Pray For MH370

Pray For MH370

GURU JAIS DIRAIKAN SEMPENA SAMBUTAN HARI GURU SELANGOR 2012

 BAGAN TERAP
SABAK BERNAM
26.5.12

Sebagai mantan guru dan suami kepada mantan guru, YAB Dato' Menteri Besar Selangor amat prihatin hal ehwal guru di Selangor.

Justeru beliau mempastikan dirinya boleh bersama dalam program sambutan HARI GURU 2012 anjuran JAIS.

Beliau sebak menceritakan tentang pengorbanan guru yang sepatutnya menjadi pembentuk budaya berilmu tetapi menjadi mangsa keadaan kerana sistem pendidikan yang dipakai selama ini adalah tersasar daripada tujuan pendidikan itu sendiri. Membina dan membangun ummat.
 Beliau menceritakan bagaiman keadaan satu masyarakat yang berjaya dididik ke tahap satu tamaddun iaitu Jepun. Ketika gempa bumi mengoncangkan bumi Jepun di Hiroshima yang akhirnya mengakibatkan tsunami baru baru ini. Maka beribu rakyatnya lapar dan kehilangan harta benda. Namun ketika dibuka beberapa kedai yang membekalkan keperluan asas seperti makanan, mangsa gempa/tsunami yang beribu-ribu ini masih boleh beratur dengan tertib dan sopan dan mengambil hanya sebahagian roti sahaja walaupun sudah berjam-jam beratur menunggu giliran kerana mereka tahu bukan mereka dan keluarga sahaja yang susah tetapi yang lain juga sama menderita.
Lain halnya dengan ummat yang lain.

Berebut hingga sanggup bertolak-tolak walaupun ketika mahu tawaf, minum air zam-zam. Inilah natijah daripada hanya belajar membaca, menulis dan mengira(3M).

Kerajaan negeri Selangor telah memperuntukkan lebih RM100 juta ringgit untuk pendidikan Islam JAIS setahun. Ini tidak melibatkan bantuan kepada SAR.

Lembaga Zakat Selangor telah menyumbang lebih RM55JUTA untuk pendidikan JAIS termasuk untuk pelajar luar negara.

Majlis dirasmikan oleh YAB MB Selangor. Turut hadir EXCO Pendidikan Selangor YB Dr Hjh Halimah Ali, Orang Besar Daerah Sabak Bernam, Pegawai Daerah, YDP Majlis Daerah dan CEO Lembaga Zakat Selangor serta Pengarah dan pegawai-pegawai JAIS.
Anugerah guru cemerlang serta tokoh guru juga telah disempurnakan selain daripada sekolah terbaik pelbagai kategori

Read More “GURU JAIS DIRAIKAN SEMPENA SAMBUTAN HARI GURU SELANGOR 2012”  »»

Dewan Himpunan Penyokong PAS Melaka report polis kes MERLIMAU: 1MALAYSIA acuan UMNO

Ketua Dewan Himpunan Penyokong PAS Melaka Rajah Shanmugam hari ini membuat laporan polis di Balai Polis Jalan Bandar, Kuala Lumpur berhubung kekecohan Sabtu lalu dalam acara mereka di Merlimau.

Rajah berkata, laporan itu dibuat di ibu negara kerana beliau tidak percaya pada polis setempat.

Beliau juga secara sinis berkata polis Merlimau dan Umno seperti saudara.

Dalam laporannya, Rajah berkata, demonstrasi oleh Umno tempatan dan cawangan PERKASA menentang rancangan penganjuran majlis minum petang bersama Pengerusi Bersama BERSIH S Ambiga melanggar Akta Perhimpunan Aman.

Rajah yang juga seorang peguam berkata, peserta mencabuli Seksyen 4 akta itu, yang antara lain melarang demonstrasi jalanan.

Read More “Dewan Himpunan Penyokong PAS Melaka report polis kes MERLIMAU: 1MALAYSIA acuan UMNO”  »»

Hampir semua orang mahu daftar pemilih di BERSIHkan sebelum PRU

92% rakyat mahu daftar pemilih dibersih sebelum PRU

  • Aidila Razak(Malaysiakini)
  • 6:50PM Mei 25 2012
 
Satu kajiselidik yang dibuat baru-baru ini - sehari sebelum perhimpunan BERSIH 3.0 -  menunjukkan majoriti responden mahu daftar pemilih dibersihkan sebelum pilihan raya umum akan datang.

Menurut Merdeka Centre, 92 peratus daripada 1,019 orang yang dikajiselidik bulan lalu berkata kerajaan perlu melakukannya sebelum pilihan raya umum.

Keputusan itu hampir sebulat suara di kalangan responden pelbagai bangsa, kumpulan umur, jantina, pendapatan dan kawasan, dengan lebih 90 peratus daripada setiap kumpulan, menjawab dengan positif.

Kira-kira separuh atau 48 peratus daripada kumpulan yang sama juga berkata mereka tidak yakin dengan daftar pemilih.

Read More “Hampir semua orang mahu daftar pemilih di BERSIHkan sebelum PRU”  »»

EXCO Pendidikan Selangor agih fasa 1 bantuan SAR, SJKC


Read More “EXCO Pendidikan Selangor agih fasa 1 bantuan SAR, SJKC”  »»

Kerajaan Selangor agih bantuan pendidikan RM7,832,000 FASA 1 2012

 SHAH ALAM
24.5.12

EXCO Kerajaan Selangor merangkap Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pendidikan Selangor, YB Dr Hjh Halimah Ali dalam ucapannya menyatakan bahawa perancangan jangka panjang membangun Selangor untuk menjadi satu negeri yang idaman, maju, sejahtera dan berkebajikan adalah memberi perhatian serius kepada hal ehwal pendidikan.

Segala yang dirancang mengambilkira
 pembangunan insan yang berkesan. Pendekatan holistik merangkumi tumpuan kepada menyediakan prasarana yang mencukupi agar proses pengajaran dan pembelajaran boleh berlaku dengan efektif.Guru pula perlu mempunyai ilmu dan kemahiran mengajar dengan cara yang mampu menghasilkan pelajar yang berjaya menguasai subjek pembelajaran.

 Sekolah juga sepatutnya mampu mewujudkan budaya ilmu, budaya insan bersyakhsiyyah dan mempunyai kepedulian sosial yang tinggi dan berkemahuan melahirkan tamaddun agung di Selangor. Inilah yang mahu dilahirkan dalam generasi insan di Selangor . Justeru pelaburan dalam pendidikan dikira sangat berbaloi oleh kerajaan Selangor.
 Mulai 2009, kerajaan Selangor telahpun memperuntukkan RM6 juta untuk sekolah agama rakyat(SAR), RM4 juta untuk SJKC, RM4juta SJKT. Majlis penyerahan cek kepada ADUN-ADUN dan Penyelaras DUN dirasmikan oleh YAB Dato' Menteri Besar Selangor.

Turut hadir EXCO-EXCO dan Speaker Dewan Negeri Selangor serta pimpinan masyarakat dan Wakil Majlis Permuafakatan Institusi Pendidikan Islam Selangor.

Read More “Kerajaan Selangor agih bantuan pendidikan RM7,832,000 FASA 1 2012”  »»

TADIKA SELANGOR: Bantuan Geran per kapita pelajar miskin


Kenyataan Akhbar

EXCO Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan
Kerajaan Selangor

Geran PELAJAR TADIKA SKIM TUNAS bermula 1/7/12

Kerajaan Selangor telah meluluskan skim bantuan pelajar prasekolah RM50 sebulan untuk anak berumur 5-6 tahun yang berasal daripada keluarga berpendapatan kurang daripada RM1500  iaitu garis kemiskinan yang telah diterima pakai oleh kerajaan Selangor.

Ini termasuk dalam fasa ke empat dasar MES(Merakyatkan Ekonomi Selangor ) di mana hasil mahsul negeri dikongsi bersama rakyat bagi mengurangkan beban rakyat oleh kerajaan PAKATAN RAKYAT SELANGOR.

Skim Tunas mensasarkan 3000 pelajar tadika yang layak menerima bantuan pendidikan ini pada tahun ini. Skim ini akan menggunakan geran SELANGORKU berjumlah RM1,016,600 untuk tahun 2012 dan akan diperuntukkan sebanyak RM3JUTA dalam bajet tahunan untuk tahun 2013.

Kerajaan negeri akan memfokus kepada usaha holistik mengeluarkan keluarga daripada kepompong kemiskinan dengan melihat keperluan asas seperti pendidikan dan sistem sokongan yang lain dalam dasar ‘workfare’, program tuisyen rakyat Selangor(PTRS) , HADIAH RM1000 MASUK UNIVERSITI serta program pembangunan insan SPIES. Program-program tuntas pemberdayaan seisi keluarga akan mempercepatkan proses mengeluarkan mereka daripada belenggu tradisi kemiskinan.

SKIM TUNAS ini akan dikendalikan oleh anak syarikat kerajaan Selangor Rantaian Mesra Sdn Bhd yang akan dipantau oleh Majlis Permuafakatan Tadika Selangor di bawah kelolaan Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pendidikan Selangor

Program ini bakal dilancarkan oleh YAB Dato’ Menteri Besar Selangor pada
1.7.12.

YB Dr Hjh Halimah Ali
EXCO Kerajaan Selangor merangkap
Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pendidikan,
Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan
Selangor
23.5.12

Read More “TADIKA SELANGOR: Bantuan Geran per kapita pelajar miskin”  »»

AMALNITA tonjolkan wanita cekal berjasa dan beramal kebajikan sebagai ikon masyarakat

Isteri bekas tahanan ISA terima anugerah

Khaulah Azwar, 22 Mei 2012
SHAH ALAM: Kesetiaan dan kesabaran Norlaila Othman menuntut pembebasan suaminya Mat Sah Mohd Satray yang pernah ditahan selama lapan tahun lalu di bawah akta zalim Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) mendapat perhartian Amalnita.


Beliau yang diberikan Anugerah Isteri Setia merupakan seorang guru di sebuah sekolah swasta dan juga aktivis Gerakan Mansuh ISA (GMI) yang berjuang mencari jalan bagi membebaskan suaminya sejak 2002 hingga 2009.

(Gambar: Dr Halimah dan Husin bersama penerima anugerah daripada Amalnita.)

Norlaila berkata, walaupun suaminya dibebaskan namun dia akan terus bersama GMI untuk menerangkan kepada seluruh rakyat tentang akta kejam tersebut.

“Saya tidak akan berhenti daripada terus menyebarkan maklumat mengenai kekejaman ISA ini,” katanya ketika ditemubual.

Anugerah itu merupakan penghargaan daripada Amalnita yang bernaung di bawah Yayasan Amal Malaysia (Amal) yang  disampaikan oleh Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali bersama Presiden Amal, Husin Ismail pada Majlis Pelancaran Amalnita di Kompleks PKNS, di sini kelmarin.

Selain pelancaran Amalnita, majlis itu turut mengumpulkan sukarelawan untuk kerja-kerja kemasyarakatan serta misi bantuan kemanusiaan pada masa akan datang.

Selain Norlaila, warga emas Raden Siti Bahja Munir,73, turut menerima Anugerah Siti Khadijah di atas sumbangan selama 37 tahun meneruskan kerja dakwah dan kemasyarakatan.

Beliau melibatkan diri dengan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) seperti Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) dan banyak menginfakkan harta untuk kerja-kerja amal sejak tahun 1975 sehingga kini.

Bagi Anugerah Ibu Berjasa, penerimanya adalah Siti Habsah Zakaria, 52, yang mengidap kanser payudara tahap ketiga.

Wanita gigih itu membesarkan empat orang anak termasuk seorang anak orang kurang upaya (OKU) selepas suaminya meninggal dunia semasa anak-anaknya masih kecil.

Read More “AMALNITA tonjolkan wanita cekal berjasa dan beramal kebajikan sebagai ikon masyarakat”  »»

2 sets of rule: one for UMNO BN, another totally different one for the RAKYAT

Roads closed for One Million Youth Gathering

May 22, 2012
PUTRAJAYA, May 22 – Several major roads in Putrajaya will be closed off, especially along Persiaran Perdana, to make way for various activities in conjunction with the One Million Youth Gathering starting tomorrow until Sunday.
Those affected are junctions along Persiaran Perdana including Persiaran Perdana/Jalan Pembangunan (next to the Immigration building/National Registration Department), Persiaran Perdana junction/Jalan Kemerdekaan and Persiaran Perdana junction/Lebuh Setia (next to Wisma Tani, Youth and Sports Ministry).
The Putrajaya Corporation, in a statement today, said closure of these roads starting tomorrow until Friday may affect those working in Putrajaya.
Jalan Perpaduan will be fully closed off to allow the Human Capital segment to be conducted along the whole stretch, the statement said.
Motorists using Jalan Tun Abdul Razak will need to turn left at Persiaran Perdana and other destinations upon arriving at the junction. However, Persiaran Perdana will be open to all vehicles.
On Saturday and Sunday, the whole of Persiaran Perdana and its surrounding areas will be closed to traffic.
Therefore, the public is urged to use public transportation to avoid congestion and heed

“Continuous bus services to the gathering will be available from Putrajaya Sentral as well as several precincts and parking areas.
“Trams will also be available along Persiaran Perdana to make it easier for visitors to move, and they can take these trams to any of the locations offered,” the statement added. – Bernama


 
 
 
 
 Does it really serve any purpose, or just to counter 3.0

mike chong · 5 minutes ago
Why are the traders in putrajaya not complaining of loss of multi million ringgit business? Why are the taxi union not complaining of loss of business? Why are the police not barricading putrajaya? Will the FRU be ready with their chemical water cannons and teargas? So many questions but not a single answer.

Read More “2 sets of rule: one for UMNO BN, another totally different one for the RAKYAT”  »»

AMALNITA dilancarkan oleh EXCO PEMBANGUNAN MODAL INSAN SELANGOR

 18.5.12
SHAH ALAM
SELANGOR

Yayasan Amal Malaysia sekali lagi mengorak langkah maju ke depan dengan mengetengahkan gerak kerja yang menumpu perhatian kepada golongan modal insan yang kritikal dan utama dalam sesebuah masyarakat yakni wanita.

Biro Pembangunan Wanita dan Keluarga Yayasan Amal Malaysia menyediakan platform baru untuk meneliti dan membantu dalam pembangunan wanita dan keluarga di Malaysia di samping NGO dan badan-badan lain yang berkongsi minat dan tumpuan yang sama.

    Majlis ringkas tapi penuh bererti itu telah dirasmikan oleh YB Dr Hjh Halimah Ali selaku EXCO Pembangunan Modal Insan Selangor yang menyatakan dalam ucapannya bahawa wanita adalah modal insan yang memberi kesan yang sangat banyak, mendalam dan berpanjangan kepada insan di sekelilingnya terutama sekali ahli keluarga. Wanita bekerja mendapat ganjaran gaji dan upah daripada majikan. Namun kerja menjaga anak dan rumah lazimnya tidak diberi ganjaran.
    Wanita yang bekerja sepenuh masa di rumah mengurus rumahtangga dan anak-anak memang tidak diberi upah.Namun mereka juga adalah modal insan yang menyumbang kepada kejayaan mahupun kegagalan suami dan anak.

Modal insan berupa wanita ini sekiranya tidak di fokuskan pembangunan mereka akan memberi natijah yang buruk. Kegagalan wanita membangun diri sendiri untuk menjadi insan yang berkesan dalam hidup akan menimbulkan banyak masalah sosial pada kaum mereka dan juga anak-anak yang mereka lahir dan besarkan.

Komitmen Yayasan Amal membantu kerajaan Selangor dalam kempen anti zina telah mendapat pujian banyak pihak samada jabatan dan agensi kerajaan Selangor mahupun NGO dan AJK MASJID di seluruh Selangor. Keenam-enam siri kempen anti zina yang dianjurkan oleh GeMS telah diketuai oleh Yayasan Amal Malaysia.

Dengan penampilan Biro Pembangunan Wanita dan Keluarga satu jenama baru yang sangat mesra wanita iaitu AMALNITA diharapkan akan melonjakkan lagi komitmen membantu dengan amal kebajikan membangunkan komponen masyarakat  yang utama yakni wanita dan keluarga.

Penampilan bekas penyanyi terkenal AISHAH sebagai duta AMALNITA juga telah menyerikan majlis dengan perkongsian hijrah hidup dirinya sebagai pemangkin promosi perubahan kepada wanita yang masih tercari-cari erti kehidupan.

AISHAH juga telah memberi komitmen untuk sama-sama beramal dengan AMALNITA sebuah outreach program untuk memberi alternatif kepada wanita bersama dalam program pembangunan diri dan keluarga.
Turut hadir Presiden Yayasan Amal Malaysia, Hj Husin Ismail dan Naib Presiden Yayasan Amal, YB Dr Rani Othman serta Pengerusi Biro Amalnita Negeri. 

Read More “AMALNITA dilancarkan oleh EXCO PEMBANGUNAN MODAL INSAN SELANGOR”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com