Pray For MH370

Pray For MH370

MAHATHIR TUKAR FIKIRAN DAN PENDIRIAN LAGI

Pada 19 Mei 2008, Dr Mahathir isytihar keluar UMNO. Hari ini tanggal 28 Mac 2009 beliau menyatakan hasrat untuk masuk semula UMNO, persoalannya bila. Menurut beliau, itu bergantung kepada beberapa perkembangan dalam UMNO sendiri.

Beliau akhirnya menghadiri persidangan tengahari tadi kerana pemilihan Muhyiddin sebagai Timbalan Presiden memberi harapan kepada beliau untuk UMNO berubah.


Dr Mahathir Akan Sertai Semula Umno


Mantan Perdana Menteri dan Presiden Umno Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini berkata beliau akan kembali menyertai Umno.

Katanya, beliau akan mengumumkan tarikh itu pada satu masa yang sesuai 'selepas beberapa perkembangan'.

"Saya kena isi borang, lambat sikit. Saya akan beritahu kemudian. Saya sedang menunggu beberapa perkembangan," katanya kepada pemberita selepas hadir mengikuti hari terakhir Perhimpunan Agung Umno 2008 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini.

Pada 19 Mei tahun lepas, Dr Mahathir dalam satu ceramah di Alor Star mengisytiharkan dirinya keluar dari Umno kerana hilang keyakinan terhadap parti itu.

Dr Mahathir dilihat memasuki Dewan Merdeka bersama isterinya, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali pada pukul 12.30 tengah hari sewaktu ucapan penggulungan oleh Timbalan Presiden, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Kehadiran beliau disambut tepukan gemuruh oleh para perwakilan yang turut berdiri untuk memberikan penghormatan.

Dr Mahathir juga kelihatan menganggukkan kepala bagaikan bersetuju apabila Muhyiddin meluahkan harapan untuk melihat bekas Perdana Menteri itu kembali menyertai Umno secara rasmi.

Muhyiddin juga berkata kedatangan Dr Mahathir seolah-olah mengiktiraf barisan kepimpinan Umno yang baru dengan disambut tepukan gemuruh para perwakilan.

Dr Mahathir kemudian turun ke pentas utama dan bersalam-salaman dengan Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi serta anggota Majlis Tertinggi (MT) Umno dan kemudian menjulang tangan bersama-sama Abdullah, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Muhyiddin.

Sementara itu, ketika ditanya mengapa beliau menghadiri persidangan berkenaan selepas memutuskan untuk tidak berbuat demikian, Dr Mahathir berkata pemilihan Muhyiddin sebagai Timbalan Presiden telah memberi keyakinan kepadanya bahawa perubahan yang diharapkan akan berlaku.

"Pasal itu, pemilihan Muhyiddin meyakinkan saya ada perubahan," katanya.

Beliau juga tidak menolak bahawa barisan kepimpinan baru Umno memberi gambaran baik bahawa parti itu akan berubah ke tahap yang lebih cemerlang berbanding sebelum ini.

"Saya ingat ada harapan baik untuk masa depan," katanya.

Dr Mahathir menerusi laman blognya, CheDet.com, sebelum ini menyatakan bahawa beliau tidak akan menghadiri Perhimpunan Agung Umno 2008 kerana berpendapat bahawa Pemuda UMNO secara langsung dan terbuka merestui politik rasuah.

"Inilah sebab-sebabnya saya tidak hadir. Saya rasa diri saya akan tercemar jika saya berada dalam majlis yang disertai oleh orang yang mendukung amalan rasuah," katanya di dalam blog itu.

Sementara itu, Dr Mahathir berkata Umno harus berjuang untuk rakyat dan bukannya untuk orang tertentu di dalam parti jika ia mahu kembali kukuh dan diterima semula.

"Tanpa rakyat, Umno tidak boleh menang. Pengukuhan Umno serta penerimaannya oleh rakyat terpulang kepada perjalanan masa hadapannya. Apakah ia betul-betul berjuang untuk rakyat atau untuk orang tertentu," katanya.

Dr Mahathir turut bersetuju dengan saranan supaya sistem kuota dihapuskan bagi pemilihan Umno dan digantikan dengan sistem satu anggota.

Namun, katanya, apa yang lebih penting adalah supaya anggota-anggota Umno tidak mengamalkan politik wang.

"Kalau boleh diadakan di mana semua pihak boleh membuat pilihan, itu memang baik. Tapi apa sistem yang kita buat, kalau tukar 10 kali pun, kalau ahli-ahli Umno lebih utamakan wang untuk diri sendiri, Umno akan hancur," katanya.

Ditanya mengenai peralihan kuasa daripada Abdullah kepada Najib, Dr Mahathir berkata: "Peralihan ini berkaitan Presiden Umno, yang lagi satu (peralihan) berkenaan dengan Perdana Menteri. Itu saya harap akan dilakukan."

Dr Mahathir juga menafikan bahawa beliau akan dilantik sebagai penasihat kerajaan bagi menghadapi cabaran mendatang.

"Kalau tanya pendapat, bolehlah. Macam Pak Lah jugak, dia kata dia boleh beri pendapat, saya pun boleh beri pendapat saja," katanya.

Ditanya sama ada beliau berpuas hati dengan barisan kepimpinan Umno yang baru, Mahathir berkata: "Ada yang tak menyenangkan hati juga...."

Sementara itu, anak lelaki ketiga Dr Mahathir, Datuk Mukhriz berharap bapanya akan kembali semula menyertai Umno secepat mungkin setelah meninggalkan parti itu sejak Mei tahun lepas.

"Itu yang kita nanti-nantikan. Memang ayah saya sebelum ini telah berjanji bahawa pada hari Datuk Seri Najib mengambil alih presiden parti, maka beliau akan menyerah borang untuk menjadi ahli.

"Alhamdullilah itu (Najib menjadi presiden) telah menjadi kenyataan. Jadi kita rasa begitu senang hati dengan perkembangan terbaru ini.(Bagaimanapun) saya tidak pengaruhi ayah saya untuk berbuat demikian," katanya kepada pemberita selepas berakhirnya perhimpunan agung Umno 2008 di sini.

Naib Presiden Umno Datuk Seri Hishammuddin Hussein pula menyifatkan kehadiran Dr Mahathir pada hari terakhir perhimpunan itu sebagai satu kelebihan dan keterbukaan Umno yang tidak ada pada parti pembangkang.

"Saya rasa begitu terharu kerana Umno ada caranya sendiri dan hari ini jelas dari segi keramatnya Umno, dengan izin Allah, merapatkan barisan kita, bukan sahaja barisan-barisan baru tetapi dari segi kehadiran Tun Mahathir sendiri yang tergerak untuk bersama-sama dengan kita hari ini.

"Inilah kelebihan yang ada pada Umno dan saya sebagai Naib Presiden baru dilantik, saya tengok asas-asasnya telah pun dibina.

Sekarang ini terserah kepada pemimpin-pemimpin yang telah diamanahkan ini untuk menjalankan tugas," katanya.

BERNAMA

Read More “MAHATHIR TUKAR FIKIRAN DAN PENDIRIAN LAGI”  »»

UMNO JOHOR MAHU PPSMI DIMANSUHKAN, PUTERI MAHU SYARIAH

UMNO Johor gesa PPSMI dimansuhkan sambil menyebut bukti kajian UMNO sendiri, UNESCO dan lain-lain.

Puteri UMNO mahu perundangan Islam dimartabatkan sementara UMNO Selangor mahu pemimpinnya menggunakan kuasa yang ada terhadap mereka yang mencabar status quo.


Perwakilan Mahu Perundangan Islam Dimartabatkan

Sistem perundangan dan ekonomi Islam perlu segera diperkasakan demi menjamin kekuatan dan keagungan ummah di masa akan datang, kata wakil Puteri Umno Seriwani Sabtu.

Dalam ucapannya ketika membahaskan usul ucapan dasar Presiden, usul pendidikan dan agama sempena Perhimpunan Agung Umno di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, beliau berkata jika kedudukan syariah dimartabatkan, ia secara tidak langsung akan memastikan tidak berlaku lagi kes-kes mempersenda kesucian dan kedudukan agama Islam dalam negara.

Ketua Puteri Umno Setiawangsa itu berkata peranan dan kuasa Mahkamah Syariah wajar diperluas bagi membolehkannya membicarakan pelbagai kes-kes berhubung agama Islam dan bukan hanya tertumpu kepada kes-kes nikah kahwin semata-mata.

"Sepatutnya mereka yang mengeluarkan kenyataan mempertikaikan agama juga harus dibicarakan di Mahkamah Syariah dan jika sabit kesalahan, hukuman berat wajar dikenakan. Dengan cara ini baru agama Islam tidak diperkotak-katik sesuka hati," katanya.

Selain itu beliau turut menggesa agar langkah tegas dan proaktif diperkenal dalam mengawal akidah umat Islam bagi mengelak adanya kes-kes menyeleweng dari agama Islam, terutama di kalangan pelajar-pelajar beragama Islam.

Seriwani seterusnya menolak penganjuran sebarang majlis perbicangan antara agama bagi mengelak berlakunya campur tangan penganut agama lain dalam hal ehwal dan isu agama Islam.

"Jika dibenarkan mungkin akan ada pihak yang mengambil kesempatan mencalar dan merosakkan agama Islam. Justeru tindakan mengawal dan memantau perlu ditingkatkan," katanya.

Bagi memperkasa sistem ekonomi Islam pula, Seriwani menyarankan supaya satu mahkamah khas bagi membicarakan kes-kes membabitkan kewangan Islam diwujudkan bagi mengadili kes-kes pinjaman dan hutang berasaskan hukum syarak.

Sementara itu Umno Selangor pula mahu anggota dan pemimpin Umno berani menggunakan kuasa politik bagi mempertahankan bahasa, agama dan kedaulatan raja-raja Melayu daripada diperkotak-katikkan pihak-pihak tertentu.

Wakil Umno Selangor Datuk Zainal Abidin Sakom berkata sejak kebelakangan ini para pemimpin Umno dilihat seperti takut untuk menggunakan kuasa politik yang ada bagi mempertahan hak itu.

"Apabila takut menggunakan kuasa, maka mudahlah diperkotak-katikkan," katanya.


Beliau juga mahukan supaya pemimpin Umno mengangkat bahasa Melayu di peringkat yang sewajarnya.

"Kita mahu bangsa Melayu mahir menguasai bahasa Inggeris, tapi kita juga mahu bahasa Melayu itu diperkasakan," katanya.

Sementara itu, wakil Umno Johor Ayub Rahmat pula meminta Majlis Tertinggi parti itu membatalkan perlaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik di dalam Bahasa Inggeris (PPSMI).

Menurutnya sejak PPSMI dilaksanakan pada 2003, pelbagai bukti dan kajian termasuk yang dilakukan oleh Umno sendiri menunjukkan dasar itu merugikan pelajar-pelajar Melayu.

"Kajian demi kajian, penyelidikan demi penyelidikan termasuk oleh Umno sendiri mengenai PPSMI menunjukkan ia gagal. Mengapa Umno enggan menerima hasil kajian yang dilakukannya sendiri.

"Umno Johor mahu Majlis Tertinggi parti mengkaji semula PPSMI dan membatalkan perlaksanaannya," kata beliau sambil menambah konvensyen Umno Johor setiap tahun turut meminta pembatalan dasar tersebut.

Ayub berkata laporan agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Unesco, turut mengatakan cara terbaik mengajar ilmu kepada murid-murid adalah menerusi bahasa ibunda.

Hasil kajian antarabangsa turut menunjukkan daripada 45 negara yang menjadikan Bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar katanya, hanya lima yang muncul sebagai negara maju.

BERNAMA

Read More “UMNO JOHOR MAHU PPSMI DIMANSUHKAN, PUTERI MAHU SYARIAH”  »»

CHEDET BENGANG

CheDet menempelak dan tak puas hati:

"Juga saya hairan kenapa untuk mengira hanya 790 undi mengambil masa lebih dari enam jam? Apakah pengira undi tidak tahu kira? Atau apakah sesuatu sudah diusahakan untuk menjayakan menantu Perdana Menteri. Ini menjadi soalan bukan daripada saya seorang tetapi oleh semua orang ramai.Tak usahlah Perdana Menteri bercakap berkenaan dengan menolak rasuah kerana menantu yang perasuah diberi keistimewaan luar biasa."


Umno restui dan pilih pemimpin rasuah - Mahathir


"Saya rasa diri saya akan tercemar jika saya berada dalam majlis yang disertai oleh orang yang mendukung amalan rasuah."

Demikian luahan mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dalam nukilan peribadinya di blognya semalam.

"Ramai kenalan saya yang fikir saya tidak hadir pembukaan mesyuarat Perhimpunan Agung Umno kerana anak saya Mukhriz kalah pertandingan Ketua Pemuda.Memanglah saya terasa sedih kerananya.

"Tetapi sebab yang sebenar saya tidak hadir ialah oleh kerana Pemuda Umno secara langsung dan terbuka merestui politik rasuah,"jelasnya.

Menurutnya, perwakilan pemuda memilih ketua mereka seorang yang telah didapati bersalah menggunakan wang dan sogokan dalam usahanya untuk dipilih sebagai Ketua Pemuda.

"Sama ada dia dibenar bertanding atau tidak, tidak menidakkan dianya adalah perasuah.

"Hukuman yang dijatuhkan kepada orang ini tidak setimpal dan adil kerana orang lain yang didapati bersalah sama sepertinya tidak dibenar bertanding,"katanya.

Beliau juga menyindir, betapa tidak pernah terjadi orang yang dikenali dan diakui umum sebagai perasuah oleh Lembaga Disiplin, oleh parti dan oleh orang ramai dipilih dan dijunjung tinggi sebagai ketua.

"Tetapi inilah yang dilakukan oleh Pemuda Umno yang dahulu terkenal sebagai barisan hadapan dalam perjuangan Umno,"ulasnya secara sinis.

Tambahnya, Pemuda Umno telah merosakkan imej Umno dan imej orang Melayu sendiri.

"Rupa-rupanya duit lebih utama daripada bangsa dan negara. Apakah rakyat akan terima dipimpin oleh tokoh rasuah yang terkenal? Perbuatan merestui rasuah adalah satu pengkhianatan kepada bangsa Melayu dan negara Malaysia,"tegasnya.

Selain itu, beliau juga mempersoalkan mengenai proses pengiraan undi yang tidak masuk akal.

"Juga saya hairan kenapa untuk mengira hanya 790 undi mengambil masa lebih dari enam jam?

"Apakah pengira undi tidak tahu kira? Atau apakah sesuatu sudah diusahakan untuk menjayakan menantu Perdana Menteri. Ini menjadi soalan bukan daripada saya seorang tetapi oleh semua orang ramai.

"Tak usahlah Perdana Menteri bercakap berkenaan dengan menolak rasuah kerana menantu yang perasuah diberi keistimewaan luar biasa,"jelasnya lagi.

Dan katanya, "inilah sebab-sebabnya saya tidak hadir. Saya rasa diri saya akan tercemar jika saya berada dalam majlis yang disertai oleh orang yang mendukung amalan rasuah."

mks/Mohd Khalil Abdullah/harakahdaily

Read More “CHEDET BENGANG”  »»

KHUTBAH JAKIM ISU POLITIK WANG TERLAMBAT SEHARI

Tahniah Ketua Pengarah Jakim Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz (foto sebelah kanan)kerana mengeluarkan khutbah Jumaat tentang politik wang.

Sokong penuh tindakan JAKIM. Semoga usaha ini berterusan , bukan bermusim.

JAKIM sepatutnya tidak diletakkan di bawah Jabatan Perdana Menteri, sebaliknya ia mesti sebuah badan bebas dan tidak terikat kepada mana-mana organisasi atau parti. Selagi ia dibelanggu dan dikekang oleh mana-mana pihak yang berkepentingan, selagi itu ISLAM diperintah, bukan memerintah.

Usaha JAKIM mengeluarkan khutbah mengenai isu rasuah atau politik wang sedikit terlambat sebab Pemilihan UMNO telahpun berlangsung dan keputusan pemilihan telah diumumkan. Ia sepatutnya dikeluarkan untuk khutbah Jumaat bertarikh 20hb Mac 2009.

"Better late than never" but "the damage has been done".

"Kelemahan kepimpinan Islam ( di baca UMNO) akan menyebabkan pihak tertentu mengambil peluang memperhebatkan tekanan yang mencabar institusi Raja sebagai ketua agama Islam" tegas KP JAKIM.

Jakim Keluarkan Khutbah Sentuh Politik Wang


Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) hari ini mengeluarkan khutbah Jumaat bertajuk "Pemimpin Bertelagah Rakyat Berpecah" yang diharap dapat membantu menangani isu politik wang.

Ketua Pengarah Jakim Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz berkata topik itu amat sesuai kerana pada masa ini negara berhadapan dengan krisis politik wang atau rasuah politik yang telah menjadi budaya segelintir pemimpin masyarakat.

"Di harap isu yang dibincangkan di dalam khutbah Jumaat pada hari ini dapat menyedarkan orang ramai agar dalam memilih kepimpinan dan menjadi pemimpin, ia hendaklah selari dengan tuntutan Al-Quran dan As-Sunnah," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Antara isi kandungan khutbah tersebut ialah rakyat perlu insaf dan sedar bahawa budaya politik wang akan mewariskan pemimpin yang tidak berkualiti, pemimpin korup, tidak berakhlak dan tidak berintegriti.

Wan Mohamad berkata isu politik wang dalam kalangan pemimpin akan menyukarkan usaha untuk menyatupadukan umat Islam di negara ini.

"Kelemahan kepimpinan Islam akan menyebabkan pihak tertentu mengambil peluang memperhebatkan tekanan yang mencabar institusi Raja sebagai ketua agama Islam, mempertikai kedudukan Islam dalam perlembagaan dan pelaksanaan undang-undang Islam di negara ini," katanya.

BERNAMA

Read More “KHUTBAH JAKIM ISU POLITIK WANG TERLAMBAT SEHARI”  »»

ABDULLAH BELUM DAPAT ILHAM BILA TARIKH BERUNDUR

DS Abdullah Ahmad Badawi diminta terus kekalkan jawatan PM Malaysia kerana banyak tugas, janji dan impian beliau belum tertunai atau selesai. Sebagai contoh, saranan Presiden PAS.

Adakah beliau hanya mahu dikenang sebagai "Bapa Pertanian Malaysia" atau "Bapa Islam Hadhari" sahaja?

Abdullah hanya akan memaklumkan tarikh itu apabila beliau "suka" untuk berbuat demikian.


Antara dua kejahatan atau kemudaratan kita kena pilih yang mana satu kurang kejahatan atau kemudaratannya. Itu adalah salah satu dari usul Fiqh yang terdapat dalam Islam.


*Abdullah Terus Berteka Teki Tarikh Peralihan Kuasa Kepada Najib

*Abdullah masih rahsiakan tarikh peralihan kuasa


Abdullah Terus Berteka Teki Tarikh Peralihan Kuasa Kepada Najib


Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi terus berteka teki mengenai tarikh peralihan kuasa jawatan Perdana Menteri kepada penggantinya Datuk Seri Najib Tun Razak.

Ketika ditemui pada perhimpunan Agung Umno 2008 di sini Jumaat, Abdullah yang kelihatan ceria dalam sidang media berkata beliau akan hanya memaklumkan tarikh itu apabila beliau "suka" untuk berbuat demikian.

"Yang itu (tarikh peralihan kuasa) tak payah tanya, saya akan bagi tau bila-bila saya suka," katanya.

Timbalannya, Najib sebelum ini dinamakan sebagai penggantinya dan peralihan kuasa itu dilaporkan sebelum ini akan diadakan pada April ini.

Mengulas kenyataan Menteri Luar Datuk Seri Dr Rais Yatim bahawa semua menteri di bawah pimpinan Abdullah secara teknikalnya turut dianggap meletak jawatan selepas beliau (Abdullah) meletak jawatan, Abdullah berkata:

"Masa zaman saya dulu pun (Tan Sri) Lim Keng Yaik (bekas menteri kabinet) pun kata begitu juga, tapi tak jadi apa pun, bukan boleh paksa."
Bernama
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Abdullah masih rahsiakan tarikh peralihan kuasa

Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi masih merahsiakan tarikh beliau akan melepaskan jawatan Perdana Menteri kepada timbalannya, Datuk Seri Najib Razak.

"Tarikh satu lagi akan diberitahu bila saya suka," katanya kepada pemberita apabila bertalu-talu diajukan soalan itu.

Beberapa media sebelum ini melaporkan Perdana Menteri akan melepaskan jawatan pada 3 April ini.

Diminta mengulas perkara itu, Abdullah berkata ia hanya spekulasi di kalangan media.

"Anda yang membuat spekulasi berkenaan tarikh itu, bukan saya," katanya.

Berita harian Online

Read More “ABDULLAH BELUM DAPAT ILHAM BILA TARIKH BERUNDUR”  »»

PERWAKILAN UMNO MASIH BERSIKAP "MALE CHAUVANIST" SELAIN "MALAY CHAUVANIST"


Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin (foto kanan) , Ketua Puteri yang baru berharap pucuk pimpinan parti akan melantik wakil Puteri untuk menganggotai MT bagi mewakili suara wanita, khususnya golongan muda.

Datuk Dr Norraesah Mohamad (foto kiri) merupakan satu-satunya pemimpin wanita yang menang sebagai anggota Majlis Tertinggi Umno pada pemilihan UMNO 2008. Kenapa boleh jadi begini. Sebab para perwakilan masih bersikap "male chauvanist" di samping sikap "Malay chauvanist".

Wahai Wanita UMNO, inilah hakikat atau realiti sebenar dalam perjuangan PERKEMBAR. Cakap lain, bikin lain. Cuba teropong representasi wanita dalam kerajaan atau parti komponen Pakatan Rakyat.

Puteri kecewa tiada wakil dalam MT

PUTERI Umno kecewa dan sedih kerana wakilnya tidak terpilih menduduki kerusi Ahli Majlis Tertinggi (MT).

Sehubungan itu, Ketuanya, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin (foto kanan) berharap pucuk pimpinan parti akan melantik wakil Puteri untuk menganggotai MT bagi mewakili suara wanita, khususnya golongan muda.

"Keahlian Wanita dan Puteri mewakili suara majoriti dalam Umno dengan peranan mereka amat besar dalam parti.

"Selayaknya wanita turut diberi tempat menganggotai MT dan kita berharap pucuk pimpinan parti akan memberi pertimbangan serius terhadap perkara ini," katanya ketika diminta mengulas keputusan pemilihan ahli MT, malam tadi.

Beliau turut menyifatkan pemilihan Timbalan Presiden dan Naib Presiden Umno kali ini sebagai barisan ampuh dan padu yang mampu membantu Presiden Umno yang baru, Datuk Seri Najib Razak, melakukan perubahan serta memulihkan parti.

Sementara itu, bekas Ketua Puteri Umno, Datuk Noraini Ahmad, tidak terkilan walaupun tidak terpilih menduduki barisan Ahli MT Umno pada pemilihan kepemimpinan Umno pada Perhimpunan Agung kali ini.

Malah, beliau berterima kasih di atas 1,064 undi yang diberikan perwakilan kepadanya, sekali gus meletakkan beliau di tempat ke-31 di kalangan 50 calon yang bertanding.

"Saya akur dengan keputusan perwakilan dan mengucapkan tahniah kepada mereka yang menang. Saya akan meneruskan khidmat saya kepada parti dan sebagai ahli Wanita Umno, biarpun tanpa memegang sebarang jawatan," katanya.
Utusan Online
-------------------------------------------------------------------------------------

Najib, Muhyiddin Gandingan Yang Baik, Kata Abdullah


Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata Datuk Seri Najib Tun Razak dan Tan Sri Muhyiddin Yassin adalah gandingan yang baik selaku presiden dan timbalan presiden Umno.

"Gandingan Najib dengan Muhyiddin bagus... boleh bekerjasama dan serasi... tiada percanggahan pendapat," kata Perdana Menteri.

Najib, yang juga Timbalan Perdana Menteri, mengambil alih jawatan presiden daripada Abdullah selepas menang tanpa bertanding bagi jawatan itu manakala Muhyiddin, yang merupakan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, dipilih sebagai timbalan presiden yang baru pada pemilihan Umno semalam.

Melahirkan keyakinannya terhadap barisan kepimpinan tertinggi Umno yang baru, Perdana Menteri berharap para pemimpin berkenaan berupaya menunaikan semua janji-janji yang mereka berikan kepada anggota perwakilan Umno.

"Saya harap mereka boleh menunaikan semua janji-janji yang telah mereka berikan bagi memastikan Umno terus relevan, bagi memastikan rakyat mempunyai keyakinan terhadap parti dan menjadikan Umno sebagai parti pilihan pertama, katanya kepada pemberita di luar Perhimpunan Agung Umno 2008 di Pusat Dagangan Dunia Putra di sini.

Ditanya sama ada beliau mahu Najib meneruskan polisi tertentu apabila mengambil alih kepimpinan daripada beliau, Abdullah berkata ia tidak perlu.

"Tidak payah sebab Datuk Seri Najib adalah timbalan saya sebelum ini dan apa juga dasar-dasar yang telah dilaksanakan adalah dasar-dasar yang beliau pun sama-sama sokong dan laksanakannya.

"Jadi terserahlah kepada beliau apa yang hendak dilakukan atau adjustment mungkin....Saya tidak nampak akan ada tindakan untuk menghapuskan sesuatu dasar (yang telah diperkenalkan sebelum ini)".

Bagaimanapun, beliau tidak menolak kemungkinan ada dasar yang akan diubahsuai atau ditambahbaik.

Pada keseluruhannya, Abdullah berkata anggota Majlis Tertinggi Umno yang dipilih adalah seimbang dari semua negeri.

"Kita ada wakil dari hampir semua negeri, Kita ada wakil Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Johor, Kelantan, Terengganu dan Sabah," katanya.

Perdana Menteri juga berkata Sabah telah berjaya dengan agak baik dalam Perhimpunan Agung itu dengan pemilihan seorang Naib Presiden (Datuk Seri Shafie Apdal), tiga anggota Majlis Tertinggi (Datuk Seri Musa Aman, Datuk Seri Lajim Ukim dan Datuk Bung Moktar Radin) dan Ketua Puteri (Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin), semuanya datang dari Negeri Di bawah Bayu.

Ditanya mengenai kurangnya wakil Menteri Besar dalam barisan Majlis Tertinggi Umno, beliau berkata: "Mereka (ahli Majlis Tertinggi) itu pilihan mereka (perwakilan) dan itulah keputusan yang kita lihat".

Abdullah juga berkata beliau sebenarnya berharap lebih daripada seorang pemimpin wanita dipilih ke Majlis Tertinggi.

Datuk Dr Norraesah Mohamad merupakan satu-satunya pemimpin wanita yang menang sebagai anggota Majlis Tertinggi Umno pada pemilihan yang berlangsung semalam.

Perdana Menteri bagaimanapun mengharapkan perpaduan dan kerjasama yang baik antara pemimpin yang dipilih semalam.

"Kalau tidak ada kerjasama atau perpaduan, kalau tak sokong (presiden) tak baik. Yang baik persefahaman, kerjasama, perpaduan dan sokong presiden parti," katanya.

Mengenai kedudukan Umno sekarang, Abdullah berkata semasa kepimpinannya, Umno pernah mengadakan sesi pemukiman selama dua hari bagi membincangkan pelbagai aspek berhubung kait kedudukan parti.

"Dalam pemukiman itu pelbagai aspek yang berhubung kait dengan kedudukan parti, mengapa orang tidak suka kepada parti, apa salahnya, apa tidak eloknya sikap ahli, pandangan rakyat kepada pemimpin Umno dan Barisan Nasional (BN) (telah dibincang) dan itu satu usaha yang baik pada peringkat awal," katanya.
Bernama

Read More “PERWAKILAN UMNO MASIH BERSIKAP "MALE CHAUVANIST" SELAIN "MALAY CHAUVANIST"”  »»

KHIR TOYO BAKAL DIKENAKAN TINDAKAN DISIPLIN KERANA "AWOL", SAKIT GIGI KE?

Mungkin Dr Khir Toyo telah mendapat nasihat dari peguamnya agar jangan hadhir ke sesi Pendengaran Awam SELCAT. Apapun, kita tunggu dan lihat apa akan berlaku. Puan Sri Asbi Rohani Asnan, isteri Mat Taib juga akan dipanggil kerana memalsukan dokumen.


*Khir says Balkis probe main reason for his loss(sun2surf)Khir Toyo akan digantung tugas sebagai Adun


Bekas Menteri Besar, Dato' Seri Dr Mohd Khir Toyo akan digantung tugas sebagai Adun Sungai Panjang dan ditarik elaun kerana engkar arahan Dun untuk menghadiri sesi siasatan terbuka Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan Kebertanggungjawab dan Ketelusan (Selcat).

Pengerusi Selcat, Teng Chang Khim, berkata berhubung keengkaran Khir menghadiri sesi siasatan berkenaan Badan Amal dan Kebajikan Isteri-isteri Wakil Rakyat (Balkis), laporan polis akan dibuat melalui Setiausaha Dun.

Katanya, Yang Dipertua Balkis, Datin Seri Zaharah Kecik yang juga isteri Khir akan diambil tindakan undang-undang kerana engkar menghadiri siasatan Selcat.

"Surat menyatakan keengganan Khir dan Zaharah untuk hadir ke siasatan Selcat telah disampaikan melalui peguamnya petang Isnin, 23 Mac," katanya dalam sidang media selepas siasatan Selcat, tengah hari tadi.

Sementara itu tambah beliau isteri Tan Sri Muhammad Muhd Taib (bekas Menteri Besar Selangor),Puan Sri Asbi Rohani Asnan akan dipanggil menjadi saksi pada Isnin, 30 Mac nanti.

Beliau memaklumkan, Selcat telah menerima surat pemberitahuan daripada Asbi pada pagi tadi yang memohon penangguhan menjadi saksi kerana mempunyai tugas-tugas rasmi.

Beberapa saksi lain akan dipanggil semula termasuk Ketua Pegawai Eksekutif Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB), Datin Khairiyah Abu Hasan dan Jabatan Pendaftar Pertubuhan Negeri Selangor (JPPPN) pada Isnin dan Rabu.

lanh / Saidah Hairan/harakahdaily
-------------------------------------------------------------------------------------
Khir says Balkis probe main reason for his loss


Licking the wounds from his defeat at the Umno Youth polls on Wednesday, Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo today admitted the Selangor Government's probe into the now-dissolved Selangor Elected Representatives’ Wives Charity and Welfare Association (Balkis) was mainly responsible for his loss.

The probe, which started days before the Umno general assembly and continued throughout the proceedings, churned up unsavoury disclosures about spending excesses using funds of state-controlled companies by Balkis which was headed by Khir's wife Datin Seri Zahrah Kechik.

"They (Selangor government) are just doing this to tarnish my image and name when there is no wrongdoing," Khir told reporters when the debate session adjourned for a tea break today.

He the Balkis issue also wasted a lot of his time. Khir and his wife were summoned for the inquiry but they have refused to appear before it.

However, Khir said that despite the inquiry, he still received good support from Youth delegates.

"I accept the results. I enjoyed almost one-third of the votes and support from Pemuda," said Khir, referring to the 254 votes he got against victor Khairy Jamaluddin's 304 votes.

The third contestant, Datuk Mukhriz Mahathir, who was speculated to be leading the pack, fared the worse, garnering only 232 votes.

Khir said as the new Youth chief Khairy has a lot of work to do, especially in regaining support from all the different groups in the movement in light of the negative reaction to his victory by certain sections.

"He (Khairy) must work hard to get enough support from the grassroots," he said. "Khairy must outline everything that he had promised to the Pemuda and fulfil them."

"If he fails to fulfill this responsibility, he will face another turbulence from the members," Khir emphasised, referring to the minor scuffle which occurred following Khairy’s victory as the new chief.

Khir also said he, Mukhriz and Khairy promised support for each other, regardless of who won.

On a different note, Khir hit out at the Pakatan Rakyat-led administration of Selangor for making promises which were not fulfilled.

"They are doing senseless things, for example the RM10 billion for Sungai Klang," he said.
Karen Arukesamy/sun2surf

Read More “KHIR TOYO BAKAL DIKENAKAN TINDAKAN DISIPLIN KERANA "AWOL", SAKIT GIGI KE?”  »»

UMNO MASIH LENA TIDUR DIBUAI MIMPI

UMNO masih menuding jari mencari siapa silap, terutama dalam halMelayu dan Bumiputra dihina. Teruskan tidur.

Melayu dan Bumiputera dihina, silap Umno sendiri


PAS menyanggah kenyataan Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi yang menyalahkan pembangkang bila orang Melayu dan bumiputera dihina sewenang-wenangnya.

Setiausaha Agung PAS Pusat, Dato' Kamaruddin Jaffar menegaskan perkara tersebut berlaku akibat kesilapan dan kelemahan Umno yang mengetuai Barisan Nasional (BN).

Beliau menegaskan Abdullah tidak sepatutnya mengaitkan kelemahan Umno-BN dengan pembangkang kerana telah terbukti pemerintahan PAS di Kelantan yang telah hampir 20 tahun bersih dan telus tanpa sebarang salah laku dan rasuah.

"Kenapa Abdullah nak kaitkan pembangkang bila rakyat marah dengan Umno-BN sedangkan telah hampir 20 tahun PAS perintah Kelantan tidak ada pun exco atau wakil rakyat yang dikaitkan dengan rasuah.

"Rakyat bukan Melayu tidak menghina orang Melayu dan Bumiputera tetapi sebaliknya marah dan kecewa dengan Umno yang kononnya menjaga ketuanan Melayu namun membiarkan orang Melayu terus menerus dihimpit kesusahan," tegas beliau.

Pemerintahan PAS di Kelantan tegas Kamaruddin yang telus dan berintegriti diterima baik oleh masyarakat bukan Melayu dan tidak pernah berlaku orang Melayu dan Bumiputera dihina kerana hak semua dijaga.

Beliau seterusnya menegaskan penerimaan baik masyarakt bukan Melayu terhadap PAS di Kelantan membuktikan bahawa orang Melayu dan Bumiputera tidak dipersalahkan sebaliknya mereka hanya menyalahkan Umno-BN.

mks/Irwan Muhammad Zain/ Harakahdaily

Read More “UMNO MASIH LENA TIDUR DIBUAI MIMPI”  »»

SHAHRIR LETAK JAWATAN ALASAN KURANG PRESTASI

Daripada dipecat kemudian, lebih baik letak jawatan sekarang, sekurang-kurang ada maruah, tak betul begitu.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Pengguna berkata "kekalahan pada pemilihan Ahli MT seolah-olah memberi gambaran saya tidak cemerlang dalam barisan Kabinet kerajaan".


Shahrir mahu letak jawatan Kabinet


Ketua UMNO Bahagian Johor Bahru, Datuk Shahrir Abd, Samad akan meletakkan jawatan dalam Kabinet susulan daripada kekalahannya pada pemilihan ahli Majlis Tertinggi (MT) parti.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Pengguna itu berkata, kekalahan itu seolah-olah memberi gambaran beliau tidak cemerlang dalam barisan Kabinet kerajaan.

"Bagi saya, apabila tidak dipilih dalam MT UMNO, ia seolah-olah saya tidak menunjukkan prestasi cemerlang dalam barisan kabinet kerajaan.

"Justeru, saya menawarkan untuk meletak jawatan seiring dengan peralihan kuasa Presiden UMNO pada awal bulan April nanti,'' katanya ketika ditemui selepas pengumuman keputusan pemilihan UMNO di sini malam ini.

Kata Shahrir, keputusan itu adalah selari dengan konvensyen parti.


Utusan Online

Read More “SHAHRIR LETAK JAWATAN ALASAN KURANG PRESTASI”  »»

CALON NEGERI DI BAWAH BAYU MENYERLAH

Sabah adalah antara negeri yang mempunyai perwakilan tertinggi dalam pucuk pimpinan Umno pusat selepas tiga lagi pemimpinnya turut dipilih untuk mengisi 25 jawatan anggota Majlis Tertinggi (MT)selain memenangi jawatan Ketua Puteri dan salah satu kerusi Naib Presiden.Calon Sabah Jadi Pilihan Pada Pemilihan Umno


Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mencipta sejarah tersendiri selepas memenangi jawatan naib presiden Umno, menjadi pemimpin pertama dari Sabah untuk mencapai tahap itu dalam sejarah 63 tahun parti.

Menteri Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan itu merupakan calon yang mendapat undi ketiga paling banyak iaitu 1,445 untuk mengisi tempat terakhir jawatan itu dalam pertandingan lapan penjuru.

Dua lagi pemimpin yang berjaya mengisi jawatan naib presiden dalam pertandingan itu ialah Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang mendapat undi tertinggi sebanyak 1,592 dan bekas Ketua Pemuda Umno Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dengan 1,515 undi.

Pencapaian Shafie itu amat membanggakan dengan mengambil kira bahawa Umno memasuki negeri di bawah bayu itu hanya 18 tahun lepas pada Februari 1991.

Malahan, Sabah adalah antara negeri yang mempunyai perwakilan tertinggi dalam pucuk pimpinan Umno pusat selepas tiga lagi pemimpinnya turut dipilih untuk mengisi 25 jawatan anggota Majlis Tertinggi (MT).

Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman mendahului barisan itu apabila menduduki tempat ketiga dengan 2,084 undi. Ini diikuti Timbalan Menteri Pengangkutan dan anggota Parlimen Beaufort Datuk Seri Lajim Ukin, yang menduduki tempat kelapan dengan 1,804 undi.

Anggota Parlimen Kinabatangan Datuk Bung Moktar Radin menduduki tangga ke-20 dengan 1,517 undi.

Umno, parti politik terbesar di negara ini, mengadakan pemilihan pucuk pimpinan tertinggi parti pada Khamis di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) dan keputusannya diumumkan lewat malam ini. Semalam, tiga sayap parti itu Pemuda, Wanita dan Puteri turut mengadakan pemilihan.

Malahan pada pemilihan itu, Sabah turut menyerlah selepas Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin, anggota Parlimen Papar, memenangi jawatan Ketua Puteri Umno.

Shafie ketika ditemui pemberita selepas pengumuman keputusan pemilihan itu berkata perjuangan Barisan Nasional (BN) melalui Umno masih utuh di Sabah, kini diperkukuhkan lagi dengan kemenangan barisan pemimpin dari negeri itu.

"Tohmahan pembangkang bahawa kita diketepikan (BN pusat) adalah tidak benar. Mereka boleh cuba (menguasai Sabah), tetapi sudah banyak pilihan raya di Sabah dan ada sesetengah kawasan pun mereka hilang deposit.

"Ini merupakan tanda-tanda kita akan memperkuatkan sokongan kita pada perjuangan BN menerusi Umno di sana," katanya.

Shafie yang juga anggota Parlimen Semporna berkata kemenangan beliau serta beberapa wakil lain Sabah pada pemilihan kali ini merupakan satu perakuan daripada para perwakilan yang ingin melihat perpaduan dipupuk di kalangan rakyat di Semenanjung dan negeri itu.

Katanya tugas pertama yang akan dilaksanakan adalah untuk memperkuatkan parti serta menguruskan khidmat yang diperlukan rakyat, dan beliau yakin ini dapat dilaksanakan terutamanya dengan pasukan baru Umno yang dianggapnya sebagai "pasukan berwibawa".

BERNAMA

Read More “CALON NEGERI DI BAWAH BAYU MENYERLAH”  »»

ANDAIKU TAHU APA ISI HATIMU

Kisah Kala jengking dan Katak, merupakan sebuah cerita yang kerap ditonjolkan dalam kursus-kursus motivasi seperti kursus yang dikendalikan oleh Tony Robbins, Robert Allens dan Eric Lofholm. Banyak pengajaran yang boleh diperolehi dari cerita tersebut.

Terdapat suatu berita yang menarik tersiar dalam edisi internet majalah Defense Industry Daily perihal Sengatan kala Jengking yang dalam bahasa orang putihnya Scorpene's Sting. Mungkin saudara tak berminat membacanya kerana mungkin pendirian saudara ialah "What that has got to do with me". Orang kampung Aussie (bush) mengungkapkan sikap begini sebagai "Fair dinkum old bloke, piss off".

Tetapi yang merungsingkan tentang laporan bertarikh 24Mac 2009 ini ada menyebut tentang VVIP Malaysia, sistem kehakiman, pihak Polis, parti pemerintah dan soksek, soksek lain yang kurang sedap didengar sejak tahun 2007 lagi.

Jikalau pasangan kekasih yang bertengkar, seorang akan berkata, "sayang cakap sayang, usah berdolak dalik lagi " dan seorang lagi mungkin akan berdiam diri atau jika diasak juga dia mungkin akan berkata dengan nada yang sedih, "suka hati you la, Tuhan saja yang tahu". "You cakap senang la.."." Masakan pokok bergoyong jika tak ada angin". "Tak tumbuh tak melata, tak sungguh orang tak kata".

Read More “ANDAIKU TAHU APA ISI HATIMU”  »»

PERIHAL MENTERI DAN MENTERI BESAR YANG TEWAS


Antara 24 calon untuk kerusi ahli MT, seramai 4 Menteri Besar kempunan, ramai Timbalan Menteri gigit jari, beberapa bekas menteri putih mata dan ada senator serta setiausaha Parlimen kecundang.


Dua Menteri, Empat MB Tewas Pada Pemilihan


Dua menteri dan empat Menteri Besar merupakan antara 24 calon Majlis Tertinggi (MT) yang kecundang dalam pemilihan parti Umno kali ini.

Menteri Pelancongan Datuk Seri Azalina Othman Said serta Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Shahrir Abdul Samad, yang sebelum ini merupakan anggota MT, terpaksa akur dengan kehendak perwakilan dan melepaskan kerusi masing-masing.

Menteri Besar yang gagal mempertahankan kedudukan sebagai Anggota Majlis Tertinggi pula terdiri daripada Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob, Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Utama Mohamad Hasan, dan Menteri Besar Johor Datuk Abdul Ghani Othman.

Sementara itu Menteri Besar Perlis Dr Md Isa Sabu yang baru pertama kali dicalonkan untuk merebut kerusi MT tahun ini turut tewas.

Beberapa nama-nama besar lain yang turut tewas termasuk Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Wira Mohd Johari Baharum, Timbalan Menteri Sumber Manusia Datuk Noraini Ahmad dan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Hasan Malek.

Turut gagal menempa tempat masing-masing sebagai anggota MT ialah bekas Menteri Perpaduan Negara dan Pembangunan Masyarakat Datuk Seri Siti Zaharah Sulaiman, bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Abdullah Md Zin, bekas Setiausaha Parlimen Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Sazmi Miah serta bekas Setiausaha Parlimen Kementerian Kewangan Datuk Seri Dr Hilmi Yahya.

Selain itu Ketua Umno Bahagian Cheras Senator Datuk Wira Syed Ali Alhabshee dan Senator Tan Sri Mohamed Jins Samsudin juga tidak terpilih untuk menganggotai MT.

BERNAMA


NOMBOR KEPALA TELAH DICABUT

Read More “PERIHAL MENTERI DAN MENTERI BESAR YANG TEWAS”  »»

IKRAR, AKUJANJI DAN SUMPAH SETIA MUHYIDDIN

Adakah taat dan setia yang tidak boleh dibelah dan dibahagi, tanpa soalan dan syarat
satu tindakan yang bijak sana atau sini, dulu, kini dan selamanya.

Saya Akan Sentiasa Setia Kepada Presiden, Kata Muhyiddin


Timbalan Presiden Umno yang baru Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata beliau akan sentiasa setia kepada Presiden parti Datuk Seri Najib Tun Razak dan membantunya memimpin parti serta mengemudi negara.

Muhyiddin, yang memperolehi 1,575 undi untuk menewaskan Tan Sri Muhammad Muhamad Taib, menyifatkan kemenangannya hari ini sebagai suatu amanah yang amat besar dan perlu dipikul dengan penuh jujur serta ikhlas.

"Saya bertanggungjawab untuk membantu Presiden parti. Saya berikrar untuk melaksanakan tanggungjawab itu dengan penuh jujur serta ikhlas, dan sentiasa setia kepada Presiden dalam membantu beliau memimpin parti dan kerajaan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita yang mengerumuninya selepas majlis pengumuman keputusan pemilihan jawatan Timbalan Presiden, Naib Presiden dan anggota Majlis Tertinggi Umno di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, Khamis.

Muhyiddin yang juga Ketua Umno bahagian Pagoh berkata beliau akan turut membantu Najib mengukuhkan parti, terutamanya di dalam usaha untuk merapatkan semula barisan kepimpinan dan anggota Umno.
Bernama

Read More “IKRAR, AKUJANJI DAN SUMPAH SETIA MUHYIDDIN”  »»

MUHYIDDIN KALAHKAN MAT TAIB, DUA MENTERI TERKELUAR DARI SENARAI AHLI M.T UMNO

Keputusan Pemilihan UMNO 2008 telah diketahui.
Yang disangka kalah pada peringkat awal, bertukar nasib dan mampu mengalahkan pesaing masing-masing.

Yang pasti tak berapa lama lagi, akan muncul wajah menteri dan anggota kabinet yang baru.

Sama-sama kita tunggu siapa yang digugurkan dan siapa pula yang naik menjawat ketua kementerian dan portfolio tertentu.

Keputusan Pemilihan Umno 2008


Berikut adalah keputusan pemilihan Umno 2008.


PENGERUSI TETAP

DATUK PADUKA HAJI BADRUDDIN AMIRULDIN ............... (2272 undi)


TIMBALAN PENGERUSI TETAP

DATUK HAJI MOHAMAD HAJI AZIZ ........................ (tanpa bertanding)


PRESIDEN

DATUK SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK..................... (tanpa bertanding)


TIMBALAN PRESIDEN


TAN SRI MUHYIDDIN YASSIN............................. (1575 undi)

NAIB PRESIDEN

1. DATUK SERI DR AHMAD ZAHID HAMIDI..................... (1592 undi)

2. DATUK SERI HISHAMMUDDIN TUN HUSSEIN.................. (1515 undi)

3. DATUK SERI MOHD SHAFIE APDAL......................... (1445 undi)

AHLI MAJLIS TERTINGGI


1. DATUK MUSTAPA MOHAMED .............................. (2259 undi)

2. DATUK NOH OMAR ..................................... (2084 undi)

3. DATUK SERI PANGLIMA MUSA AMAN ...................... (2084 undi)

4. DATUK AZIAN OSMAN .................................. (2060 undi)

5. DATUK ZAINAL ABIDIN OSMAN .......................... (2054 undi)

6. DATUK SERI MOHD ZIN MOHAMED ........................ (1854 undi)

7. DATUK SERI ISMAIL SABRI YAAKOB ..................... (1838 undi)

8. DATUK SERI PANGLIMA LAJIM UKIN ..................... (1804 undi)

9. DATUK SHAZIMAN ABU MANSOR .......................... (1705 undi)

10. DR MOHD PUAD ZARKASHI .............................. (1700 undi)

11. DATUK TAJUDDIN ABDUL RAHMAN ........................ (1685 undi)

12. DATUK HAJI IDRIS HJ HARON .......................... (1658 undi)

13. DATUK DR HAJI ABD LATIFF AHMAD ..................... (1624 undi)

14. DATUK SERI DR JAMALUDIN JARJIS ..................... (1622 undi)

15. DATUK SAIFUDDIN ABDULLAH ........................... (1619 undi)

16. DATUK DR NORRAESAH MOHAMAD ......................... (1611 undi)

17. DATUK SERI MAHDZIR KHALID........................... (1584 undi)

18. DATUK AHMAD HUSNI MOHD HANADZLAH ................... (1529 undi)

19. DATUK HAMZAH ZAINUDIN .............................. (1518 undi)

20. DATUK BUNG MOKTAR RADIN ............................ (1517 undi)

21. DATUK DR AWANG ADEK HUSSIN ......................... (1481 undi)

22. DATUK SERI ZULHASNAN RAFIQUE ....................... (1431 undi)

23. DATUK AHMAD SHABERY CHEEK .......................... (1377 undi)

24. DATUK SERI IDRIS JUSOH ............................. (1275 undi)

25. DATUK ABDUL AZEEZ ABDUL RAHIM ...................... (1265 undi)

BERNAMA


Muhyiddin wins


Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin tonight beat another party veteran Senator Tan Sri Muhammad Muhammad Taib for the Umno deputy presidency.

The win puts the 61-year-old Johor politician, who was first elected vice-president in 1993, in line for the post of deputy prime minister.

Muhyiddin, who is International Trade and Industry Minister, garnered 1,575 votes while the 63-year-old Muhammad, the affable party information chief, collected 916 votes. A total of 2,519 delegates voted.

The contest for the number two post was earlier a three-cornered one but Malacca Chief Minister Datuk Seri Mohd Ali Rustam was sensationally barred by the disciplinary board for involvement in money politics by association a week ago.

The results were announced by Umno permanent chairman Tan Sri Onn Ismail at 10.40pm, to a crowd that had waited hours.

For the hotly-contested three vice-president posts, the victors were Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi (1,592 votes), Education Minister Datuk Seri Hishammuddin Hussein (who had relinquished his Youth chief post) (1,515) and Culture, Arts and Heritage Minister Datuk Shafie Apdal (1,445 ).

For Ahmad Zahid, it was a double celebration as it was his wedding anniversary. His wife shared his joy in the hall where the results were announced. They happily posed for photographs.

They beat five other contestants, namely Higher Education Minister Datuk Seri Mohamed Khalid Nordin, Foreign Minister Datuk Seri Dr Rais Yatim, Home Minister Datuk Seri Syed Hamid Albar and former mentris besar Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad and Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik.

For the 25 supreme council posts, it was a crowded field of 49 contestants.

Of the eight cabinet ministers who contested, two did not make it. They were Tourism Minister Datuk Seri Azalina Othman Said and Domestic Trade and Consumer Affairs Minister Datuk Shahrir Abdul Samad.

Azalina came under a graft probe by the Malaysian Anti-Corruption Council (MACC) days before the assembly started, and maintained that she should be considered innocent until she has been found guilty before a court of law. She has yet to be charged.

Those who won were Datuk Ahmad Shabery Cheek ((Information), Datuk Noh Omar (Entrepreneur and Coopeative Development), Datuk Mustapa Mohamed (Agriculture and Agro-based Industries), Datuk Mohd Zin Mohamed (Works), Datuk Shaziman Abu Mansor (Energy, Water and Communications) and Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (Youth and Sports).

Of the five mentri besar who also vied for seats in the supreme council, only one was elected. He is Datuk Seri Musa Aman (Sabah)

sun2surf

Read More “MUHYIDDIN KALAHKAN MAT TAIB, DUA MENTERI TERKELUAR DARI SENARAI AHLI M.T UMNO”  »»

PAS CABAR KERAJAAN SAMAN MEDIA ASING BUAT TUDUHAN TAK BERASAS

Tuduhan terhadap TPM:PAS cabar kerajaan saman media asing


Presiden PAS Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mencabar kepimpinan negara ini untuk mengambil langkah berani dengan memulakan tindakan menyaman media-media cetak dan internet antarabangsa berhubung tuduhan Timbalan Perdana Menteri Malaysia dengan pelbagai kes rasuah dan jenayah.

Katanya tindakan saman ini adalah perlu supaya imej Malaysia yang tercalar akibat berita yang sangat memalukan ini dapat dipulihkan.

"Sekiranya tindakan saman ini tidak diambil, maka sebenarnya maruah dan masa depan negara akanmenjadi bahan momokan masyarakat dunia," katanya dalam satu kenyataan media kepada Harakahdaily sebentar tadi.

Antara media asing yang menyiarkan berita berkaitan salah laku Dato' Seri Najib Tun Razak yang dikatakan bakal mengambil alih tampuk kepimpinan negara ialah akhbar Liberation yang berpangkalan di Perancis, The New York Times, International Herald Tribune, Times Online, The Times of India (India), The Australian (Australia), Kompas (Indonesia), The Nation (Thailand) dan NineMSN (berita internet antarabangsa).

Kata Ustaz Hadi penyiaran berita seperti demikian adalah sangat memalukan seluruh rakyat dalam sebuah negara yang berdaulat ini.

PAS katanya berpendapat bahawa kepimpinan adalah merupakan satu amanah yang sangat besar, dan ianya wajib dipikul oleh orang atau pemimpin yang bukan sahaja layak dan adil tetapi juga perlu dilihat bersih amal perbuatannya.

Risiko mempunyai kepimpinan yang rosak akhlak dan mempunyai seribu satu macam bebanan fitnah adalah sangat tinggi, di mana maruah negara adalah menjadi taruhannya, kata Ustaz Hadi

Hal ini menjadi lebih buruk apabila media cetak dan internet antarabangsa mula menyiarkan berita kaitan kes rasuah dan jenayah ini dengan Timbalan Perdana Menteri yang bakal mengambil alih kuasa.

"Ucapan saya di Dewan Rakyat pada 18 Februari lalu adalah terang dan jelas, bahawa seseorang pemimpin terutamanya bakal Perdana Menteri Malaysia yang baru mestilah dibersihkan terlebih dahulu dari sebarang fitnah sebelum layak memegang tampuk pemerintahan yang sangat berat ini,"katanya.

Azamin Amin/ azm/ HARAKAHDAILY

Read More “PAS CABAR KERAJAAN SAMAN MEDIA ASING BUAT TUDUHAN TAK BERASAS”  »»

PEMBUBARAN DAN PEMINDAHAN DANA BALKIS TIDAK SAH

Pembubaran BALKIS dan pemindahan dana dari BALKIS ke BAKTI tidak sah mengikut perlembagaan BALKIS kerana yang hadhie pada mesyuarat tergempar BALKIS bukan ahli biasa dan korum tidak wujud.

ROS atau Pendaftar Pertubuhan ibarat lembu cucuk hidung, ikut sahaja cakap BALKIS tanpa usul periksa.

According to Article 15(I) of the Balkis constitution, the organisation cannot be dissolved without the approval of at least two-thirds of its ordinary members.

Dissolution of Balkis may have been illegal: Panel


The dissolution of Balkis, the wives of Selangor elected representatives charity and welfare organisation, in March last year may have been illegal because there was no quorum, a member of the Selangor State Assembly's Select Committee on Competency, Accountability and Transparency (Selcat) suggested today.

Azmin Ali (Bukit Antarabangsa) said that according to Article 15(I) of the Balkis constitution, the organisation cannot be dissolved without the approval of at least two-thirds of its ordinary members.

"Because those present (at the dissolution meeting) were not ordinary members, the decision to dissolve the organisation was against the law," he said.

Azmin made his remarks when the select committee was questioning state Registrar of Societies officer Tairah Yusoff in its ongoing inquiry into excesses by Balkis.

"Why did ROS not take the responsibility to advise Putrajaya (the head office of ROS)?" he asked Tairah.

"This is your function and responsibility as a ROS state officer, as the constitution of Balkis was approved by the state ROS."

State Assembly Speaker Teng Chang Khim, who chaired the committee, also questioned Tairah on the matter.

"If the state office knew that several provisions were breached in the dissolution, why did the state ROS not advise the head office accordingly? he asked.

"The members who attended the meeting on March 11, 2008, were illegal members. Why did the state office keep quiet on this?"

Tairah replied: "This was the process and we did not know the rest. We looked at the constitution and the quorum. We don't know the rest."

Teng pointed out that it was insufficient to merely assume quorum was constituted based on mere numbers.

"The quorum is more than just numbers. One has to see the membership of the people in the quorum, whether they are all valid members. If they put in people who are not members, does that make it a valid quorum? It is not. You have to examine (the membership)," he said.

Teng said the change in the state government after the March 8 general election had to be taken into account.

"On March 8, you knew that the previous ruling party had lost and that 34 seats had changed hands. This means that 34 members (of Balkis) had lost the right to be members. This means that out of the 70 who attended (the meeting), 34 were ineligible. This means there was no quorum," he said.

Azmin then told Tairah: "You testified that at the time, the new mentri besar (Tan Sri Khalid Ibrahim) had not taken his oath of office yet. That means, there was some consideration (by ROS) at the state level.

"If you could think that the members (of Balkis) were valid as Tan Sri Khalid had yet to be sworn in, that means that a consideration was made."

He said the consideration was not the right one and that the question of whether the new mentri besar had been sworn in was a matter of procedure.

Azmin described the action of the Selangor ROS as a "political" one, to which Tairah disagreed.
"We do not go to that level of detail," she said.

"We do not check for the validity of members. I really did not go to that level of detail and I really did not know," she said, adding that the state assistant registrar would know such details.
Teng then asked Tairah to provide the details of the assistant registrar, who would be called to testify on a later date.

The other members of the select committee are Taman Medan assemblyman Haniza Talha, Ulu Kelang assemblyman Shaari Sungib, Bukit Gasing assemblyman Edward Lee, Dusun Tua assemblyman Ismail Sani (BN) and Permatang assemblyman Sulaiman Abdul Razak (BN)

Tan Yi Liang/ sun2surf

Read More “PEMBUBARAN DAN PEMINDAHAN DANA BALKIS TIDAK SAH”  »»

INTIPATI UCAPAN ABDULLAH DI PAU

Sifat mengutamakan kebendaan hingga menjadikan sebahagian ahli bersifat tamak, bersifat haloba, lalu memberikan persepsi negatif bahawa Umno adalah parti yang korup.

"Faktor-faktor dalaman tersebut telah memberikan modal besar kepada musuh-musuh Umno untuk memburukkan Umno.

Ditambah pula dengan sikap dan gelagat watak-watak Melayu tertentu yang mengangkat bola tanggung hingga memberi ruang seluas-luasnya untuk orang-orang Melayu dan bumiputera boleh dilibas atau dicerca sewenang-wenangnya." tegas Abdullah.


"Ketaatsetiaan setiap warga Malaysia tanpa mengira kaum harus dihargai dalam semangat perkongsian kuasa dan setiakawan"


"Umno jangan sekali-sekali mengamalkan diskriminasi hingga dianggap bersifat rasis kepada warga Malaysia yang bukan Melayu. Hak semua warganegara hendaklah sentiasa diberikan jaminan dan dihormati, dilindungi dan dipelihara selaras dengan semangat Perlembagaan dan Rukun Negara."

*Abdullah: Umno Jangan Amal Fahaman Ekstremis Kaum Dan Agama

*Beri Sokongan Padu Kepada Najib, Kata Abdullah

*Pak Lah tempelak Najib sekat kebebasan rakyat bersuara

*Umno tidak akan berubah jika sekat kebebasan rakyat - PM


Abdullah: Umno Jangan Amal Fahaman Ekstremis Kaum Dan Agama


Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini mengingatkan Umno supaya tidak mengamalkan fahaman ekstremis kaum dan agama dalam melaksanakan tanggungjawabnya membela nasib Melayu dan Bumiputera di negara ini.

"Umno jangan sekali-sekali mengamalkan diskriminasi hingga dianggap bersifat rasis kepada warga Malaysia yang bukan Melayu. Hak semua warganegara hendaklah sentiasa diberikan jaminan dan dihormati, dilindungi dan dipelihara selaras dengan semangat Perlembagaan dan Rukun Negara.

"Ketaatsetiaan setiap warga Malaysia tanpa mengira kaum harus dihargai dalam semangat perkongsian kuasa dan setiakawan," katanya ketika menyampaikan ucapan dasar yang terakhir sebagai Presiden Umno pada Perhimpunan Agung Umno 2008 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini.

Dalam ucapan bertema "Masa Depan Dan Survival Parti", Abdullah berkata rakyat negara ini telah lama bersetuju untuk menyuburkan semangat "yang berat sama dipikul, yang ringan itu sama dijinjing; hati gajah sama dilapah, hati kuman sama dicecah".

"Berusahalah!Berusahalah!Berusahalah! mencari titik pertemuan, menyemarakkan nilai persamaan. Jauhkanlah!Jauhkanlah!Jauhkanlah! daripada mengungkit perbezaan dan memperbesarkan kelainan," katanya.

Presiden Umno itu berkata beliau amat menghargai peranan yang dimainkan oleh rakyat dalam menjamin keamanan dan kemakmuran negara.

Selama 52 tahun, katanya negara telah menghadapi pelbagai cabaran dan cekal bersatu menghadapi pelbagai kemelut sehingga menjadikan ia sebuah negara yang berdaulat dan makmur.

Beliau berkata negara sedang menghadapi tanggungjawab yang amat berat untuk meringankan rakyat daripada kesusahan yang berpunca daripada krisis ekonomi yang paling menakutkan sejak negara mencapai kemerdekaan.

Menurut Abdullah, keistimewaan luar biasa yang menjadi tunjang kekuatan Umno adalah kejayaannya merintis dan mewujudkan formula kerjasama antara kaum yang benar-benar bermakna.

Ia bermula dengan kerjasama Umno-MCA, diikuti dengan MIC untuk menubuhkan Perikatan sebelum ia dikembangkan menjadi Barisan Nasional, kata Perdana Menteri.

Beliau berkata, percubaan mewujudkan kerjasama antara kaum sebagaimana yang dilakukan oleh Umno itu turut dilaksanakan di antaranya melalui Independence of Malaya Party (IMP), Parti Negara, Parti Rakyat dan Parti Buruh, tetapi kesemuanya menemui kegagalan.

"Hari ini peniruan formula kerjasama hak cipta kejayaan Umno atau salinan foto yang paling hampir adalah usaha yang sedang ditiru oleh pakatan pembangkang yang sedang berbulan madu, tetapi jiran-jiran memberitahu, sudahpun terdengar bibit-bibit perselisihan," katanya.
Bernama
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Pak Lah tempelak Najib sekat kebebasan rakyat bersuara

Semakin dekat Dato' Seri Najib Razak menghampiri jawatan Perdana Menteri, bertambah ramai pihak tampil mempertikaikan kewibawaannya.


Malah kegelojohan pemimpin terbabit dapat dilihat apabila cuba menyekat kebebasan rakyat bersuara. Tindakan menggantungkan permit penerbitan Harakah dan Suara Keadilan selama tiga bulan membuktikan hakikat itu.

Lebih memeranjatkan lagi apabila Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi seperti menempelak tindakan Najib dengan menganggap Umno tidak akan berjaya melakukan perubahan dalaman jika mengambil pendekatan 'order lama' yang tidak disenangi rakyat.

"Termasuk menyekat kebebasan rakyat. Ramai tidak yakin Umno akan kembali mencapai kemenangan jika kita kembali kepada cara lama dengan menyekat kebebasan rakyat menyuarakan kritikan," katanya pada ucapan dasar pada Perhimpunan Agung Umno hari ini.

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat melihat Umno tidak akan selamat bahkan mungkin berdepan dengan masalah dalaman yang lebih parah di bawah kepemimpinan Najib.

Menurutnya kekalutan yang berlaku dalam parti itu bukan kerana orang lain, sebaliknya kerana masalah dalaman parti itu sendiri.

"Keadaan itu berlaku berikutan kegagalan pemimpin Umno mentadbir parti dalam mengekang kemaraan rasuah yang semakin parah dan bernanah dalam parti itu," katanya pada majlis penyerahan watikah dan angkat sumpah penghulu-penghulu Kelantan 2009, di Putik, hari ini.

Pada perebutan jawatan Ketua Pemuda Umno semalam menyaksikan calon yang kurang pencalonan pada mesyuarat di peringkat bahagian menang iaitu Khairy Jamaluddin.

Sedangkan sebelum ini menantu Perdana Menteri itu disahkan bersalah kerana terbabit dengan amalan politik wang, namun masih berpeluang bertanding.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, ekoran masalah yang berlaku dalam Pemuda Umno semalam beliau difahamkan telah berlaku rasa tidak puas hati di kalangan perwakilan.

"Ini adalah sebahagian dari petanda-petanda yang akan memecah-belahkan Umno pada masa akan datang khususnya setelah berada di bawah Najib," katanya.

Beliau juga berkata, walau pun kesemua sayap Umno kini dipimpin pemimpin baru termasuk Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri namun asas perjuangan tetap sama.

Katanya, selagi parti berkenaan tidak menjurus kepada ketaqwaan kepada Allah dan hanya mengutamakan bangsa Melayu sahaja, suasana gawat tetap akan berlaku.

Oleh itu beliau berkata, bagi mengelakkan kecelaruan politik di negara ini rakyat hendaklah menolak perjuangan Umno dan BN.

Katanya juga pemimpin Umno sekarang mulai membaca terjemahan ayat-ayat al Quran ketika merasmikan perhimpunan tersebut semalam.

"Ini menggambarkan pengaruh PAS dalam masyarakat hari ini begitu hebat sehingga menyebabkan pemimpin Umno terpaksa menggunakan terjemahan ayat al-Quran dalam ucapannya untuk menarik perhatian umum.

"Perkembangan itu memaksa Umno menciplak apa yang menjadi pegangan PAS selama ini," ujarnya.

Beliau juga menyarankan Umno mengamalkan apa yang terkandung dalam al-Quran sepenuhnya berbanding dari apa yang dilakukan sekarang hanya mengambil sebahagian kecilnya sahaja.

Sementara itu dalam perkembangan berkaitan Umno masih lagi mengangkat pemimpin yang disahkan terbabit dengan rasuah seperti diputuskan Lembaga Disiplin Umno terhadap Khairy sebelum ini.

Ketua Pemuda PAS Pasir Mas, Rozi Muhammad berkata, Umno semakin cepat menuju kehancuran apabila pemimpin yang disahkan terbabit dengan rasuah diberi peluang menerajui Umno.

"Kemenangan Khairy membuktikan usaha Umno membanteras rasuah politik tidak berjaya," katanya.

Salmah Mat Husain/ Mohd Nor Yahya / Harakahdaily-------------------------------------------------------------------------------------
Umno tidak akan berubah jika sekat kebebasan rakyat - PM

Presiden Umno, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi dilaporkan berkata "Umno tidak akan berjaya melakukan perubahan dalaman jika mengambil pendekatan lama yang tidak disenangi masyarakat, termasuk menyekat kebebasan rakyat".

"Mereka mempercayai bahawa Umno akan kembali mencapai kemenangan jika kita kembali kepada cara lama - kepada order lama, dengan menyekat kebebasan warga - dengan menghalang warga dari menyuarakan kritikan.

"Mereka berpandangan bahawa Umno itu boleh terus berkuasa dan kekal kuat dengan kaedah menjaga kepentingan beberapa individu tertentu, dan memenuhi tuntutan-tuntutan kumpulan tertentu," kata beliau

"Jika laluan lama itu yang dipilih, saya berpandangan bahawa kita telah memilih laluan yang salah; laluan yang membawa kita ke belakang.

"Saya bimbang laluan tersebut akan lebih mempercepatkan berakhirnya talian hayat Umno.

"Jika kita tidak melakukan perubahan berani, selaras dengan transformasi masyarakat yang begitu dinamik dan perkembangan global yang begitu radikal, kita akan menyaksikan hari-hari berakhirnya parti Umno yang kita kasihi ini."

Ucapan dasar terakhirnya bertema "Masa Depan dan Survival Parti", kedengaran bernada cemas seperti juga beberapa pemimpin kanan parti, imbas kembali penglibatan lamanya dalam Umno dan ramuan untuk parti itu mengorak langkah kedepan.

Abdullah juga menyatakan dukungan terbuka kepada penggantinya Datuk Seri Najib Razak, selain mengucapkan terima kasih kepada mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan memohon maaf atas kegagalan janji reformasinya.

"Saya percaya, saya menyerahkan tanggung jawab negara kepada nakhoda lebih muda yang memiliki kematangan dan pengalaman untuk mengemudikan bahtera negara.

"Saya menyeru supaya beliau diberikan sokongan yang padu untuk membolehkan beliau membawa negara ke mercu kejayaan yang lebih gemilang.

"Saya sendiri berikrar untuk memberikan sokongan padu kepada presiden Umno yang baru, kepada perdana menteri Malaysia yang baru," katanya.

"Saya berterima kasih kepada Tun Dr Mahathir kerana melantik saya menganggotai jemaah menteri, melantik saya sebagai timbalan perdana menteri dan akhirnya memberikan laluan kepada saya menggantikan beliau sebagai perdana menteri."

Dalam ucapan dasar lebih sejam - yang bertukar ucapan perpisahan - bermula kira-kira jam 10 pagi, Abdullah menyebut lima faktor yang menjadi punca penolakan rakyat terhadap Umno:

Setelah selesa kerana lama berada di tampuk kuasa, sebahagian pemimpin Umno tidak seakrab dahulu dengan rakyat jelata yang selama hari ini menjadi akar kekuatan Umno.

Tumpuan yang kurang seimbang kepada masyarakat luar bandar dalam keghairahan dan hasrat untuk mencapai status negara maju di peringkat global.

Program-program politik Umno yang kurang berkesan mendampingi generasi muda, selain dari apa yang dilaksanakan oleh pelbagai institusi kerajaan.

Perbalahan berpanjangan sesama sendiri terutama ketika berebut jawatan di dalam parti telah meruntuhkan semangat kekeluargaan di kalangan ahli.

Sifat mengutamakan kebendaan hingga menjadikan sebahagian ahli bersifat tamak, bersifat haloba, lalu memberikan persepsi negatif bahawa Umno adalah parti yang korup.

"Faktor-faktor dalaman tersebut telah memberikan modal besar kepada musuh-musuh Umno untuk memburukkan Umno. Ditambah pula dengan sikap dan gelagat watak-watak Melayu tertentu yang mengangkat bola tanggung hingga memberi ruang seluas-luasnya untuk orang-orang Melayu dan bumiputera boleh dilibas atau dicerca sewenang-wenangnya.

"Akhirnya susulan dari gerakan tersusun menyerang dan mencalarkan Umno secara berterusan, minda warga berjaya diracun, hingga sampai ke tahap warga pada hari ini, tanpa penilaian rasional dan objektif begitu mudah mempercayai dan menerima setiap fitnah yang dilemparkan kepada Umno," tambahnya.

Kempen reformasi parti itu bagaimanapun diucapkan dalam nada amaran, bimbang Umno dan BN akan terkubur dalam pilihanraya umum akan datang.

"Sedarilah! Di luar Dewan Merdeka ini, ramai yang berpandangan bahawa jika Umno, dan jika Barisan Nasional tidak berubah, maka pilihanraya ke-12 pada 8 Mac 2008 merupakan kemenangan terakhir kepada Barisan Nasional menubuhkan kerajaan.

"Selepas ini, rakyat di luar dewan ini tidak akan mengundi kita lagi.

"Di peringkat negeri, Barisan Nasional turut menghadapi cabaran yang sama. Di kalangan kita juga, malah di kalangan yang duduk di atas pentas ini, turut menyuarakan bahawa 'Umno wajib melakukan perubahan'," kata Abdullah.

"Apa yang saya ingin dengar, adalah suara yang menyatakan 'Aku akan berubah', lalu disusuli dengan langkah berani melakukan perubahan itu dalam diri sendiri.

"Betapa malangnya Umno jika ramai yang gagal memahami bahawa Umno itu adalah kita, selagi kita tidak berubah, Umno tidak mungkin dapat berubah."

Selain ucapan ini, sesi perbahasan usul-usul juga menarik perhatian ramai apabila perwakilan - secara tradisi - mengajukan kritikan dengan pantun atau seloka, nada keras dan lawak jenaka.

Namun, ramai peminat politik lebih ternanti-nanti keputusan persaingan sengit dua penjuru jawatan timbalan presiden antara Tan Sri Muhyiddin Yassin atau Tan Sri Muhammad Muhd Taib.

Selain itu, perebutan lapan calon untuk tiga kerusi naib presiden dan 25 kerusi ahli Majlis Tertinggi (MT) mencuri fokus masyarakat.

Selain jawatan-jawatan penting itu, turut dipertaruhkan adalah jawatan pengerusi tetap dan timbalannya.

Keputusan rasmi dijangka dapat diketahui sekitar jam 10 malam.
wann/ Harakahdaily


--------------------------------------------------------------------------------------------------

Beri Sokongan Padu Kepada Najib, Kata Abdullah


Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini menyeru supaya Datuk Seri Najib Tun Razak diberikan sokongan padu untuk membolehkan beliau memimpin Malaysia ke mercu kejayaan yang lebih cemerlang.

Presiden Umno itu yang turut berikrar untuk memberikan sokongan padu kepada Najib sebagai Presiden Umno dan Perdana Menteri baru, berkata beliau percaya, beliau menyerahkan tanggungjawab negara kepada Najib yang merupakan "nakhoda lebih muda yang memiliki kematangan dan pengalaman untuk mengemudi bahtera negara."

Abdullah dalam ucapan dasarnya yang terakhir sebagai presiden parti pada Perhimpunan Agung Umno 2008 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini turut memberi nasihat berasaskan pengalamannya sebagai presiden parti dan Perdana Menteri, bahawa tugas dan amanah tersebut amatlah berat.

"Ada kalanya keputusan yang dibuat boleh mencetuskan kontroversi, ada keputusan yang tidak mendapat persetujuan seratus peratus.

"Tanggungjawab utama seorang pemimpin adalah menentukan sesuatu yang terbaik untuk warga dan negara meskipun ada keputusan yang tidak akan disenangi," katanya.

"Namun pemimpin itu perlu diberikan keyakinan dan kestabilan minda supaya terus bersikap rasional dan objektif. Jika kita tidak memberikan sokongan dan kepercayaan kepadanya, jika kita pula memilih menyerang dan mempersendakan peribadinya, kita sebenarnya bertanggungjawab melemahkan parti kita; kita juga bertanggungjawab menjatuhkan pemimpin Umno di kerusi Perdana Menteri".

Abdullah berkata: "Kita sebenarnya menghakis sistem yang telah kita bina, sistem yang telah memberi kekuatan kepada kita selama ini.

"Betapa beratnya amanah yang wajib dipikul oleh Perdana Menteri, memenuhi tanggungjawab sebagai pemimpin parti, bangsa dan negara. Di bahu beliaulah harapan semua, tanggungjawab menentu nasib kita bersama," katanya.


BERNAMA

Read More “INTIPATI UCAPAN ABDULLAH DI PAU”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com