Pray For MH370

Pray For MH370

Rezeki Allah bertambah di Selangor, diagihkan kepada pelaksana yakni penjawat awam

S'gor beri bonus setengah bulan, RM200 Simpanan Selangorku
1:22PM Jul 26 2012 Malaysiakini  
Kerajaan Negeri hari ini meluluskan pemberian bonus setengah bulan gaji atau sekurang-kurangnya RM500 kepada semua kakitangan awam Selangor  bagi membuat persiapan menyambut Hari Raya Aidilfitri.

Kerajaan Selangor juga memutuskan untuk memberi bonus tambahan dalam bentuk  Simpanan Selangorku sebanyak RM200 kepada setiap kakitangan awam, kata Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.
Dalam satu kenyataan hari ini, menteri besar berkata, bagi yang beragama Islam, wang tersebut akan dimasukkan dalam Simpanan Tabung Haji.
 "Manakala bukan beragama Islam akan diberikan dalam bentuk Sijil Simpanan Premium Bank Simpanan Nasional (BSN).
"Kedua-dua bonus ini akan dimasukkan dalam akaun kakitangan awam pada minggu hadapan," katanya. 
Menteri besar berkata,Kerajaan Selangor memperuntukkan RM20 juta untuk pembayaran bonus dan bonus tambahan Simpanan Selangorku kepada kakitangan awam untuk tahun ini.

"Kerajaan negeri berharap bonus ini dapat meringankan beban penjawat awam untuk membuat persediaan menyambut Hari Raya Aidilfitri.
"Pada masa sama, Kerajaan Selangor mahu menggalakkan kakitangan awam menabung demi  masa depan," katanya.

Read More “Rezeki Allah bertambah di Selangor, diagihkan kepada pelaksana yakni penjawat awam”  »»

ROAD MAP TO TAQWA: got it yet?

7 Ramadhan 1433H

Saban tahun kita mengulangi aktiviti yang sama di bulan Ramadhan. Puasa siang hari, tarawikh malam hari.Ada yang membaca al Quran.Ada dengan makna.Ada sekadar membaca atau bertadarus. Ada yang bersedekah.Ada yang rajin membantu orang lain. Ramai juga yang kawal emosi berbanding dengan bulan lain.

Persoalannya, adakah aktiviti ini dilakukan kerana adat kebiasaan atau kerana tujuan yang secara sedar terancang untuk dicapai??!

Bukankah Allah telah menyatakan bahawa matlamat diwajibkan berpuasa ialah untuk mencapai taqwa. Berapa orang yang faham dan ambil langkah yang kritikal untuk mencapai tahap taqwa tersebut? Berapa orangkah yang faham apa sebenarnya taqwa?
Bukankah setiap jumaat diperingatkan agar menjadi orang yang bertaqwa?
Kenapa insan yang keluar 'kursus' berupa solat jumaat ini masih 'status quo' sokmo?!

Sudah diajarkah bagaimana nak capai taqwa? Sudah ada road map? Atau hanya pernyataan. Inilah cabaran bagi yang bergelar da'ie dan Murabbi.

Cukuplah kita melahirkan INSAN ROBOT yang tidak sedar apa yang dilakukan. INSAN ROBOT tidak terkesan dengan apa apa yang mereka lakukan.INSAN ROBOT mustahil boleh bertaqwa dalam ertikata sebenarnya taqwa. INSAN ROBOT tidak boleh mentadbir bumi. INSAN ROBOT bukan khalifah Allah!
Adakah kita INSAN ROBOT itu?
Nastaghfirullah.
Ampunkan kami Ya Rauf
Tunjukkan kami ya RASYID
Amiin....

Read More “ROAD MAP TO TAQWA: got it yet?”  »»

Cari rezeki halal,cara halal, guna halal

Umno Melaka: Blogger tidak rayu tuntutan gaji RM24,370
  • Zulaikha Zulkifli
  • 1:17PM Jul 24 2012
 
Seorang pentadbir di Pejabat Perhubungan Umno Melaka berkata mereka tidak menerima sebarang rayuan daripada penulis blog Ahmad Faisal Mohd Yunos yang menuntut tunggakan bayaran gaji sebanyak RM24,370 daripada pejabat itu.

Sumber yang enggan dinamakan itu berkata Ahmad Faisal, 44, perlu mengemukakan rayuan dan bukti berhubung tuntutan berkenaan untuk membolehkan perkara itu dipertimbangkan oleh pejabat tersebut.

"Dia tak ada buat rayuan jadi benda ini tak ada isu. Kalau ada kes, (sepatutnya) balik pada bekas majikan dan buat rayuan. Mungkin majikan boleh mempertimbangkan.

"Tapi blogger tersebut perlu buktikan betul atau tidak dakwaan dia itu. Di pejabat tidak ada apa-apa yang dibimbangkan. Tak terima rayuan jadi tiada isu," kata sumber tersebut ketika dihubungi Malaysiakini semalam.
Sinar Harian pada Ahad lalu melaporkan bahawa Ahmad Faisal dilantik sebagai pegawai khas dan ketua unit IT di pejabat parti politik tersebut, dan beliau ditugaskan untuk menulis blog untuk parti yang tidak dinamakan dalam laporan berkenaan.

Dalam laporan itu, Ahmad Faisal berkata beliau menerima surat lantikan pada 13 Mei 2008 yang menyatakan gaji bulanannya sebanyak RM3,000.

Bagaimanapun, parti tersebut membayar kurang RM1,000 kepadanya setiap bulan, yang berjumlah RM38,000 untuk tempoh 38 bulan.

Gajinya kemudiannya ditahan sejak Mei 2011, selepas pengurusan pejabat tersebut bertukar kakitangan sejak awal tahun lalu, dakwanya seperti dipetik akhbar berkenaan.

Dua bulan kemudian, beliau diberikan surat pemberhentian kerja pada Julai, yang diterimanya dengan syarat jumlah tertunggak itu dilunaskan, dakwanya.

Menurut Ahmad Faisal, parti politik tersebut membayar sebanyak RM11,330 pada 20 Disember tahun lalu, selepas ditolak sebanyak RM2,300 yang dipinjamnya.

Namun, sejumlah RM24,370 lagi masih belum dibayar kepadanya, dakwanya.

Dakwanya, majikannya itu memberi alasan bahawa jumlah berkenaan ditolak daripada kos peralatan yang diberikan kepadanya ketika beliau berkhidmat sebagai kakitangan.

Dakwanya, peralatan itu melibatkan tiga komputer riba, sebuah kamera kompak dan beberapa barangan lain.

Tambahnya, beliau bersedia untuk memulangkan peralatan tersebut jika gajinya dibayar sepenuhnya.

Read More “Cari rezeki halal,cara halal, guna halal”  »»

Jangan biarkan Malaysia jadi Greece kerana kita jahil

Socrates dan Archimedes adalah pemikir dari Tamaddun Greek. Tetapi Greece sudah bankrap kerana pemimpin tidak membenar check and balance oleh rakyat.
Justeru, Selangor mahu elakkan keadaan rakyat Selangor di biar jahil dan tidak tahu apa yang terjadi dalam pembikinan polisi dan juga perkara yang berlaku dalam urustadbir negeri dan negara . ini akan mengelakkan negeri dan negara dibankrap oleh pemimpin yang tidak berkehendak menjaga khazanah dan harta negeti dan negara dengan baik dan amanah, value for money.ucapan Menteri Besar Selangor

Read More “Jangan biarkan Malaysia jadi Greece kerana kita jahil”  »»

KERAJAAN PR SELANGOR LAKUKAN APA YANG PATUT


Selangor usaha pecat CEO, pengerusi SYABAS

Kerajaan Selangor akan mengemukakan cadangan kepada lembaga pengarah Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) supaya memecat pengerusi eksekutif dan ketua pegawai eksekutifnya.

Keputusan itu diambil ekoran kedua-dua pihak itu didakwa tidak hadir memberikan penjelasan kepada Jawatankuasa Pemantauan SYABAS yang dipengerusikan oleh setiausaha kerajaan negeri.

"Dengan pemecatan ini, penjimatan kos operasi dari gaji pengerusi eksekutif SYABAS sahaja adalah berjumlah sekurang-kurangnya RM5.1 juta setahun," kata menteri besar Tan Sri Khalid Ibrahim.

Berikut kenyataan penuh Khalid:

Kerajaan Negeri Selangor telah menubuhkan Jawatankuasa Pemantauan SYABAS yang dipengerusikan oleh setiausaha kerajaan negeri Selangor lanjutan daripada kenyataan dan cadangan untuk membuat catuan air yang diumumkan oleh SYABAS.

Tujuan jawatankuasa ini untuk memantau secara harian keberkesanan, kecekapan perkhidmatan SYABAS dan kedudukan semasa pembekalan air kepada pengguna termasuk meninjau sendiri di tapak masalah kekurangan bekalan air yang dicanangkan oleh SYABAS.

Jawatankuasa ini akan mengkaji cadangan penambahbaikan dan pemulihan ke atas masalah bekalan air yang dihadapi. SYABAS telah diminta membentangkan dan melaporkan kepada Jawatan kuasa tersebut perkara-perkara berikut:

1. Pengeluaran air harian bagi setiap loji air dan paras empangan;
2. Permintaan air berdasarkan bil air (metered consumption) dari Januari 2012 hingga sekarang;
3. Unjuran permintaan air yang disediakan oleh SYABAS;
4. Maklumat mengenai paras kolam utama(balancing reservoir-terminal reservoir-service reservoir);
5. Kawasan yang mengalami masalah gangguan bekalan air ;
6. Maklumat terperinci mengenai rangkaian paip air utama termasuk kolam air hingga ke kawasan yang bermasalah termasuk NRW;
7. Punca-punca utama (micro) yang menyebabkan kawasan tersebut mengalami masalah air;
8. Cadangan penyelesaian yang dirancang oleh SYABAS ke atas masalah yang dibangkitkan; dan
9. Emergency response plan yang disediakan oleh pihak SYABAS.

Berdasarkan kepada hasil penelitian dan penyiasatan yang dibuat oleh jawatankuasa ini selama tiga hari, kerajaan negeri Selangor merumuskan bahawa:

1. Kerajaan Negeri Selangor akan mengemukakan cadangan kepada Lembaga Pengarah SYABAS supaya memecat pengerusi eksekutif dan ketua pegawai eksekutif SYABAS kerana tidak hadir memberikan penjelasan kepada jawatan kuasa tersebut. Dengan pemecatan ini, penjimatan kos operasi dari gaji pengerusi eksekutif SYABAS sahaja adalah berjumlah sekurang-kurangnya RM5.1 juta setahun.

2. Kerajaan negeri Selangor bersedia membelanjakan peruntukan bagi membina loji rawatan air baru untuk tujuan meningkat kapasiti pengeluaran air terawat dan dengan serta merta akan memanggil tender untuk Projek Mitigasi 2 yang berjumlah RM225 juta.

Langkah yang diambil kerajaan Negeri ini bagi melindungi kepentingan pengguna di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya yang terjejas kerana kegagalan SYABAS membekalkan air bersih seperti yang dipersetujui dalam perjanjian konsesi.

Kerajaan Selangor yakin kerajaan persekutuan tidak akan cuba menyulitkan usaha yang dirancangkan ini demi menjaga kepentingan dan kesejahteraan rakyat.

Sumber: Malaysiakini

Read More “KERAJAAN PR SELANGOR LAKUKAN APA YANG PATUT”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com