Pray For MH370

Pray For MH370

Gangguan Bekalan air, Bukan Krisis Air, Usah Panik

loji Sg Selangor
Terputus bekalan air, penduduk Lembah Klang panik

malaysian Insider/admin


Gangguan bekalan air akibat dari empat penutupan loji rawatan air bagi kerja membersihkan loji tersebut akibat dari tumpahan minyak miyak diesel membabitkan kira-kira 10 kilometer sepanjang Sungai Selangor mencetuskan panik di kalangan penduduk Lembah Klang.

Setakat pagi ini, dilaporkan kebanyakan botol air mineral dikedai habis dijual.

Penutupan empat loji rawatan Sungai Selangor membabitkan Fasa 1, 2 dan 3 serta Rantau panjang bagi kerja-kerja pembersihan dikatakan menjejaskan hampir sejuta pengguna dari tujuh daerah.

Situasi bertambah meruncing apabila bekalan air yang terdapat di tangki simpanan dari empat loji rawatan air dikatakan hanya mampu bertahan kurang dari sehari.

Memetik dari laporan Star Online, kebanyakan premis kedai sudah kehabisan bekalan botol minuman dan air mineral dalam tempoh sejam selepas kedai dibuka.

Keadaan amat tidak terkawal, ramai yang beratur panjang didepan kedai biarpun kedai masih belum dibuka," kata pekerja kedai runcit di Petaling Jaya pagi tadi.

Di Uptown Damansara pula, penduduk berbaris panjang untuk memasuki kedai 24 jam 7 Eleven bagi membeli karton air mineral.

Selepas mendengar akan gangguan bekalan air semalam akauntan Liew Chin Ee dan keluarganya membawa dua kereta bagi membeli karton air mineral.

"Kami telah pergi ke beberapa tempat bagaimapun kebanyakan tempat tersebut juga kehabisan air. Saya tidak tahu berapa lama situasi ini akan berpanjangan, kerana itu lebih baik saya bersedia dari menyesal kelak," katanya dipetik dari Star Online.

Suri rumah, Carol Lim terkejut apabila pagi ini dia mendapat rumahnya di Damansara Utama terputus bekalan air.

"Tekanan air berkurangan pada jam 9 malam semalam namun saya fikir hari ini bekalan air akan pulih semula. Saya tidak menjangkakan keadaan menjadi serius sebegini," kata Lim.

Empat loji air tersebut menghasilkan kira-kira 2.67 bilion liter air pada setiap hari, membekalkan 57% permintaan bekalan air di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Daerah yang terjejas ialah di Petaling, Kuala Lumpur, Klang, Shah Alam, Gombak, Hulu Selangor, Kuala Langat dan Kuala Selangor.

Dalam kenyataannya malam semalam, Ketua Korporat dan Perhubungan Awam Syarikat Bekalan Air Selangor, Priscilla Alfred mengistiharkan amaran merah kira-kira jam 4 petang semalam.

Amaran merah diaktifkan apabila situasi bertambah buruk hingga menjejaskan lebih dari sejuta pengguna.

"Lembaga Urus Air Selangor mengambil alih bagi tujuan pembersihan," katanya.

Syabas juga memohon bantuan kerajaan bagi menyediakan pengangkutan menghantar bekalan air bagi kawasan paling teruk terjejas.

Ketika ini, Syabas hanya mampu menyediakan 42 pengangkutan tangki simpanan air dan 525 tangki tidak bergerak untuk membantu pengguna yang terjejas. 

Read More “Gangguan Bekalan air, Bukan Krisis Air, Usah Panik”  »»

Rasuah, hutang jadi punca negara alami krisis kewangan – Rafizi

Admin/Mediaselangorku

SHAH ALAM 29 OGOS : Krisis kewangan Asia pada 1997-1998 berulang jika kerajaan Pusat tidak mengambil langkah proaktif dalam menangani krisis itu lebih awal.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli berkata, kerajaan perlu memperbaiki mekanisme pembayaran hutang negara yang mencapai tahap kritikal.

Ia kerana, katanya, keadaan itu menyebabkan negara berdepan kesukaran apabila ekonomi dunia tidak mencapai pertumbuhan memberangsangkan.

“Jika berlaku gangguan dalam aliran tunai dunia dan ekonomi dunia, kerajaan hilang pilihan untuk menangani masalah itu,” katanya ketika dihubungi TVSelangor.

Rafizi berkata, pelabur akan mula menjual dan mengeluarkan wang dari negara ini apabila mereka meragui kemampuan kerajaan dalam hala tuju ekonominya.

“Keadaan itu ada persamaan dengan krisis ekonomi pada 1997,” katanya.

Beliau berkata, keadaan ekonomi negara ketika ini membimbangkan kerana Malaysia turut terheret dalam kegawatan ekonomi dunia berbanding Indonesia.

“Masalah di Malaysia ialah kerajaan Umno BN boros dan banyak rasuah dengan projek yang melibatkan komisen,” kata beliau.

Rafizi berkata, kerajaan perlu mengelakkan pembaziran kewangan dalam perbelanjaan agar tidak perlu membuat pinjaman sehingga menambah hutang negara.

“Kita perlu memulakan dengan perang habis-habisan terhadap rasuah supaya kita boleh mengurangkan pembaziran,” kata beliau.

Sebelum ini, nilai ringgit jatuh melebihi 7.0 peratus tahun ini, paling rendah berbanding tiga tahun lalu kepada 3.3 setiap dollar dan ia rekod terburuk di kalangan negara Asia lain.

Bank Negara juga menyemak semula unjuran pertumbuhan bagi seluruh 2013 kepada antara 4.5 dan 5.0 peratus daripada antara 5.0 peratus dan 6.0 peratus sebelum ini.

Agensi penarafan kredit dunia, Fitch Ratings baru-baru ini meletakkan Malaysia pada kedudukan negatif serta mempersoal langkah kerajaan yang mengabaikan reformasi kewangan.

- FZL
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Ringgitdijangkaturunnaiktempohterdekat/Article/


Read More “Rasuah, hutang jadi punca negara alami krisis kewangan – Rafizi”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com