Pray For MH370

Pray For MH370

Ramai orang tidak faham apa yang mereka patut belajar...maka lahirlah manusia terkeliru

Thursday, 16 August 2012
Falsafah dan keutamaan pendidikan berpaksi surah ini

Surah yang mengandungi konsep asas pengilmuan sebagai syarat utama manusia mencapai darjat lebih tinggi daripada malaikat yang suci daripada dosa.

Kegagalan ummat Islam menanggapi konsep pendidikan sebenarnya menatijahkan pembaziran daripada masa, tenaga, wang ringgit, prasarana dan tumpuan serta segala sumber yang lain yang kononnya diperuntukkan untuk mendidik manusia tetapi akhirnya manusia itu semakin keliru dan jauh daripada Penciptanya dan lebih melampaui batas. Keadaan ini adalah terbalik daripada hasil yang sepatutnya dicapai sekiranya ia telah menlalui proses pendidikan yang bertunjangkan ilmu daripada Allah, belajar dengan nama Allah bukan mendabik dada seolah-olah ia menguasai pelbagai kepandaian atas dasar usahanya sendiri.

Proses pengajaran dan pembelajaran yang membelakangkan Tuhan akan pasti menghasilkan pelajar yang membelakangkan Tuhan daripada pola pemikiran, pertuturan dan amal tindakannya. Sudah tentu ini sudah jauh tersasar daripada matlamat asal pendidikan, iaitu semakin belajar dan semakin banyak ilmu , semakin faham, insaf dan sedar siapa dirinya dan kepada siapa seluruh kehidupan dan kematiannya seterusnya pasca kematiannya bergantung penuh.
'Bottomline' pendidikan dari perspektif Islam ialah insan yang kenal Rabbnya, berpaut teguh dengan al Khaliq, tunduk patuh kepada al Malik dan mampu sujud kepada yang MAHA BERKUASA.

Marilah kita mewujudkan sistem pendidikan Rabbani untuk menghasil insan kamil yang mampu mentadbir urus bumi Allah sebagai khalifah insyaallah. Amin.
Kita mulakan semaian tarbiyyah di Mini Serambi Mekah@Kpg Delek. Jom...
Fayassir ya Allah.Amin

Read More “Ramai orang tidak faham apa yang mereka patut belajar...maka lahirlah manusia terkeliru”  »»

PPAS terus cemerlang.Tahniah kepada semua warga PPAS!

Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor(PPAS) terus maju ke depan menjadi sendi penting bagi kerajaan Selangor dalam proses merakyatkan ilmu. Pelbagai kemudahan serta teknologi terkini dimuatkan dalam Perpustakaan Raja Tun Uda Seksyen 13 Shah Alam bagi memenuhi kerpluan dan minat pelbagai lapisan masyarakat. Inilah yang dimaksudkan konsep merakyatkan ilmu yang digagaskan oleh EXCO Pendidikan Kerajaan Selangor,YB Dr Hjh Halimah Ali. Beliau juga merupakan Pengerusi Lembaga Pengarah PPAS.

Sebagai pusat sumber kontemporari Perpusatakaan Raja Tun Uda yang bangunannya menelan perbelanjaan RM70juta mengandungi  ilmu bercetak dan digital serta dilengkapi dengan pelbagai saiz bilik untuk diskusi kumpulan kecil sesuai bagi pelajar, auditorium, ruang seminar, 3D theatre dan 6D theatre serta bahagian kanak-kanak, remaja, dewasa dan juga koleksi di raja Selangor.

14.8.12 merupakan tarikh penting bagi PPAS kerana DYMM Sultan Selangor telah berkenan mencemar duli menyaksikan penyerahan buku-buku penting bersifat ilmiah oleh penderma yang bernilai RM60,000 yang terdiri daripada buku Islam oleh MAIS dan koleksi buku buku undang-undang Malaysia yang bagus dijadikan rujukan oleh pembuat dasar dan pengamal undang-undang. PPAS sentiasa mengalu-alukan derma buku dan bahan ilmiah.

Read More “PPAS terus cemerlang.Tahniah kepada semua warga PPAS!”  »»

HUDUD: peluru UMNO BN untuk setiap PRU. Hukum Tuhan dikatakan hukum PAS?

PAS: DAP tak pernah bawa hudud ke mahkamah
11:03AM Ogos 12 2012  
Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang tindakan pengerusi DAP Karpal Singh menolak pelaksanaan hukum hudud bukanlah satu perkara yang menghairankan.
Akhbar Sinar Harian memetik Abdul Hadi sebagai berkata, Karpal dan pemimpin DAP juga berhak untuk tidak mempersetujui pelaksanaan itu memandangkan kalangan itu bukan beragama Islam.
Bagaimanapun, DAP tidak pernah membawa hukum hudud ke mahkamah, seperti yang dilakukan Umno ke atas kerajaan negeri Kelantan, kata Abdul Hadi.
"Kerajaan pusat pernah hantar surat kepada kerajaan Kelantan, jika Kelantan laksana hudud, kerajaan pusat akan bertindak.
"Selepas itu, kes (hudud) pernah dibawa ke mahkamah. DAP belum pernah bahawa hudud ke mahkamah.
"Umno tolak hudud sebelum PAS berpakat dengan DAP lagi," katanya seperti dipetik dalam laporan itu.
Isu tersebut timbul ekoran laporan Utusan secara berturut-turut minggu lalu yang mendakwa haram bagi orang Islam menyokong DAP.
Laporan itu antara lainnya menyatakan bahawa DAP  "secara terang-terangan menentang penubuhan negara Islam serta pelaksanaan hukum hudud."
Laporan yang memetik kenyataan seorang guru pondok itu ditangkis pemimpin Pakatan, antaranya ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menyifatkannya sebagai satu bentuk kempen pelampau agama.
Anwar juga berkata, akhbar tersebut tidak melaporkan bahawa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan mantan perdana menteri juga tidak menyokong hukum hudud.

Kenyataan itu disambut Mahathir yang berkata, pendiriannya tidak bersetuju dengan hudud yang dituntut PAS tidak boleh disamakan dengan DAP kerana Malaysia sudah diisytiharkan sebagai negara Islam ketika zaman pentadbirannya.
Justeru, bekas perdana menteri itu menafikan dakwaan beliau anti-Islam kerana tidak melaksanakan hukuman hudud semasa pemerintahannya.

Read More “HUDUD: peluru UMNO BN untuk setiap PRU. Hukum Tuhan dikatakan hukum PAS?”  »»

KUIS mahu melahirkan insan beradab sebagai 'core business'

BANGI
DYMM Sultan Selangor mencemar duli beriftar dan bertarawikh di KOLEJ UNIVERSITI ISLAM SELANGOR sebagai rutin tahunan baginda.

KUIS berazam menongkah arus mengetengahkan sistem mentarbiyyahkan insan untuk kompeten di dunia tanpa mengabaikan masa depan di akhirat.Bahkan lebih daripada itu... KUIS mahu pelajarnya akhirat-centric disamping  mencari ilmu dan skil untuk berjaya di dunia.

Untuk itu, pelajar harus faham dan sedar makna dirinya sebagai insan. Nilai seorang insan amat kurang manusia yang tahu. Apakah nilai manusia daripada perspektif si hubbud dunya?
Kita doakan agar KUIS mampu melahirkan hubbud akhirah dan khalifatul fil ardh agar mencapai standard pendidikan al KHALIQ.Amin

Read More “KUIS mahu melahirkan insan beradab sebagai 'core business'”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com