Pray For MH370

Pray For MH370

MOHSIN HARUS DIJADIKAN CONTOH

Mengkhianati perjuangan, berpaling tadah, mungkir dengan janji ketika berkempen, menyalahgunakan amanah serta mandat yang diberi rakyat dan enggan meletak jawatan sebagai wakil rakyat bagi membolehkan satu pilihan raya kecil diadakan adalah di antara sebab-sebab kenapa Mohsin diharuskan hukuman duniawi dari ALlah. Satu jalan keluar ialah Mohsin bermubahalah dengan pengundi kawasan Parlimen Bagan Serai.


Tindakan rakyat untuk bersembahyang hajat mohon bala diturunkan kepada Mohsin TIDAK ZALIM.

Dengan bertindak keluar PKR dan menjadi ahli Parlimen Bebas, Mohsin sebenarnya telah menzalimi dirinya sendiri


Mohsin hadapi solat hajat 7 hari 7 malam


Ahli parlimen Bagan Serai, Mohsin Fadzli Samsuri diberi tempoh tujuh hari untuk mengosongkan kerusinya ataupun menghadapi tindakan dikenakan solat hajat supaya dihukum oleh Allah.


Ahli Majlis Syura Ulama PAS Ahmad Awang (kiri) berkata pihaknya akan menganjurkan solat hajat selama tujuh hari tujuh malam supaya Mohsin diberikan hukuman setimpal kerana mengkhianati perjuangan.

“Kita beri tempoh tujuh hari supaya beliau letak jawatan. Jika tidak kita akan anjurkan solat hajat tujuh hari tujuh malam supaya Allah menghukumnya kerana khianat pada perjuangan.

“Bentuk hukuman tersebut, biarlah Allah sahaja yang menentukannya,” kata Ahmad yang juga pesuruhjaya PAS negeri Perak pada pilihan raya umum sebelum ini.

Bekas naib presiden PAS itu mengulas tindakan Mohsin yang keluar PKR dan menjadi wakil bebas dengan alasan tidak bersetuju dengan pendirian PKR berhubung isu kalimah Allah.


Pada sidang media bagi mengumumkan perkara itu semalam, Mohsin (kanan) dilaporkan berkata, beliau telah membangkitkan perkara itu melalui saluran dalaman tetapi mendakwa ia tidak dihiraukan.

Ketika menghubungi Malaysiakini semalam, Ahmad berkata, tempoh tujuh hari yang diberikan kepada Mohsin untuk meletakkan jawatan sebagai wakil rakyat bermula semalam apabila pengumuman itu dibuat.

Ditanya sama ada program berkenaan akan dianjurkan oleh PAS negeri, Ahmad berkata ia anjurannya sendiri yang bertanggungjawab menerima Mohsin sebagai calon kawasan tersebut pada masa itu.

Bagaimanapun, tambah Ahmad, beliau juga mengajak pengundi kawasan itu, penyokong PAS sekitar kawasan parlimen berkenaan dan kira-kira seribu pelajar daripada sebuah pusat pengajian agama yang diasaskannya di Perak bagi menyertai solat tersebut.

Ahmad sebelum itu telah dua kali bertanding pada pilihan raya umum di kawasan parlimen tersebut pada 1999 dan 2004. Bagaimanapun beliau tewas kedua-dua kali di tangan calon BN.

Mengimbau semula detik-detik ketika Mohsin dipilih sebagai calon bagi Pakatan Rakyat, ketika itu Ahmad berkata, bukan sahaja pengundi, tetapi penyokong PAS juga tidak mengenalinya.


“Semua orang tanya siapa beliau,” kata Ahmad yang berkata pihaknya bertungkus lumus berusaha bagi memastikan Mohsin menang.

“Waktu berkempen itu, kita bawa dia, iring ke sana ke mari. Saya (sendiri) cakap pada pengundi-pengundi, kalau tuan-tuan undi Mohsin, samalah macam tuan-tuan undi saya,” katanya.

Ahmad juga dilihat menunjukkan keraguannya terhadap tindakan politik Mohsin tersebut yang menurutnya berlaku secara tiba-tiba.

Katanya, beliau difahamkan, ketika seorang aktivis PAS kawasan tersebut berhubung dengan Mohsin kelmarin, soal peletakan jawatannya tidak timbul langsung.

“Berdasarkan sidang media beliau, daripada cara dia baca kenyataan akhbar, dengan salah sebut beberapa kali, saya rasa itu bukan beliau yang buat,” kata Ahmad.

Sementara itu, kira-kira jam 10 pagi ini, sejumlah 200 orang berhimpun di depan pejabat Mohsin di Bagan Serai bagi mendesak wakil rakyat itu meletakkan jawatan segera.

Jimadie Shah Othman/malaysiakini

Read More “MOHSIN HARUS DIJADIKAN CONTOH”  »»

MB SELANGOR DAPAT PERBICARAAN PENUH DAN KETEPIKAN PENGHAKIMAN TERUS (dwibahasa)

Tan Sri Dato' Seri Khalid Ibrahim mahu mendapatkan perisytiharaan bahawa kemudahan BBA itu secara berasingan dan tanpa kontrak kolateral itu adalah batal dan tidak sah dan BIMB telah melanggar kontrak kolateral dan/atau kemudahan BBA ( Al-Bai Bithaman Ajil)

Dalam saman balas terhadap Abdul Khalid, BIMB mendakwa telah berlaku pelanggaran perjanjian Al-Bai Bithaman Ajil ekoran kegagalan beliau membayar balik pinjaman.

Peguam Malik Imtiaz Sawar yang mewakili Abdul Khalid berhujah perkara itu seharusnya diadili menerusi perbicaraan kerana terdapat asas bagi keraguan sama ada kemudahaan BBA itu mematuhi hukum syaria.

Semasa mengenepikan penghakiman terus itu, Zainun berkata mahkamah berpendapat bahawa di bawah prinsip perbankan Islam, pendapat daripada pakar undang-undang Islam mengenai peraturan Islam tentang kesahan transaksi, adalah diperlukan.

Kes itu dikembalikan ke Mahkamah Tinggi kerana para hakim memutuskan supaya isu-isu pada kes itu mesti dikemukakan pada satu perbicaraan penuh.

Penghakiman Terus Arah MB Selangor Bayar RM66.67 Juta Diketepikan

PUTRAJAYA, 3 Mac (Bernama) -- Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim tidak perlu membayar RM66.67 juta kepada Bank Islam Malaysia (BIMB) kerana Mahkamah Rayuan Rabu mengenepikan penghakiman terus yang diperoleh oleh bank itu terhadap beliau kerana gagal melunaskan pinjaman Islam yang diambilnya bagi membeli saham.

Hakim-hakim Datuk Zainun Ali, Datuk Jeffrey Tan Kok Wha dan Datuk Syed Ahmad Helmy Syed Ahmad sebulat suara membenarkan rayuan dengan kos Abdul Khalid.

Kes itu dikembalikan ke Mahkamah Tinggi kerana para hakim memutuskan supaya isu-isu pada kes itu mesti dikemukakan pada satu perbicaraan penuh.

Semasa mengenepikan penghakiman terus itu, Zainun berkata mahkamah berpendapat bahawa di bawah prinsip perbankan Islam, pendapat daripada pakar undang-undang Islam mengenai peraturan Islam tentang kesahan transaksi, adalah diperlukan.

Terdapat dua saman difailkan berhubung kes itu, satu yang difailkan oleh Abdul Khalid terhadap bank dan yang kedua saman balas bank terhadap Abdul Khalid.

Pada 21 Ogos tahun lepas, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, dalam saman yang dikemukakan BIMB terhadap Abdul Khalid, membenarkan permohonan bank untuk mengemukakan penghakiman terus terhadap Abdul Khalid, mengarahkannya membayar RM66.67 juta kepada BIMB.

Satu penghakiman terus merupakan satu keputusan akhir oleh seseorang hakim yang menyelesaikan satu tuntutan mahkamah untuk memihak kepada salah satu pihak berkenaan. Satu usul untuk penghakiman terus dibuat setelah penemuan siap tetapi sebelum kes itu dibawa ke perbicaraan penuh.

Seorang daripada peguam Abdul Khalid, M. Thomas Philip memberitahu pemberita bahawa kedua-dua saman itu akan dibicarakan bersama di Mahkamah Tinggi pada 15 Mac.

Dalam samannya terhadap BIMB, Abdul Khalid menuntut ganti rugi dan pengisytiharan, dengan mendakwa bahawa terdapat penjualan yang salah saham-saham dalam Guthrie di bawah kemudahan pinjaman Al-Bai Bithaman Ajil (BBA).

Abdul Khalid, yang ketika itu ketua pegawai eksekutif Guhtrie Berhad, mendakwa bahawa wujud kontrak kolateral antara beliau dan BIMB bersampingan dengan perjanjian kemudahan Al-Bai Bithaman Ajil (BBA) bertarikh 30 April, 2001.

Beliau mahu satu perisytiharaan bahawa kemudahan BBA itu secara berasingan dan tanpa kontrak kolateral itu adalah batal dan tidak sah dan BIMB telah melanggar kontrak kolateral dan/atau kemudahan BBA.

Dalam saman balas terhadap Abdul Khalid, BIMB mendakwa telah berlaku pelanggaran perjanjian Al-Bai Bithaman Ajil ekoran kegagalan beliau membayar balik pinjaman.

Terdahulu, peguam Malik Imtiaz Sawar yang mewakili Abdul Khalid menghujahkan bahawa hakim Mahkamah Tinggi gagal untuk menilai isu-isu berhubung kewujudan kontrak kolateral adalah isu-su fakta yang tidak sesuai bagi penghakiman terus.

Beliau berkata perkara itu seharusnya diadili menerusi perbicaraan kerana terdapat asas bagi keraguan sama ada kemudahaan BBA itu mematuhi hukum syariah.

Peguam bank Tommy Thomas, bagaimanapun, berhujah bahawa perkara itu bersesuaian bagi penghakiman terus kerana ia merupakan kes tuntutan antara bank dan pelanggan.

-- BERNAMA
===================================================================

Summary Judgment Ordering Selangor MB To Pay RM66.67 Million Set Aside


PUTRAJAYA, March 3 (Bernama) -- Selangor Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim need not pay RM66.67 million to Bank Islam Malaysia (BIMB) as the Court of Appeal here on Wednesday set aside the summary judgment obtained by the bank against him for failure to settle an Islamic loan facility that he took to buy shares.

Justices Datuk Zainun Ali, Datuk Jeffrey Tan Kok Wha and Datuk Syed Ahmad Helmy Syed Ahmad unanimously allowed Abdul Khalid's appeal with costs.

The case is sent back to the High Court as the quorum ruled that the issues in the case must be ventilated at full trial.

In setting aside the summary judgment, Zainun said the court was of the view that under Islamic banking principles, opinion from Islamic jurists on the precepts of Islam on the legality of the transaction, was required.

There are two suits filed relating to the matter, one by Abdul Khalid against the bank and the second is the bank's counter-suit against Abdul Khalid.

On Aug 21 last year, the Kuala Lumpur High Court, granted the bank's application to enter summary judgment against Abdul Khalid and ordered him to pay RM66.67 million.

One of Abdul Khalid's counsel, M.Thomas Philip, told reporters that both suits would be tried together at the High Court on March 15.

Abdul Khalid, in his suit, is seeking declaratory relief and general damages claiming that there was a wrongful sale of his shares under the Al-Bai Bithaman Ajil (BBA) facility.

Abdul Khalid, who was the chief executive officer of Guthrie Bhd then, claimed that there existed a collateral contract between him and the bank with the said loan agreement dated April 30, 2001.

He wants the court to declare that the BBA facility, in isolation and without the collateral contract, is null and void and that Bank Islam had breached the collateral contract and the BBA facility.

In its counterclaim suit, BIMB claimed that Khalid had breached its contract in the BBA loan agreement following his failure to repay the loan.

Earlier, counsel Malik Imtiaz Sawar representing Abdul Khalid submitted that the High Court judge failed to appreciate that issues relating to the existence of collateral contract were factual issues that were unsuitable for summary judgment.

He said the matter should be adjudicated by way of a trial because there was basis for doubt on whether the BBA facility was Syariah compliant.

The bank's lawyer, Tommy Thomas, however, argued that the matter was suitable for summary judgment because it was a straightforward banker-customer claim.

-- BERNAMA


sistem Kewangan Islam

Read More “MB SELANGOR DAPAT PERBICARAAN PENUH DAN KETEPIKAN PENGHAKIMAN TERUS (dwibahasa)”  »»

BENARKAH KELANTAN MUNDUR ANKARA BNTimbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr. Awang Adek Hussin mengesa agar Kelantan tidak berterusan 'eksport' rakyatnya dan mendakwa bahawa kedudukan perniagaan di negeri itu sebagai tidak bermaya.

Kita nak bertanya kepada Timb Menteri, pernahkah dijalankan kajian
menyeluruh tentang jumlah serta sumbangan rakyat Kelantan di setiap Jabatan dan Kementerian serta jumlah pelajar dari Kelantan di IPTA dalam dan luar negara.

Kenapa perlu lebih banyak penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kota Bharu berbanding dengan penerbangan ke Kuala Terengganu atau Johor Bahru?


Umno sabotaj ekonomi Kelantan dengan JPP dan wang ehsan


Parti Islam Se-Malaysia (PAS) kesal dengan karenah Umno yang tidak pernah ikhlas membantu Kelantan.

Kelantan yang diperintah PAS selama dua dekad, tidak pernah sunyi dengan gangguan dan sabotaj dari Umno yang masih menguasai Kerajaan Persekutuan atas tiket Barisan Nasional.

Tindakan Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr. Awang Adek Hussin yang mengesa agar Kelantan tidak berterusan 'eksport' rakyatnya dan mendakwa bahawa kedudukan perniagaan di negeri itu sebagai tidak bermaya adalah salah satu contoh persepsi buruk yang cuba ditimbulkan oleh Umno. Kedudukan ekonomi Kelantan masih baik dan peluang perniagaan sentiasa ada di Kelantan.

Isu Kelantan 'eksport' rakyatnya, tidak sepatutnya menjadi isu kerana negeri lain seperti Johor, Terengganu, Pahang, dan Kedah juga adalah antara negeri yang aktif mengeksport rakyatnya.

Negeri Johor sebelum ini dilaporan mengeksport lebih dari 100 ribu rakyatnya untuk bekerja di Singapura iaitu negara jiran Malaysia. Ini berbeza dengan Kelantan yang kebanyakkan rakyatnya bekerja di Lembah Klang dan membantu pertumbuhan ekonomi Malaysia secara umumnya. Sebelum ini, perkara sebegini tidak pernah menjadi isu, kenapa sekarang beliau membangkitkannya.

Rakyat Kelantan kini berada di hampir semua negeri dalam pelbagai sektor termasuklah yang bekerja dengan Kerajaan. Dalam sektor Kerajaan sendiri ramai tenaga pakar kalangan anak-anak Kelantan yang pernah meminta ditukar ke Kelantan untuk membantu negeri itu tetapi mereka diletakan di Putrajaya, yang tidak sokong Kerajaan dihantar ke pedalaman di Sabah Sarawak.

Menyentuh tentang soal kedudukan perniagaan di Kelantan yang tidak bermaya serta kurangnya pelancong asing ke negeri berkenaan, fenomena ini bukan sahaja dirasai Kelantan pada waktu ini. Negeri-negeri lain juga sebenarnya mengalami masalah yang sama berikutan kelembapan ekonomi negara keseluruhannya.

PAS juga kesal kerana selama ini banyak peruntukan dari kerajaan Persekutuan tidak sampai sepenuhnya ke tangan pentadbiran Kerajaan Negeri. Kerajaan Barisan Nasional mewujudkan tol yang bernama "Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP)" dimana sebahagian peruntukan Pusat kepada Kelantan diserahkan kepada Jabatan ini dan dana yang dimasukan dalam akaun JPP tidak direkodkan oleh Kerajaan Negeri sebagai hasil negeri. Ini berbeza dengan negeri yang diperintah BN, dimana mereka mendapat jumlah penuh peruntukan dari Pusat.

Dalam kes wang ehsan, Kerajaan Persekutuan juga mengunakan prosedur kewangan yang sama dimana RM 20 juta akan diserahkan kepada JPP Kelantan. Apakah ini bukan satu tindakan yang culas.

Kelantan secara tegasnya menolak wang ehsan kerana yakin mereka berhak menerima wang royalti minyak bernilai lebih RM 2 Bilion. Hak ini juga dinafikan sedangkan wang royalti adalah hasil negeri yang sewajarnya dibayar oleh Kerajaan Persekutuan kepada Kelantan setelah membenarkan Petronas menjalankan carigali minyak di perairan Kelantan. PAS yakin, jika Kelantan menerima wang royalti dan JPP dibubarkan, maka kewangan negeri tidak akan mengalami defisit, malah pembangunan yang lebih rancak dapat diadakan.

Kenapa Umno Kelantan berpakat untuk menafikan hak rakyat ini. Jelas Umno berniat untuk sabotaj ekonomi negeri dimana hasil negeri yang sepatutnya diterima tidak diberikan dan Awang Adek sibuk mengatakan bahawa ekonomi dan perniagaan Kelantan tidak bermaya.

Kelantan sentiasa dimomokan dengan imej negatif hingga menyebabkan pelabur dan pelancong merasa kurang yakin. Kerajaan Persekutuan harus berhenti menganaktirikan Kelantan dan menerima hakikat bahawa negeri ini selesa dibawah pentadbiran PAS sejak dua dekad yang lalu. PAS akan terus memastikan Kelantan dapat dimajukan walaupun Umno-BN tidak akan berhenti mensabotaj negeri ini.

Ust. Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

Harakahdaily

Read More “BENARKAH KELANTAN MUNDUR ANKARA BN”  »»

MODUS OPERANDI UMNO DESAK PEMIMPIN KELUAR PAKATAN RAKYAT

Wujudkan kes rasuah kemudian disiasat oleh SPRM. Besar-besarkan cerita, malukan pemimpin berkenaan dan paling teruk didakwa di mahkamah. Pemimpin terpaksa letak jawatan dalam Pakatan. Selanjutnya kes digugurkan mungkin kerana kurang bukti. UMNO berjaya dengan teknik ini dengan Osman Jailu serta Jamaluddin yang akhirnya kerajaan Pakatan Rakyat di Perak tersungkur.

Kes terbaru melibatkan Bekas Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang Mohammad Fairus Khairuddin yang meletak jawatan kerana dikaitkan terbabit dalam kes rasuah yang melibatkan pemberian lesen kuari semasa dalam pentadbiran pada April lepas tetapi kemudiannya kes digugurkan.

Bekas Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang Sertai Umno

KUALA LUMPUR, 1 Mac (Bernama) -- Bekas Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang Mohammad Fairus Khairuddin Ahad malam mengumumkan keluar dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) untuk menyertai Umno setelah meletak jawatan kerana dikaitkan terbabit dalam kes rasuah yang melibatkan pemberian lesen kuari semasa dalam pentadbiran pada April lepas.

Pengumumannya itu dibuat di hadapan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada majlis perjumpaan beliau dengan Persatuan Silat Seni Gayung di Ampang, dekat sini.

Mohammad Fairus, 33, kemudian menyerahkan borang keanggotaannya menyertai Umno kepada Najib selaku Presiden Umno.

Terdahulu itu, dalam ucapannya Mohammad Fairus, yang juga bekas Anggota Dewan Undangan Negeri Penanti, berkata keputusannya keluar dari PKR adalah kerana sudah hilang kepercayaan dan keyakinan terhadap para pemimpin parti itu terutamanya dalam perkara yang membabitkan Islam dan Melayu.

"Saya lihat pemimpin PKR tidak berdaya mempertahankan kedaulatan Islam dan bangsa Melayu. Saya juga kecewa dengan cara PKR kendalikan isu kalimah Allah," katanya.

Sementara itu, Najib berkata keputusan Mohammad Fairus keluar daripada PKR jelas membuktikan keyakinan terhadap pucuk kepimpinan parti itu di kalangan pemimpin-pemimpinnya semakin merosot.

Beliau berkata ini dapat dilihat daripada tindakan Mohammad Fairus yang juga pemimpin kanan PKR selain pernah memegang jawatan penting dalam pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat di Pulau Pinang sebelum ini.

"Paling saya amati dari ucapannya tadi, dia telah kehilangan kepercayaan terhadap kepimpinan PKR kerana PKR gagal mempertahankan apa yang dianggap sebagai prinsip paling fundamental pada dasarnya iaitu maruah dan kesucian agama Islam," katanya.

Sambil menyambut baik penyertaan Mohammad Fairus sebagai anggota baru Umno, Najib berkata: "Kami (Umno) terima dengan senang hati kerana saya tahu Fairus buat keputusan ini atas soal prinsip dan dasar bukan kerana jawatan ataupun ganjaran. Welcome to Umno".

Mohammad Fairus meletakkan semua jawatannya dalam PKR dan ADUN Penanti setelah dikaitkan terbabit dalam kes rasuah yang melibatkan pemberian lesen kuari semasa dalam pentadbiran pada April lepas, atas alasan ingin melanjutkan pelajaran.

Baru-baru ini, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menutup lapan kes rasuah berprofil tinggi termasuk Mohammad Fairus.

Kemudian, ketika bercakap pada sidang media buat pertama kali setelah menyepi hampir setahun, Mohammad Fairus berkata beliau memilih untuk meneruskan perjuangannya melalui Umno kerana percaya parti itu merupakan pesada yang mampu menperjuangkan hak rakyat khasnya orang Melayu dan agama Islam.

BERNAMA

Read More “MODUS OPERANDI UMNO DESAK PEMIMPIN KELUAR PAKATAN RAKYAT”  »»

MANIFESTASI MASYARAKAT YANG SEDANG TENAT

Apa dosaku untuk diperlakukan sebegitu rupa??!!!

Di mana ibu, datuk nenek, jiran tetangga serta qariah Kampung Batu 30, Ulu Yam Lama, Batang Kali Selangor ketika aku didera dan dikasari sehingga menemui ajalku??!!!

Di mana institusi keluarga, surau, masjid, JKKK, Polis dan sebagainya yang sanggup membiarkan pembunuhku bersekedudukan dengan ibu sejak enam tahun lalu sehingga melahirkan seorang anak luar nikah??!!!Gurauan terakhir


KUALA KUBU BHARU: “Dia menggelar saya monyet manakala neneknya, Azizah Budin, 46, sebagai buaya.

“Itulah gurauan terakhir dan antara kenangan yang tak mungkin kami lupakan,” kata Aziz Sahar, 50, (gambar) menceritakan kerenah cucunya, Syafia Humairah Sahari, 3, yang maut dibelasah teman lelaki anaknya, Siti Nurhanim, 25, kelmarin.

Difahamkan, kali terakhir Aziz dan Azizah bertemu dengan cucu kesayangan mereka itu pada Rabu lalu.

Menurut Aziz, cucu keduanya itu seorang kanak-kanak yang sensitif dan berperwatakan melucukan. Namun, dia pengubat buat kami sekeluarga,” katanya ketika ditemui di Hospital Kuala Kubu Bharu (KKB) semalam.


Aziz berkata, mereka sekeluarga hanya mengetahui mengenai kejadian ini jam 12 tengah malam semalam selepas dihubungi Nurhanim.


“Berderau darah saya sebaik dimaklumkan mengenai kejadian itu manakala isteri, Azizah pengsan sejurus kemudian.

“Kami sekeluarga bergegas ke hospital untuk melihat keadaan Syafia,” katanya.


Menurut Aziz, dia mendakwa tidak sanggup untuk melihat kesan lebam di seluruh muka cucunya itu termasuk kesan berbirat di seluruh tubuhnya.


“Mana tidaknya, boleh dikatakan seluruh muka Syafia lebam manakala tubuhnya pula dilihat mempunyai kesan berbirat.


“Saya percaya lelaki itu memukul Syafia menggunakan benda tumpul seperti tali pinggang atau ranting kayu....jika tidak mustahil kesan seperti itu akan berada di tubuhnya,” katanya.

Metro

'Bapa tiri' lari lepas hantar ke hospital


KUALA KUBU BHARU: “Suspek mengaku dirinya bapa tiri kepada Syafia Humairah Sahari, 3, ketika menghantarnya ke Hospital Kuala Kubu Bharu (KKB) di sini, untuk mendapatkan rawatan.

“Dia juga mendakwa mereka terbabit dalam kemalangan menyebabkan anak tirinya itu cedera serius,” kata Ketua Polis Daerah Hulu Selangor Superintendan Norel Azmi Affandi Yahya, ketika diminta mengulas mengenai taktik dilakukan teman lelaki kepada ibu mangsa ketika menghantar kanak-kanak itu ke hospital untuk mendapatkan rawatan.

Namun, rahsia sebenar mengenai dakwaan berkenaan terbongkar apabila pihak hospital mendapati terdapat kesan penderaan terhadap tubuh kanak-kanak malang itu.


Berikutan itu, pihak pengurusan hospital berkenaan segera menghubungi polis untuk memeriksa mengenai kemalangan yang dilaporkan lelaki terbabit.


Selepas yakin dakwaan lelaki terbabit satu penipuan, pihak hospital segera membuat satu laporan polis berhubung kejadian itu.


Menurut Norel Azmi, sebaik dimaklumkan mengenai kejadian itu pihaknya segera bergegas ke hospital untuk melakukan siasatan.

“Berdasarkan siasatan awal, kami (polis) dapati suspek menghantar mangsa ke hospital itu ditemani seorang rakannya.


“Dia meninggalkan kanak-kanak itu yang sudah tidak bernyawa selepas kanak-kanak malang itu dimasukkan ke dalam wad untuk pemeriksaan,” katanya ketika ditemui di Hospital KKB di sini, semalam.


Norel Azmi berkata, suspek berusia 28 tahun meninggalkan kanak-kanak itu di wad kecemasan hospital terbabit jam 8.30 malam, kelmarin.


“Ketika jururawat hendak bertanya lebih lanjut mengenai kemalangan itu, mereka melarikan diri dengan mendakwa perlu bergegas ke balai polis untuk membuat laporan,” katanya.


Difahamkan, pihak berkuasa dimaklumkan mengenai kejadian itu jam 11 malam selepas pemeriksaan pihak hospital mendapati sememangnya terdapat kesan penderaan terhadap mangsa.


Menurutnya, berdasarkan maklumat hasil pemeriksaan awal daripada pihak hospital, mangsa cedera di tubuh badan selain luka-luka di dagu, lebam di perut serta bawah telinga dan dipercayai mati ketika dalam perjalanan ke hospital.


“Kami sudah menahan teman lelaki kepada ibu mangsa yang bekerja sebagai pemandu teksi jam 3 pagi tadi (semalam) bagi membantu siasatan,” katanya.


Difahamkan, Ibu mangsa dan teman lelakinya itu menjalinkan hubungan sejak enam tahun lalu.


Norel berkata, pihaknya juga kini sedang mengesan enam lagi lelaki yang terbabit dalam kejadian berkenaan untuk membantu siasatan.


“Bedah siasat yang bermula sejak jam 3 petang semalam akan disambung semula pada jam 9 pagi hari ini. Sehingga itu, kami berharap keluarga mangsa dapat bersabar,” katanya.

mymetro
Berdepan kes bunuh, bersekedudukan

KUALA LUMPUR 27 Feb. – Pemandu teksi, yang berdepan dengan tuduhan membunuh kerana dipercayai mendera sehingga mati anak perempuan teman wanitanya, juga bakal dihadapkan ke mahkamah syariah kerana bersekedudukan dengan ibu mangsa sehingga melahirkan seorang anak luar nikah.

Timbalan Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, DSP Bakhtiar Rashid berkata, polis akan merujuk lelaki berumur 28 tahun itu dan ibu mangsa, 25, ke Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) untuk tindakan lanjut setelah didapati tidak berkahwin tetapi hidup bersama sehingga mempunyai seorang anak berusia setahun enam bulan hasil perhubungan selama enam tahun.

"Ibu mangsa masih belum bercerai dengan suaminya, tetapi berlagak seperti sepasang suami isteri dengan suspek,” katanya di sini, hari ini.

Semalam, kanak-kanak perempuan, Syafia Humairah Sahari, 3, dilaporkan mati dipercayai akibat didera oleh teman lelaki ibunya di rumah mereka di Kampung Batu 30, Ulu Yam Lama, Batang Kali dekat ini, pada Khamis lepas.

Bakhtiar berkata, suspek itu kini ditahan reman tujuh hari sehingga 4 Mac ini di lokap Balai Polis Kuala Kubu Baru bagi membantu siasatan kes berkenaan.

Katanya, polis akan memohon untuk melanjutkan reman sehingga 14 hari terhadap suspek bagi menyiasat kes itu mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.

Selain itu, katanya, suspek juga positif dadah setelah ujian air kencing diambil semasa dalam tahanan.

Bakhtiar berkata, polis juga akan menahan enam individu termasuk ibu mangsa dan saksi di tempat kejadian yang mempunyai kaitan dengan kes kematian kanak-kanak perempuan itu.

"Kita akan membuat tangkapan secara menyeluruh termasuk kemungkinan menahan emak (ibu mangsa) yang melakukan perbuatan sama mendera anaknya itu.

“Saksi akan turut diambil keterangan berikutan ada beberapa orang yang melihat kejadian berlaku tetapi tidak melaporkan kepada polis,” katanya.

Selain itu, katanya, polis akan mengambil keterangan bapa mangsa yang kini ditahan reman tanpa boleh dijamin di Penjara Sungai Buloh sejak 2006.

Bakhtiar berkata, hasil bedah siasat ke atas mayat Syafia Humairah di Hospital Kuala Kubu Bharu (HKKB) pada 10.30 pagi ini mendapati kematian kanak-kanak itu adalah akibat kecederaan serius berikutan terdapat pendarahan di otak dan pecah pada bahagian abdomen.

"Hasil bedah siasat yang dijalankan juga mendapati terdapat penderaan berterusan pada badan mangsa. Ada kesan-kesan kecederaan luaran yang baru dan lama dilakukan dipercayai dipukul oleh benda keras.

"Pada bahagian belakang tubuh badan mangsa pula terdapat lebam selain leher, pipi dan bahunya,” katanya.

Menurutnya, keluarga ibu mangsa telah menuntut mayat kanak-kanak itu dari Bilik Mayat HKKB pada kira-kira 1.30 petang tadi dan jenazahnya dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kuang, Sungai Buloh petang ini.

Bernama/Kosmo

Read More “MANIFESTASI MASYARAKAT YANG SEDANG TENAT”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com