Pray For MH370

Pray For MH370

ADUN Selat Klang Jawab Soalan Sidang DUN Selangor


Read More “ADUN Selat Klang Jawab Soalan Sidang DUN Selangor”  »»

Tahniah Selangor Dinobat Juara SUKMA
‘Kali Inilah’ Selangor Kembali Juarai Sukma XVI

Nazli Ibrahim/Selangorku/Admin


SHAH ALAM 8 JULAI: Selepas enam tahun, Selangor kembali menguasai pentas sukan negara apabila dinobatkan sebagai juara Sukan Malaysia XVI (Sukma XVI) yang berlangsung dari 28 Julai hingga semalam.

Kejuaraan tersebut diraih selepas kontinjen Sukma XVI Selangor berjaya menggondol 23 emas, 17 perak dan 30 gangsa dalam temasya sukan yang berlangsung di Kuala Lumpur itu.

Sementara Terengganu yang meraih 19 pingat emas, 13 perak dan 13 gangsa pula bergelar naib juara, sekaligus gagal mempertahankan kejuaraan yang disandang selama empat kejohanan Sukma berturut-turut.

Manakala Selangor yang menjuarai kejohanan Sukma buat kali ke lapan kali ini, muncul sebagai negeri paling banyak bergelar juara dalam sejarah Sukma.

SUKMA XVI 02Kontinjen Selangor dengan slogannya, “Kali Inilah Selangor Juara” pertama kali bergelar juara pada 1988, diikuti enam kali berturut-turut dari 1996 hingga 2006.

“Tahniah kepada ‘chief de mission’, Dr Ahmad Yunus, Timbalan, Amiruddin Shari, Majlis Sukan Negeri Selangor dan para atlit yang berkerja keras,” kata Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam sidang media di Bangunan Annex Dewan Negeri Selangor hari ini.

Sementara itu, Dr Ahmad Yunus ketika ditemui sejurus selesai perasmian penutupan Sukma XVI di Stadium Mini Bukit Jalil malam tadi berharap kemenangan ini akan menjadi pencetus semangat baru kepada semua pihak untuk membangunkan mutu sukan di Selangor.

“Selain daripada meraih kemenangan, saya harap atlit-atlit yang dibentuk dalam pembangunan itu nanti bukan sahaja menuju kepada kejuaraan diperingkat Sukan Malaysia, tetapi cemerlang di peringkat kebangsaan dan akan melahirkan atlit sukan peringkat antarabangsa,” kata Dr Ahmad Yunus.

Dr Ahmad Yunus juga menyifatkan kejayaan ini dicapai dari hasil usaha semua pihak terlibat dan keprihatinan DYMM Sultan Selangor dan Menteri Besar Selangor.

Dr Ahmad Yunus berharap agar peruntukan sukan di Selangor dapat dipertingkatkan bagi pembangunan sukan dan sekaligus berjaya mempertahankan kejuaraan Sukma yang bakal diadakan di Perlis tahun depan.

“Walaupun peruntukan kita cuma RM 5 juta berbanding negeri lain kira-kira RM 10 juta, natijahnya dengan semangat atlit, kita mampu menjadi juara.

“Sungguh pun begitu, untuk lebih maju lagi, kita perlukan satu peruntukkan sukan lebih besar lagi untuk majukan sukan Negeri Selangor,” katanya lagi.

Timbalan Ketua Kontinjen, Amiruddin Shari berkata beliau sudah pun membawa perkara ini dalam Dewan Negeri Selangor dengan menggesa agar peruntukan pembangunan sukan di Selangor ditambah sekurang-kurangnya ke hampir RM 10 juta setahun.

Read More “Tahniah Selangor Dinobat Juara SUKMA”  »»

Situasi Pelajar Selangor Di Mesir Setakat 5 Julai 2013

Pelajar Selangor Di Mesir Berada Dalam Keadaan Baik dan Terkawal
 

Afeeqa Afeera/Admin
SHAH ALAM, 5 JUL :

Berdasarkan maklumat terkini yang diperolehi daripada pihak Kedutaan Besar Malaysia Kaherah (KBMK) seramai 1,479 pelajar Selangor di Mesir dilaporkan berada dalam keadaan baik.

Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali berkata, meskipun Mesir dilanda siri perhimpunan besar-besaran baru-baru ini, namun lokasi kejadian adalah jauh daripada penempatan para pelajar.

Menurutnya, pejabat Hal Ehwal Pelajar (HEP) Selangor Mesir sentiasa bekerjasama dengan pihak KBMK dalam menyalurkan maklumat berhubung situasi semasa yang berlaku di negara itu.

“Segala peraturan, pekeliling dan peraturan berkaitan keselamatan yang dikeluarkan sentiasa disampaikan kepada pelajar-pelajar Selangor untuk dipatuhi.

“Malah pejabat HEP Selangor Mesir sentiasa melaporkan perkembangan dan perubahan situasi semasa yang berlaku kepada pihak Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), Majlis Agama Islam Selangor (Mais) dan Lembaga Zakat Selangor (LZS).”

Dr Halimah berkata demikian di dalam sidang media selepas sesi Dewan Negeri Selangor (DNS), di sini hari ini.

Jelas Halimah, semua pejabat HEP negeri juga diarahkan untuk membuka bilik gerakan beroperasi 24 jam di rumah negeri masing-masing bagi mendapatkan perkembangan semasa, menerima aduan serta mendapatkan maklumat berkaitan rakyat Malaysia dan pelajar.

Tambahnya, satu jawatankuasa khas keselamatan peringkat negeri Selangor juga ditubuhkan bagi membincangkan persediaan dan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil sekirannya situasi bertambah buruk.

“Kebanyakan pelajar di sana sudah mula bercuti pada ketika ini setelah tamat peperiksaan akhir tahun. Malah ada sebahagian universiti yang menangguhkan kelas dan peperiksaan,” katanya lagi.

Konflik terbaru di Mesir menyaksikan Presidennya, Mohammed Morsi, yang menang pilihanraya negaranya pada 30 Jun 2012 digulingkan oleh tentera Mesir pada 3 Julai.

Read More “Situasi Pelajar Selangor Di Mesir Setakat 5 Julai 2013”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com