Pray For MH370

Pray For MH370

ATURCARA PROGRAM WACANA INTELEKTUAL WANITA


ATURCARA PROGRAM

8.00 pagi : Pendaftaran peserta

8.30 pagi : Ucapan Aluan Pengerusi Majlis

8.35 pagi : Bacaan Doa

8.40 pagi : Bacaan Ayat Al –Quran

8.50 pagi : Ucapan Aluan Pengarah Program

8.55 pagi : Ucapan Aluan Pengerusi, Jawatankuasa Pendidikan, Pendidikan
Tinggi dan Pembangunan Modal Insan

9.05 pagi : Ucapan Perasmian Program

9.30 pagi : Rehat/ Sarapan pagi

10.00 pagi : Sesi 1: Pembentangan Kertas Kerja 1
(Dr Harlina Haliza Hj Siraj)
"Memahami gerakan sosial wanita di Malaysia"

Pembentangan Kertas Kerja 2
(YB Zuraidah Kamarudin)
"Cabaran dalam memajukan gerakan wanita"

Pembentangan Kertas Kerja 3
(YB Dr Siti Mariah Mahmud)
"Perancangan strategik dalam membina gerakan wanita"

11.30 pagi : Sesi Deskusi

12.45 tgh : Makan tengahari dan Solat Zohor

2.15 ptg : Sesi 2: Pembentangan Kertas Kerja 4
(Y. Bhg Prof Madya Dr Asiah Ali)
"Pembinaan dan pengukuhan gerakan pelbagai generasi"


Pembentangan Kertas Kerja 5
(YB Siti Zailah Mohd Yusof)
"Pengukuran kejayaan gerakan wanita dan halatuju masa depan gerakan wanita"
3.15 ptg : Sesi Deskusi

3.30 ptg : Forum "Mobilisasi Belbagai Sumber Bagi Kepentingan Peningkatan Intelektual Kaum Wanita"

Ahli Penal :
Y Bhg Ustazah Azizah Khatib Mat
Y Bhg Puan Hjh Rohani Datuk Mohad Shahir

4.30 ptg : Resolusi

4.45 ptg : Ucapan Penutup

5.00 ptg : Sidang akhbar, Minum petang /bersurai

Read More “ATURCARA PROGRAM WACANA INTELEKTUAL WANITA”  »»

TN GURU NIK AZIZ MENDAHULUI 8 RAKYAT MALAYSIA TERSENARAI ANTARA 500 MUSLIM PALING BERPENGARUH


Read More “TN GURU NIK AZIZ MENDAHULUI 8 RAKYAT MALAYSIA TERSENARAI ANTARA 500 MUSLIM PALING BERPENGARUH”  »»

KENYATAAN MEDIA PROGRAM WACANA "WANITA INTELEK PEMANGKIN TAMADDUN UNGGUL"

KENYATAAN MEDIA
18 NOVEMBER 2009 (RABU)
WACANA INTELEKTUAL WANITA
“WANITA INTELEK PEMANGKIN TAMADDUN UNGGUL”

Tarikh program : 22 November 2009 (Ahad)
Tempat : Dewan Perpustakaan Ratu Tingkat 3,
Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor

Wanita Modal Insan Yang Penting Dan Utama

Kerajaan Selangor mengiktiraf wanita sebagai modal insan yang penting dan utama dalam pembangunan Negeri Selangor. Justeru itu, Exco Pembangunan Modal Insan dengan kerjasama Biro Pembangunan Wanita dan Keluarga Yayasan Amal Malaysia dan PPAS mengambil inisiatif dalam menganjurkan satu program wacana yang bertemakan “Wanita Intelek Pemangkin Tamaddun Unggul”. Kajian Harvard Business Council mengakui wanita sebagai penyumbang besar kepada ekonomi negara.

Wanita : pencorak modal insan masa depan

Wanita adalah ibu yang melahirkan dan membentuk modal insan generasi akan datang sebagai pendidik yang pertama dan paling akrab dengan modal insan berkualiti yang mahu dijana oleh Kerajaan Selangor. Ibu perlu dibekalkan dengan ilmu, kemahiran dan keupayaan lengkap. Justeru, wanita perlu digilap daya intelek untuk merancang strategi pembangunan diri dan keluarganya.

Pencapaian wanita terlonjak dek kekuatan gerakan wanita


Wanita sebagi modal insan akan lebih efektif dan efisyen sekiranya gerakan-gerakan wanita kuat, bersatu dan berlandaskan prinsip yang benar. Justeru itu, keupayaan wanita akan terus meningkat sekiranya gerakan wanita memainkan peranan menyokong dan mendokong pimpinan wanita yang menerajui organisasi penting sama ada di dalam Kerajaan, Swasta, NGO mahu pun dalam masyarakat.

Keterlibatan secara langsung wanita dalam menentukan polisi negeri dan negara memerlukan peningkatan daya intelek yang tahap maksima bagi menghasilkan masyarakat cemerlang. Individu, masyarakat dan negeri yang cemerlang yang membudayakan ilmu, bertunjangkan aqidah yang benar dan syahsiyah yang mulia akan melahirkan tamaddun unggul yang mampu melahirkan halatuju Selangor 2025 iaitu Negeri idaman, maju, sejahtera dan berkebajikan.

Wacana ini juga adalah salah satu daripada program Jejak Ilmuwan Selangor dalam usaha menjadikan Selangor sebagai Hub Ilmuwan, Hub Pendidikan. Kesedaran wanita intelek sebagai kelompok masyaraklat berpengaruh akan menjadi pemangkin transformasi ke arah masyarakat terbaik.

Di akhir program akan diadakan satu diskusi dan resolusi untuk membantu menggembleng peningkatan intelektual wanita di pelbagai peringkat dan tahap hidup wanita. Sesiapa yang berminat untuk mengikuti program ini boleh menghubungi pejabat Exco Pendidikan, Pendidikan Tinngi dan Pembangunan Modal Insan Negeri Selangor di 03-55447935/7215.

DR HJH HALIMAH ALI
EXCO PENDIDIKAN, PENDIDIKAN TINGGI DAN
PEMBANGUNAN MODAL INSAN NEGERI SELANGOR
MERANGKAP ADUN SELAT KLANG

Read More “KENYATAAN MEDIA PROGRAM WACANA "WANITA INTELEK PEMANGKIN TAMADDUN UNGGUL"”  »»

KEPUTUSAN UPSR 2009


Pencapaian keseluruhan Gred Purata Nasional (GPN) pada tahun ini telah meningkat sebanyak 1 peratus berbanding 2008.
Jurang perbezaan antara pencapaian murid bandar dan luar bandar dalam peperiksaan UPSR 2009 semakin dapat dirapatkan.

Bahasa Tamil telah menunjukkan peningkatan gred A yang tinggi iaitu sebanyak 3.6 peratus dan juga Matematik yang meningkat sebanyak 4.2 peratus

Seramai 817 Pelajar Sekolah Tamil Peroleh 7A Dalam UPSR berbanding 725 pelajar tahun lepas.


Pencapaian UPSR Meningkat, Kata AlimuddinPUTRAJAYA, 19 Nov (Bernama) -- Pencapaian keseluruhan calon-calon yang menduduki Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) bagi tahun ini mengalami peningkatan berbanding tahun lepas.

Ketua Pengarah Pelajaran Tan Sri Alimuddin Mohd Dom berkata pencapaian keseluruhan Gred Purata Nasional (GPN) pada tahun ini telah meningkat sebanyak 1 peratus berbanding 2008.

"Pencapaian keseluruhan nilai Gred Purata Negeri, GPN telah meningkat sebanyak 1 peratus tahun ini. Pencapaian Cemerlang (semua A) telah meningkat kepada 9.51 peratus tahun ini berbanding dengan 9.19 peratus pada tahun lepas dengan jumlah perbezaan sebanyak 0.32 peratus.

"Pencapaian Baik (minimum C) pula meningkat kepada 63.03 peratus berbanding dengan 62.56 peratus dengan perbezaan sebanyak 0.47 peratus. Manakala pencapaian lemah (semua E) telah menurun kepada 0.64 peratus berbanding dengan 0.66 peratus pada tahun lepas dengan perbezaan 0.02 peratus," katanya pada sidang akhbar bagi mengumumkan keputusan UPSR 2009 di sini pada Khamis.

Beliau berkata pencapaian calon-calon luar bandar walaupun masih ketinggalan berbanding dengan pencapaian calon-calon bandar pada keseluruhannya juga semakin baik.

"Pada keseluruhannya, jurang perbezaan antara murid bandar dan luar bandar semakin dapat dirapatkan. Hal ini dapat dilihat daripada penguncupan beza antara bandar dan luar bandar bagi kesemua ukuran pencapaian calon pada tahun ini berbanding tahun lepas," katanya.

Perbezaan jumlah murid cemerlang luar bandar dan bandar pada tahun ini mengalami penguncupan sebanyak 3.64 peratus berbanding dengan 4.22 peratus pada tahun lepas.

Sementara perbezaan pencapaian baik di antara murid bandar dan luar bandar mengalami penguncupan sebanyak 5.55 peratus berbanding dengan 6.25 peratus pada tahun lepas.

Daripada segi mata pelajaran, Bahasa Tamil telah menunjukkan peningkatan gred A yang tinggi iaitu sebanyak 3.6 peratus dan juga Matematik yang meningkat sebanyak 4.2 peratus, katanya.

Pada tahun ini, sebanyak 506, 620 calon menduduki UPSR manakala pada tahun lepas sebanyak 507, 320 calon.

Sementara itu, Pengarah Pelajaran Wilayah Persekutuan Sulaiman Wak berkata seramai 2,725 daripada 24,826 calon UPSR bagi sekolah kebangsaan (SK) dan sekolah jenis kebangsaan (SJK) di Kuala Lumpur memperoleh 5A dan 7A.

"Walaupun peratusan kelulusan pada tahun 2009 telah menurun dari 66.94 peratus kepada 66.89 peratus tetapi peratus lulus semua A telah meningkat kepada 10.98 peratus berbanding tahun 2008 sebanyak 10.90 peratus," katanya kepada pemberita ketika mengumumkan keputusan UPSR bagi Kuala Lumpur.

Beliau berkata 94 calon SK Setiawangsa mendapat semua A dalam semua mata pelajaran yang diambil, SK Bukit Damansara (80) dan SK Taman Tun Dr Ismail Satu (76).

Di TERENGGANU, negeri itu mencatatkan rekod cemerlang sembilan tahun berturut-turut dalam peperiksaan UPSR apabila 3,664 daripada 23,944 calon yang mengambil ujian itu memperoleh semua A.

Pengarah Pelajaran Terengganu Ariffin Embong berkata kejayaan itu mencatat peningkatan 1 peratus berbanding tahun lepas yang mana menjadikan Terengganu mencatatkan pencapaian 15.3 peratus.

Pencapaian GPN juga meningkat kepada 2.22 peratus iaitu mengatasi pencapaian tahun lepas dan peringkat nasional (2.33 peratus), katanya pada sidang media di Pejabat Pelajaran Negeri.

Di KELANTAN, sebanyak 5,259 atau 14.31 peratus daripada 25,369 calon UPSR mendapat 5A dan 7A, iaitu peratus kecemerlangan tertinggi dalam tempoh enam tahun.

Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Mohd Ghazali Abdul Rahman berkata pencapaian GPN tahun ini ialah 2.25 berbanding 2.32 tahun lepas, iaitu meningkat sebanyak 0.07 peratus dan mengatasi GPN kebangsaan.

"Tiga mata pelajaran menunjukkan peningkatan yang ketara sama ada peratus kelulusan dan kualiti gred pencapaian iaitu Matematik, Sains dan Bahasa Inggeris di samping Bahasa Cina Kefahaman dan Bahasa Melayu Kefahaman menunjukkan peningkatan," katanya pada sidang media.

Di PERLIS pula, sebanyak 439 atau 9.53 peratus daripada 4,607 calon UPSR di negeri ini mencatat pencapaian cemerlang dengan memperolehi 5A dan 7A.

Pengarah Pelajaran Perlis, Mansor Lat berkata, pencapaian itu menunjukkan peningkatan sebanyak 0.79 peratus berbanding 8.74 peratus pada tahun lalu.

Menurutnya, lima daripada 73 buah sekolah di Perlis telah mencatat pencapaian peratus kecemerlangan lebih 20 peratus iaitu Sekolah Rendah Kebangsaan (SRK) Seri Indera, Sekolah Kebangsaan (SK) Paya, SK Sena, SK Kayang dan SRK Putra.

Di NEGERI SEMBILAN, Jabatan Pendidikan Negeri Negeri Sembilan akan menyiasat punca kemerosotan peratus pencapaian subjek Bahasa Inggeris di sekolah-sekolah kebangsaan di negeri itu.

"Kemerosotan hanya berlaku pada tahap 2.5 peratus (sekolah kebangsaan) dan 1.7 peratus (sekolah jenis kebangsaan) untuk bahasa Inggeris dan keadaan ini masih lagi terkawal," kata Timbalan Pengarah Jabatan Pendidikan negeri Jamali Salam pada sidang media.

Secara keseluruhan, katanya Negeri Sembilan masih mencatatkan keputusan cemerlang di mana seramai 2,343 calon mendapat keputusan penuh 5A atau 7A dan berada di kalangan negeri yang terbaik dalam pencapaian UPSR kali ini.

JOHOR mencatatkan keputusan UPSR yang lebih baik pada tahun ini apabila 6,283 atau 10.13 peratus daripada 62,401 calon yang menduduki peperiksaan itu mendapat Gred A dalam semua mata pelajaran.

Pengarah Jabatan Pelajaran Johor Sufa'at Tumin yang mengumumkan keputusan peperiksaan itu berkata daripada jumlah itu, 4,246 (10.64 peratus) adalah calon Sekolah Kebangsaan; 1,881 (9.47 peratus) adalah calon Sekolah Jenis Kebangsaan Cina manakala 156 (6.97 peratus) adalah calon Sekolah Kebangsaan Tamil.

Ia menunjukkan peningkatan berbanding pencapaian 9.64 peratus atau 5,987 calon pada 2008 dan 8.64 peratus atau 5,265 calon pada 2007, katanya

Di KEDAH, peratusan calon yang memperoleh gred A bagi semua mata pelajaran UPSR meningkat kepada 9.36 peratus (3,742 calon) berbanding 8.69 peratus (3,482 calon) pada tahun lepas.

Pengarah Pelajaran Negeri, Shahidan Abd Rahman berkata, bilangan calon yang berjaya menguasai tahap minimum bagi semua mata pelajaran juga meningkat berbanding tahun lepas.

"Jumlah calon yang lulus semua mata pelajaran meningkat sebanyak 1.53 peratus pada tahun ini, iaitu 25,344 calon (63.37 peratus) berbanding 24,775 calon (61.84 peratus) pada tahun lepas," katanya dalam satu kenyataan, di sini hari ini.

Beliau berkata Gred Purata Negeri (GPN) juga meningkat kepada 2.359 berbanding 2.417 pada tahun 2008.

Di PULAU PINANG, daripada 26,259 calon yang menduduki UPSR tahun ini, 17,638 calon mencatatkan keputusan lulus semua subjek.

Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Ibrahim Mohamad berkata jumlah calon yang lulus gred A bagi semua subjek ialah sebanyak 3,177 manakala dua sekolah yang berjaya mencatatkan lulus 100 peratus ialah Sekolah Model Khas Tok Jaya di Butterworth dan SJKC Kuang Yu di Kepala Batas.

Sekolah Kebangsaan Batu Lanchang muncul sekolah terbaik di negeri ini dengan 70 pelajar mendapat 5A, katanya pada sidang media.

Di MELAKA, seramai 10,087 calon (66.41 peratus) daripada 15,187 calon yang menduduki UPSR tahun ini telah mencapai penguasaan minimum gred A, B dan C bagi semua mata pelajaran.

Pengarah Pelajaran Melaka, Isa Abu berkata daripada segi kecemerlangan seramai 1,411 calon (9.29 peratus) mendapat A bagi semua mata pelajaran (5A/7A).

"Mengenai tahap literasi murid di Melaka, saya ingin memaklumkan bahawa daripada 15,187 calon yang menduduki peperiksaan UPSR 2009, seramai 14,826 calon telah mencapai sekurang-kurangnya satu gred C iaitu telah mencapai tahap literasi," katanya.

Di SABAH, sebanyak 9ll calon merekodkan pencapaian cemerlang gred 5A bagi semua subjek yang mencatatkan penurunan berbanding 995 calon pada tahun lepas.

Ketua Sektor Penilaian dan Peperiksaan negeri Sabah Md Nor Md Sharif berkata Sekolah St Francis Convent, Kota Kinabalu muncul sekolah terbaik dengan 41 calon mendapat 5A diikuti Sekolah Yuk Chin di Tawau dengan 29 calon.

"Antara sekolah-sekolah lain yang mempunyai rekod cemerlang adalah SK St. Agnes, Kota Kinabalu iaitu seramai 30 calon, SK. St Monica, Sandakan sebanyak 27 calon seterusnya SK St. Patrick, Tawau iaitu 26 calon," katanya.

BERNAMA

Read More “KEPUTUSAN UPSR 2009”  »»

KEPUTUSAN PENGHAKIMAN YANG PUNYA BANYAK IMPLIKASI (DWIBAHASA)

Seksyen 30(3)(a) Akta SPRM 2009 tidak memberi kuasa kepada suruhanjaya itu untuk menjalankan penyiasatan terhadap seseorang saksi sepanjang hari dan malam.

Karpal Singh berkata keputusan itu bukan saja terpakai bagi SPRM, tetapi juga bagi penyiasatan yang dilakukan oleh polis.

SPRM Tiada Hak Soal Siasat Saksi Selepas Waktu Pejabat


KUALA LUMPUR, 19 Nov (Bernama) -- Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kini tidak boleh lagi menyoal siasat saksi hingga ke malam berikutan keputusan Mahkamah Tinggi di sini Khamis bahawa soal siasat hanya boleh dilakukan pada waktu pejabat iaitu dari pukul 8.30 pagi hingga 5 petang.

Dalam penghakimannya, Hakim Mohd Ariff Md Yusof memutuskan bahawa Seksyen 30(3)(a) Akta SPRM 2009 tidak memberi kuasa kepada suruhanjaya itu untuk menjalankan penyiasatan terhadap seseorang saksi sepanjang hari dan malam.

"Frasa 'hari ke hari' dalam seksyen berkenaan bukan bermaksud 24 jam, tetapi waktu bekerja biasa," kata Mohd Ariff dalam keputusan bersejarah itu yang disampaikan pada pukul 2.50 petang.

Ketika membenarkan semakan semula kehakiman yang dipohon oleh anggota Majlis Perbandaran Kajang Tan Boon Wah, Mohd Ariff berkata: "Oleh itu saya bersetuju bahawa dalam kes ini, pemohon telah ditahan secara tidak sah oleh SPRM."

Tan, 39, menyaman ketua pesuruhjaya SPRM Datuk Seri Ahmad Said Hamdan, penolong penguasa SPRM Mohammad Hassan Zulkifli dan SPRM kerana mendakwa penahanan dan soal siasat yang dilakukan terhadapnya selama 16 jam sehari oleh SPRM, menyalahi undang-undang dan menyebabkan beliau mengalami kerugian serta kesan buruk.

Dalam permohonan mendapatkan semakan semula kehakiman yang difailnya pada 22 Julai, Tan meminta mahkamah mengisytiharkan bahawa defendan, yang menjalankan penyiasatan mengikut Seksyen 30(3)(a) Akta SPRM 2009, hanya boleh merekodkan kenyataannya sebagai saksi pada waktu pejabat iaitu dari pukul 8.30 pagi hingga 5.30 petang.

Tan adalah antara beberapa orang yang dipanggil SPRM untuk memberi kenyataan dalam penyiasatan berhubung dakwaan berlaku penyelewengan dalam peruntukan kerajaan Selangor.

Mahkamah itu juga memutuskan bahawa Tan perlu dibayar ganti rugi kerana beliau ditahan secara tidak sah oleh SPRM dari pukul 9.45 malam pada 15 Julai, 2009 hingga 2.53 pagi keesokan harinya dan memerintahkan defendan membayar kos kepada anggota majlis perbandaran itu.

Dalam penghakimannya, Hakim Mohd Ariff berkata frasa "hari ke hari" dalam seksyen berkenaan adalah samar kerana ia tidak dijelaskan dengan sewajarnya dalam akta itu.

Kata beliau tafsiran yang sewajarnya perlu dibuat terhadap frasa itu bagi mengelak kekaburan kerana ia memberi kesan terhadap kebebasan asasi seseorang yang dijamin oleh Perkara 5 Perlembagaan Persekutuan.

"Frasa "hari ke hari" bukan bererti dari siang ke malam. Seksyen 30 tidak boleh ditafsir begitu, kerana jika ini dilakukan, ia bertentangan dengan tujuan penggubal undang-undang dan akan mengekang kebebasan peribadi seseorang," kata hakim itu.

Beliau berkata sebarang peruntukan berkanun yang menjejaskan kebebasan asasi perlu dibaca dengan sewajarnya dan diberi ruang yang seluas-luasnya.

Mohamad Ariff berkata beliau akan memberi penghakiman bertulis minggu depan.

Ketika ditemui pemberita di luar mahkamah, Tan berkata beliau berasa lega dan gembira dengan keputusan mahkamah itu.

Sementara itu, Karpal Singh, peguam bela utama yang mewakili Tan berkata keputusan itu bukan saja terpakai bagi SPRM, tetapi juga bagi penyiasatan yang dilakukan oleh polis.

Beliau menggesa mereka yang pernah disoal siasat oleh SPRM selepas waktu pejabat supaya menyaman suruhanjaya itu.

Ditanya sama ada defendan akan mengemukakan rayuan terhadap keputusan itu, Peguam Kanan Persekutuan Noorin Badaruddin berkata beliau menunggu arahan tentang langkah seterusnya yang perlu diambil.

-- BERNAMA

===================================================================

Court rules MACC cannot question witnesses overnight

KUALA LUMPUR (Nov 19, 2009) : The Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) can no longer question witnesses overnight. The High Court ruled today that this can be done only during office hours from 8.30am to 5pm.

Justice Mohd Ariff Md Yusof in his landmark decision held that section 30(3)(a) of the MACC Act does not give power to the MACC to conduct investigations on a witness "around-the-clock".

"The phrase 'day-to-day' in the section cannot mean 24 hours but normal working hours," Mohd Ariff said.

"Therefore, I agree that the applicant in this case had been unlawfully detained by the MACC," he said in allowing a judicial review filed by Kajang municipal councillor Tan Boon Wah.

Tan, 39, sued MACC chief commissioner Datuk Seri Ahmad Said Hamdan, MACC assistant superintendent Mohammad Hassan Zulkifli and the MACC, claiming that his detention and questioning for 16 hours overnight by the MACC was unlawful, and had resulted in him suffering losses and damage.

In his application filed on July 22, Tan asked the court to declare that the defendants, who were carrying out investigations under section 30(3)(a) of the MACC Act, could record his statements as a witness only during office hours from 8.30am to 5.30pm.

Tan was one of several people who were called up by the MACC to give statements concerning investigations on alleged misappropriation of Selangor government allocations.

The court also granted Tan damages for the unlawful detention by the MACC from 9.45pm on July 15 to 2.53am the next day and ordered the defendants to pay him costs.

In the court's decision, Mohd Ariff said the phrase "day-to-day" in the section raised ambiguity as it is not defined properly in the act.

However, he said, a proper interpretation must be given to avoid absurd results as it affected a person's fundamental liberties as guaranteed under Article 5 of the Federal Constitution.

"The phrase 'day-to-day' cannot mean 'around the clock'. Section 30 cannot be interpreted that way, to do so will offend the intention of the legislature and will curtail the ambit of personal liberty," said the judge.

He stressed that any statutory provision affecting fundamental liberties must be read properly and be given the widest room.

He said the written judgment would be delivered next week.

Outside the court, Tan said he was relieved and happy with the ruling.

His leading counsel Karpal Singh said the decision was not only binding on the MACC but also affected every police investigation. He also urged people who had been interrogated by the MACC after office hours to sue the commission.
Asked if the defendants would appeal the decision, Senior Federal Counsel Noorin Badaruddin said she would get further instructions on the next step.

Bernama

Read More “KEPUTUSAN PENGHAKIMAN YANG PUNYA BANYAK IMPLIKASI (DWIBAHASA)”  »»

WANITA PRIHATIN, WANITA PEDULI, ANDA DIJEMPUT HADIR


Program “wake up call” untuk wanita


Selangor dengan kerjasama Biro Pembangunan Wanita dan Keluarga Yayasan Amal Malaysia dan Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor (PPAS) akan menganjurkan program “wake up call” 22 November ini.

Program berbentuk wacana intelektual wanita ini untuk memberi kesedaran kepada kaum wanita daya intelek yang dimiliki mampu memberi sumbangan kepada ekonomi negara jika digilap dan diketengahkan.

Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali berkata, program seumpama ini juga mampu membantu wanita merancang strategi pembangunan diri dan keluarga.

“Dan siapa yang akan bertanggungjawab dan siapa yang akan memberi impak yang besar, wanita. Ia mesti bermula dari rumah. Sebab itu kita mahu wanita menyedari bahawa mereka ini mempunyai daya intelek, peranan yang begitu besar yang boleh mencorak masa depan Selangor”.

Beliau berkata demikian semasa sidang media di Shah Alam.

Bertemakan “Wanita Intelek Pemangkin Tamadun Unggul”, Dr Halimah menjangkakan seramai 200 orang peserta dari kalangan wanita di Selangor akan menyertainya.

Katanya lagi, dengan kemahiran dan keupayaan yang lengkap, kaum ibu mampu memainkan peranan sebagai pendidik serta membantu membentuk modal insan anak-anak mereka.”Kita harapkan dengan wanita mempertingkatkan daya inteleknya ia juga akan mampu mempertingkatkan kualiti hidup seseorang wanita dan keluarganya sekali”.

Ditanya adakah peningkatan daya intelek wanita akan memberi saingan kepada kaum lelaki, Dr. Halimah berkata jika dilihat dari sudut positif ia akan mewujudkan perseimbangan dalam mengejar kepelbagaian.

Program yang akan diadakan di Dewan Perpustakaan Ratu PPAS itu dijangka akan dirasmikan oleh isteri Menteri Besar Selangor, Puan Sri Salbiah Tunut.

Antara tetamu yang akan membentangkan kertas kerja terdiri daripada ahli akedemik UiTM, Profesor Madya Dr Asiah Ali, Ahli Parlimen Rantau Panjang, Siti Zailah Yusof, Ahli Parlimen Ampang, Zuraidah Kamarudin dan Ahli Parlimen Kota Raja, Dr Mariah Mahmud.
HADRI YAZIZ/selangorkini

Read More “WANITA PRIHATIN, WANITA PEDULI, ANDA DIJEMPUT HADIR”  »»

JASA AKAN BERJASA LAGI DALAM MENYEBAR MAKLUMAT

Tidak cukup dengan media cetak serta eletronik, satu agensi iaitu Jabatan Hal Ehwal Khas yang diketuai oleh Datuk Fuad Hassan bekas ADUN Ulu Kelang akan dipewrhebatkan aktivitinya bagi membantu BN menangani apa jua yang dianggapnya sebagai berita FITNAH. Ini semua petanda bahawa PRU ke -13 kian hampir bagi mereka yang ingin berfikir.


JASA Akan Manfaatkan NGO Untuk Perjelas Isu SemasaKANGAR, 18 Nov (Bernama) -- Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA) akan memanfaatkan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) bagi memperjelaskan pelbagai isu semasa secara tepat supaya masyarakat tidak membuat takfisran yang salah mengenai dasar negara.

Ketua Pengarahnya Datuk Fuad Hassan berkata bagi melicinkan urusan itu, JASA akan membekalkan segala maklumat mengenai perkembangan terkini kepada NGO untuk disalurkan kepada kumpulan sasaran mereka.

"Kita tidak mahu ada yang terpengaruh dengan fitnah dan tanggapan negatif yang bawa pihak tertentu.

Orang yang tak ada maklumat tepat akan terpengaruh dengan fitnah," katanya semasa melancarkan sekretariat NGO JASA Perlis di sini hari ini.

Beliau berkata, orang ramai perlu mendapat maklumat yang jelas dan tepat mengenai apa jua isu yang berlaku dalam negara supaya mereka tidak menjadi penyumbang kepada penyebaran fitnah.

JASA turut memberi penjelasan gagasan 1Malaysia yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak supaya ia tidak dipandang negatif dan menganggapnya sebagai konsep yang boleh membawa kemudaratan kepada negara.

Katanya, pertubuhan-pertubuhan kaum juga perlu memahami konsep sebenar 1Malaysia supaya mereka dapat menyalurkan maklumat yang jelas mengenai konsep yang bertujuan mewujudkan suasana perpaduan kaum yang lebih sempurna.

BERNAMA

Read More “JASA AKAN BERJASA LAGI DALAM MENYEBAR MAKLUMAT”  »»

GILIRAN KETUA PEMUDA DAN WANITANYA DIPECAT

Krisis dalaman MCA kian meruncing, siapa yang berada di pihak yang benar dan siapa yang harus dipersalahkan. Adakah di sana masih ada opsyen bagi MCA serta ahlinya????


Ka Siong, Mei Fun rayu perwakilan hadir EGMDalam keadaan sebak, Ketua Pemuda MCA, Datuk Wee Ka Siong dan Ketua Wanita, Datin Paduka Chew Mei Fun merayu kepada semua perwakilan parti itu supaya menghadiri mesyuarat agung luar biasa (EGM) pada 28 November ini untuk mendesak supaya diadakan pemilihan baru parti.

Bercakap dalam sidang akhbar sejurus selepas mereka digugurkan dari majlis presiden MCA, mereka berkata, kehadiran penuh perwakilan di EGM tersebut adalah penting untuk memulihkan demokrasi dalam parti itu.

Sidang akhbar itu bermula dengan naib presiden, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata hati kumpulan tersebut 'terluka' ekoran pengguguran sembilan anggota majlis tersebut.

Beliau menyifatkan tindakan MCA 'membuang" ketua Pemuda dan Wanitanya sebagai satu tindakan yang tidak boleh dimaafkan lagi.

Liow mendakwa presiden memilih orangnya sendiri dan menyingkirkan mereka yang tidak sehaluan dengannya, supaya beliau mempunyai kuasa mutlak dalam majlis presiden.

Berikutan itu, beliau menggesa semua perwakilan MCA supaya 'bangun" dan beramai-ramai datang menghadiri EGM 28 November ini untuk meluluskan resolusinya.

Katanya, ini adalah masanya untuk mereka membuat keputusan bagi membawa perubahan demi kebaikan parti.

MCA, katanya, mesti mengembalikan politik nilai dan mempertahankan prinsip-prinsip demokrasi.

Liow yang kelihatan tegas tetapi tenang, dapat menguasai dirinya dan tidak menangis.

Sebelum ini, jawatankuasa pusat MCA telah mengundi menolak EGM tersebut yang diusahakan oleh penyokong Liow.

Andrew Ong/Malaysiakini

Read More “GILIRAN KETUA PEMUDA DAN WANITANYA DIPECAT”  »»

WACANA INTELEKTUAL WANITA

Wacana wanita 22 November


SHAH ALAM, 16 Nov: Kerajaan negeri Selangor melalui Exco Pendidikan akan mengadakan Wacana Intelektual Wanita pad 22 November ini di Perpustakaan Awam Selangor.

Melalui wacana intektual ini, empat tokoh wanita akan membentangkan pandangan masing-masing. Mereka adalah Siti Zailah Yusof (Ahli Parlimen Rantau Panjang), Zuraidah Kamarudin (Ahli Parlimen Ampang), Profesor Dr Aishah Ali (UiTM) dan Dr Mariah Mahmud (Ahli Parlimen Kota Raja).

Menurut kenyataan Exco kerajaan negeri, Dr Halimah Ali, program ini akan berlangsung dari jam 8.30 pagi hingga 5.30 petang.

URUSAN PENDAFTARAN: CIK KAMARINA: 013-3732512
03-55192167 (PEJ)

Harakahdaily

Read More “WACANA INTELEKTUAL WANITA”  »»

MALAYSIA'S CORRUPTION PERCEPTION INDEX

RASUAH SEMAKIN PARAH DI MALAYSIA

Read More “MALAYSIA'S CORRUPTION PERCEPTION INDEX”  »»

POSTION 47 LAST YEAR SLIPPED TO 56 IN 2009

TI-M president Datuk Paul Low said Malaysia’s ranking had slipped to 56th position this year from 47th last year, out of 180 countries surveyed in terms of index of corruption perception.

This "may be attributed to the perception of little progress in combating corruption, and lack of political will in implementing effective anti-corruption measures."

Reforms earn praise, but graft ranking drops

KUALA LUMPUR (Nov 17, 2009) : Transparency International Malaysia (T-IM) has acknowledged Malaysia’s efforts to deal with corruption although the country’s ranking on the corruption perception index (CPI) this year has declined.

TI-M president Datuk Paul Low said Malaysia’s ranking had slipped to 56th position this year from 47th last year, out of 180 countries surveyed.

However, Prime Minister Datuk Seri Najib Razak’s moves to initiate reforms in some institutions, especially the judiciary, and the setting up of the Malaysian Anti-Corruption Commission, to make them more independent, transparent and accountable, was the way forward for the country, he said at a press conference to announce Malaysia’s position in the Transparency International Corruption Perceptions Index 2009, today.

He said Transparency International Malaysia believed that the way forward for the country was to seriously combat corruption and to make government decisions and transactions more visible and transparent.

Low, however, suggested that the government should be more transparent in its procurement process by implementing "integrity agreement" with vendors to act as preventive measures to curb corruption.

Low said Malaysia’s decline in ranking in CPI 2009 of 0.6, from 5.1 in 2008 to 4.5 this year, "may be attributed to the perception of little progress in combating corruption, and lack of political will in implementing effective anti-corruption measures".

Examples giving rise to the concern were the Port Klang Free Zone (PKFZ) fiasco and the auditor-general’s annual report highlighting extraordinary public procurement abuses, he said.

"However, there are positive signs. The PKFZ fiasco is being actively and vigorously investigated, police reports have been made and suits have been taken against certain parties, and corrective measures have been taken.

"The United Nations Convention Against Corruption (UNCAC) was ratified in September 2008. Integrity is a Key Result Area for the government, with the CPI as a key productivity index. The prime minister has formed a high-level task force to study and make recommendations for action to be taken on the auditor-general’s 2008 report," he said.

Meanwhile, DAP veteran and Ipoh Timur Member of Parliament Lim Kit Siang views Malaysia's drop in ranking as a national shame.

"I have no doubt that the death of DAP political aide Teoh Beng Hock on July 16 at the building housing the Malaysian Anti-Corruption Commission building in Shah Alam and the MACC's targeting Pakatan Rakyat representatives as major factors for Malaysia’s worst-ever TI CPI ranking and score," he said in a statement.

sun2surf

Read More “POSTION 47 LAST YEAR SLIPPED TO 56 IN 2009”  »»

PAKATAN RAKYAT CABAR BN AGAR JANGAN RAYU KES SEPUTEH

Speaker Dun Perak V. Sivakumar sebelum ini pernah menghantar Surat Pengosongan Dun kepada Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR) ekoran beberapa Adun tidak menghadiri sidang Dun dan gagal dikenal pasti kedudukan mereka.

Namun, SPR mendahului kuasa mahkamah dengan memutuskan bahawa keputusan tersebut adalah tidak sah.

Pakatan cabar BN biarkan Dun Kota Seputeh kosong


KUALA LUMPUR, 17 Nov: Pakatan Rakyat mencabar Umno agar tidak membuat rayuan di mahkamah bagi membolehkan pilihanraya kecil di Dun Kota Seputeh berjalan sebagaimana yang sepatutnya.

Demikian kenyataan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim petang tadi, selepas selesai mesyuarat Pakatan Rakyat di Parlimen. Turut serta dalam sidang media bersama PR itu ialah Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang; Penasihat DAP, Lim Kit Siang dan beberapa pimpinan tertinggi parti masing-masing.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh menjelaskan bahawa PKR dan DAP sebulat suara akan membantu PAS, jika pilihanraya kecil berlaku kelak.

Beliau juga turut menjelaskan beberapa isu kehakiman berbangkit, termasuk dalam isu keputusan "tergantung" pengesahan Menteri Besar di Perak.

Ujarnya lagi, sistem kehakiman negara seharusnya hanya tunduk pada perlembangaan.

Beliau juga mengkritik segelintir hakim yang dilihat tunduk pada kuasa eksekutif.

Ditanya tentang konvesyen PR Disember depan, Anwar menjelaskan bahawa mesyuarat tersebut turut membincang isu-isu dasar yang disepakati bersama antara ketiga-tiga parti pembangkang tersebut.

Dalam perkembangan berkaitan, mahkamah akan memutuskan rayuan BN agar pilihanraya kecil Dun tersebut tidak berlaku.

Sekiranya mahkamah menolak rayuan BN sekali gus membangkitkan semula isu berkaitan yang lain, seperti di Dun Perak.

Ini kerana, Speaker Dun Perak V. Sivakumar sebelum ini pernah menghantar Surat Pengosongan Dun kepada Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR) ekoran beberapa Adun tidak menghadiri sidang Dun dan gagal dikenal pasti kedudukan mereka.

Namun, SPR mendahului kuasa mahkamah dengan memutuskan bahawa kepitusan tersebut adalah tidak sah.

Akhirnya, keputusan mahkamah Jumaat ini dilihat penting untuk memulihara semula institusi kehakiman itu sendiri.

Dzulfikar Mashoor/harakahdaily/malaysiakini

Read More “PAKATAN RAKYAT CABAR BN AGAR JANGAN RAYU KES SEPUTEH”  »»

ADUN BN SELANGOR PERLU DIKURSUSKAN

Rekod kehadiran ADUN pembangkang di sidang DUN baru-baru ini amat mengecewakan. Ini mungkin kerana mereka sudah terbiasa dengan sidang DUN yang sangat "RINGKAS" serta "PENDEK" dek kerana tiada perbahasan dilakukan dan semua Ahli pakat setuju belaka.

ADUN BN perlu menghadiri kursus supaya lebih memahami tugas sebagai pembuat undang-undang di DUN menurut Speaker YB Teng.


Speaker kecewa prestasi ADUN BN S'gor


Speaker DUN Selangor Teng Chang Khim kecewa dengan prestasi wakil rakyat BN yang dilihat tidak berminat untuk membahaskan usul-usul yang dibentangkan dalam sesi mesyuarat kali ini.

Teng yang juga kecewa dengan rekod kehadiran ADUN pembangkang itu berkata, mereka perlu menghadiri kursus supaya lebih memahami tugas sebagai pembuat undang-undang di DUN.

"Jelas kelihatan mutu perbahasan ADUN Pakatan Rakyat meningkat. Sementara yang menghampakan adalah pembangkang (BN), yang nampaknya tidak berminat membahaskan usul-usul serta rang undang-undang yang dibentangkan," kata Teng lagi.

Beberapa usul, termasuk usul menubuhkan suruhanjaya diraja bagi menyiasat kematian Teoh Beng Hock diluluskan sebulat suara tanpa kehadiran pembangkang.

Usul berkenaan diluluskan hari ini selepas kebanyakan ahli-ahli pembangkang bertindak keluar dewan.

Bercakap dalam sidang media selepas sidang dewan ditangguhkan petang ini, Teng menjelasnya, wakil BN juga perlu "memperbaiki prestasi mereka" dalam sidang seterusnya yang dijangka diadakan Mac depan.

Difahamkan, antara yang bakal menjadi perhatian dalam sesi itu adalah pembentangan rang undang-undang berkaitan kebebasan maklumat - menjadikan Selangor negeri pertama menggunapakai undang-undang tersebut.

Teng juga berkata, BN mungkin perlu mengadakan kursus untuk wakil rakyatnya supaya lebih memahami fungsi mereka sebagai pembangkang di DUN berkenaan.

"Mungkin pihak BN perlu mengadakan kursus untuk mereka kerana agaknya mereka sudah lama menjadi pemerintah, selama 50 tahun. Sekiranya memerlukan bantuan saya memberi kursus, saya sudi memberikannya.

"Selama ini mungkin mereka telah mengabaikan tugas mereka sebagai ADUN dan pembuat undang-undang di dewan negeri," katanya lagi.

Salhan K Ahmad/MALAYSIAKINI

Read More “ADUN BN SELANGOR PERLU DIKURSUSKAN”  »»

TIMB KETUA PEMBANGKANG SELANGOR AKAN DIHADAPKAN KE JAWATANKUASA HAK -KEBEBASAN

Mengikut Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri biarpun semua ahli dewan diberi imuniti, tidak bererti ahli-ahli boleh mencemar reputasi mana-mana ADUN dengan fakta yang tidak berasas dan menyalahgunakan kuasa imuniti.


DUN S'gor lulus usul siasat wakil BN


Persidangan DUN Selangor hari ini meluluskan usul supaya timbalan ketua pembangkangnya Datuk Mohd Satim Diman disiasat oleh Jawatankuasa Hak dan Kebebasan berhubung kenyataannya mengenai menteri besar semasa membahaskan Bajet Selangor 2010.

Usul itu yang dibawa oleh Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim diluluskan oleh Speaker DUN Teng Chang Khim.

Teng, ketika meluluskan usul itu, berkata mengikut Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri biarpun semua ahli dewan diberi imuniti, tidak bererti ahli-ahli boleh mencemar reputasi mana-mana ADUN dengan fakta yang tidak berasas dan menyalahgunakan kuasa imuniti.

Katanya, jika kenyataan yang dibuat oleh Satim pada 11 Nov lepas itu tidak sahih dan tidak berasas, jawatankuasa itu hendaklah mencadangkan tindakan yang sewajarnya kepada dewan.

Ketika membentangkan usul itu, Abdul Khalid berkata jawatankuasa itu perlu menyiasat kesahihan kenyataan Satim iaitu Bajet 2010 dibentangkan dalam keadaan rakyat keseluruhannya sangsi dengan kebolehan menteri besar.

"Ini bertolak dengan kegagalan (Abdul Khalid) membayar kemudahan pinjaman Bank Islam berjumlah RM66.6 juta (US$18.5 juta) yang dibuat pada tahun 1998 bagi tujuan pembelian saham Kumpulan Guthrie Bhd.

"Ini adalah pembelian opsyen 200 juta saham atau 20 peratus daripada kumpulan Guthrie. Ini membuktikan Yang Amat Berhormat Datuk Menteri Besar tidak hemat dan gagal menguruskan kewangan sendiri," kata Abdul Khalid.

Beliau berkata kenyataan ADUN Sri Serdang itu tidak sahih dan tidak ada bukti yang kukuh dan lebih kepada cercaan kepada seorang ahli dewan dan, menurutnya, soal pinjaman membeli saham itu kini masih lagi dalam prosiding mahkamah.

BERNAMA

Read More “TIMB KETUA PEMBANGKANG SELANGOR AKAN DIHADAPKAN KE JAWATANKUASA HAK -KEBEBASAN”  »»

SEGERALAH KEMASKINI PENAMAAN AKAUN KWSP ANDA

Pengurus Besar Perhubungan Awam KWSP Nik Affendi berkata tanpa penamaan, waris anggota perlu mengemukakan pelbagai dokumen seperti surat kuasa mentadbir, surat probet atau perintah pembahagian pengeluaran simpanan anggota dan proses mendapatkan dokumen itu mengambil masa yang lama.

Saudara hanya perlu mengisi borang KWSP 4 dan menghantarnya kepada pejabat KWSP berdekatan, dan borang ini boleh didapati di pejabat-pejabat KWSP atau dimuat turun daripada laman web myEPF di www.kwsp.gov.my.

Hanya 23 peratus buat penamaan KWSP

KUALA LUMPUR: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mengadakan kempen kesedaran bagi mengingatkan anggotanya supaya membuat penamaan simpanan berikutan hanya 23 peratus daripada 12.4 juta anggota yang sudah berbuat demikian ketika ini.

Pengurus Besar Perhubungan Awam KWSP, Nik Affendi Jaafar, berkata kempen kesedaran bermula hari ini bertujuan melindungi kebajikan keluarga sekiranya seseorang anggota meninggal dunia.

Beliau berkata dengan adanya penamaan, proses urusan bayaran pengeluaran kepada waris anggota dapat dipercepatkan, sekali gus dapat mengelak orang yang tersayang daripada menderita.

“Sejajar kempen ini, KWSP akan menyiarkan iklan radio dan akhbar mulai hari ini hingga 21 Disember bagi mengingatkan anggota supaya membuat dan mengemas kini penamaan KWSP mereka.

“Penamaan yang dikemas kini dapat memastikan simpanan anggota dibayar kepada waris yang dinamakan dengan segera,” katanya dalam kenyataan di sini, semalam.

Nik Affendi berkata tanpa penamaan, waris anggota perlu mengemukakan pelbagai dokumen seperti surat kuasa mentadbir, surat probet atau perintah pembahagian pengeluaran simpanan anggota dan proses mendapatkan dokumen itu mengambil masa yang lama.

“Sebagai anggota KWSP, adalah penting untuk mereka sentiasa mengemas kini penamaan terutama jika berlaku sebarang perubahan dalam hidup seperti berkahwin, berlaku penceraian atau mendapat cahayamata,” katanya.

Menurutnya untuk membuat penamaan, anggota hanya perlu mengisi borang KWSP 4 dan menghantarnya kepada pejabat KWSP berdekatan, dan borang ini boleh didapati di pejabat-pejabat KWSP atau dimuat turun daripada laman web myEPF di www.kwsp.gov.my.

Bernama

Read More “SEGERALAH KEMASKINI PENAMAAN AKAUN KWSP ANDA”  »»

SPR RUJUK PEGUAM NEGARA TENTANG DUN KOTA SIPUTEH (dwibahasa)


Kita sama-sama saksikan apakah kesudahan kes ini. Sebuah Suruhanjaya Bebas yang tidak sebebas seperti mana kebebasan yang dimiliki oleh sebuah suruhanjaya yang benar-benar bebas.

Kota Siputeh: SPR Akan Minta Nasihat Peguam Negara

KUALA LUMPUR, 16 Nov (Bernama) -- Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan meminta nasihat Peguam Negara berhubung keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Isnin mengisytiharkan kekosongan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Kota Siputeh, Kedah.

Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata SPR akan meminta nasihat Peguam Negara bagi menentukan langkah seterusnya yang patut diambil berikutan keputusan Mahkamah Tinggi itu.

"Kita perlu meminta nasihat daripada Peguam Negara terlebih dahulu mengenai langkah yang perlu diambil memandangkan ini kali pertama kes sedemikian berlaku dalam sejarah.

"Kita mahu lihat sama ada SPR menpunyai ruang untuk merayu kes itu kepada pihak yang lebih tinggi (Mahkamah Rayuan)," katanya kepada Bernama Isnin.

"Isu ini telah menjadi satu isu akademik yang wajar diteliti, jadi elok SPR membawanya kepada Peguam Negara terlebih dahulu sebelum membuat apa-apa keputusan," kata Wan Ahmad.

Hakim Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin hari ini memutuskan bahawa kerusi DUN Kota Siputeh kosong selepas penyandangnya Datuk Abu Hassan Sarif tidak menghadiri dua persidangan DUN tahun ini.

Dalam keputusannya, Hakim Alizatul menegaskan bahawa SPR bertindak secara tidak wajar dan keputusan suruhanjaya itu bahawa Abu Hassan masih merupakan wakil rakyat bagi kawasan Kota Siputeh dan kerusi DUN itu tidak kosong, perlu dibatalkan.

Isu ini dibawa ke Mahkamah Tinggi berikutan SPR pada mesyuarat 1 Sept lepas memutuskan kerusi itu tidak kosong kerana pada pandangan suruhanjaya itu, Abu Hassan perlu dirujuk ke Jawatankuasa Tatatertib DUN Kedah terlebih dahulu sebelum kerusi itu disahkan kosong.

Sementara itu, di ALOR SETAR, Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kedah Datuk Paduka Ahmad Bashah Md Hanipah berkata Abu Hassan tidak akan menghadiri persidangan bajet DUN Kedah yang dijadual berlangsung selama tiga hari mulai esok sebagai menghormati keputusan mahkamah.

"Kita menerima keputusan (mahkamah) dengan lapang dada dan hati terbuka dan akan sabar menunggu keputusan rayuan pada 20 Nov ini," kata Ahmad Bashah semasa dihubungi Bernama.

Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak pula berkata keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mengisytiharkan kekosongan kerusi DUN Kota Siputeh itu membuktikan kerajaan negeri Kedah bertindak berlandaskan undang-undang.

Katanya Speaker DUN Datuk Dr Abdul Isa Ismail mengambil tindakan yang betul apabila mengisytiharkan Abu Hasan telah hilang kelayakan sebagai Adun ekoran tidak menghadiri sidang DUN sebanyak dua kali berturut-turut tanpa memaklumkannya kepada Speaker.

"Kita bertindak atas undang-undang dan keputusan Mahkamah Tinggi itu haruslah menjadi pengajaran kepada semua wakil rakyat bahawa mereka mempunyai tanggungjawab dan diberi amanah oleh rakyat untuk menghadiri sidang Dewan Undangan Negeri," kata beliau kepada Bernama.


EC to get AG's advice and appeal high court decision


KUALA LUMPUR (Nov 16, 2009) : The Election Commission (EC) will seek the Attorney-General's advice on the ruling by the Kuala Lumpur High Court here today in declaring vacant the Kota Siputeh seat in Kedah.

Deputy chairman Datuk Wan Ahmad Wan Omar said the EC would seek the AG's advice on the course of action to take.

"This issue has become an academic issue. So, it is better for EC to bring the matter to the AG before making any decision," he told Bernama

Justice Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin ruled that the seat was vacated after incumbent assemblyman Datuk Abu Hassan Sarif absented from two state assembly meetings this year.

In her decision, Justice Alizatul held that the Election Commission (EC) had acted irrationally and its decision that Abu Hassan was still the assemblyman for Kota Siputeh and the state seat was not vacant, ought to be quashed.

In ALOR STAR, Kedah Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak said the decision by the High Court proved that the action taken by the state government was within the law.

He said State Assembly Speaker Datuk Dr Abdul Isa Ismail had made the right decision in declaring Datuk Abu Hasan Sarif as having lost his eligibility as an assemblyman for not attending the state assembly meetings.

"We act according to the law. The High Court's decision should be taken as a lesson by all assemblymen that they have a responsibility, and given the mandate by the people, to attend the state assembly meetings," he told Bernama.

Meanwhile, Kedah Umno deputy liaison chairman Datuk Paduka Ahmad Bashah Md Hanipah said Abu Hassan would not attend the state assembly budget sitting to be held for three days from tomorrow.

"We accept the court decision with an open heart and will patiently wait for the decision on the appeal on Nov 20," he said.

BERNAMA

Read More “SPR RUJUK PEGUAM NEGARA TENTANG DUN KOTA SIPUTEH (dwibahasa)”  »»

RAKYAT SELANGOR KERUGIAN LAGI

PKNS dijangka akan menanggung kerugian sebanyak RM136.4 juta sekiranya projek berkenaan diteruskan setelah RM48 juta sudah dibayar sebagai kos untuk menamatkan projek di Bukit Botak, Selayang termasuk bayaran guaman serta subsidi sewa.

Projek di Bukit Botak itu melibatkan sembilan kampung setinggan di atas tanah seluas 202 hektar untuk menempatkan 2,300 keluarga.

S'gor rugi RM136.4 juta di Bukit Botak


Selangor dijangka menanggung kerugian lagi RM136.4 juta jika projek penempatan semula setinggan di Selayang - yang bermasalah sejak 1986 - diteruskan, kata menteri besar hari ini.

Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mendedahkan maklumat sulit itu dalam siri ketiga pembongkaran kegagalan pentadbiran BN sejak pendedahan pertama Rabu lepas.

Jumaat lalu, beliau menyalahkan bekas menteri besar Datuk Seri Dr Mohamed Khir Toyo atas kegagalan negeri itu meraih hasil RM800 juta dalam projek penghutanan semula di Hulu Langat.

Dalam siri pertama, kerajaan Pakatan membocorkan dokumen memperincikan perpindahan hak milik tanah rakyat di Shah Alam yang menyebabkan 383 penduduk miskin kehilangan tanah mereka.

Satu risalah yang dikeluarkan oleh pejabat menteri besar menyatakan, projek di Bukit Botak itu melibatkan sembilan kampung setinggan di atas tanah seluas 202 hektar untuk menempatkan 2,300 keluarga.

Unit rumah mereka di kawasan yang kini dikenali Taman Selayang Utama bagaimanapun masih gagal disiapkan sepenuhnya.

Risalah-risalah didedahkan dengan kuasa menteri besar itu seperti diperuntukkan bawah Seksyen 2(C) Akta Rahsia Rasmi (OSA).

Bagaimanapun, risalah itu tidak memberikan keseluruhan maklumat berkaitan kegagalan projek berkenaan.

Maklumat yang masih kabur, seperti yang dinyatakan dalam risalah berkenaan, antaranya penglibataan dan pemilihan pemaju Delpuri Corporation Sdn Bhd (DCSB), serta pemberian tanah kepada penduduk yang tidak berhak.

"Ketiga, mengapakah Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) diarahkan menjalankan pembangunan walaupun kerajaan negeri pada masa itu maklum bahawa ia akan menyebabkan kerugian yang besar kepada perbadanan itu,” risalah itu dipetik.

Ia turut menyatakan, projek yang terbengkalai tiga kali ini dimulakan pada 1986 dan kemudiannya berpindah tangan daripada dua pemaju sehinggalah diambil alih oleh PKNS.

Pada awalnya sebanyak RM17 juta dikhaskan sebagai peruntukan pendahuluan untuk projek berkenaan, manakala syarikat Shah Alam Properties dilantik sebagai pengurus pembangunannya.

"Perancangan penyusunan dan penempatan semula setinggan Bukit Botak ini bermula pada tahun 1986 semasa pentadbiran Datuk Ahmad Razali Mohd Ali, menteri besar Selangor pada masa itu," risalah tersebut dipetik.

Projek ini menemui kegagalan pada 1992 namun diteruskan oleh DCSB, menurut dokumen itu lagi.

Selain memperincikan rentetan peristiwa berkaitan projek tersebut, risalah itu turut menamakan keempat-empat orang pengarah syarikat berkenaan dan juga sebuah syarikat pemegang saham utamanya.

"Tidak dapat dipastikan bagaimana DCSB yang pada masa dilantik pada Nov 1996 (untuk memajukan projek itu), baru saja ditubuhkan dua bulan sebelum itu.

"Pada masa yang sama, juga didapati ada di antara pengarah syarikat tersebut yang tidak mempunyai pengalaman dalam pembangunan rumah dan salah satu pengarah juga merupakan bekas pengawai daerah Hulu Selangor," menurut risalah itu lagi.

Kerajaan negeri pada 2005 telah mengambil alih sebahagian daripada projek berkenaan dan diletakkan di bawah PKNS.

"Bagaimanapun, tiada sebarang tindakan diambil ke atas pihak DCSB walaupun kerajaan telah menanggung kerugian yang besar dan pihak setinggan masih tidak berumah," menurut risalah itu lagi.

Sejak Januari 2007, PKNS kemudiannya menyambung semula projek berkenaan dengan melantik tiga kontraktor.

"Apa yang menghairankan, DCSB masih lagi dilantik dan dipertanggungjawabkan dengan 592 unit, iaitu paling banyak unit berbanding dengan dua kontraktor lain - PKNS Infra Bhd dan Selangor Industrial Corporation," risalah tersebut dipetik.

Selepas negeri itu jatuh ke tangan Pakatan Rakyat, Abdul Khalid pada September tahun lalu memutuskan untuk menamatkan kesemua kontrak pembinaan tersebut dengan alasan kerugian PKNS itu "secara tidak langsung ditanggung oleh kesemua pembayar cukai Selangor."

PKNS dijangka akan menanggung kerugian sebanyak RM136.4 juta sekiranya projek berkenaan diteruskan setelah RM48 juta sudah dibayar sebagai kos untuk menamatkan projek tersebut, termasuk bayaran guaman serta subsidi sewa.


Salhan K Ahmad/malaysiakini

Read More “RAKYAT SELANGOR KERUGIAN LAGI”  »»

PENDUDUK PULAU KETAM DAPAT JETI BARU


KENYATAAN MEDIA
12 NOVEMBER 2009

KERAJAAN SELANGOR SELESAI MASALAH PENDUDUK PULAU KETAM

Kerajaan Negeri Selangor berjaya mendapatkan persetujuan pihak pemaju Syarikat Asa Niaga Sdn Bhd untuk menyediakan satu bahagian khas jeti di Pelabuhan Klang untuk penduduk dan orang ramai yang berulang alik ke Pulau Ketam dengan percuma.

Persetujuan tersebut dicapai dalam satu mesyuarat dengan jabatan dan agensi kerajaan serta syarikat berkenaan yang diadakan pada 10 November atas inisiatif Ahli Dewan Undangan Negeri Selat Klang, YB Dr Halimah Ali.

Mesyuarat yang turut dihadiri wakil daripada Majlis Perbandaran Klang (MPK), Pejabat Tanah Klang, Lembaga Pelabuhan Klang (LPK), Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN) dan Northport (Malaysia) Bhd itu adalah bertujuan untuk menyelesaikan masalah penduduk Pulau Ketam sejak pontun jeti awam tenggelam pada 27 April 2009.

Halimah berkata dalam satu kenyataan media bahawa Kerajaan Negeri akan sentiasa memastikan kemudahan terbaik diberi kepada rakyat di Pulau Ketam.

“Kami meminta agar penduduk Pulau Ketam bersabar dan bertenang menghadapi masalah ini sementara pontun baru disiapkan,” ujar Exco Kerajaan Negeri itu.

Menurutnya pihak LPK telah memulakan proses menyediakan pontun baru di lokasi asal dan dijangka siap dalam tempoh lapan bulan.

Pengerusi Eksekutif Asa Niaga Sdn Bhd, Datuk Shaari Jihin juga memperakui kewajipan syarikat beliau untuk menyediakan satu bahagian khas jeti untuk penduduk dan orang ramai yang berulang alik di Pulau Ketam.

Perkara lain yang juga dipersetujui adalah aktiviti-aktiviti pengurusan jenazah juga dibenarkan untuk menggunakan jeti awam ini secara percuma.

Walau bagaimanapun, bot perniagaan tidak dibenarkan menggunakan jeti tersebut dan harus menggunakan jeti ‘barter trade’ yang sedia ada.


SEKRETARIAT AKHBAR KERAJAAN NEGERI SELANGOR

Read More “PENDUDUK PULAU KETAM DAPAT JETI BARU”  »»

TUBUH LEMBAGA PELABUHAN KEBANGSAAN SEGERA (DWIBAHASA)

Gesaan yang dibuat oleh Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) agar Kerajaan menyegerakan penubuhan Lembaga Pelabuhan Kebangsaan (NPA) untuk memantau dan menyelaraskan operasi di semua pelabuhan di negara ini amatlah bertepatan dan patut diberi keutamaan. Di Selangor, kita boleh lihat persaingan tidak sihat serta pertindihan kemudahan di antara Pelabuhan barat (Westport) dan Pelabuhan Utara (Northport).

Kini Northport telah mula meniru Wesport dari aspek pengurusan kakitangan dengan menggunakan tenaga kerja import dari India secara kontrak dan bukan anak tempatan. Pekerja yang telah bersara tidak diganti dengan pekerja tempatan.

Tubuhkan Lembaga Pelabuhan Keban
gsaan, Kata MTUC


PELABUHAN KLANG, 15 Nov (Bernama) -- Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) pada Ahad menggesa kerajaan menyegerakan penubuhan Lembaga Pelabuhan Kebangsaan (NPA) untuk memantau dan menyelaraskan operasi di semua pelabuhan di negara ini.

NPA antara lain dapat membantu menghapuskan persaingan tidak sihat di antara pelabuhan dengan mengelakkan pertindihan perkhidmatan dan kemudahan, menurut Naib Presiden MTUC A. Balasubramaniam yang juga setiausaha Kesatuan Pekerja-pekerja Pembekal Perkhidmatan Sampingan Pelabuhan (UNEPASS).

Beliau berkata NPA juga boleh membantu dalam mewujudkan keseragaman daripada segi gaji dan syarat dan terma kerja bagi 30,000 pekerja di semua pelabuhan.

Ketika ini terdapat enam pelabuhan yang dikendalikan oleh kerajaan dan 10 buah oleh sektor swasta.

Balasubramaniam berkata cadangan penubuhan NPA telah dikemukakan lebih 10 tahun lepas tetapi masih belum dilaksanakan.

Beliau berharap Kementerian Pengangkutan akan menimbangkan cadangan itu secara serius demi kebaikan industri pelabuhan di Malaysia.

-- BERNAMA


Set Up National Port Authority, Says MTUCPORT KLANG, Nov 15 (Bernama) -- The Malaysian Trades Union Congress (MTUC) on Sunday called on the government to expedite the setting up of the National Port Authority (NPA) to oversee and streamline the operations of all ports in the country.

The NPA could, among other things, help cut out unhealthy competition among ports by avoiding duplication of services and facilities, said MTUC vice-president A. Balasubramaniam, who is also the secretary of the Union of Employees of Port Ancillary Services Suppliers (UNEPASS).

He said the NPA could also assist in creating uniformity in the wages and terms and conditions of work for the 30,000 workers at the various ports.

At present, there are six ports run by the government and 10 by the private sector.

Balasubramaniam said the idea of the NPA was mooted more than 10 years ago, but it had still not materialised.

He hoped that the Transport Ministry would seriously pursue this idea as it would be for the betterment of the ports industry in Malaysia.

BERNAMA

Read More “TUBUH LEMBAGA PELABUHAN KEBANGSAAN SEGERA (DWIBAHASA)”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com