah gantian yang dibenarkan di bawah Akta Racun 1952.

"Seorang daripada pesakit saya yang dibawa oleh bapanya bagi menjalani DST ditangkap di luar klinik selepas beliau menerima rawatan kali pertama. Seorang lagi pesakit yang merupakan pekerja Majlis Perbandaran Seberang Perai yang mengikuti rawatan DST dengan rapi sejak dua tahun lepas, dan menunjukkan tanda-tanda pulih yang baik, juga ditangkap selepas menerima rawatan daripada saya. Tindakan ini memang membingungkan saya dan menimbulkan kebimbangan keluarga penagih.

"Saya mendapati terdapat salah faham yang serius mengenai dadah gantian ini," katanya.

Doktor dermawan ini telah merawat penagih dadah di Seberang Perai bermula dengan penagih ganja sejak 30 tahun yang lepas dan beliau mendapat kepuasan daripada melihat penagih-penagih ini pulih dan kembali menjalani kehidupan biasa, ke pangkuan keluarga dan masyarakat.

Berdasarkan kepada pengalamannya sendiri, Dr Lim berkata pengamal perubatan swasta yang menjalankan DST telah menyaksikan kejayaan sehingga 75 peratus dalam memulihkan penagih.

Persidangan meja bulat itu juga berpendapat mungkin terdapat sedikit salah faham mengenai undang-undang yang menyebabkan penangkapan penagih dadah yang menjalani rawatan DST tetapi seorang wakil polis yang hadir berkata mereka mungkin ditangkap kerana kes jenayah yang lain.

KEPUTUSAN MENGGALAKKAN DARIPADA MDST

Apa jua kekurangannya, DST menggunakan methadone dilihat sebagai kaedah berpotensi dalam memulihkan penagih. Pada 8 April, Universiti Malaya mencatat pencapaian penting dalam MDST dengan pembukaan Pusat UM bagi Sains Penagihan dan Klinik Penyelidikan Methadone (UMCAS) di Jalan Universiti.

Ketua penyelaras pusat itu Dr Rusdi Abdul Rashid berkata pusat berkenaan merupakan hasil daripada projek perintis MSDT yang dilancarkan pada 2005 di klinik psikologi Pusat Perubatan Universiti Malaya (UMMC).

Selepas beberapa minggu memulakan rawatan, kebanyakan penagih dapat kembali bekerja dan menikmati kehidupan yang lebih baik. Klinik itu dijangka memberikan rawatan kepada antara 200-400 pesakit sebulan dengan sekurang-kurangnya 200 merupakan mereka yang daripada senarai menunggu di klinik psikologi.

Dr Rusdi percaya klinik itu sedia memainkan peranan besar dalam mencapai matlamat kerajaan untuk memulihkan sehingga 60 peratus daripada sejumlah 72,000 penagih heroin yang diramalkan menjelang 2015.

MDST kemungkinan harapan terbaik buat masa ini dalam merawat penagih dadah dan banyak pusat pemulihan mula mengamalkan program ini. Bagaimanapun bilangan penagih yang meningkat setiap tahun masih membimbangkan kerana beban yang ditanggung untuk memulihkan mereka.

BERNAMA


BERAPAKAH SUMBANGAN PEMBAYAR CUKAI KEPADA PENAGIH DADAHSTATISTIK PENAGIHAN DADAH DI MALAYSIA

Read More “PENAGIHAN DADAH BUKAN MASALAH ANDA”  »»

SERAHKAN BALIK KEPADA RAKYAT BUAT KEPUTUSAN

Pergolakan yang berlaku di negeri minyak atau penyu hampir serupa dengan situasi di Perak apabila Menteri Besar cuba disingkirkan cuma di Terengganu, ia berlaku di kalangan ADUN BN sendiri.

Krisis politik Terengganu menghala ke arah pembubaran Dun?


Mungkinkah krisis politik yang melanda Terengganu sekarang akan membawa kepada pembubaran Dewan Undangan Negeri (Dun).

Ia dianggap sebagai langkah selamat bagi meredakan keadaan.

Teori itu boleh menjadi kenyataan sekiranya Dato' Ahmad Said digugurkan sebagai pengerusi Perhubungan Umno Terengganu. Ahmad tentunya tidak akan mudah menyerah kalah.

Apa yang berlaku di negeri minyak tersebut hampir serupa dengan situasi di Perak apabila Menteri Besar cuba disingkirkan.

Biar apa pun krisis politik dalaman Umno Terengganu mungkin tambah membesar esok.

Pengumuman siapa dilantik sebagai Pengerusi Perhubungan Umno Negeri akan menentukan pemenang di antara Ahmad atau Dato' Seri Idris Jusoh.

Atau kedua-duanya terpinggir. Mungkin juga tokoh baru akan muncul dari kalangan 22 Adun Barisan Nasional (BN yang ada sekarang.

Sekiranya telahan itu menjadi kenyataan selepas mesyuarat Majlis Tertinggi Umno esok, Terengganu sudah pasti akan mendapat Menteri Besar yang baru tidak lama lagi.

Kedudukan Ahmad sudah gonyang ekoran 10 Adun BN yang pro Idris memulaukan persidangan Dun baru-baru ini.

Dan keadaan tambah celaru apabila tiga rakan mereka dikatakan menerima ugutan bunuh melalui SMS yang hantar seorang individu.

SMS tersebut dikatakan sebagai tindak balas memandangkan ada hasrat Adun terbabit membawa usul undi tidak percaya terhadap Ahmad di persidangan Dun baru-baru ini.

Manakala Idris pula tidak disenangi pihak istana biar pun menang sebagai anggota Majlis Tertinggi Umno pada perhimpunan Mac lalu.

Anggota Parlimen Machang, Saifuddin Nasition Ismail berkata, Terengganu hampir pasti akan mendapat menteri besar baru selepas Mei ini sekiranya Ahmad tidak dilantik semula sebagai Pengerusi Perhubungan Umno Negeri.

"Mungkin muka baru dari kalangan Adun BN akan dilantik ke jawatan tersebut.

"Adun yang akan dilantik nanti boleh jadi bukan lagi Ahmad dan Idris sebaliknya salah seorang daripada 22 Adun BN," katanya pada ceramah di Markaz PAS Dun Hulu Besut di Kampung Lubok Kawah, malam tadi.

Bagaimanapun katanya adakah Ahmad akan menyerah kalah begitu sahaja tanpa menggunakan kuasa membawa ke arah pembubaran Dun.

Spekulasi pertukaran jawatan menteri besar bertiup kencang di Terengganu ekoran krisis perebutan kuasa di antara Idris dan Ahmad.

Ahmad dilantik sebagai menteri besar selepas pilihan raya umum ke-12 Mac tahun lalu memandangkan pihak istana tidak berkenan kepada Idris.

Saifuddin yang juga Pengarah Strategik KeADILan berkata, pemulauan 10 Adun BN pada persidangan Dun baru-baru ini menyebabkan lapan Adun PAS menguasai keadaan.

"Selepas Tuan Guru Abdul Hadi berucap, Dr Syed Azman pula bangun diikuti Haji Wahid Endut, Ustaz Harun Taib dan lain-lain lagi Adun PAS," katanya.

Krisis kepemimpinan kerajaan Terengganu terus berlarutan apabila Adun pro Idris mendesak Ahmad meletak jawatan kerana mereka mendakwa memperolehi sokongan 18 Adun BN.

Ahmad sebelum ini pernah mengugut akan memecat mana-mana Adun yang membawa usul undi tidak percaya terhadapnya.

mj/Ramli Yamat/harakahdaily

Read More “SERAHKAN BALIK KEPADA RAKYAT BUAT KEPUTUSAN”  »»

CREDIBILITY: LEADERSHIP CHALLENGETwo experts on the subject of

LEADERSHIP,

James M. Kouzes and Barry Z. Posner, who conducted a survey for their book Credibility: How Leaders Gain and Lose It, Why People Demand It, say that the main thing that matters is honesty.

The importance of honesty was ranked at 86%. Forward-looking was second (71%), followed by inspiring (68%), competent (58%), fair (49%), supportive (46%), broad-minded (41%), intelligent (38%) straightforward (34%) courageous (33%), dependable (32%), cooperative (30%), imaginative (28%), caring (27%), mature (14%), determined (13%), ambitious (10%), loyal (10%) self-controlled (5%) and independent (5%).

Credibility matters most

The country’s new administration must be given a chance to prove itself by delivering what has been promised.

YOU can’t blame Malaysians for being such sceptics. We’ve been there and been done in too many times to continue swallowing anything that is dished out.

I’m sure the new Prime Minister was already aware of the dubiety even before the marvellous concept of 1Malaysia, People First, Performance Now was coined.

The slogan is a lofty one, especially when there is still so much resentment against the ruling Barisan Nasional Government.

It’s obvious that the results of four out of the five past by-elections reflect the people’s lingering mistrust of the party that has been in power for 51 years. That’s the zeitgeist, whether the Barisan likes it or not.

But still, in all fairness, Datuk Seri Najib Tun Razak should be given the chance as well as the benefit of the doubt.

If his 1Malaysia website is a yardstick of sincerity to bring about meaningful change, there is hope for the future – in spite of the all the venom that has been spewed on him by the opposition.

The site provides a free and open forum to discuss matters that deeply affect all Malaysians. So far, the response has been good. There has been wide feedback, both positive and negative.

It also offers Malaysians a window to observe a side of Najib that has not been revealed in the past, as seen by his blog postings on the values he believes in and hopes to promote.

Although some have questioned the inclusion of personalities perceived to be tainted in his new Cabinet, the PM has shown that he is firmly in the driving seat.

He has promised that it will no longer be a case of a government taking the people for granted, and has correctly placed unity, economic recovery and building long-term prosperity as the priorities of his administration.

The problem is, all previous premiers too, started off by pledging a more transparent and accountable government and promised to do more for the people.

As such, he cannot expect the people to wholeheartedly give their trust to him. He can only expect them to lend it to him.

Ultimately, the soul of any leadership will be judged by its credibility.

Leaders are evaluated on the basis of their words matching their deeds. Their personal integrity and soundness of character determine the trust and faith of followers.

What Malaysians want in a leader is someone who recognises their right to deserve a better deal and accept their right to demand it in exchange for support.

But what are the traits expected of leaders?

Two experts on the subject, James M. Kouzes and Barry Z. Posner, who conducted a survey for their book Credibility: How Leaders Gain and Lose It, Why People Demand It, say that the main thing that matters is honesty.

The importance of honesty was ranked at 86%. Forward-looking was second (71%), followed by inspiring (68%), competent (58%), fair (49%), supportive (46%), broad-minded (41%), intelligent (38%) straightforward (34%) courageous (33%), dependable (32%), cooperative (30%), imaginative (28%), caring (27%), mature (14%), determined (13%), ambitious (10%), loyal (10%) self-controlled (5%) and independent (5%)

Kouzes is an executive fellow at the Centre for Innovation and Entrepreneurship at the Leavey School of Business in Santa Clara University in the US, while Posner is dean of the school and a professor of leadership at the same university.

They had co-authored several other books, including A Leader’s Legacy, The Leadership Challenge, The Leadership Challenge Planner, and were developers of Leadership Practices Inventory which ministers and top civil servants should perhaps use as a tool to gauge themselves before setting up Key Performance Indicators.

To return to the question of credibility, it’s obvious that the new administration does not have the luxury of time on its side.

As such, the concept of 1Malaysian must first be understood by all ministers in the Cabinet.

They must also be made to undergo a crash course on the philosophy of Servant-Leadership (certainly not the half-hearted version that was bandied about five years ago with the “Work with me, not for me” slogan).

As the PM says, Malaysian ministers must act and speak as leaders representing all ethnic groups instead of being champions of their respective races.

The days of wearing different hats to different parties are long gone.

They must also realise that Malaysians from all racial backgrounds in the peninsula and Sabah and Sarawak are listening to what they say and will gauge them accordingly. And they will not wait for the next general election to retaliate.

Most importantly, the Government must also reflect its seriousness in promoting the 1Malaysia concept by ensuring that the correct messages are conveyed by the official broadcast networks, even if 80% of the viewers or listeners come from one ethnic group.

As for newspapers linked to Umno, it’s about time that stringent action is taken against those that continue to carry instigative and seditious reports which threaten racial harmony.

One newspaper seems to be getting away with this for far too long. Why the double standard?

by M. Veera Pandiyan

> Associate Editor M. Veera Pandiyan likes this piece of advice from Peter Drucker: Management is doing things right; leadership is doing the right things.
malaysianbar/theStar

Read More “CREDIBILITY: LEADERSHIP CHALLENGE”  »»

SEKTOR PERKHIDMATAN DILIBERALISASI (SYARAT 30% EKUITI TEMPATAN MANSUH)

Liberalisasi sektor perkhidmatan adalah bertujuan untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi.

Bidang tersebut ialah subsektor perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan. Sila rujuk di bawah untuk perinciannya.

Adakah anda sudah bersedia untuk bersaing di peringkat glokal (global dan local) ?

Sektor perkhidmatan diliberalisasi


Kerajaan hari ini memutuskan untuk meliberalisasikan 27 subsektor perkhidmatan berkuat kuasa serta-merta tanpa sebarang syarat ekuiti dikenakan.

Ini bermakna syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan tidak lagi terpakai.

Mengumumkan perkara itu di sini, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, subsektor yang diliberalisasikan itu adalah dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan.

Kata beliau, liberalisasi sektor perkhidmatan bertujuan membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi.

"Kerajaan akan mengambil langkah untuk meliberalisasikan subsektor perkhidmatan yang lain secara progresif dari semasa ke semasa.

"Inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan. Ia juga tidak akan menjejaskan peniaga kerana kita telah lakukan rundingan dengan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI)," kata beliau pada sidang akhbar di Pejabat Perdana Menteri di sini.

Hadir sama Menteri Di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab untuk Unit Perancang Ekonomi (EPU), Tan Sri Nor Mohamed Yakcop dan Menteri MITI, Datuk Mustapa Mohamed.

Sektor perkhidmatan merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

Sektor ini juga mewakili 57 peratus dari jumlah pekerjaan di Malaysia.

Justeru, Najib berkata, bagi mempermudahkan pelaburan dalam sektor perkhidmatan, satu Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA) telah ditubuhkan.

Jawatankuasa ini, kata beliau, akan bertindak sebagai pusat yang menerima dan memproses permohonan pelaburan bagi sektor perkhidmatan kecuali perkhidmatan kewangan, pengangkutan udara, utiliti, Koridor Pembangunan Ekonomi, syarikat berstatus Koridor Raya Multimedia (MSC) dan Bionexus serta perdagangan pengedaran.

Beliau menarik perhatian pelaburan yang diluluskan bagi sektor perkhidmatan berjumlah RM50.1 bilion pada 2008, melangkaui sasaran tahunan pelaburan sebanyak RM45.8 bilion di bawah Pelan Induk Perindustrian Ketiga.

Peratusan pelaburan asing pula dicatatkan pada 11 peratus daripada jumlah keseluruhan pelaburan.

"Dengan liberalisasi sektor perkhidmatan, kerajaan menjangka lebih banyak aliran masuk pelaburan dalam sektor ini," katanya.

Menurut Perdana Menteri, dari segi eksport pada 2008, sektor perkhidmatan menyumbang RM102.1 bilion manakala import berjumlah RM99.8 bilion.

"Dengan fokus diberikan kepada perkhidmatan pada masa ini, usaha-usaha promosi barangan pembuatan akan dilengkapi dengan lebih tumpuan diberikan kepada promosi eksport perkhidmatan.

"Sehubungan itu, Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade) telah ditugaskan untuk menyelaras dan menerajui semua usaha promosi eksport," kata beliau.

Pada 2007, katanya, negara ini buat pertama kali mencatatkan lebihan dagangan perkhidmatan dan ini berterusan pada 2008.

Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO) merekodkan Malaysia merupakan antara 30 pengeksport perkhidmatan utama di dunia.


Oleh ZULKIFLI JALIL dan THOMAS CHONG


List of services sub-sectors for liberalisation


Services sub-sectors for liberalisation.
Computer and related services.
1. Consultancy services related to the installation of computer hardware.
2. Software implementation services – systems and software consulting services; systems analysis services; systems designing services; programming services and systems maintenance services.
3. Data processing services – input preparation services; data processing and tabulation services; time sharing services and other date processing services
4. Data base services
5. Maintenance and repair services of computers
6. Other services – data preparation services; training services; data recovery services and development of creative content.

Health and Social services
7. All veterinary services
8. Welfare services delivered through residential institutions to old person and the handicapped.
9. Welfare services delivered through residential institutions to children
10. Child day-care services including day-care services for the handicapped.
11. Vocational rehabilitation services for handicapped.
Tourism services
12. Theme park
13. Convention and exhibition centre (seating capacity above 5,000)
14. Travel agencies and tour operators services (for inbound travel only)
15. Hotel and restaurant services (for 4 and 5 star hotels only)
16. Food serving services (for services provided in 4 and 5 star hotels only)
17. Beverage serving services for consumption on the premises (for services provided in 4 and 5 star hotels only).

Transport services
18. Class C Freight Transportation (private carrier license – to transport own goods)

Sporting and other recreational services
19. Sporting services (sports event promotion and organization services)
Business services
20. Regional distribution centre
21. International procurement centre
22. Technical testing and analysys services – composition and purity testing and analysis services, testing and analysis services of physical properties, testing and analysis services of integrated mechanical and electrical systems, and technical inspection services.
23. Management consulting services – general, financial (excluding business tax), marketing, human resources, production and public relations services.

Rental/leasing services without operators
24. Rental/leasing services of ships that excludes cabotage and offshore traders
25. Rental of cargo vessels without crew (bareboat charter) for international shipping.

Supporting and auxiliary transport services
26. Maritime agency services
27. Vessel salvage and refloating services

sun2surf

Read More “SEKTOR PERKHIDMATAN DILIBERALISASI (SYARAT 30% EKUITI TEMPATAN MANSUH)”  »»

KEPUTUSAN PERMOHONAN PROGRAM MATRIKULASI DAN PENGAJIAN LEPASAN SPM/SETARAF IPTA SESI 2009/2010

1. Permohonan Program Pengajian Lepasan SPM/Setaraf Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) bagi sesi akademik 2009/2010 akan diumumkan pada 1 Mei depan.

2. Keputusan permohonan Program Matrikulasi KPM telah diumumkan pada 17 April lepas dan tarikh pendaftaran ke kolej matrikulasi KPM ialah pada 11 Mei.

3. Calon yang berjaya akan diberi pilihan sama ada untuk mengikuti Program Matrikulasi di Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) atau Program Pengajian Asasi/Diploma di IPTA.


4. Sebarang rayuan hendaklah melalui e-Rayuan mulai 1 Mei ini melalui laman web http://upu.mohe.gov.my

Pilihan Bagi Pelajar Ke Program Lepasan SPM/Setaraf IPTA

Pelajar yang berjaya dalam permohonan memasuki Program Pengajian Lepasan SPM/Setaraf Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) bagi sesi akademik 2009/2010 akan diberi pilihan untuk memilih satu daripada dua program yang akan ditawarkan kepada mereka.

Menurut kenyataan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) Rabu calon yang berjaya akan diberi pilihan sama ada untuk mengikuti Program Matrikulasi di Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) atau Program Pengajian Asasi/Diploma di IPTA.

Menurut kenyataan itu lagi penawaran dua program itu adalah ekoran persetujuan antara KPT dengan KPM pada September tahun lepas untuk menggunapakai dasar tawaran terbuka bagi calon yang layak.

Keputusan permohonan kemasukan ke IPTA di bawah program itu akan diumumkan pada 1 Mei depan manakala keputusan Program Matrikulasi KPM diumumkan pada 17 April lepas dan tarikh pendaftaran ke kolej matrikulasi KPM ialah pada 11 Mei.

Sekiranya seseorang calon mendapat kedua-dua tawaran itu, calon boleh menolak satu daripada tawaran berkenaan dan jika calon telah mendaftar ke Program Matrikulasi, nama calon tidak akan diproses untuk pertimbangan kes rayuan kemasukan ke IPTA.

Calon yang tidak mendapat sebarang tawaran boleh mengemukakan rayuan melalui e-Rayuan mulai 1 Mei ini melalui laman web http://upu.mohe.gov.my.

BERNAMA

Read More “KEPUTUSAN PERMOHONAN PROGRAM MATRIKULASI DAN PENGAJIAN LEPASAN SPM/SETARAF IPTA SESI 2009/2010”  »»

KERETA TERPAKAI UNTUK DILELONG

1. Kereta Toyota Camry bernombor pendaftaran AGS10, AFD11, AFD22, AFD33, AFD55, AFD66, AFD77, AFD88, AFD99, AFD333, AFD999, AFF33, AFF88, AFF99, AGS828 dan AEU606 didaftarkan pada 9 Jan 2009 untuk dilelong.


2. Mempunyai nombor pendaftaran orang kenamaan, perbatuan rendah, cermin 'tinted' yang bernilai RM2,000, bebas daripada sebarang kejadian kemalangan, diselenggara dengan baik, seorang pemilik dan masih dalam tempoh" warranty".

3. Dokumen tender boleh didapati pada waktu pejabat mulai 4 Mei hingga 18 Mei ini di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Bahagian Pengurusan, Aras 3, Bangunan Perak Darul Ridzuan dengan harga RM20 senaskah.

4. Tawaran Istimewa: kenderaan di atas boleh dibeli secara pukal atau seunit dengan harga rizab RM148,000 sebuah.

Toyota Camry Bekas Exco Pembangkang Di Perak Akan Dilelong

IPOH, 21 April (Bernama) -- Kerajaan negeri Perak akan melelong 16 buah kereta Toyota Camry 2.4 yang sebelum ini digunakan sebagai kenderaan rasmi exco pakatan pembangkang ketika menerajui pentadbiran kerajaan negeri.

Menurut kenyataan tender terbuka yang dihantar ke bahagian iklan sebuah akhbar berbahasa Melayu di sini Selasa, lelongan kereta itu akan berlangsung di tempat letak kereta Bangunan Perak Darul Ridzuan di sini mulai 9.30 pagi hingga 4 petang pada 4 hingga 18 Mei ini.

Kenyataan tender yang dikeluarkan pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak itu menyatakan kenderaan berkenaan boleh dibeli secara pukal atau seunit dengan harga rizab RM148,000 sebuah.

Kereta itu adalah yang menggunakan nombor pendaftaran AGS10, AFD11, AFD22, AFD33, AFD55, AFD66, AFD77, AFD88, AFD99, AFD333, AFD999, AFF33, AFF88, AFF99, AGS828 dan AEU606 yang kesemuanya didaftarkan pada 9 Jan tahun ini.

Kenyataan tender itu turut menyebut, semua kenderaan itu adalah baru yang digunakan antara satu hingga dua bulan, perbatuan rendah dan masih dalam tempoh jaminan tiga tahun oleh syarikat pengeluar.

Selain itu ia turut menyebut kenderaan berkenaan juga mempunyai nombor pendaftaran orang kenamaan, cermin 'tinted' yang bernilai RM2,000 serta bebas daripada sebarang kejadian kemalangan.

Bagaimanapun, difahamkan kereta rasmi yang bernombor pendaftaran AGS10 yang digunakan oleh bekas Menteri Besar Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin tidak akan dilelong kerana beliau dikatakan telah membuat tempahan membeli kereta tersebut.

Dokumen tender boleh didapati pada waktu pejabat mulai 4 Mei hingga 18 Mei ini di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Bahagian Pengurusan, Aras 3, Bangunan Perak Darul Ridzuan dengan harga RM20 senaskah.

Mereka yang ingin membeli kenderaan berkenaan perlu menghantar kembali surat tawaran tender itu sebelum pukul 12 tengah hari pada 18 Mei ini.

BERNAMA

------------------------------------------------------------------------------------
Perak government to auction off Toyota Camry cars

IPOH ( April 21, 2009): The Perak state government will auction off the 16 units of Toyota Camry 2.4 which were used as official cars by the Executive Councillors under the previous coalition government.

According to the statement of open tender sent to the advertising division of a Malay daily, here today, the auction would be held from May 4 to 18.

The tender statement issued by the Perak State Secretariat today said the auction would be carried out at the car park of the Bangunan Perak Darul Ridzuan here, from 9.30am until 4pm.

The statement said the vehicles could be purchased either in bulk or individually at a reserved price of RM148,000 each.

The cars, with the registration numbers AGS10, AFD11, AFD22, AFD33, AFD55, AFD66, AFD77, AFD88, AFD99, AFD333, AFD999, AFF33, AFF88, AFF99, AGS828 and AEU606, were all registered on Jan 9, this year.

The statement also said that all the cars were bought new and used between one and two months with low mileage and under three-year warranty by the manufacturer.

However, it is learnt that the car with the registration number AGS10 which was used by former menteri besar Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin would not be auctioned off as he was said to have made a booking to buy the car.

Anyone intending to purchase the cars must submit their offer before noon on May 18. -- BERNAMA
-------------------------------------------------------------------------------------

Perak Govt opts for Proton Perdana as official car


The Perak government is to buy the Proton Perdana Executive for use as the official car of the state executive councillors and ex-officio personnel, replacing the previous government's Toyota Camry 2.4V cars which are to be auctioned off.

Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir said the state government decided to revert to the Proton cars as they were a symbol of the nation's pride.

Speaking to reporters after chairing a meeting of the state executive council, he did not state how many Proton cars the state government would buy but said the number would depend on the need.

Asked whether the state government was unconcerned about the maintenance cost of the Proton Perdana Executive cars, which was claimed to be high, Zambry said the state government would discuss with Proton on the maintenance aspect.

He also said the state government had received encouraging response to its decision to auction off the 16 Toyota Camry 2.4V used by the state executive councillors of the previous state government of the DAP-PKR-PAS coalition.


He said Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin had expressed the desire to bid for the Toyota Camry 2.4V, bearing registration number AGS10, which he had used as the menteri besar of the previous state government, and added that priority would be given to him.

He also did not rule out the possibility of priority being given to the former state executive councillors who wished to buy the cars they had used.

The reserve price of the Toyota Camry 2.4V is RM148,000. Those interested can obtain the tender document at RM20 between May 4 and 18 at the Perak State Secretariat at the Perak Darul Ridzuan building and hand it in before noon on May 18. -- BERNAMA

Read More “KERETA TERPAKAI UNTUK DILELONG”  »»

SIVAKUMAR SEORANG SARJANA FALSAFAH UNDANG-UNDANG
Ayat-ayat cinta berbau amaran dari Sivakumar ( pengenalan dari wikipedia di atas. Klik pada imej untuk dibesarkan)

1."Saya hanya tunduk kepada demokrasi dan keadilan,"

2."Tidak ada sesiapa yang memberi nasihat kepada saya, kecuali peguam-peguam saya berkaitan dengan hal-hal undang-undang ini satu tomahan untuk menjatuhkan kredibiliti saya, saya memberi amaran kepada Timb Presiden Gerakan supaya jangan campur tangan dalam kerja-kerja saya sebagai Speaker Negeri Perak"'Jangan campur tangan kerja Speaker' - V.Sivakumar beri amaran


"Jangan campur tangan kerja kerja saya sebagai Speaker dewan Undangan Negeri Perak, saya bukan budak kecil dan tidak berpendidikan, saya tahu apa yang dibuat, pihak lain tidak perlu mempengaruhi saya.

Demikian ditegaskan Speaker DUN Perak, V. Sivakumar dalam reaksi awalnya kepada Timbalan Presiden Gerakan, Dato' Chan Koy Youn yang menyatakan Speaker DUN Perak membenarkan pihak lain membuat keputusan bagi pihaknya.

Sivakumar memberi amaran kepada Chan Koy Youn dalam kenyataan medianya di sini semalam.

"Saya akan membuktikan bahawa kenyataan akhbar yang dibuat oleh Timbalan Presiden Gerakan Dato' Chang Ko Youn adalah tidak berasas," tegasnya.

Chan Yoy Youn dalam kenyatannya sebelum ini mendakwa Speaker Negeri Perak membenarkan pihak lain membuat keputusan bagi pihaknya.

"Tidak ada sesiapa yang memberi nasihat kepada saya, kecuali peguam-peguam saya berkaitan dengan hal-hal undang-undang ini satu tomahan untuk menjatuhkan kredibiliti saya, saya memberi amaran kepada beliau supaya jangan campur tangan dalam kerja-kerja saya sebagai Speaker Negeri Perak.

"Saya bukannya budak kecil dan tidak berpendidikan.Saya tahu apa saya buat. Pihak lain tidak perlu mempengaruhi saya," tegasnya.

Menurutnya, beliau menjalankan tanggungjawab yang diberikan oleh rakyat Perak kerana itu beliau mahu kemuliaan Dewan Negeri Perak tidak dicemari oleh mana-mana pihak kerana persaingan politik.

"Saya hanya tunduk kepada demokrasi dan keadilan," katanya.

Menurut Dato' Chang, Sivakumar akan membuat satu keputusan dan kemudiannya beliau akan mengubah keputusan itu selepas betemu dengan pemimpin-pemimpin DAP.

"Dalam kata lain, beliau menuduh saya sebagai seorang yang tidak mempunyai pendirian, ini adalah satu kenyataan yang berbau fitnah," katannya.

Mengenai isu notis yang dikeluarkan oleh Setiausaha Dewan tanpa berunding dengannya, Sivakumar mencabar Setiausaha Dewan untuk membuat kenyataan akhbar tentang apa yang sebenarnya berlaku.

"Saya akan membuktikan beliau salah jika mengikut telunjuk mana-mana pihak dan mengatakan rundingan telah dibuat terlebih dahulu sebelum mengeluarkan notis persidangan," jelasnya

Sivakumar mendakwa beliau juga mempunyai banyak bukti-bukti bahawa notis dikeluarkan tanpa berunding dengannya dan beliau sanggup dan bersedia untuk menyakut cabaran daripada Setiausaha Dewan jika beliau cuba menafikan kenyataannya.

Beliau sekali lagi menegaskan bahawa beliau tidak pernah berunding dengan mana-mana pihak mengenai penetapan tarikh persidangan , malah ia tidak memberi arahan untuk mengeluarkan notis tersebut.

"Semuanya dibuat dibelakang saya. Saya diabaikan sama sekali dalam soal ini," katanya.

Selepas membuat kesilapan besar, pihak tertentu sekarang ini katanya sedang melakukan pelbagai usaha dibuat untuk memperkecilkan keupayaannya dan mahu memalukan beliau.

"Ini merupakan satu strategi untuk menjatuhkan akhlak peribadi saya," tegasnya.
azm/Johari Jaafar/harakahdaily

Read More “SIVAKUMAR SEORANG SARJANA FALSAFAH UNDANG-UNDANG”  »»

SPR SAMPAI BILA BEGINI

Bebas, adil serta bersih bukan sahaja dari segi amalan bahkan dari segi persepsi rakyat memang sangat-sangat diharapkan dari sebuah suruhanjaya. Tetapi malangnya banyak suruhanjaya di Malaysia diletakkan di bawah Jabatan Perdana Menteri. Manakan boleh ia bebas, adil dan bersih kerana sudah barang tentu ia terpaksa akur kepada kehendak ketuanya.

'SPR tidak habis-habis ampu Umno-BN' - Annuar Tahir


Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Annuar Tahir mengecam kenyataan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang mencadangkan agar tiada pilihan raya kecil jika mana-mana Adun atau ahli Parlimen meletakkan jawatan tanpa sebab.

"Ini satu kenyataan yang bagi saya tidak menampakkan fungsi SPR, malah ia mengkhianati amalan demokrasi,"ujar Anuar ketika dihubungi Harakahdaily baru-baru ini.

Mengikut amalan, setiap ahli yang melepaskan jawatan walau dengan apa sebab sekalipun, satu pilihan raya kecil perlu diadakan untuk mengisi kekosongan itu, katanya.

Malah sebelum ini dalam kes-kes perletakan jawatan termasuk dalam beberapa wakil BN seperti Dato' Sharir Samad, Abu Hassan Omar dan beberapa ahli lain tidak pernah 'kondisi' ini dipertikaikan, katanya.

Akhirnya hari ini SPR menyatakan cadangan yang bersifat mengampu dan tidak menepati amalan demokrasi, katanya.

"Itu menafikan hak rakyat, hanya tidak boleh buat pilihan raya kecil apabila 'period' Dun atau Parlimen melepasi waktu yang telah ditetapkan sahaja," katanya.

Mengulas mengenai komentar BN menyatakan PRK satu pembaziran beliau melihat ianya hanya satu kenyataan retorik BN yang takut dengan kekalahan berganda.

"Mereka lagi banyak bazirkan wang rakyat, bila pilihan raya mereka himpunkan polis untuk takutkan rakyat, mereka gunakan wang rakyat untuk menangggung kos perbelanjaan polis, jentera kerajaan yang lain yang hanya untuk berkempen bagi pihak Umno/BN sahaja," katanya.

Jika alasan ini digunakan, sebenarnya BN tertekan dan tidak mampu menghadapi penentangan rakyat yang hari ini menolak BN dalam semua PRK yang mutakhir ini,tegasnya.

azm/mks/Wan Nordin Wan Yaacob/harakahdaily

Read More “SPR SAMPAI BILA BEGINI”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com