Pray For MH370

Pray For MH370

AHLI PARLIMEN BOLEH DAPAT SERANGAN JANTUNG LEBIH AWAL

Sekiranya inilah senario di Dewan Rakyat, kita yang melihat dapat "sakit jiwa" dengan gelagat ahli Parlimen. Semua orang nak bercakap, siapa pula yang akan mendengar.


Untuk yang berminat, sila lihat di [SINI]

Read More “AHLI PARLIMEN BOLEH DAPAT SERANGAN JANTUNG LEBIH AWAL”  »»

FOKUS UNTUK CALON SPM

Majalah FOKUS SPM Bil 88 Edisi Nov 2008 ada memuatkan beberapa isu penting untuk

anak-anak yang akan menduduki peperiksaan SPM serta para ibu bapa yang peduli tentang

masa depan anak-anak mereka. Antaranya ialah:

Tip Menghadapi Peperiksaan Daripada pelajar Cemerlang, Persediaan Menghadapi

Peperiksaan, Rahsia Pengurusan Masa dan Mengelak Kerisauan pada Minggu Peperiksaan.

Artikel bertajuk Persediaan Sebelum Peperiksaan ada imejnya di bawah ((KLIK IMEJ UNTUK DIPERBESARKAN))

"Selamat Maju Jaya dan Jumpa Anda di SANA"Read More “FOKUS UNTUK CALON SPM”  »»

KISAH BENAR KEHEBATAN MELAYU DALAM ASPEK 5B


(gambar hiasan pergaulan bebas)

Sepanjang ingatan saya setakat ini belum ada seorangpun dalam bariasan

pemimpin UMNO yang mendabik dada mengatakan bangsa Melayu
hebat dalam aspek 5B dan

berazam untuk meneruskan agenda ini atau sebaliknya. Apa dia 5B? BOHSIA, BOHJAN,

BUNTING , BUANG BAYI
(termasuk menggugurkan) & BUNUH BAYI. Empat laporan di

bawah yang dikutip dari mymetro dan cerita yang serupa dimuatkan di dada akhbar saban hari

nampaknya tidak mampu menyedarkan anak-anak, ibu bapa, remaja, pendidik dan pemimpin

tentang pentingnya pembangunan serta pendidikan insan bersepadu dalam persekitaran yang

kondusif lagi proaktif dalam membentuk masyarakat. Ia setakat mampu melariskan jualan

akhbar, tabloid serta majalah.
“Punca utama kes sumbang mahram ialah menonton video lucah. Selain menonton di televisyen

dan melayari Internet, ia kini mudah dimuat turun ke telefon bimbit,” pada penadapat Yusnani

Abd Hamid, pengerusi Raudhah Sakinah Selangor. Tambah beliau " menonton video lucah

menyebabkan remaja terangsang dan mencari sasaran bagi melampiaskan nafsu, termasuk

dengan saudara kandung
."
Keluarga enggan dedah kerana malu


myMetro


KUALA LUMPUR: Banyak kejadian sumbang mahram atau ‘ditebuk’ ahli keluarga tidak dilaporkan kepada pihak berkuasa kerana keluarga terbabit lebih mengutamakan kepentingan si pelaku dan ‘menutup malu’ berbanding membela kebajikan mangsa.

Pengerusi Pusat Bimbingan Remaja Puteri Raudhatus Sakinah (RS) Selangor, Yusnani Abdul Hamid, berkata sepanjang 10 tahun beroperasi, ada pelatih mahu menceritakan peristiwa hitam yang berlaku pada diri mereka, tetapi ramai juga tidak mahu berterus-terang.

“Inilah dilema dialami keluarga yang terbabit dengan kes sumbang mahram. Jika bapa melakukan perkara itu kepada anak, bimbang nanti keluarga itu kehilangan tempat bergantung atau sumber pendapatan, manakala jika abang yang melakukannya, yang kena hukum adalah darah daging sendiri,” katanya.

Menurutnya, Pusat Bimbingan Puteri RS diwujudkan sebagai institusi yang memberi perlindungan dan bimbingan kepada remaja yang menjadi mangsa gejala sosial seperti penderaan, penganiayaan, pengabaian, tekanan psikologi, perkosaan dan sumbang mahram.


Beliau berkata, dalam usaha mencegah gejala sumbang mahram berleluasa, Pusat Bimbingan Remaja Puteri RS menjalankan program Modul Kesihatan Reproduktif Remaja (MKRR) di sekolah menerusi kempen dinamakan Anda Bijak Jauhi Zina.

“Punca utama kes sumbang mahram ialah menonton video lucah. Selain menonton di televisyen dan melayari Internet, ia kini mudah dimuat turun ke telefon bimbit,” katanya.

Beliau berkata, menonton video lucah menyebabkan remaja terangsang dan mencari sasaran bagi melampiaskan nafsu, termasuk dengan saudara kandung.

“Ibu bapa juga perlu menerangkan mengenai pendidikan seks kepada anak mengikut kesesuaian umur mereka. Ramai ibu bapa yang janggal untuk menerangkan mengenai pendidikan seks apabila ditanya anak.

“Ada seorang budak bertanya ibunya mengapa dia terangsang apabila melihat iklan yang memaparkan wanita berpakaian seksi. Bagaimanapun, ibunya tidak menjawab.

“Apabila tidak mendapat jawapan, dia mendapatkan maklumat daripada kawan dan menerima maklumat salah,” katanya.

Menurutnya, antara perkara yang mesti ditekankan ialah anak perlu mengetuk pintu bilik ibu bapa dan pada waktu tertentu saja anak boleh masuk bilik tidur orang tua.

“Anak perlu diajar menjaga batas aurat di antara adik-beradik dan tidak boleh mendedahkan aurat sesuka hati. Pada usia tujuh hingga 10 tahun, ibu bapa boleh memberitahu mengenai wanita mengandung.

“Katakan kepada mereka, sebelum seseorang mengandung, dia perlu berkahwin terlebih dulu dan hidup bersama. Setakat itu saja penerangannya.

“Apabila berusia 12 tahun, ibu bapa perlu berperanan sebagai kawan kepada anak. Antara punca rangsangan seks seharian di rumah ialah berpakaian seksi, bercakap lucah dan bersolek keterlaluan. Selain itu persekitaran tempat tinggal yang tidak sesuai juga mempengaruhi kejadian itu.

“Asingkan tempat tidur antara anak perempuan dengan anak lelaki untuk mengelak berlakunya sumbang mahram,” katanya.

Menurutnya, ketika program Kempen Anda Bijak Jauhi Zina diadakan, seorang murid bercerita mengenai tindakannya dan adik-beradik mengintai ibu bapa mereka melakukan seks menerusi lubang di bilik tidur.

Lubang pada bilik tidur itu tidak pernah ditutup oleh orang tuanya, menyebabkan anak melihat perkara tidak sepatutnya.

“Apabila kes seumpama ini berlaku, apa tugas kita? Biar tahu daripada tidak tahu dan ambil tindakan sewajarnya, bukan menyembunyikan perkara itu demi menutup malu. Ini kerana, jika dibiarkan, perbuatan sama akan dilakukan pelaku terhadap orang lain pula,” katanya.

Tangisan bayi disangka anak kucing

myMetro

AMPANG: “Malam tadi (kelmarin) memang saya dengar seperti suara anak kucing di luar rumah.

“Tapi kira-kira jam 5.30 pagi, saya tergamam selepas jiran menjerit kata ada baby (bayi) menangis di depan rumah saya,” kata Suraya Mohamad Sabudin, 39, menceritakan penemuan seorang bayi perempuan di rumah panjang di Ampang Campuran di sini, semalam.

Bayi dipercayai dilahirkan antara dua dan tiga hari lalu itu diletakkan dalam satu bungkusan plastik putih sebelum dibuang berhampiran kereta milik suami wanita berkenaan.

Ketika ditemui, bayi itu dalam keadaan bogel dan hanya sehelai kain putih diletakkan menutupi badannya yang beralaskan surat khabar lama.


Tangisannya juga tersekat-sekat manakala badannya menggigil kesejukan akibat terdedah terlalu lama di luar rumah.

Menceritakan kejadian itu, Suraya berkata, bayi itu ditemui jirannya, seorang lelaki Cina berumur 60-an sebelum menjerit memanggilnya mengatakan ada bayi diletakkan berhampiran keretanya.

“Ketika ditemui bayi ini dalam keadaan lemah. Saya membawanya masuk ke rumah dan memakaikan lampin dan membalut tubuhnya.

“Badannya juga mempunyai kesan merah dipercayai akibat digigit nyamuk sepanjang ia diletakkan di situ,” katanya di sini, semalam.

Difahamkan bayi itu dipercayai berketurunan Melayu atau Indonesia berdasarkan warna kulitnya.

Suraya membawa bayi malang itu ke rumah bapanya di Taman Kosas di sini, kira-kira jam 7 pagi sebelum membawanya ke Balai Polis Taman Dagang, untuk membuat aduan.

(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((())))))))))))))))))))))))))))))))))))

2 kali gugur janin
Oleh Fauzi Rahim Mustafa
fauzee@hmetro.com.my

SUNGAI PETANI: Menggemparkan apabila seorang remaja perempuan yang baru berusia 13 tahun mengaku dua kali menggugurkan kandungannya selepas mendakwa dianiaya dan dipermainkan lelaki yang mengambil kesempatan terhadap dirinya.

Remaja yang bersekolah setakat tahun enam itu mendakwa kali pertama menggugurkan kandungannya ketika usianya baru mencecah 12 tahun iaitu pada pertengahan tahun lalu dan kali kedua pada Julai lalu.

Dia yang mahu dikenali sebagai Ira mendakwa menjadi mangsa keadaan akibat tertekan dengan masalah keluarga selain terlalu percayakan lelaki yang mahu melindunginya.

Katanya, dia dianiaya seorang abang angkat yang merogolnya ketika baru berusia 10 tahun.


“Ketika itu, abang angkat yang berusia 24 tahun mengajak saya menaiki keretanya pada waktu malam dengan alasan adiknya mahu berjumpa untuk berbincang hal pelajaran.

“Saya yang tidak menaruh syak apa-apa lalu mengikutnya dan beberapa minit kemudian, saya dibawa ke hutan kecil dan dirogol,” katanya yang membuat pendedahan itu di depan Koordinator Urusetia Menangani Gejala Sosial Kerajaan Negeri Kedah, Kamaruddin Kassim dan Pengerusi Jawatankuasa Pemulihan Dadah (JKPD) Daerah Kuala Muda, Leftenan Kolonel (B) Zulkifli Yusof di sini, malam kelmarin.

Remaja itu ditemui selepas Kamaruddin dan Zulkifli dimaklumkan mengenai keperitannya menyebabkan mereka bersemuka bagi mendapatkan gambaran sebenar.

Selepas peristiwa hitam itu, dia dihantar pulang dan diberi amaran tidak memberitahu sesiapa terutama ibu bapa jika tidak mahu diapa-apakan.

Akibat itu, sikapnya berubah dan sering mendiamkan diri serta mudah takut serta mengalami tekanan perasaan.

“Saya juga gagal menumpukan perhatian terhadap pelajaran serta kurang berminat kepada alam persekolahan. Ketika berusia 12 tahun, saya berkawan dengan seorang lelaki lain juga berusia 24 tahun.

“Namun, niat ikhlas berkawan dengan lelaki itu menyebabkan saya tidak menyedari dipergunakannya untuk melakukan seks beberapa kali hingga saya terpaksa menggugurkan kandungan kali pertama,” kata yang juga anak keempat daripada lima beradik.

Sebaik tamat sekolah rendah, Ira nekad tidak menyambung persekolahannya kerana kecewa dengan nasib diri dan tidak tahan mendengar ibu bapanya bergaduh setiap hari.

Bapanya yang kini berusia 49 tahun bekerja mengambil upah sebagai peraih ikan, manakala ibunya, 44, baru berhenti kerja di sebuah kilang di bandar Sungai Petani.

Jelasnya, wang adalah punca perbalahan ibu dan bapanya setiap hari serta keputusan untuk tidak bersekolah dianggap dapat mengurangkan bebanan mereka meskipun kakak dan dua abang sudah berkahwin.

“Kali kedua saya menggugurkan janin ialah Julai lalu selepas melakukan hubungan seks dengan seorang remaja lelaki berusia 19 tahun yang dianggap sebagai kekasih.

“Saya juga pernah menghidu gam, merokok, minum arak dan menghisap ganja kononnya mahu melupakan masalah, namun hakikatnya semua benda itu semakin menambah tekanan kepada perasaan,” katanya yang mengaku sepanjang tercicir daripada alam persekolahan, dia pernah melakukan hubungan seks dengan lima lelaki berlainan berusia antara 17 tahun hingga 25 tahun.

Bagaimanapun, dia tidak meneruskan ketagihan seks kerana ada rakan mahu membantu berdepan dengan masalah terbabit.

Sehubungan itu, dia nekad meninggalkan semua perbuatan keji itu dan ingin menyambung semula persekolahan tetapi buntu kerana tidak tahu bagaimana meneruskan kehidupannya.

Sementara itu, Kamaruddin berkata, pihaknya dengan kerjasama JKPD Daerah Kuala Muda akan berusaha membantu remaja berkenaan untuk bersekolah semula.

“Kami bersimpati dan akan cuba menempatkannya di sekolah selepas perbincangan lanjut dengan ibu bapanya.

“Remaja itu mangsa keadaan kerana teraniaya dan akibat tiada pembelaan menyebabkan fikirannya buntu apatah lagi dalam usia yang masih muda,” katanya.
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

‘Saya sangka bulu kucing’
myMetro

PUCHONG: “Saya sangkakan bulu kucing, namun terkejut apabila mendapati ia rambut bayi,” kata Naden Sanen, 35, yang menemui mayat bayi dipercayai perempuan di bukit berhampiran rumahnya di Bandar Kinrara 5 di sini, semalam.

Dalam kejadian jam 5 petang, pekerja kontrak yang tinggal di rumah kongsi itu menggunakan jalan berhampiran bukit berkenaan sebagai jalan pintas ke pasar raya berhampiran rumahnya sebelum berhenti apabila melihat bungkusan plastik merah yang ditimbus pasir.

Dia yang curiga melihat bungkusan itu cuba menguis pasir dan terkejut apabila mendapati ia mengandungi mayat bayi yang dibalut dengan tuala.

Katanya, dia menutup kembali mayat bayi terbabit menggunakan beg plastik itu.


“Sebaik mengetahui ia mayat bayi, saya berpatah balik dan memberitahu rakan.

“Kami bersepakat menemui nazir masjid dan memaklumkan penemuan itu kepadanya sebelum dia menghubungi polis,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian, semalam.

Menurut Naden, sebelum menemui mayat itu, dia tidak mendengar tangisan bayi atau sebarang bunyi pelik dari kawasan bukit berkenaan.

“Selain isteri saya, rumah kongsi yang turut didiami bersama beberapa rakan tidak mempunyai wanita lain dan beranggapan bayi itu dibuang pihak luar yang tidak bertanggungjawab,” katanya.

Difahamkan, mayat bayi yang cukup sifat itu baru beberapa hari dilahirkan dan ditinggalkan individu tidak bertanggungjawab di kawasan bukit itu yang jaraknya kira-kira 50 meter dari rumah kongsi terbabit.

Mayat bayi itu ditemui masih mempunyai tali pusat selain keadaannya yang berlumuran darah dan kepalanya dihurungi semut.

Menurut sumber polis, mayat berkenaan dipercayai baru beberapa hari dibuang di kawasan terbabit berdasarkan kesan pada tubuhnya yang belum reput.

“Ada beberapa kesan kecederaan pada tangan dan tubuh bayi itu dipercayai akibat gigitan serangga ketika ditinggalkan di atas bukit terbabit.

“Mayat dihantar ke Hospital Serdang untuk bedah siasat dan kami (polis) dijangka menerima laporan lengkap esok (hari ini),” katanya.

Read More “KISAH BENAR KEHEBATAN MELAYU DALAM ASPEK 5B”  »»

RASUAH POLITIK BELI UNDI DENGAN WANG RINGGIT

Rais yang jelek dengan gejala politik wang dalam parti, semalam secara sinis mencadangkan semua jawatan tertinggi parti dipertandingkan secara tender dengan pembida tertinggi dipilih sebagai pemenang.

Tun Musa berkata, generasi kini merupakan orang terpelajar yang boleh berfikir dan tidak mahu lagi menerima amalan rasuah serta mendambakan akauntabiliti serta kredibiliti yang baik pada seorang pemimpin.


Kini kebanyakan masyarakat, orang terpelajar yang tidak mahu amalan rasuah, apa juga yang diperkatakan oleh pemimpin-pemimpin jika pemimpin tersebut tidak ada kredibiliti, maka apa jua yang diperkatakan pemimpin itu tidak mahu mereka terima" menurut Tun Musa Hitam.

"I feel embarrassed to see that other (Barisan Nasional) component parties like MCA and Gerakan actually have less such problems to worry about" lamented T. Ahmad Rithauddeen .*Sukar kemuka bukti gejala minta imbuhan


*Membanteras gejala politik wang dalam Umno


*Umno disciplinary chief: Money politics worsening
.

*
"Penyakit tua" perlu dirawat

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
Membanteras gejala politik wang dalam Umno

Oleh Abdul Rahman Sulaiman
rahmansulaiman@yahoo.com
Berita harian
Datuk Rahman Sulaiman ialah bekas Ketua Pengarang Bernama


Perwakilan kena bijak pilih pemimpin yang meletakkan perjuangan parti atasi kepentingan peribadi.

POLITIK wang atau rasuah politik, satu fenomena negatif yang melanda Umno sejak beberapa tahun lalu, nampaknya begitu sukar untuk dibendung walaupun pelbagai usaha dilakukan parti itu untuk menghapus atau sekurang-kurangnya membendung gejala terbabit.

Ini menyebabkan banyak pihak, terutama pemimpin parti yang tidak berduit atau yang cuba bertanding secara bersih berasa kecewa dan tawar hati untuk meneruskan cita-cita mereka bertanding merebut sebarang jawatan dalam parti.

Pada musim pemilihan parti sekarang, gejala itu dikatakan amat berleluasa tetapi sukar dikesan kerana mereka yang mengamalkannya menjadi lebih bijak dan licik. Sama ada ini benar atau tidak, hanya mereka yang terbabit saja tahu.

Apa pun, Menteri Luar, Datuk Seri Dr Rais Yatim yang menawarkan diri bertanding jawatan Naib Presiden tetapi masih belum mendapat kelayakan dari segi jumlah pencalonan, nyata tidak dapat menyembunyikan kekecewaan apabila menyarankan semua jawatan tertinggi parti dipertandingkan secara tender.

Beliau yang juga Ahli Majlis Tertinggi Umno berkata, wang yang digunakan untuk mendapatkan jawatan itu boleh digunakan oleh parti untuk apa juga tujuan yang difikirkan perlu. Suara sinis Rais itu sebenarnya bukanlah sesuatu yang baru.

Bekas Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan Presiden Umno, Allahyarham Tun Ghafar Baba pernah membuat saranan serupa ketika hayatnya. Namun perkara sama tetap berulang setiap kali Umno menghadapi pemilihan sama ada pada peringkat cawangan, bahagian atau Majlis Tertinggi.

Untuk memperbetulkan perspektif masing-masing, mungkin ada baiknya ahli Umno menyemak kembali kenyataan Perdana Menteri yang juga Presiden Umno, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, ketika mengumumkan keputusan untuk tidak mempertahankan jawatannya selepas mesyuarat khas Dewan Tertinggi Barisan Nasional (BN) baru-baru ini.

Abdullah menyatakan hasrat untuk melihat perpaduan dalam Umno terus kukuh dan keharmonian dalam BN kekal dipelihara kerana BN yang kuat dan berpadu adalah penting untuk membolehkan negara menghadapi cabaran masa depan sebagai sebuah negara maju dengan keharmonian dan keadilan dinikmati semua.

"Saya mahu menyerahkan kepada pengganti saya sebuah Malaysia yang mampu menghadapi cabaran ekonomi global yang berbahaya, sebuah Malaysia milik golongan kaya dan miskin, golongan muda dan tua serta sebuah Malaysia kepunyaan penghuni kota dan desa, bukan Malaysia yang dipisahkan oleh utara dengan selatan dan bukan juga yang dipisahkan oleh agama, tetapi Malaysia yang berpadu dan harmoni.

"Kini bukan masanya untuk bertelagah atas perhitungan politik sempit, sebaliknya ini adalah masa untuk mengeratkan perpaduan dan bekerjasama untuk mencapai sesuatu yang lebih besar," katanya.

Itulah antara lain amanat Abdullah yang boleh disifatkan sebagai amanat terakhir sebelum anggota Umno dan parti komponen lain memilih kepemimpinan baru masing-masing yang akan menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13, kira-kira empat tahun lagi.

Memang dipersetujui ramai pemerhati dan penganalisis politik bahawa selepas berdepan prestasi terburuk dalam sejarah pada pilihan raya umum lalu, Umno dan BN khususnya perlu membuat pembaharuan menyeluruh untuk memenangi semula keyakinan pengundi dan dengan itu kekal memerintah negara bagi mencapai matlamat Wawasan 2020.

Kalau pembaharuan dan langkah pemulihan ini gagal dilaksanakan, ramai pihak yakin bahawa parti gabungan itu akan menjadi parti pembangkang dalam Kerajaan Persekutuan selepas Pilihan Raya Umum Ke-13.

Bagi Umno, tidak ada masa yang lebih sesuai untuk memulakan pembaharuan ini selain sekarang ketika parti sedang dalam proses memilih kepemimpinan mereka pada peringkat bahagian dan Pusat. Untuk itu mereka perlu memilih pemimpin yang benar-benar layak, berwibawa dan mampu membuat pembaharuan yang diharapkan tanpa mengira sama ada mereka ada memberikan sebarang 'habuan' atau tidak.

Sebaliknya, adalah lebih baik mereka yang memberikan habuan itu ditolak mentah-mentah sebagai pengajaran supaya mereka tidak lagi mengulangi tabiat buruk itu pada masa depan.

Bagaimanapun, satu pertanyaan yang sentiasa berlegar dalam pemikiran orang ramai kini ialah apakah ahli Umno benar-benar memanfaatkan peluang keemasan yang terbuka sekarang untuk memulakan perubahan dan pembaharuan yang diharapkan itu?

Kini beberapa minggu berlalu selepas Abdullah meluahkan hasrat beliau, ramai masih tertanya-tanya sama ada ia benar-benar difahami, dihayati serta diterjemahkan dalam bentuk tindakan oleh ahli dan pemimpin Umno yang kini sibuk mengadakan Persidangan Perwakilan Bahagian masing-masing sebagai persediaan menjelang Perhimpunan Agung dan pemilihan parti Mac depan.

Namun, berdasarkan kepada perkembangan sekarang, ingatan Perdana Menteri itu seolah-olah langsung tidak dihiraukan. Sebagai contoh, keghairahan merebut jawatan utama dalam parti, menarik minat luar biasa bukan hanya di kalangan pemimpin malah ahli parti.

Di sesetengah bahagian, lebih 40 calon bertanding merebut tujuh anggota perwakilan yang dipilih atau apa yang dirujuk sebagai Kumpulan 7 atau G7 di kalangan ahli parti. Kenapa ini berlaku? Adalah sesuatu yang sudah menjadi rahsia umum bahawa setiap kali ada pertandingan, anggota G7 boleh mengharapkan pelbagai bentuk habuan daripada calon yang bertanding.

Minat luar biasa untuk dipilih sebagai anggota G7 tahun ini muncul kerana ramai ahli menjangkakan bahawa semua jawatan, termasuk Presiden akan dipertandingkan berikutan pengunduran Abdullah. Fenomena ini yang muncul setiap kali Umno menghadapi musim pemilihan harus dibanteras habis-habisan jika parti itu benar-benar serius untuk menghapuskan rasuah politik.

Ahli parti tidak boleh semata-mata mengharapkan unit pemantau parti untuk melaksanakan tugas itu kerana mereka tidak mungkin mampu berbuat demikian secara berkesan memandangkan kepada jumlah ahli parti yang ramai di samping mesyuarat perwakilan bahagian yang dilangsungkan hampir serentak.

Sebaliknya, ahli parti sendiri harus jujur kepada diri sendiri dan mengikis amalan lama dalam membuat pilihan pemimpin yang lazimnya berdasarkan kepada siapa yang lebih banyak 'berbudi' kepada mereka walaupun kewibawaan calon yang banyak 'berbudi' itu mungkin boleh dipertikaikan.

Inilah satu perubahan yang boleh dimulakan oleh ahli parti terutama mereka yang dipilih sebagai anggota perwakilan, sekurang-kurangnya untuk pemilihan kali ini yang akan berlangsung ketika parti berada pada saat paling kritikal dalam sejarah 62 tahunnya.

Ahli parti pasti lebih arif mengenai kriteria yang perlu diutamakan dalam membuat pemilihan pemimpin kerana perkara ini sudah banyak dibincangkan sama ada melalui pelbagai tulisan dalam media atau ucapan oleh pemimpin parti sendiri.

Rasanya adalah memadai kalau dikatakan bahawa dalam mana-mana organisasi politik pun, wujud sekurang-kurangnya dua jenis pemimpin. Pertama yang mengutamakan kepentingan perjuangan melebihi kepentingan lain dan kedua yang mengutamakan kepentingan peribadi daripada kepentingan lain.

Jadi, pandai-pandailah mengenal pasti antara dua jenis pemimpin ini. Jika mereka ingin melihat parti terus berkuasa untuk mempertahankan hak dan memelihara maruah mereka, pilihlah calon kategori pertama. Sebaliknya jika mahu mengorbankan masa depan anak cucu dan negara, tepuk dada dan tanyalah selera.

Belanja yang dikeluarkan untuk mendapat kuasa dianggap sebagai modal perniagaan. Apabila kuasa sudah diperoleh, ia akan diguna atau disalahgunakan bukan saja untuk mengaut balik modal yang sudah dikeluarkan, malah untuk memperoleh 'margin keuntungan' tertentu seperti dalam perniagaan.

Dengan itu kitaran ganas rasuah tidak akan terhenti tetapi akan lebih berleluasa. Sebaliknya, mereka yang mementingkan perjuangan akan sanggup mengorbankan masa dan wang ringgit sendiri untuk memenuhi idealisme masing-masing.

Dengan kata lain, perwakilan yang terbabit dalam Persidangan Perwakilan Umno Bahagian sekarang cuma ada dua alternatif, mengundi untuk politik perjuangan atau politik komersial.

Datuk Rahman Sulaiman ialah bekas Ketua Pengarang Bernama.

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
Sukar kemuka bukti gejala minta imbuhan
Berita harian
KUALA LUMPUR: Ahli Majlis Tertinggi (MT) Umno, Datuk Seri Dr Rais Yatim, berkata sukar untuk beliau membuat laporan mengenai salah laku pihak yang memintanya memberi imbuhan bagi mendapatkan sokongan pada pemilihan jawatan tertinggi Umno pada Mac depan berikutan kesukaran untuk mengemukakan bukti.

Katanya, sistem pembuktian terlalu rumit dan pihak yang membuat angkara amat licik memanipulasi sistem itu sehingga menjadikannya sukar dibuktikan di mahkamah walaupun perkara itu berlaku secara berleluasa.

"Ini soal masa depan Umno yang kelam jika tidak serius menangani masalah ini. Jika Umno tidak mahu berubah, saya khuatir rakyat akan mengambil keputusan untuk mengubahnya.

"Saya rela untuk tidak dapat pencalonan daripada melakukan perbuatan yang menyalahi etika seperti itu. Saya pegang pada prinsip sekurang-kurangnya saya dapat memberi peringatan kepada parti," katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Beliau diminta mengulas mengenai kenyataannya yang mendakwa ada pihak meminta memberi habuan bagi mendapatkan pencalonan bagi jawatan Naib Presiden Umno yang ditandinginya ketika ini.

Sementara itu di PUTRAJAYA, Rais yang jelek dengan gejala politik wang dalam parti, semalam secara sinis mencadangkan semua jawatan tertinggi parti dipertandingkan secara tender dengan pembida tertinggi dipilih sebagai pemenang.

Beliau yang masih belum melepasi kuota 20 pencalonan, berkata wang bidaan untuk semua jawatan itu pula boleh digunakan parti untuk tujuan lain yang difikirkan perlu.

"Sesiapa yang mempunyai banyak duit bolehlah membuat bidaan. Maka kita dalam Umno akan jadi bahan ketawa masyarakat umum," katanya yang juga Menteri Luar selepas menghadiri majlis makan tengah hari bersama Ketua Perwakilan Negara dari rantau Amerika dan Caribbean di sini, semalam.
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> ‘Penyakit tua’ perlu dirawat
sinarharian /-BERNAMA
KUALA LUMPUR - Generasi muda diperlukan bagi membantu memulihkan semula penyakit tua UMNO yang kini sudah menginjak usia 61 tahun, kata bekas Timbalan Presiden UMNO Tun Musa Hitam.

“Penyakit tua ini tidak boleh diperbaiki oleh orang tua-tua, jadi maksud saya mereka yang hendak bertanding pada pemilihan UMNO Mac depan, yang ingin memegang jawatan-jawatan tertinggi haruslah terdiri daripada golongan muda yang mempunyai idea-idea yang baru,” katanya pada sidang akhbar di sini, semalam.

Biarpun ramai yang beranggapan untuk memulihkan UMNO, kombinasi antara generasi tua dan muda merupakan satu tindakan yang bijak, namun Musa berpendapat dalam keadaan UMNO yang sudah berusia 61 tahun adalah lebih baik generasi muda mengambil alih.

“Kalau kita lihat dalam senarai peringkat tertinggi, kita melihat calon Presiden dan Timbalan Presiden, yang senior menjadi pilihan, tetapi jawatan lebih bawah daripada itu saya lebih suka golongan muda yang mengambil bahagian,” katanya.

Musa berkata, UMNO harus sedar bahawa sokongan rakyat terhadap parti itu kini telah menurun berikutan isu-isu yang ada kaitan dengan persepsi rakyat.

“Persepsi rakyat ialah UMNO begitu lama berkuasa dan pada pendapat mereka dari hasil pilihan raya Mac lalu, ada kelemahan-kelemahan yang begitu serius yang UMNO tidak dapat mengatasinya termasuk isu rasuah dan sebagainya,” katanya.
Beliau berkata, generasi kini merupakan orang terpelajar yang boleh berfikir dan tidak mahu lagi menerima amalan rasuah serta mendambakan akauntabiliti serta kredibiliti yang baik pada seorang pemimpin.

Kini kebanyakan masyarakat, orang terpelajar yang tidak mahu amalan rasuah, apa juga yang diperkatakan oleh pemimpin-pemimpin jika pemimpin tersebut tidak ada kredibiliti, maka apa jua yang diperkatakan pemimpin itu tidak mahu mereka terima,” katanya.

Sementara itu, Musa yang juga bekas Timbalan Perdana Menteri turut mengulas mengenai proses pemilihan pemimpin yang sedang berjalan.

Setakat ini, tiada seorang pun calon yang hendak bertanding dengan jelas menyebut bahawa sekiranya dipilih maka pemimpin itu akan berusaha bersungguh-sungguh untuk menangani kesan akibat krisis ekonomi dunia, jelasnya.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Umno disciplinary chief: Money politics worsening
sun2surf
KUALA LUMPUR (Oct 23, 2008) : Umno disciplinary board chairman Tengku Tan Sri Ahmad Rithauddeen Tengku Ismail said today money politics has worsened to such an extent that it has become difficult to eradicate.

"I feel embarrassed to see that other (Barisan Nasional) component parties like MCA and Gerakan actually have less such problems to worry about," he said.

Urging members to adopt honesty to curb the menace, Ahmad Rithauddeen said the culture of money politics was around 20 years ago when he first joined the party.

"The members are happy when there are more contestants participating in the party election as they will have the opportunity to make more money," he told a press conference at the party's headquarters today.

Ahmad Rithauddeen admitted the board is having difficulty gathering information for its investigation because complainants are afraid to come forward.

"It is difficult for us to get complaints from members because they are paid to shut up. We will not disclose the identity of the whistle blowers as we must get rid of the money politics, which is like a cancer destroying the party and the country," he said.

To a question, Ahmad Rithauddeen said he believes the long campaigning period (for the party election, which has been deferred to March) may encourage money politics.

Asked whether the disciplinary board will act on the statement by Umno Supreme Council member Datuk Seri Dr Rais Yatim that some divisions actually asked for "donations" from the candidates in exchange for support in the party election, Ahmad Rithauddeen said the board cannot act simply based on statements as there was no official complaint lodged.

On the proposal by Rais, who is vying for the vice-president's post, to have an open tender format for the party's top post so that those with the highest bid can be the leaders, Ahmad Rithauddeen said he did not think such a proposal can work "we must choose good leaders who are really can lead the country and there is no provision in the party constitution to allow open tender for top posts.

"I do not know whether he (Rais) was joking and how serious he was in proposing this idea but there is no way we should do it via open tender," he added.

The party's supreme council had postponed its December party election to March to ensure a smooth transition of power from party president Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi to his deputy Datuk Seri Najib Razak.

Ahmad Rithauddeen also announced that two party members, Isang Rawai of Kota Marudu and Shamsuddin Dawam of Ledang division had violated the party laws and will be recommended to the supreme council to have their membership terminated.

"Isang was found guilty as he contested in the last general election as an independent candidate and Shamsuddin was found guilty as he had contested in the general election under PAS's flag, which we deemed as dishonesty to the party and unacceptable," he said.

The disciplinary board had also issued warnings to Datuk Ishak Ismail of Seremban division; Datuk Mustaffar Kamal Abdul Hamid and Datuk Abdullah Abu Bakar of Raub division; Datuk Suhaili Abdul Rahman, Datuk Yunus Kurus and Alias Hussin of Labuan division as they violated the party constitution and the members' code of ethics.

Read More “RASUAH POLITIK BELI UNDI DENGAN WANG RINGGIT”  »»

ANUGERAH PENYAPU PANASKAN SIDANG DUN SELANGOR

Anugerah PENYAPU seolah-olah menjadikan kakitangan awam sebagai 'alat' yang boleh dimanipulasikan, digunakan untuk kerja "kotor" UMNO/BN, dinyahkan (dipindahkan/ ditahan pangkat/ dikotakkatikkan pada bila-bila masa sahaja.


\


Isu Anugerah Penyapu kembali hangat


Sinar Harian


SHAH ALAM Isu anugerah penyapu kepada kakitangan kerajaan negeri oleh bekas Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo kembali ‘bergegar’ pada Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) semalam.

Semuanya bermula selepas Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Mohd Hassan Mohamed Ali melabelkan tindakan Dr. Khir itu sebagai tidak boleh diterima akal.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat-adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam juga berkata, anugerah tersebut seolah-olah menjadikan kakitangan awam sebagai 'alat' yang boleh dimanipulasikan.

Beliau berkata, perkara itu turut diakui Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Tan Sri Muhammad Muhd Taib yang menyifatkan tindakan itu antara punca kakitangan awam menolak kerajaan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya lalu.

“Inilah punca YB (Dr Khir) berada di tempat sekarang (pembangkang),” katanya pada sesi perbahasan Bajet 2009, semalam.

Mohd Hassan bangkit membuat penjelasan selepas Nik Nazmi Nik Ahmad (PKR-Seri Setia) mencelah membangkitkan isu anugerah penyapu kepada Yang Dipertua Majlis Daerah Hulu Selangor, ketika Dr Khir membahaskan bajet tersebut.

Mohd Hassan (Pas-Gombak Setia) turut mendakwa kerajaan negeri BN telah melantik syarikat kontraktor yang dimiliki penyokong kuat UMNO untuk mengendalikan pembersihan sampah di hampir semua pihak berkuasa tempatan (PBT).

“Kerana itulah mutu khidmat kontraktor ini begitu jelak. Mengapa orang politik diberi kontrak ini,” katanya yang mengaku mempunyai senarai nama kontraktor itu tetapi enggan mendedahkannya dengan alasan mahu menjaga maruah individu terbabit.

Mohd Hassan berkata, kerajaan Pakatan Rakyat akan memastikan kontraktor yang diberi kontrak pembersihan pada masa akan datang diwajibkan mendaftar menerusi Sistem Pusat Khidmat Kontraktor (PKK) selain bukan di kalangan orang politik.

“Kita akan pastikan syarikat kontraktor yang mempunyai hubungan secara langsung atau ada kaitan dengan orang politik tidak diberi kontrak pembersihan,” katanya.

Cerita HADIAH PENYAPU DI [SINI] dan [SINI]

Read More “ANUGERAH PENYAPU PANASKAN SIDANG DUN SELANGOR”  »»

GOOD TIMES OVER FOR JOHOREANS WORKING IN LION CITY

According to Human Resources Minister Datuk Dr S. Subramaniam, some 300,000 Malaysians are working in Singapore. Tens of thousands of Malaysian workers from the services and manufacturing sectors in Singapore will be retrenched when employers, hit by the recession, start downsizing in the island republic. So Johoreans, start looking for other alternatives. Johor Labour Department deputy director Ruzita Bahari advised locals to visit its website at jobsmalaysia.gov.my or contact the department at 07-2275080 for job opportunities.


Malaysians in recession-hit Singapore face retrenchment


©The Star
by Nelson Benjamin, Gladys Tay and Mohd Farhaan Shah

JOHOR BARU: Tens of thousands of Malaysian workers from the services and manufacturing sectors in Singapore will be retrenched when employers, hit by the recession, start downsizing in the island republic.

Though the recession has not translated to retrenchment, Malaysian workers in Singapore are starting to feel jittery over the prospect of losing their jobs if the country’s economy takes a turn for the worse.

At the same time, Johor is taking early steps, including playing job matchmaker, to ensure those retrenched can quickly be matched with jobs available locally.

For many Malaysians working in Singapore, the main concern is how to continue supporting their families if they are retrenched. Some said they were willing to take a pay cut and return to Malaysia. Others were even prepared take up two jobs back home to supplement their income.

Single mother Karen Lee is worried she may not be able to support her only daughter through college if she loses her job.

“My daughter is taking her SPM this year and plans to further her studies in Taiwan,” said the factory operator, adding that she was willing to take up a job in Malaysia at a lower salary if she were retrenched.

Lee, who earns S$1,500 (RM3,600) a month, stays in a rented room in Woodlands, Singapore while her daughter lives with her mother in Johor Baru.

Technician N. Soomu, 34, who was retrenched in 2002, said the experience was a nightmare.

This time around, he is taking steps to safeguard his job including taking up a technical course.

Soomu has been working in Singapore for the past 10 years and earns about S$1,200. He travels daily to Singapore from Johor Baru as it is cheaper to live in Johor.

Johor Unity, Human Resource, Science, Technology and Innovation committee chairman M. Asojan said there were many job opportunities within Iskandar Malaysia.

“We need 4,000 people for the oil and gas sector alone,” he said.

Johor Labour Department deputy director Ruzita Bahari advised locals to visit its website at jobsmalaysia.gov.my or contact the department at 07-2275080 for job opportunities.

According to Human Resources Minister Datuk Dr S. Subramaniam, some 300,000 Malaysians are working in Singapore.

Read More “GOOD TIMES OVER FOR JOHOREANS WORKING IN LION CITY”  »»

SEE YOU IN COURT BE PREPARED

There's nothing more to say. Yes, see you in court.


Kok demands compensation from UtusanThe Star / sun2surf
by Teh Eng Hock


PETALING JAYA: Seputeh MP Teresa Kok is demanding RM100mil in compensation from Utusan Malaysia columnist Datuk Chamil Wariya and the newspaper for defamation.
She is also demanding RM10mil for defamation from Cheras Umno division chairman Datuk Syed Ali Alhabshee.

Kok’s counsel Sankara Nair said letters of demand had been sent out to both Chamil and Syed Ali on Sept 17, and they have until Sept 24 to respond.

In the first case, Sankara said Chamil had been listed as the first defendant while Utusan was the second.

“We are asking for compensation as Chamil’s article instigated assasination, when it said that the MP should be shot.

“The implication is serious, and the amount (RM100mil) set is considerably high because it involves her life,” told The Star.

On Oct 12, Utusan published Chamil’s story titled “Politik Baru YB J”, which Sankara claimed referred either directly or by innuendo to his client.

In the letter of demand, it was stated that:

“The impugned article that you published, mean and were understood to mean that our client, inter alia:-

1) is a racist;

2) is a religious bigot;

3) is an untrustworthy person;

4) is intolerant, unprincipled and a politician bereft of integrity;

5) is a parochial politician who is anti-Islam and anti-Malay; and

6) has committed criminal offences under the Penal Code and other laws of Malaysia.”

Besides the RM100mil, Kok is also demanding for an immediate public retraction by Utusan and published apologies in newspapers of her choice, plus an undertaking that Chamil and Utusan will not repeat the above words, allegations and comments contained in the impugned article.

On the second case, Sankara said Syed Ali was defamatory when he said that suing Utusan is like suing the Malays.

“She never wanted to sue Malays, just Utusan,” he said.

Kok is also seeking a public retraction, published media apologies and undertaking from Syed Ali that the same allegations and comments are not repeated.

On Oct 9, Kok filed a RM30mil suit against Utusan Melayu (M) Bhd and the paper’s columnist Zaini Hassan over an article that allegedly defamed her.

Read More “SEE YOU IN COURT BE PREPARED”  »»

BERITA DAN PERISTIWA MENARIK DI SIDANG DUN SELANGOR

Berita ringkas yang hangat dan menarik yang berlaku di Sidang DUN Selangor bagi mereka yang tidak sempat melayari www.selangor.gov.my*Ketua Pembangkang bahas satu jam bukti ketelusan kerajaan baru


*Pemecatan Razali tiada kaitan politik*Amaran 'gantung' melenyapkan berang Adun Sementa


*Tuduhan rasuah Azmin saman Adun Sg Burong


Layari [SINI], {SINI} , (SINI) dan <SINI>

Read More “BERITA DAN PERISTIWA MENARIK DI SIDANG DUN SELANGOR”  »»

TUNTUTAN PERJALANAN YANG TAK MUNASABAH

Seorang penjawat awam di Malaysia telah membuat tuntutan perjalanan ( tidak termasuk elaun

perjalanan ) dari KL ke Perth pergi balik sebanyak RM199,528.00.

Tambang MAS dari KL ke Perth sehala untuk seorang untuk "business class peak season "

paling tinggi ialah RM12,000.00 bermakna pergi balik ialah RM24,000.00 sahaja. Kos

penginapan untuk satu malam di hotel 5 bintang di Perth ialah RM2000.00. Jika menginap

selama sepuluh hari jumlahnya ialah RM20,000.00 sahaja. Anggaran tertinggi kos tambang

pergi balik dan pinginapan selama sepuluh hari untuk seorang ialah RM44,ooo.oo sahaja tidak

termasuk makan dan minum serta tambang melawat tempat-tempat yang menarik. Jika

pasangan ikut sama, anggaran kos ialah RM56,000.00 sahaja. Mungkin pembantu rumah dan

"body guard" ikut serta tetapi layak ke untuk membuat tuntutan perjalanan bagi kedua

mereka?Berita selanjutnya di [SINI]. Carta organisasi di [SINI]. Cerita menarik pula di [sini]

Read More “TUNTUTAN PERJALANAN YANG TAK MUNASABAH”  »»

CABARAN MEDIA ALTERNATIFPresiden Persatuan Bekas Polis Malaysia, Shafie Bakri berpendapat ‘‘Memang sejak kebelakangan ini, banyak penulis-penulis blog menerbitkan artikel yang berbaur antikerajaan, ini adalah satu perbuatan yang tidak sihat dan perlu dikenakan tindakan."

"Right now, the newspaper readership is on the decline compared with people reading online. I think we have to call the alternative media the mainstream." Syed Hamid.
Berita [SINI]


* Kekang kelantangan laman web* Syed Hamid: Internet media dethroning 'print'


8888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888
Kekang kelantangan laman web

Utusanonline
KUALA LUMPUR 20 Okt. – Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mahu tindakan tegas diambil terhadap kelantangan tulisan dalam laman web yang antikerajaan demi menjaga perpaduan negara.

Presiden Persatuan Bekas Tentera Malaysia (PBTM), Datuk Muhammad Ghani berkata, laman web kini digunakan oleh sesetengah pihak sebagai tempat menghasut dan memfitnah.

Katanya, mereka menggunakan laman web untuk menyemai perasaan benci di kalangan rakyat terhadap kerajaan Barisan Nasional (BN) demi kepentingan peribadi.

‘‘Contohnya isu Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dibangkitkan dan dimainkan oleh pihak tertentu tanpa mengetahui apa sebenarnya maksud penubuhannya. Mereka hanya tahu komen sahaja.

‘‘Oleh itu, kerajaan perlu ambil tindakan bagi mengekalkan keamanan dan kemakmuran negara. Negara kita berbilang kaum, keterbukaan seperti yang diamalkan negara barat tidak sesuai di negara kita,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia hari ini.

Dalam ruangan Forum Utusan Malaysia hari ini, pembaca menggesa kerajaan supaya mengatasi segera kelantangan laman web antikerajaan.

Sementara itu, Presiden Persatuan Bekas Polis Malaysia, Shafie Bakri berkata, kelantangan laman web antikerajaan itu akan menyebabkan wujudnya pergeseran kaum, kegelisahan orang ramai dan seterusnya mengurangkan kepercayaan rakyat terhadap kerajaan.

‘‘Memang sejak kebelakangan ini, banyak penulis-penulis blog menerbitkan artikel yang berbaur antikerajaan, ini adalah satu perbuatan yang tidak sihat dan perlu dikenakan tindakan,” katanya.

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Syed Hamid: Internet media dethroning 'print'
Tuesday, 21 Oct 2008

New Straits Times/ Sun2surf
by June Ramli

KUALA LUMPUR: The alternative media is the new mainstream media and Internet news sites are far more popular with readers than the print media, which is suffering a decline in readership.

Home Minister Datuk Seri Syed Hamid Albar said: "Cyberspace is so free, and by the looks of how it's going, we won't need newspapers. Internet news sites are fast with the latest updates, and the chat or discussion sections allow readers to interact with each other.

"Young people like my children have stopped reading newspapers. They look for news on the Internet, including websites set up by the print media," he told a news conference after launching a colloquium on "Media Policy in Malaysia" yesterday.

"Right now, the newspaper readership is on the decline compared with people reading online. I think we have to call the alternative media the mainstream.

"In fact, the mainstream papers are trying to emulate them and be as critical as they can to sell their papers," he said.
But the government is wary of the contents of the alternative media, especially the news reports they carry.

"When they circulate lies and we don't respond, if repeated often enough the lies become the truth. In politics, perception is reality.

"Malaysia has become a political society since the election.

"The rise of news sites and online discussions are a positive development."

On the new media policy that the government is trying to implement, Syed Hamid said that it would not be an alternative to the present Printing Presses and Publications Act 1984.

"Don't ask me when the policy will be up. I don't want to jump the gun and I don't know whether we will repeal the Printing Presses Act. I will not go that far."

In his speech at the colloquium, he advised media practitioners to exercise self-censorship when reporting on issues regarding race, religion and culture, or risk having the government breathing down their necks.

He said the Printing and Presses Act had contributed greatly to Malaysia's nation building.

"I know many people who may not agree with this. Although we already have this Act in place for more than 50 years, our record in utilising it has been good. It is seldom that we have to take action unless there was a serious breach of media guidelines."

Read More “CABARAN MEDIA ALTERNATIF”  »»

APA KATA JIRAN KITA DI SELATAN TENTANG EKONOMI & SKANDAL seks ORANG NO 2 MCA

Apa peduli jiran kata? Engkau engko aku aku!!! Nafsi nafsi. Hang tak ada maruah ke? Kan selalu bilang nak jaga imej agar cemerlang, gemilang, terbilang. Habis sekarang ini dah terbilang- tersohor, terkenal, ternama dan..dan, tetapi belum masuk Guiness Book Of Records. Sabar.
Depa bilang kita dok sibok benda lain, lupa pasal ekonomi merudum. Biarkan...biarkan.

DIKUTIP DARI [sini] DAN [sini]

Read More “APA KATA JIRAN KITA DI SELATAN TENTANG EKONOMI & SKANDAL seks ORANG NO 2 MCA”  »»

BAJET 2009 SELANGOR AGENDA MERAKYATKAN EKONOMI

Sila ikuti perbahasan di www.selangor.gov.my. Baca Laporan [sini]

Read More “BAJET 2009 SELANGOR AGENDA MERAKYATKAN EKONOMI”  »»

JANGAN REKA DAN FITNAH BERITA BERGAMBAR
"BERTANYALAH KEPADA ORANG YANG TAHU JIKA KAMU TIDAK MENGETAHUI SIGNIFIKAN SETIAP APA YANG DILAKUKAN DALAM UPACARA MANDI SUSU" ORANG YANG ARIF

Read More “JANGAN REKA DAN FITNAH BERITA BERGAMBAR”  »»

OMONG-OMONG POLITIKUS TENTANG KARUT MARUTTun Mahathir mula bersuara lagi. Siapa yang hendak dengar boleh dengar dan ikut. Siapa yang fikir ia karut perlu berhati-hati sebab ada kemungkinan wujud unsur kebenaran. Al maklum orang lama dan telah banyak makan garam serta masak dengan asam garam politik seantero.

TUDUHAN KARUT

Sinar harian
TRONOH - Tun Dr Mahathir Mohamad semalam menyangkal cakap-cakap yang beliau akan menjadi Perdana Menteri Penasihat, memainkan peranan di belakang Datuk Seri Najib Tun Razak seperti didakwa oleh bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab bagi undang-undang Datuk Zaid Ibrahim.

Zaid juga mencadangkan yang kejatuhan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi adalah hasil daripada angkara Dr Mahathir.
Menyifatkan cakap-cakap itu sebagai ‘benar-benar karut’, Dr Mahathir berkata Najib ada pendirian sendiri dan tiada jaminan yang timbalan perdana menteri itu akan mendengar apa juga yang dikatakan oleh bekas perdana menteri itu.

“Saya juga fikir bahawa apabila Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dilantik (perdana menteri), beliau mungkin akan berunding dengan saya mengenai sesetengah isu, tetapi seperti yang anda lihat beliau tidak pernah meminta apa-apa pandangan daripada saya. Malahan, beliau mengubah semua yang saya telah lakukan,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan syarahan umum di Universiti Teknologi Petronas, di sini semalam.

Dalam pada itu Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tan Sri Muhyiddin Yassin juga menafikan cakap-cakap bahawa Dr Mahathir adalah perancang utama dalam meningkatkan popularitinya dan Najib sebagai pemimpin masa depan negara.

“Saya tidak fikir anda perlu dalam apa cara pun keliru kerana anda lihat kami bersama (dengan Mahathir). Pada hakikatnya kami bertemu dalam sesetengah majlis tidak bermakna ada perkembangan besar berlaku,” katanya kepada pemberita selepas Mesyuarat Jawatankuasa Perdagangan dan Pelaburan Bersama Malaysia-Indonesia pertama di sini kelmarin.

Sementara itu, Dr Mahathir berkata terpulang kepada pucuk pimpinan parti Gerakan untuk membuat keputusan sama ada terus kekal bersama Barisan Nasional (BN) ataupun sebaliknya.

Beliau berkata parti itu mempunyai dua pilihan sekiranya memutuskan untuk keluar dari BN iaitu menyertai pembangkang ataupun menjadi sebuah parti bebas.

“Dalam parti lawan (pembangkang) dia (Gerakan) akan jadi rakan kongsi yang amat junior pasal dia tak kuat, dia cuma bergerak di Pulau Pinang sahaja. Kalau tidak dia boleh jadi parti bebas, parti bebas ni tidak ada apalah... tidak pernah boleh jadi kerajaan pun,” katanya mengulas sikap pemimpin Gerakan yang terus-terusan membangkitkan soal ingin keluar dari BN.

Bagaimanapun Dr Mahathir berkata sekiranya Gerakan kekal dalam BN, setidak-tidaknya parti itu mempunyai peluang untuk mengambil bahagian dalam kerajaan.

“Itu terpulanglah kepada pemimpin Gerakan untuk pilih yang mana satu. Duduk dalam BN dan ada peluang jadi kerajaan ataupun jadi parti bebas ataupun masuk letak diri di bawah (Datuk Seri) Anwar Ibrahim (penasihat PKR) dan kena ikutlah Anwar Ibrahim. Pilihan di tangan mereka,” katanya.

Read More “OMONG-OMONG POLITIKUS TENTANG KARUT MARUT”  »»

SULTAN SELANGOR BERTITAH DI KONVO UPM

Isu seperti pemanasan global, krisis makanan, kesan kenaikan harga minyak, perubahan cuaca, kegawatan ekonomi, masalah sosial, kekeliruan politik dan masalah perpaduan perlu ditangani dengan matang dan penuh dengan nilai intelektual Titah Tuanku DYMM Sultan Selangor. Maka kita sebagai rakyat jelata hendaklah menyahut cabaran ini dengan lebih banyak berfikir dari menggunakan emosi serta perasaan.Sultan Selangor mahu UPM tangani isu global
Kajian universiti perlu diperluasOleh Basir Zahrom
basir@bharian.com.my

SULTAN Sharafuddin Idris Shah menyampaikan anugerah Ijazah Doktor Falsafah bidang Komunikasi Kemanusiaan kepada Zahid pada sesi pertama majlis konvokesyen UPM, semalam.


SERDANG: Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah meminta pihak universiti mendampingi masyarakat serta berkongsi kekayaan ilmiah melalui kajian yang dijalankan dan menggandakan usaha proaktif dalam menangani permasalahan yang berlaku sekarang.

Baginda yang juga Canselor Universiti Putra Malaysia (UPM), bertitah isu seperti pemanasan global, krisis makanan, kesan kenaikan harga minyak, perubahan cuaca, kegawatan ekonomi, masalah sosial, kekeliruan politik dan masalah perpaduan perlu ditangani dengan matang dan penuh dengan nilai intelektual.

Baginda bertitah, pihak universiti perlu segera mencari penyelesaian untuk membawa masyarakat keluar dari kegusaran misalnya seperti kenaikan harga minyak yang boleh diselesaikan jika kajian terhadap penghasilan biofuel dan biodiesel dipertingkatkan serta diberi perhatian serius.

"Beta ingin melihat sumbangan universiti terutama UPM mampu memberi kesan kepada masyarakat global dan relevan dengan agenda pembangunan negara seperti pembangunan produk halal.

"Penubuhan Institut Penyelidikan Produk Halal UPM juga dilihat dapat memberi sumbangan besar bagi menjadikan Malaysia sebagai Hab Halal bertaraf dunia.

"Beta berharap eksploitasi terhadap kajian yang dijalankan universiti ini akan dapat membantu masyarakat seterusnya dijadikan agenda penting dalam fungsi UPM," titah baginda pada majlis Konvokesyen UPM Ke-32, di sini, semalam.

Pada majlis sama, baginda berkenan menganugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Ekonomi kepada Setiausaha Agung Asean, Dr Surin Pitsuwan berdasarkan sumbangannya sebagai negarawan tersohor di Asean.

Turut menerima ijazah ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang dianugerahkan Ijazah Doktor Falsafah bidang Komunikasi Kemanusiaan pada sesi pertama majlis konvokesyen itu.

Pada konvokesyen kali ini, Hadiah Pingat Emas Canselor UPM dianugerahkan kepada graduan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan, Aini Marina Ma'rof. Keseluruhan 7,846 graduan menerima diploma dan ijazah pada konvokesyen selama lima hari.

Read More “SULTAN SELANGOR BERTITAH DI KONVO UPM”  »»

ONG TEE KEAT & CHUA SOI LEK MENANG DALAM MCA
KEAT dijulang penyokongnya selepas diumumkan menang Presiden MCA pada perhimpunan agung parti itu, semalam.Ong Tee Keat Menang Jawatan Presiden Soi Lek jadi timbalan tewaskan 3 calonBeritaOnLine

KUALA LUMPUR: Menteri Pengangkutan, Datuk Ong Tee Keat dipilih sebagai Presiden MCA yang baru menewaskan bekas Menteri Kesihatan, Datuk Chua Jui Meng dalam pertandingan dua penjuru, malam tadi.

Ong mendapat 1,429 undi berbanding Chua yang hanya memperoleh 917 undi. Ini adalah percubaan pertama Ong manakala Chua pernah merebut jawatan yang sama tetapi tewas di tangan Datuk Seri Ong Ka Ting pada 2005. Ka Ting tidak mempertahankan jawatannya kali ini.

Bekas Menteri Kesihatan yang juga calon kontroversi, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek memenangi jawatan Timbalan Presiden, dengan 1,115 undi mengalahkan Setiausaha Agung MCA, Datuk Seri Ong Ka Chuan yang mendapat 1,001 undi.

Kemenangan Dr Chua dianggap sebagai satu 'comeback' dan mengejutkan banyak pihak yang meramalkan kemenangan berpihak kepada Ong.

Beliau turut mengetepikan bekas Timbalan Menteri Pelancongan, Datuk Donald Lim Siang Chai (209 undi) dan calon kurang popular, Lee Hack Teik (10 undi).

Ini bermakna Presiden dan Timbalan Presiden MCA yang terpilih kali ini bukan daripada kumpulan yang sama walaupun tiada perisytiharan wujud pasukan gandingan.

Empat kerusi Naib Presiden menyaksikan Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Kong Cho Ha mendahului senarai dengan 1,798 undi; diikuti Menteri Kesihatan, Datuk Liow Tiong Lai (1,725); Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Dr Ng Yen Yen (1,659) dan Timbalan Pengerusi Perhubungan MCA Johor, Tan Kok Hong (1,329).

Dr Ng mencatatkan sejarah apabila menjadi wanita pertama memenangi kerusi Naib Presiden.

Ong yang ditemui selepas pengumuman kemenangan itu berkata, kemenangannya tidak membabitkan sebarang perbalahan peribadi.

"Saya terharu dengan sokongan perwakilan dan satu-satu cara membalasnya ialah dengan menunjukkan penghargaan melalui kerja keras serta merta," katanya.

Dr Chua bangga dan berterima kasih kepada perwakilan yang memberi sokongan padu serta berikrar berusaha bersama barisan pemimpin baru parti itu untuk memastikan MCA bergerak dan maju khususnya untuk memenuhi permintaan, harapan dan aspirasi ahli dan rakyat terutama selepas pilihan raya umum lalu.

"Rekod saya yang berkhidmat bersungguh-sungguh dan ikhlas serta pengalaman dalam parti dan hal ehwal kerajaan menyumbang kepada kemenangan ini," katanya yang mengakui tidak menghadapi masalah untuk berganding dengan Presiden baru, Ong Tee Keat.

Sementara itu, Liow menyifatkan kemenangannya membuktikan perwakilan mahu melaksanakan perubahan dan pengukuhan parti.

"Saya yakin melalui kerjasama berpasukan yang dipilih perwakilan kita terus melaksanakan perubahan yang disasarkan," katanya.

Ong (Ka Chuan) yang gagal dalam percubaannya merebut jawatan Timbalan Presiden menerima keputusan perwakilan dan akan terus menyumbang kepada parti dengan memberi sokongan padu kepada pucuk pimpinan.

"Saya memerlukan masa untuk membuat post mortem (mengenai punca kekalahan), dan tidak rasional untuk saya terus menyatakannya sekarang," katanya.

Dr Ng dalam reaksinya berkata, sebagai wakil tunggal wanita yang terpilih untuk Naib Presiden beliau akan menggerakkan perancangan parti secara berpasukan khususnya menguatkan MCA.

"Kita perlu bersama-sama mencari satu strategi dengan Barisan Nasional (BN) untuk menentukan kemenangan berpihak kepada kita pada pilihan raya akan datang," katanya.

Read More “ONG TEE KEAT & CHUA SOI LEK MENANG DALAM MCA”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com