Pray For MH370

Pray For MH370

Pandangan EXCO -EXCO Selangor mengenai pengumuman PM tentangISA

Read More “Pandangan EXCO -EXCO Selangor mengenai pengumuman PM tentangISA”  »»

ADUN SELAT KLANG SANTUNI PENGANTIN DAN KELUARGA

 17.9.11
DUN SELAT KLANG

    Sudah menjadi lumrah wakil rakyat,  hari Sabtu dan Ahad adalah waktu yang sangat sibuk menghadiri kenduri-kendara dan jemputan lain.Lebih-lebih lagi bila bertembung di bulan Syawal.
   
Maka ditambahkan pula dengan jemputan hari raya samada daripada pemimpin PAS,  Pakatan Rakyat dan rakan YB EXCO dan ADUN/AHLI PARLIMEN.
 ADUN Selat Klang, YB Dr Hjh Halimah Ali juga perlu melaksanakan tanggungjawab sosial tersebut. Apabila terlalu banyak jemputan beliau memulakan ' kenduri round'nya awal.    
   Adakala pukul 8-9.00 pagi.Walaupun tuan rumah tidak bersedia hidangan tetapi niatnya adalah untuk menunaikan jemputan.
Pada hari ini, YB sempat berjumpa dengan saudara mara pengantin. Seorang saudara yang berada di kerusi roda terasa haru disapa dan diambil peduli oleh YB.Beliau merupakan salah seorang penerima bantuan sumbangan Muslimat PAS DUN SELAT KLANG dalam program Ihya' Ramadhan baru-baru ini.

Read More “ADUN SELAT KLANG SANTUNI PENGANTIN DAN KELUARGA”  »»

PM perlu buktikan kerajaan pusat ikhlas mansuh ISA

Tunjuk keikhlasan, bebas tahanan ISA sekarang
Sep 17, 11 12:46pm
Kongsi 38
PAS menggesa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak supaya membebaskan semua tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di Kem Kamunting sebagai langkah keikhlasan pertama ekoran pengumuman beliau untuk menghapusan akta tersebut.

"Jika tidak dapat dibebaskan serta-merta pun, PAS menggesa agar tahanan tanpa bicara ini dapat dihadapkan ke mahkamah serta-merta supaya mereka dapat membela diri sekiranya kerajaan mendakwa mempunyai bukti kukuh bahawa mereka adalah golongan pengganas," tegas ketua penerangan PAS, Tuan Ibrahim Tuan Man berkata,

pas muktamar 130610 tuan ibrahim tuan manKatanya, amatlah dikesali kenyataan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Hussein "yang sekali lagi mengikut langkah melawan arus seperti dalam hal menangani perhimpunan BERSIH 2.0, dengan mengumumkan tahanan ISA akan kekal ditahan sehingga dua akta baru menggantikan ISA disiapkan.

"Dua akta itu pula, mengikut kenyataan Datuk Seri Nazri Aziz - hanya akan dibentangkan tahun depan dan semua ini menambahkan perit kepada ahli keluarga tahanan ISA yang menaruh harapan tinggi sejak pengumuman Najib semalam," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Seharusnya, tegas beliau, menteri dalam negeri bertindak lebih bijak dalam hal ini dengan membebaskan semua tahanan ISA secepat mungkin.

"...sebagai langkah keikhlasan dan demi membantu Najib mendapatkan kembali keyakinan dan kepercayaan rakyat bahawa pengumuman melakukan reformasi untuk kebaikan negara bukanlah hangat-hangat tahi ayam seperti apa yang melanda siri reformasi ekonomi yang diwar-warkan beliau.

"Kita yakin terdapat puluhan lagi yang ditahan dalam kem Kamunting sekarang dengan pelbagai tuduhan yang mungkin hanya berpunca daripada sangka buruk, dendam dan politik.

"... seperti yang berlaku pada enam ahli PSM yang ditahan di bawah Ordinan Darurat baru-baru ini. Najib mesti memilih antara dua pilihan ini - sama ada mereka mesti dibebaskan atau dibicarakan," tegasnya.

Di samping itu, katanya, PAS juga menuntut kerajaan memohon maaf kepada tahanan ISA yang ditahan tanpa bicara, ekoran perdana menteri mengakui terdapat kepincangan dalam akta drakonian tersebut sekiranya beliau betul-betul ikhlas dalam reformasi ini.

"Janganlah pula cepat menolak tanggungjawab untuk memohon maaf, kepada bapa-bapa negara yang lalu, kerana mereka yang menggubal akta yang zalim ini.
"Sebaliknya Najib patut mewakili bapa-bapa negara yang lalu untuk memohon maaf kepada semua tahanan ISA kerana mereka adalah daripada rumpun yang sama iaitu Barisan Nasional.

"Sebagai tanda keikhlasan juga, kerajaan tidak boleh berlepas tangan begitu sahaja kerana mangsa kekejaman ISA terus tertekan sama ada dari sudut mental, fizikal mahupun spiritual. Nama mereka mesti dibersihkan akibat akta zalim ini," tambahnya.

Read More “PM perlu buktikan kerajaan pusat ikhlas mansuh ISA”  »»

HAPUS ISA HAPUS AUKU SEKALI!

HAPUSKAN AUKU  UNTUK LONJAKKAN KEUPAYAAN MODAL INSAN

Tahniah kepada YAB Perdana Menteri kerana mengambil langkah wajar untuk menghapuskan undang-undang rimba ISA. Untuk lebih lengkap beliau harus menghapuskan undang-undang AUKU yang dianggap penjara akal fikiran siswa-siswi di Malaysia
    Demi masa depan Malaysia, bakal modal insan di Institusi Pengajian Tinggi perlu diberi ruang yang luas untuk membina jati diri, belajar untuk menjadi individu berani supaya mampu berdaya saing dan pantas bangkit semula sekira tergelincir daripada landasan yang betul. Mereka juga sepatut berupaya menyata yang hak dan cekap menangkis yang batil. Mereka wajar diberi kebebasan menyuarakan pendapat, mengutarakan ketidakpuasan hati dengan cara tertib dan sopan.
   
     Mahasiswa-mahasiswi sudah dalam lingkungan umur dewasa. Mereka sudah ada pengalaman. Mereka lebih terdedah kepada informasi maya yang mencuitkan mereka untuk respon.Ini adalah reaksi yang normal dan sihat.Ini adalah proses pembelajaran hidup sebenar untuk mahasiswa yang berguna, bernilai untuk mencorak masa depannya.Sudah tentu kadang-kadang mereka akan mengambil tindakan atau mengeluar pendapat yang tersasar daripada kenyataan.Sekiranya pelajar-pelajar lain dan mana-mana pihak diberi kebebasan untuk memberi respon kepada reaksi tadi, sedikit sebanyak mereka akan mula mengerti bagaimana mahu bertindak dengan sesuatu berita, kenyataan atau pemberitahuan. Dengan kata lain mereka akan belajar untuk menjadi lebih matang.
  Kerajaan yang professional dan berwibawa serta mempunyai yakin diri yang tinggi tidak akan rasa tergugat dengan kebebasan bersuara pelajar IPT. Kerajaan berintegriti ini akan mengalu-alukan teguran, kritikan bahkan gelagat demonstrasi mahasiswa-mahasiswi yang tidak puas hati dengan mana-mana isu.Sekiranya yang dibangkitkan oleh para pelajar itu benar dan hujjah mereka munasabah, kerajaan akan mengambilkira dalam proses membuat keputusan. Sekiranya rungutan/desakan mereka adalah disebabkan emosi dan kurang maklumat mereka akan di beri taklimat dan diterangkan dengan niat dan cara mendidik mereka sebagai bakal modal insan.
     AUKU sudah memberi konotasi mengongkong yang melemahkan daya juang, sifat berani dan menggugat keupayaan bersuara generasi pelapis pemimpin negara ini. Segelintir  golongan yang mempunyai bakat kepimpinan dan mempunyai kecenderungan politik akan terbantut dan menjadi ‘pengikut’ yang derita dalam diam dan kegusaran ini menyebabkannya menjadi pembangkang tegar kerajaan yang dilihat sentiasa menghalang hak bersuaranya.
AUKU sudah tidak relevan.Saya selaku Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pendidikan Tinggi mengesyor kerajaan Malaysia membatalkan AUKU sekaligus dengan ISA.
YB Dr Hjh Halimah Ali
EXCO Pendidikan,Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Selangor
16.9.11

Read More “HAPUS ISA HAPUS AUKU SEKALI!”  »»

KEMPEN ANTI ZINA SIRI 4 KERAJAAN SELANGOR

16.9.11
SHAH ALAM
Jawatankuasa Induk Menangani Gejala Sosisal Ngeri Selangor(GeMS) meneruskan usaha sepadu untuk mengatasi gejala sosial khususnya zina. Sempena sambutan Hari kemerdekaan dan Hari Malaysia yang dimulakan bermula 16.9.11 dijangka ada kalangan belia yang terdorong untuk melajakkan keseronokan dengan melibatkan diri dalam aktiviti mungkar dan maksiat.
Justeru, sebagai kerajaan yang sayang kepada remaja belia, kerajaan Selangor melalui jawatankuasa GeMS telah melancarkan kempen kesedaran terhadap pemimpin semua peringkat dan untuk mengekalkan momentum jawatankuasa GeMS peringkat daerah seluruh Selangor.
Majlis Pelancaran Kempen Anti Zina peringkat siri 4telah disempurnakan oleh YB Dr Hjh Halimah Ali selaku EXCO Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Selangor merangkapPengerusi Jawatankuasa Induk Menangani Gejala Sosial di Masjid Negeri Shah Alam.
Turut hadir YB Dato' Dr Hasan Ali, EXCOAgama, YB Dr Yunus Hairi Pembantu Exco Pendidikan, Pengarah Program Us. Fauzan, JAIS, AADK, RELA, Ketua Pengarah Briged Amal Selangor, Azri Md Arish, pimpinan GeMS daerah, penguatkuasa PBT, NGO-NGO Islam.
   Gimik pelancaran merupakan penyerahan bendera kempen anti zina oleh YB Pengerusi Jawatankuasa GeMS , YB Dr Hjh Halimah kepada EXCO Agama, YB Dato' Dr Hassan Ali. dan upacara ' flag off'   konvoi rombongan .
Pengedaran risalah dalam ekpedisi dakwah diketuai oleh YAYASAN AMAL MALAYSIA Selangor.

Read More “KEMPEN ANTI ZINA SIRI 4 KERAJAAN SELANGOR”  »»

BN tunduk dan akui tuntutan rakyat: BUKU JINGGA BERJAYA tentu masa depan MALAYSIA!!

K'jaan mansuhkan ISA dan Akta Buang Negeri
Sep 15, 11 9:03pm
Kongsi 2992
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak malam ini mengumumkan keputusan kerajaan memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan Akta Buang Negeri 1959.
"Sepertimana yang saya janjikan dalam ucapan sulung saya semasa mula-mula mengambil alih jawatan perdana menteri pada 3 April 2009, ISA akan dikaji secara komprehensif.

"Suka saya mengumumkan pada malam yang bersejarah ini, bahawa Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (yakni ISA) akan dimansuhkan terus," katanya dalam ucapan perutusan khasnya sempena Hari Malaysia malam ini dan disiarkan secara langsung menerusi RTM1.
Selain memansuhkan ISA, katanya, kerajaan juga akan memansuhkan Akta Buang Negeri 1959 di samping mengkaji semula beberapa undang-undang lain bagi memastikan ia memenuhi kehendak semasa.

"Sehubungan dengan itu lagi, kita tidak akan teragak-agak untuk meminda atau memansuhkan undang-undang yang tidak lagi relevan," tambahnya.
Kajian semula komprehensif itu akan melibatkan Akta Kediaman Terhad 1933 dan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 di mana prinsip pembaharuan tahunan akan dihapuskan dan digantikan dengan pengeluaran lesen sehingga dibatalkan.
Kerajaan juga akan mengkaji semula seksyen 27 Akta Polis 1967 dengan mengambil kira peruntukan Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan tentang kebebasan berhimpun dengan prinsip menentang sekeras-kerasnya demonstrasi jalanan.
"Namun, kebenaran berhimpun diberi selaras dengan kaedah-kaedah yang akan ditetapkan kelak disamping mengambilkira norma-norma di peringkat antarabangsa," tambahnya.
sementara itu, Najib berkata, kerajaan, di bawah Fasal 3 Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan, akan membentangkan kepada kedua-dua Majlis Parlimen usul agar ketiga-tiga proklamasi darurat yang telah diisytihar dulu, ditamatkan kuatkuasanya.
"Pada hemahnya, sudah tiba waktu rakyat Malaysia menuju masa depan dengan paradigma seterusnya yang berasaskan harapan baru dan bukannya terbelenggu oleh nostalgia kekangan sejarah lampau," tambahnya.
Gubal dua undang-undang baru
Bagaimanapun, katanya, untuk mencegah perbuatan subversif, keganasan terancang dan perbuatan jenayah bagi memelihara ketenteraman dan keselamatan awam, dua undang-undang baru yang sesuai akan digubal di bawah semangat serta payung Perkara 149 Perlembagaan Persekutuan.

"Pokoknya, akta-akta ini nanti bermatlamat untuk memelihara keamanan, kesejahteraan, kesentosaan serta kerukunan hidup rakyat dan negara.

"Di atas segalanya, kerajaan akan tetap memastikan hak asasi mereka yang terbabit terpelihara. Apa-apa undang-undang yang diperbuat akan mengambil kira hak dan kebebasan asasi berlandaskan Perlembagaan Persekutuan.

"Undang-undang baru ini akan memperuntukkan tempoh tahanan oleh polis yang secara substansialnya lebih pendek daripada apa yang ada sekarang dan apa-apa tahanan lanjut hanya boleh dibuat dengan perintah mahkamah kecuali undang-undang berkaitan keganasan, masih dikekalkan bawah kuasa Menteri," tambahnya.

Di sudut lain, tambahnya, kerajaan juga memberi komitmen bahawa mana-mana individu tidak akan ditahan semata-mata hanya kerana ideologi politik.
"Umumnya pula, kuasa untuk melanjutkan penahanan akan beralih daripada badan eksekutif kepada badan kehakiman kecualilah undang-undang berkaitan keganasan itu tadi," tegasnya.
"Pastinya, masa bukan terlalu awal mahupun terlalu lewat, akan tetapi inilah kala paling sesuai serta waktu paling tepat untuk perhitungan-perhitungan besar sedemikian diambil dan dilancarkan.
"Kita maklum, walaupun bagi pendapat sesetengah pihak ia penuh berisiko, kita akan melakukannya demi survival, setelah lebih lima puluh tahun negara merdeka, dan hampir lima dekad Malaysia terbentuk.
"Lantaran kita di ambang pedati yang sedang berpacu deras untuk sampai ke destinasi sebagai sebuah negara maju sepenuhnya," tambahnya.
[Baca teks ucapan penuh perdana menteri]

Syabas kepada seluruh pemimpin dan penyokong PAKATAN RAKYAT yang akhirnya membuktikan mereka mampu menyedarkan kerajaan lapuk BARISAN NASIONAL daripada cengkaman undang-undang rimba.
Teruskan perjuangan.
Kepada mangsa ISA dan keluarga usaha dan kesabaran anda berbaloi jua akhirnya.

Read More “BN tunduk dan akui tuntutan rakyat: BUKU JINGGA BERJAYA tentu masa depan MALAYSIA!!”  »»

EXCO Pendidikan Lancar Majlis Pecah Tanah Projek Kompleks Perpustakaan

 Khamis
15.9.11
Kpg Sg Udang KLANG

Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor terus maju mengorak langkah ke depan sebagai salah satu aset negeri terpenting yang mampu merancang kemudahan awam gedung ilmu yang bukan sahaja mencerdikkan penduduk malah menyediakan suasana kondusif untuk menggalak pembangunan holistik insan.
   Selari dengan misi Jawatankuasa Tetap Pendidikan,Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan kerajaan Selangor yang mahu menjadikan Selangor hub ilmuwan, hub pendidikan, maka PPAS(Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor) memutus untuk mencari ruang dan peluang untuk menyediakan kemudahan pusat sehenti sumber ilmu pengetahuan di seluruh Selangor. Setelah berjaya menyediakan bangunan baru di Seksyen 13 Shah Alam, hari ini PPAS melancarkan majlis pecah tanah untuk pembinaan kompleks perpustakaan PPAS di Kpg Sg Udang, Klang.
Majlis disempurnakan oleh EXCO Pendidikan Kerajaan Selangor, YB Dr Hjh Halimah Ali.Turut hadir YB Dr Yunus Hairi selaku Pembantu Exco Pendidikan, Pengarah PPAS, Hjh Mastura,Ketua Penolong Pengarah BPI JAIS, Hjh Amir Danuri, Ketua Kampung Sg Udang dan Kpg Delek, Nazir Masjid, Imam, Guru-guru dan pelajar-pelajar serta penduduk setempat.
 YB Dr Halimah dalam ucapannya menekankan bahawa dewan usang yang berada di atas tapak kompleks ini yang selama ini diguna untuk aktiviti yang negatif oleh penagih dadah, kumpulan lepak dan tempat letak sampah yang haram bakal di tukar kepada premis yang mampu melahirkan modal insan BUKAN menjadi sarang 'insan liabiliti' seperti yang berlaku selama ini.Semua pemimpin setempat serta seluruh rakyat diseru untuk menggunakan kemudahan ini dan membantu secara bersinergi untuk melahirkan generasi cemerlang yang bakal membantu pencapaian visi kerajaan Selangor untuk menjadi negeri idaman, maju, sejahtera dan berkebajikan.
Dalam ucapan YB Exco juga menyatakan bahawa perpustakaan dua tingkat ini bakal dilengkapi oleh bilik seminar yang mampu memuatkan seramai 100 orang, bilik mesyuarat, bilik perbincangan bagi pelajar dan oranga wam dan ruang rujukan.Ia juga akan turut dilengkapi dengan kemudahan surau dan mini kafe.PPAS juga telah mengambil inisiatif untuk menyediakan satu ruang santai dan kondusif di samping perkhidmatan wi fi kepada pelanggan.
Dr Halimah bersama dif-dif kehormat dan pelajar tahfiz

Di antara yang hadir bersama

Gimik pelancaran: menanam pokok

Read More “EXCO Pendidikan Lancar Majlis Pecah Tanah Projek Kompleks Perpustakaan”  »»

SAMAN EKOR: TESTIMONI MANGSA

Read More “SAMAN EKOR: TESTIMONI MANGSA”  »»

AYAT CINTA DS NAJIB" KOMUNIS DULU LAIN, SEKARANG LAIN"

 
                                                                                                                                                                        Apabila terbongkarnya fakta bahawa Umno telah mengadakan hubungan dengan Parti Komunis Cina (CPC) dengan menandatangani perjanjian persefahaman (MoU), Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tetiba membuat kenyataan bahawa “komunis sekarang tidak sama dengan komunis dahulu.”

Kata perdana menteri: “Komunis sekarang lain, komunis dulu lain, dulu mereka ingin kuasai negara dan sebarkan ideologi yang tak beri hak kepada rakyat. Kita baik dengan negara komunis sekarang kerana mereka telah tinggalkan ideologi lama mereka.”

Jika kita mengikut logik Najib, maka boleh disimpulkan bahawa komunis sekarang sudah tidak lagi menjadi pengganas, kerana itu komunis sekarang tidak lagi mendatangkan bahaya kepada negara.

Sekiranya rakyat mengikut logik presiden Umno yang bijak ini juga bermakna, mana-mana rakyat yang ingin menganut ideologi komunis sekarang tidak lagi dianggap bahaya dan bukan lagi ancaman kepada negara.

Mungkin atas logik tersebut juga rasanya, sebab utama beliau sedia berbesan dengan anak pemimpin Kazakhstan, sebuah negara berfahaman komunis dan lama di bawah jajahan Rusia.

Jika benar kenyataan Najib itu ikhlas, rakyat kini tetiba rasa hairan bila mana dalam ambang perhimpunan BERSIH 2.0 baru-baru ini, mengapa pula kerajaan di bawah telunjuk beliau menahan enam pemimpin PSM dalam Akta Ordinan Darurat kerana tuduhan cuba menghidupkan fahaman komunis?

Bukankah ini melanggar logik Najib sendiri?

Sebab kalau komunis sekarang tidak sama dengan komunis dahulu, kenapa pula mereka ditahan di bawah Akta Ordinan Darurat?

Seolah-olah kalau Umno yang mengadakan hubungan dengan komunis, maka komunis itu komunis baik; kalau parti lain “asalkan bukan Umno”, maka komunis itu komunis jahat.Maka, sesiapa yang nak mengadakan MoU dengan mana- mana kumpulan parti yang dianggap komunis, kena tanya Umno dahulu kerana hanya Umno dapat membezakan mana komunis baik, mana komunis yang bahaya.

china and malaysia relations 110405 tun razak and maoDan kalau nak tahu sesuatu negara itu dijajah atau tidak kena tanya pula Majlis Profesor Negara (setahu kita, negara lain tak ada majlis begini) atau mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Rasanya Majlis Profesor Negara dan Dr Mahathir sajalah yang tepat boleh menentukan siapa yang secara teknikalnya kena jajah, siapa negara yang naungi saja.

Jajah secara zahir, di mana kekayaaan hasil bumi negara seperti bijih timah dirakus adalah tidak sah secara teknikal, maka sesiapa yang jawab sebegini dalam ujian sejarah patut diberi markah kosong.

Bila mana Majlis Profesor Negara membuat kesimpulan bahawa negara tidak pernah dijajah, ini bermakna sesiapa yang lawan orang putih dulu, sebenarnya ia lawan orang Melayu.

Cuma kalau nak tahu orang Melayu ini bahaya ataupun tidak, ini pun kena tanya Umno dulu.

Bomoh Umno akan telek dalam air pinang, dan umum untuk pengetahuan dunia adakah Melayu ini bahaya atau tidak.

Kalau Melayu itu kehijau-hijauan, maka segala daripadanya adalah bahaya dan mengancam Umno. Kalau Melayu itu kebiru-biruan maka ia Melayu yang baik, maka keistimewaan diberi - segala untuknya halal, bagi orang lain akan jadi haram.

Rasanya bukan rakyat sahaja, bahkan ahli-ahli Umno turut keliru dengan permainan politik pemimpin Umno yang sendiri melondehkan hipokrit sendiri di khalayak ramai.

TULISAN Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (ketua penerangan PAS Pusat)

Read More “AYAT CINTA DS NAJIB" KOMUNIS DULU LAIN, SEKARANG LAIN"”  »»

Apakah cita-cita Melayu-Islam? JOM join PAS

Read More “Apakah cita-cita Melayu-Islam? JOM join PAS”  »»

KELAB PROTES BN HIMPUN SEJUTA RAKYATRakyat mempunyai hak untuk mempastikan keperluan hidup mereka dijaga dengan baik boleh pihak memerintah yang berkuasa menentukan harga barang dengan intervensi yang sesuai.

Read More “KELAB PROTES BN HIMPUN SEJUTA RAKYAT”  »»

EXCO DEWAN MUSLIMAT PAS PENYAMBUT TETAMU RAYA PAS PUSAT DI PINTU GERBANG

TAMAN MELEWAR GOMBAK
11.9.11
PAS Pusat meneruskan tradisinya meraikan tetamu daripada pelbagai kaum dan keturunan bahkan daripada pelbagai negara di bulan Syawal selaku salah satu uslub dakwah dan siyasah yang boleh menghubung silaturrahim dan melebarkan sayap sebagai satu gerakan Islam yang mahu mengetengahkan konsep Ad Din sebagai kerangka hidup yang syumul dan sempurna yang relevan untuk semua kaum bahkan semua ummat manusia.
Read More “EXCO DEWAN MUSLIMAT PAS PENYAMBUT TETAMU RAYA PAS PUSAT DI PINTU GERBANG”  »»

Rakyat kena bayar....bayar...dan terus bayar.......

Cukai perkhidmatan 6%: PM perlu bertanggungjawab
Mohd Rafizi Ramli
Sep 10, 11ULASAN Kenyataan Datuk Seri Najib Razak yang menyalahkan syarikat telekomunikasi atas kenaikan harga akibat cukai perkhidmatan 6 peratus tidaklah mengejutkan. Kebelakangan ini, tindakan beliau yang suka menuding jari kepada orang lain apabila keputusannya sendiri tidak disukai rakyat sudah menjadi tabiat.

Adalah tidak patut apabila seorang perdana menteri menyatakan beliau tidak tahu menahu mengenai kenaikan kos prabayar yang ditanggung rakyat, sedangkan beliau sendiri dengan gahnya mengumumkan kenaikan cukai perkhidmatan dalam pembentangan belanjawan 2011 di Dewan Rakyat tahun lepas.

Rakyat harus sedar bahawa cukai perkhidmatan 6 peratus ke atas perkhidmatan telekomunikasi termasuk kad prabayar adalah cukai kerajaan. Cukai ini adalah milik kerajaan sepenuhnya dan tidak ada satu sen pun yang masuk poket mana-mana pihak lain, yang hanya bertanggungjawab mengutip cukai ini bagi pihak kerajaan. Setiap tahun, dianggarkan kerajaan mengutip sehingga RM750 juta daripada pembelian kad prabayar oleh rakyat Malaysia.

Walaupun saya berpendapat keputusan syarikat telekomunikasi untuk menaikkan kos kad prabayar untuk menampung kenaikan cukai perkhidmatan adalah tidak berpatutan kerana keuntungan mereka yang begitu tinggi, kita juga perlu adil dengan memahami bagaimana kos bagi segmen prabayar meningkat apabila cukai perkhidmatan dinaikkan.

Namun, tabiat perdana menteri yang suka menuding jari dan tidak mahu mengambil tanggungjawab perlu ditegur dengan keras oleh ahli-ahli politik dan pimpinan golongan niagawan. Kerajaan tidak boleh berdolak dalih dalam melaksanakan dasar percukaiannya. Jika ia telah meluluskan undang-undang yang menetapkan semua perkhidmatan dikenakan cukai 6 peratus sebagai satu bentuk cukai penggunaan, ia tidak boleh secara diam-diam berharap cukai itu ditanggung oleh syarikat, kerana cukai perkhidmatan adalah satu bentuk cukai yang ditanggung oleh rakyat bagi tujuan mengawal penggunaan.

Tabiat sebegini akan menghuru-harakan keadaan. Ia akan menyebabkan pentadbiran percukaian dan ekonomi negara kucar-kacir kerana kaedah percukaian yang berbeza sudah hilang maknanya; apabila perdana menteri sendiri yang keliru di antara tujuan dan fungsi di antara cukai langsung (ke atas keuntungan dan pendapatan) berbanding cukai tidak langsung (ke atas penggunaan melalui cukai perkhidmatan dan barangan). Maka tidak hairanlah perdana menteri sehingga sekarang tidak berjaya mengembalikan keyakinan pasaran kepada dasar dan kepimpinannya.

Tabiat Datuk Seri Najib Razak juga berbahaya kerana ia memberi gambaran syarikat berlainan akan mendapat layanan berbeza walaupun undang-undangnya sama. Jika beliau mahu syarikat telekomunikasi menanggung cukai perkhidmatan 6 peratus, beliau juga perlu berlaku adil kepada semua. Makanya, beliau wajar memberi arahan agar semua syarikat lain dari pelbagai industri, termasuklah industri penyiaran (Astro) hinggalah kepada industri makanan (KFC dan restoran mamak) juga perlu menanggung cukai perkhidmatan itu.

Alang-alang beliau mahu menjadi jaguh rakyat, lebih baik beliau menghapuskan saja cukai perkhidmatan kerana beliau tidak ada hak untuk memberi arahan syarikat mana perlu menanggung cukai perkhidmatan. Tindakan itu akan menyebabkan sudah tidak ada beza di antara cukai perkhidmatan dan cukai pendapatan.

Hakikatnya, rakyat harus sedar bahawa tindakan Datuk Seri Najib Razak menaikkan cukai perkhidmatan kepada 6 peratus berkuatkuasa 1 Januari 2011 memainkan peranan dalam kenaikan kos; termasuk kos prabayar.

Jika beliau mahu menjadi seorang perdana menteri yang bertanggungjawab, beliau sepatutnya mengumumkan pengecualian daripada cukai perkhidmatan semua perkhidmatan harian yang ditanggung sebahagian besar rakyat; termasuklah perkhidmatan siaran TV berbayar (Astro), telekomunikasi dan restoran.

Itu lebih bertanggungjawab daripada terus menuding jari kepada orang lain apabila keputusannya dibangkang rakyat.

Read More “Rakyat kena bayar....bayar...dan terus bayar.......”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com