Pray For MH370

Pray For MH370

Aktiviti ADUN Selat Klang pada 30/05/08: Bertemu Penduduk Flat Seri Perantau

Bertemu Penduduk Flat Seri Perantau dalam satu sesi khas membincangkan pelbagai isu berbangkit.Kelihatan Wakil Dun Tn Hj Kamaluddin dan wakil Zon Tn Hj Shaari.

Read More “Aktiviti ADUN Selat Klang pada 30/05/08: Bertemu Penduduk Flat Seri Perantau”  »»

MENGHADHARIKAN PENGURUSAN MASJID
Islam Hadhari

Read More “MENGHADHARIKAN PENGURUSAN MASJID”  »»

ULASAN BUKU:Tulisan Fathi Yakan & Abd Hadi Awang

Sebenarnya mutakhir ini kita menyaksikan banyak buku-buku judul asal dan terjemahan di pasarkan di kedai-kedai buku, pasar malam, majlis ceramah dan sebagainya yang sangat-sangat sesuai untuk di beli sebagai bahan perpustakaan di rumah atau sekolah seterusnya dijadikan bahan bacaan serta perbincangan dalam majlis-majlis formal dan tak formal.

Kita seharusnya memperuntukkan sejumlah kecil gaji bulanan kita atau sumber-sumber lain untuk membeli buku-buku ilmiah dalam bidang profesion kita atau bidang keagamaan.

Sebagai permulaan, dicadangkan di sini sebuah buku dari judul Arab tulisan Fathi Yakan yang telah diterjemahkan ke dalam bahasa Melayu oleh Abu Mustafa Hamidi terbitan Dewan Pustaka Fajar berharga RM10/= setebal 110 muka surat dan telah diulang cetak puluhan kali.

Buku ini telah banyak diulas oleh Ustaz-ustaz malah ada yang menggunakannya untuk teks Khutbah Jumaat serta bahan Usrah.

Buku kedua yang kita cadangkan ialah hasil nukilan Abd Hadi Awang, berjudul " FAHAMAN & IDEOLOGI UMAT ISLAM -Rujukan Lengkap Anutan dan Aliran Pemikiran Masyarakat Islam Sejak Zaman Khalifah Islam Pertama" terbitan PTS Islamika. Buku ini mempunyai muka taip teks Baskerville dan bersaiz 12.0 pt/ 14.0 , mudah dibaca kerana layout yang tidak menjemukan.

Read More “ULASAN BUKU:Tulisan Fathi Yakan & Abd Hadi Awang”  »»

PROGRAM MODAL INSAN BERKUALITI DI IPTA/IPTS

Terdapat IPTA di negara ini yang hanya mementingkan pencapaian akademik semata-mata dengan mengabaikan aspek kerohanian. Pentadbir dan pengurus IPTA sebegini telah hilang pedoman dan mungkin kurang peka serta tidak peduli dengan masalah muda mudi masakini. Mungkin mereka tidak nampak kepentingan menjadi insan yang seimbang dari segi intelektual, spritual, emosional, fizikal dan sosial. Ramai profesional yang cekap dalam bidang masing-masing tetapi terjebak dalam najis arak sama ada secara peribadi di rumah atau di khalayak ramai seperti di bar dan disko. Mereka ini mungkin mendapat ijazah kepujian kelas pertama atau CGPA 4.0 tetapi jiwa mereka kosong dan tercari-cari "jalan pulang".


Terdapat juga graduan yang dikurniakan IQ yang tinggi tetapi SQ (spiritual Quotient) menghampiri kosong serta mengisytiharkan diri mereka "free thinker" atau "athiest". Mereka lupa siapa yang mengurniakan darjah kepintaran dan kemahiran yang tinggi yang mereka miliki. Mereka ini menjadi "makhluk perosak" kepada apa jua yang berunsur keagamaan.

Saranan Prof Dato' Dr Dzulkifli Razak amatlah kena dan tepat pada masanya. Beliau seorang pengamal perubatan serta pakar dalam bidang farmakologi (ubat) merupakan seorang pendidik, penulis buku teks perubatan, pentadbir dan pemikir yang harus diteladani oleh para pentadbir IPTA/IPTS yang lain.

Sementara itu, Prof Datuk Dr Nik Mustapha Raja Abdullah, Naib Canselor Universiti Putra Malaysia, UPM berkata kecemerlangan Universiti boleh dipupuk menerusi penerapan etika kerja kakitangan , selain memperkasakan nilai diri untuk menjadi warga kerja yang berjaya dan terbilang di persada antarabangsa.


Teruskan membaca..


Pusat Islam IPT digesa sedia program modal insan berkualiti

Oleh Norakmah Mat Youb

Sumber: Berita Harian Online

Institut pengajian tinggi wajar wujud jawatankuasa rancang program sistematik bangunkan sahsiah pelajar

GEORGETOWN: Pusat Islam dan unit kerohanian di institut pengajian tinggi awam dan swasta (IPTA/IPTS) disaran mewujudkan jawatankuasa pusat bagi merancang program secara sistematik untuk melahirkan modal insan berkualiti.

Naib Canselor Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Datuk Dzulkifli Razak, berkata jawatankuasa itu akan bergerak sebagai satu pasukan yang dapat menyelesaikan isu berkaitan hal ehwal Islam secara kolektif.

"Hasil gabungan itu nanti dapat merancang program yang boleh menjadi panduan kepada pelajar mengharungi dan menyelesaikan masalah semasa sebagai satu pasukan," katanya berucap merasmikan Persidangan Pegawai Hal Ehwal Islam IPTA/IPTS Kebangsaan 2008 di sini, malam kelmarin.

Dzulkifli berkata, bagi membangunkan sahsiah pelajar, Pusat Islam hendaklah melaksanakan sistem perkongsian pintar dan gabungan strategik yang mampu membawa faedah kepada semua pihak.

Katanya, jalinan kerjasama pintar itu mesti diselaraskan dengan mekanisma yang terbaik supaya dapat memberi impak menyeluruh terhadap pembangunan Pusat Islam untuk suatu tempoh masa yang panjang.

"Rakan strategik pula tidak semestinya di kalangan warga IPT tetapi perlu dilebarkan kepada agensi pelaksana Islam seperti Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Jabatan Agama Islam Negeri, Jabatan Mufti Negeri dan Institut Kefahaman Islam Malaysia (Ikim)," katanya.

"Perkongsian pintar juga dapat menjimatkan kos pelaksanaan sesuatu program, meningkatkan prestasi secara keseluruhan dan kemudahan perkongsian sumber maklumat," katanya.

Dzulkifli berkata, semua masjid di IPT juga perlu memainkan peranan lebih aktif bagi melahirkan modal insan yang berkualiti tanpa meminggirkan asas agama.

Katanya, fungsi masjid perlu diperluaskan dan kembali kepada peranan asalnya sebagai pusat penyebaran ilmu, pertemuan intelektual, pusat integrasi dan pusat ekonomi.

“Bagi memastikan matlamat ini dapat dicapai, sistem pengajian hendaklah mengambil kira tahap penguasaan pelajar yang berbeza-beza mengikut kebolehan mereka.

"Dari aspek pentadbiran pula, jawatankuasa masjid perlu memiliki wawasan untuk memperkasakan dan mengembalikan peranan masjid seperti zaman kegemilangan Islam lalu," katanya.

Dzulkifli berkata, masjid juga hendaklah mempunyai daya tarikan dengan menyediakan kemudahan tertentu yang mampu menarik minat warga kampus dan masyarakat setempat.


Warga universiti diakui menyumbang kejayaan

KAKITANGAN universiti berfungsi sebagai penyumbang kepada kecemerlangan sesebuah institusi, sekali gus menjadikan institusi berkenaan muncul pusat pengajian tersohor hingga ke peringkat global.

Naib Canselor Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof Datuk Dr Nik Mustapha Raja Abdullah, berkata kecemerlangan boleh dipupuk menerusi penerapan etika kerja, selain memperkasakan nilai diri untuk menjadi warga berjaya dan terbilang di persada antarabangsa.

Beliau berkata, setiap kakitangan perlu memiliki semangat untuk mencipta kejayaan dan menjadi modal insan gemilang dengan mempunyai sifat keperibadian tinggi.

Apa juga perlakuan pincang, katanya, seharusnya tidak berulang malah bertekad membina keluruhan, kejujuran, keharmonian dan kesejahteraan.

“Kita perlu membina benteng kukuh daripada anasir yang boleh menggugat keperibadian dan meracuni pemikiran untuk maju

“Dalam usaha memupuk dan mengukuhkan etika kerja dan nilai murni di kalangan penjawat awam, kerajaan sudah membentuk beberapa dasar antaranya, kepimpinan melalui teladan, budaya kerja cemerlang serta bersih, cekap dan amanah,” katanya ketika berucap pada majlis Sambutan Hari Pekerja UPM dan Majlis Penutup Minggu Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan, di Serdang, semalam.

Hadir sama Pengerusi Lembaga Pengarah UPM, Tan Sri Dr Zainul Arif Hussain dan Presiden Cuepacs, Omar Osman.

Umumnya, Nik Mustapha berkata, etika kerja dan nilai murni membina landasan cemerlang terhadap pengurusan dan pentadbiran sesebuah organisasi atau masyarakat.Read More “PROGRAM MODAL INSAN BERKUALITI DI IPTA/IPTS”  »»

EKSPO KERJAYA INDUSTRI 2008: satu peluang

Universiti Industri Selangor, Unisel akan mengadakan Ekspo Kerjaya Industri yang akan berlangsung dari 6hb Jun hingga 8hb Jun 2008 bertempat di Dewan Raja Muda Musa Kompleks Belia dan Kebudayaan Selangor Seksyen 7 Shah Alam. Bersempena dengan cuti persekolahan dicadangkan agar ibu bapa/ penjaga meluangkan masa untuk membawa ahli keluarga mereka menziarahi serta mempelajari sesuatu dari Ekspo ini. Masuk adalah PERCUMA. Bagi graduan yang baru tamat kursus mereka, Ekspo ini menawarkan peluang untuk berjumpa dengan bakal majikan serta para pegawai dari badan perniagaan, perindustrian, perkhidmatan dan lain-lain.


About The Industrial Career Exposition 2008 (ICE '08)

 • Event details :
  • Venue : Dewan Raja Muda Musa, Kompleks Belia & Kebudayaan

  Selangor Seksyen 7, Shah Alam

  • Date : 6th June to 8th June 2008 (Friday to Sunday)
  • Time : 10 a.m to 6 p.m
  • Admission : Open to Public / FREE Admission !

 • ICE 2008 is the first major state event jointly organized by UNISEL and MEF.
 • Participating companies, organizarions and NGOs will exhibit their products, career opportunities and even participate in career talks and conduct interviews.
 • ICE will be an annual event and with the continuous support from the government, academia and private bodies.
 • It will be the biggest industrial career expo organized at the state level.

ICE 2008 Objectives

 • To provide jobseekers and the unemployed graduates access with information and make contact with potential employers to obtain better employment opportunities.
 • To provide advice and counseling to jobseekers on the career oppurtunities that are best to suited to their qualification and capabilities.
 • To provide opportunities for qualified school leavers as well as working adults to pursue higher education at UNISEL.
 • To create opportunities for companies in various sectors and industries to interface with the students, graduates and professionals.
 • To create public awareness on the employers and their role in the national economic development.

ICE 2008 Mission

 • ICE 2008 provides a dynamic and interactive learning environment where jobseeker can explore career and technical education programs, career options and job oppurtunities to be competitive in the ever-changing economy.
 • Through exhibitors, attendees will learn the importance of career exploration, career development plans and life-long learning.Exhibitors Profile

 • Multinational Companies
 • Manufacturing Companies
 • IT Companies
 • Engineering Companies
 • Bank & Financial Companies
 • Oil and Gas Companies
 • Agriculture Companies
 • Consulting Firms
 • Aviation / Shipping Companies
 • Hospitality Companies
 • Construction Companies
 • Retailing Companies
 • Government Agencies
http://ice2008.unisel.edu.my

Read More “EKSPO KERJAYA INDUSTRI 2008: satu peluang”  »»

HARAKAH MEWAWANCARA EXCO PENDIDIKAN

Ikutilah wawancara selanjutnya bersama Saidah Hairan dari Harakah. Program "Jejak Ilmuan" Insya ALlah akan dilancarkan pada 06hb Jun 2008 bertempat di Unisel.

Read More “HARAKAH MEWAWANCARA EXCO PENDIDIKAN”  »»

HADHARI YANG TERHAD

Konsep atau ungkapan Islam hadhari telah mula diperkenalkan pada 23hb September 2004 melalui Ucapan YAB Perdana Menteri Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi di Pusat Perdagangan Dunia Putra Kuala Lumpur. Setelah hampir empat tahun sejak diperkenal dan dilaksanakan, 10 prinsip Islam Hadhari tidak mampu membawa negara dari "kegelapan" kepada "cahaya". Mari kita lihat secara sepintas lalu realiti yang berlaku. Di bawah ini merupakan petikan dari "syarah" 10 prinsip Islam hadhari. Seterusnya dikutip soal-jawab tetang Islam hadhari yang terdapat dalam laman web "Islam hadhari menjana kemajuan Ummah".

Prinsip Pertama

"Negara yang ahlinya beriman dan bertakwa adalah negara yang memberi keutamaan dan penekanan kepada lima perkara penting yang disebut oleh Ulama sebagai maqaasid al-shari’ah, iaitu:

Pertama; memelihara dan memperkasakan agama dengan menjadikan nilai-nilai agama sebagai tunjang pentadbiran dan pembangunan negara. Dan agama-agama lain tetap bebas dianuti dan mendapat perlindungan sewajarnya sebagai menjunjung tinggi kebebasan beragama bagi setiap individu, selama mana tidak mengganggu kestabilan dan sensitiviti umat yang lain."

Sudah terlaksana atau makin bertambah teruk?

Prinsip kedua

"Islam Hadhari meletakkan amalan tadbir urus yang baik (good governance) dan adil serta amanah kepada semua lapisan rakyat. Pengurusan negara yang cekap, adil, amanah (tidak boros dan perbelanjaan berhemah) melahirkan negara yang baik, maju, dan dirahmati Allah SWT sebagaimana ditegaskan dalam al-qur’an surah Saba’ : 15"

Pemilihan Menteri yang tidak bermoral untuk memimpin rakyat. Ketam menyuruh anak berjalan betul?

Prinsip ketiga

"Oleh itu, kemerdekaan dalam fahaman Islam memberikan fokus kepada kemerdekaan akidah kerana menghayati akidah tauhid memberikan tunjangan tentang hubungan manusia dengan Pencipta dan hubungan manusia sesama manusia. Hubungan manusia dengan Allah S.W.T. adalah sumber kemerdekaan yang sebenar dan hubungan manusia sesama manusia meletakkan hak individu, keluarga, masyarakat dan negara berada dalam kedudukan yang baik dan menyumbang."

Adakah akidah umat Islam di Malaysia bertambah mantap atau riddah dan murtad kian berleluasa?

Prinsip keempat

"Kerosakan dan kelemahan yang berlaku dalam sistem samada gejala negatif dalam kehidupan sosial yang semakin menjadi wabak, kecurangan dan salahlaku di banyak peringkat dalam sistem sosial, pendidikan, kewangan, hiburan malah perkembangan teknologi maklumat menyebabkan kita hilang arah akan punca terjadinya dan tidak upaya memilih jalan pulang untuk memulihkannya. Yang jelas terjadi antara lain berakibat lemahnya ilmu pengurusan dan pengawalan diri menyebabkan faktor nafsu-nafsi menjadi pertimbangan yang membawa faedah komersial saja dan membiakkan budaya hedonistik (berpoya-poya) yang merosakkan generasi muda."

Terdapatkah sebarang perubahan di kalangan muda mudi dan pemimpin?

Prinsip kelima

"Dalam era semasa di mana setiap negara begitu ghairah membangunkan ekonomi negara masing-masing, permasalahan kemanusiaan seperti keruntuhan akhlak, kemiskinan, ketidakadilan sosial dalam masyarakat, kadar jenayah yang meningkat, keruntuhan institusi keluarga, ketidakseimbangan sistern ekologi dan sebagainya turut sama berkembang dengan kadar yang membimbangkan. jika persoalan yang ada hubung kait dengan kebajikan manusia ini turut terjejas hasil dari pembangunan ekonomi, kesejahteraan masyarakat lambat laun akan mengalami krisis yang ketara."

Terdapatkah sebarang perubahan yang mengalakkan? Atau bertambah teruk lagi?

Prinsip keenam

"Di samping itu, Islam memberi keutamaan kepada insitusi keluarga. Keluarga yang sejahtera akan menjamin kepada lahirnya generasi yang seimbang dan berprestasi. Bahkan gejala sosial masyarakat dapat diminimakan jika setiap institusi keluarga dapat berfungsi dengan berkesan."

Di mana kedudukan keluarga Muslim kini?


Prinsip ketujuh

"Jaminan ke atas hak-hak tersebut terkandung dalam Pelembagaan Persekutuan. Ia terdapat dalam Bahagian Kedua Perlembagaan yang membuat peruntukan mengenai kebebasan asasi (Fundemental Liberties). "

Undang-undang purba dan rimba seperti AUKU, OSA, ISA dan lain-lain bermaharajalela

Prinsip kelapan

" Banyak negara umat Islam yang baru mencapai kemerdekaan politik daripada kongkongan penjajahan Barat turut melaksanakan model pembangunan atau modernisasi negara ala Barat dan natijahnya, antara lain, ialah proses pembaratan budaya tempatan dan pencairan nilai-nilai moral yang merisaukan. Modernisasi sekular yang digembar-gemburkan sebagai agenda perubahan yang rasional dan teknologikal rupa-rupanya telah menanamkan akar-akar budaya asing atau westernisasi dan sekularisasi yang bertentangan dengan ajaran agama dan sistem moral orang Islam atau orang Timur. Apabila budaya tempatan sudah tidak berdaya lagi menahan arus westernisasi dan sistem moral keagamaan pun menjadi lemah di bawah tekanan dan asakan sistem moral yang liberal, relatif dan agresif, maka negara dan rakyat sekali lagi akan menjadi mangsa neo-kolonialisme budaya. Pada waktu itu identiti budaya dan keutuhan moral masyarakat kita tidak akan bererti lagi."

Ini sebenarnya yang sedang berlaku dek kerana Islam hadhari

Prinsip kesembilan

"Untuk mengatasi semua ini, alam sekitar perlu ditadbir urus melalui kaedah dan pendekatan yang lebih seimbang dan menyeluruh. Pembangunan insan yang berteraskan kepada kehidupan yang berteraskan nilai-nilai murni agama, bertanggungjawab dengan alam, membangun alam secara terancang perlulah diberi penekanan yang bersungguh-sungguh. Pembangunan sains dan teknologi yang berteraskan kepada ajaran agama dan nilai budaya masyarakat. perlulah diterapkan kepada seluruh peringkat masyarakat. Penyelidikan dan pemantauan terhadap alam tabii perlu dilakukan secara berterusan agar pembangunan yang clijalankan tidak mendatangkan risiko yang tinggi kepada kehidupan sejagat. Untuk membangunkan masyarakat Hadhari yang berteraskan kepada ajaran Islam, usaha perlulah dilakukan untuk membangunkan alam ini secara harmoni antara pembangunan manusia dan pembangunan alam sekitar, di samping berusaha terus untuk mencapai kemajuan"

Hanya di atas kertas dan teori sahaja
Prinsip kesepuluh

"Pendekatan Islam Hadhari melihat aspek pertahanan bukan sahaja isu-isu yang meliputi kekuatan ketenteraan dan persenjataan, malah ia merangkumi kekuatan diri, fizikal dan spiritual. Bangsa yang maju memerlukan umat yang dapat mempertahankan diri dan negara daripada dicerobohi. Mereka perlu memiliki kekuatan ketenteraan yang terkini bagi tujuan mempertahankan diri dan negara bukan untuk menyerang dan menguasai bangsa lain. Kekuatan pertahanan akan menjamin kestabilan, keamanan dan keselamatan negara yang membolehkan proses pembangunan dilakukan secara berterusan. Perubahan suasana politik dunia global masa kini dan tekanan serta penghinaan yang dihadapi oleh sebahagian umat manusia menuntut kita menguasai kekuatan ketenteraan dan keupayaan mempertahankan diri. Negara perlu diperlengkapkan dengan rancangan serta program jangka panjang untuk menyemai rasa hak dan tanggungjawab membela kemuliaan maruah diri, bangsa dan negara. Pendekatan Islam Hadhari akan berusaha memperkasakan umat supaya mereka berupaya menghadapi cabaran dunia semasa. (JAKIM: 2006: 30)"

Cakap tak serupa bikin. Lihat apa yang terjadi dalam kes Pulau Batu Puteh.


Soal Jawab yang disediakan jawaban:

1. Adakah Islam Hadhari mazhab baru, ajaran baru atau agama baru?

Jawapan:

Islam Hadhari bukanlah mazhab baru, ajaran baru atau agama baru tetapi ia merupakan pendekatan atau usaha kerajaan untuk mengembalikan umat Islam kepada ajaran Islam yang sebenar menurut al-Quran dan al-Sunnah. Islam Hadhari merupakan satu pendekatan anjakan paradigma untuk mengubah persepsi ummah terhadap ajaran Islam sebagaimana yang telah diajarkan oleh Rasulullah S.A.W. tanpa mengurangkan prinsip-prinsip akidah dan syariah. Perkara yang ingin diperbetulkan ialah mengenai al-Tadayyun iaitu cara umat Islam memahami dan mengamalkan ajarannya.

Pendekatan Islam Hadhari memberi penekanan kepada aspek pembangunan dan pembinaan peradaban yang didasarkan pandangan semesta alam (Islamic worldview) dengan memberi tumpuan kepada usaha mempertingkatkan mutu kehidupan melalui penguasaan ilmu, pembangunan insan serta pembangunan fizikal secara seimbang untuk kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat.

2. Kenapakah Islam perlu dinisbahkan kepada Hadhari?

Jawapan:

Memang benar Islam tidak perlu lagi kepada apa-apa sifat tambahan atau nisbah kerana ia adalah satu ajaran yang syumul. Islam dalam al-Quran merujuk kepada dua hakikat bahawa sebelum kebangkitan Nabi Muhammad S.A.W, syari’at Islam adalah berbentuk umum untuk seluruh umat manusia. Setiap nabi dibangkitkan dengan syari’at Islam yang mana pokok akidahnya hanyalah satu. Syari’at yang mereka bawa adalah berbeza-beza, tetapi untuk mencapai matlamat keesaan Allah S.W.T. Selepas kebangkitan Nabi Muhammad S.A.W Islam adalah satu-satunya agama yang diiktiraf dan diredhai oleh Allah S.W.T.

Tidak dinafikan Islam tidak perlu dikaitkan dengan sesuatu sifat, nama yang lain atau sebagainya kerana ia sudah sempurna dan lengkap. Walau bagaimanapun Islam tidak dilihat hebat dan tinggi adalah kerana kesilapan penganutnya terutamanya selepas kewafatan Rasulullah S.A.W. Ketika itu perpaduan kaum muslimin didapati mula menghadapi keretakan, khususnya ketika menghadapi krisis kepimpinan selepas kewafatan Nabi atau selepas zaman Khulafa’ al-Rasyidin. Oleh itu timbullah aliran pemikiran yang berbeza-beza hingga membawa kepada kemunculan aliran pemikiran. Timbul pula berbagai firqah akidah disebabkan perbezaan pendapat dalam pendekatan mempertahankan akidah. Antaranya telah lahir Jabariyyah dan Muktazilah.

Sebenarnya sifat dan nisbah yang disandarkan kepada Islam itu lebih tepat adalah merujuk kepada umat Islam itu sendiri serta pendekatan dan kecenderungan mereka, bukannya nas dan ajaran Islam. Ringkasnya, Islam yang pada asalnya berdiri sendiri telah disandar atau dinisbahkan kepada berbagai sifat lain bagi memenuhi keperluan memahami sesuatu kecenderungan atau kefahaman supaya mudah mengenali perbezaannya dengan kefahaman dan kecenderungan pihak lain. Maka timbullah pelbagai nama jolokan kepada umat Islam yang cenderung kepada kefahaman dan kecenderungan tertentu tersebut.

3. Islam itu satu, tidak dua atau lebih. Tiada “Islam Hadhari” tiada “Islam akidi” dan tiada “Islam Madani”, yang ada hanyalah Islam syumul yang dibawa oleh Nabi Muhammad S.A.W.. Apakah memilih Pendekatan Islam Hadhari bererti meninggalkan Islam yang sebenar?

Jawapan:

Islam tetap Islam yang satu. Kita dapati tasawwur (gambaran) dan persepsi masyarakat Islam terhadap agama yang berbeza antara satu sama lain kerana Islam itu sendiri sangat luas dan pengetahuan mereka sangat terbatas. Contohnya empat orang buta yang memegang gajah di mana setiap orang yang memegang gajah pada tempat yang berbeza. Justeru mereka mentakrifkan gajah mengikut apa yang mereka rasa. Maka umat Islam berpecah sehingga timbullah apa yang disebut Islam Sunni, Islam Syiah, Muktazilah dan sebagainya. Memilih Pendekatan Islam Hadhari bukanlah bererti meninggalkan Islam yang sebenar kerana Islam Hadhari adalah satu pendekatan untuk membangkitkan kesedaran baru kepada masyarakat terhadap konsep sebenar ajaran Islam mengikut perubahan masa sama sekali tanpa mengurangkan prinsip akidah dan syariah.

4. Apakah perbezaan Islam Hadhari dengan Islam Siyasi, Islam Madani, Islam Sufi dan Islam Liberal?

Jawapan:

Pendekatan Islam Hadhari diperkenalkan kerana ia lebih lengkap dan menyeluruh berbanding pendekatan Islam secara juzie atau terpisah-pisah seperti Islam bersifat politik “al-Islam al-Siyasi, Islam bersifat tasawwuf, “al-Islam al-Sufi” dan seumpamanya.

Islam Hadhari bermaksud ajaran Islam yang memberi tumpuan kepada kehidupan untuk meningkatkan kualiti hidup masyarakat bertamadun dan mempunyai peradaban yang unggul bagi menghadapi cabaran alaf baru seperti ledakan teknologi maklumat, dunia tanpa sempadan, ekonomi global, budaya materialisme, krisis identiti, jati diri serta penjajahan pemikiran.

Pendekatan Islam Hadhari, tidak menolak pentingnya aspek ritual dalam pembinaan tamadun. Ini kerana pandangan hidup, system nilai, kestabilan jiwa dan kemajuan rohaniah merupakan tonggak kepada pembinaan tamadun yang luhur.

Islam Siyasi merujuk kepada pendekatan membangun melalui penguasaan politik. Dari segi sejarah, Pendekatan ini banyak mencetuskan perbalahan dan perpecahan di kalangan umat Islam yang berterusan. Umpamanya jawatan khalifah sering menjadi rebutan dan matlamat perjuangan. Justeru bagi mencapai matlamat tersebut kerap berlaku perang saraf dengan pelbagai tuduhan dan penggunaan istilah Kufur, Mulhid dan Ifsad, sehingga menghalalkan darah sesama muslimin. Kehormatan umat Islam tercabul dan kezaliman politik berlaku sehinggalah perpaduan di kalangan kaum muslimin telah hancur. Akhirnya umat Islam gagal untuk bangun dan mencapai kemajuan.

Islam Madani ialah kehidupan di bandar dengan mengadaptasi hadharah, Madani juga sering merujuk kepada kemajuan akidah dan pembangunan kota pada masa lampau seperti yang berlaku di zaman Madinah. Islam hadhari lebih merangkumi aspek fizikal dan spiritual yang menekankan ciri-ciri dan nilai-nilai peradaban manusia yang luhur yang sesuai dilaksanakan berdasarkan situasai semasa tanpa menggadai prinsip asas ajaran Islam. Islam sufi menitikberatkan ajaran tasawuf untuk mendampingkan diri dengan Allah SWT.

Berdasarkan kajian yang dilakukan Islam Liberal, ianya adalah satu aliran pemikiran yang berasaskan kepada rasionalisma akal dalam mentafsirkan agama Islam. Ia merupakan sebuah aliran yang terpesong dari landasan Islam yang sebenar.

5. Apakah Pendekatan Islam Hadhari itu semata-mata slogan sahaja atau akan dipraktikkan?

Jawapan:

Islam Hadhari bukan slogan semata-mata dan bukan juga agenda politik Sebaliknya ia merupakan satu pendekatan membangunkan manusia kearah mencapai peradaban yang unggul selari dengan tuntutan Islam yang sebenar. Pendekatan Islam Hadhari ini adalah pendekatan pembangunan yang menyeluruh bagi faedah setiap lapisan masyarakat dalam pelbagai kaum dan kepercayaan agama. Kejayaan pendekatan Islam Hadhari bergantung kepada kesediaan umat Islam untuk berubah selari dengan tuntutan Islam yang sebenar.

Islam Hadhari yang hendak dilaksanakan ini adalah bertepatan dengan masyarakat Islam yang telah diasaskan oleh Rasulullah S.A.W semasa berada di Madinah yang membawa tamadun yang boleh dibanggakan oleh umat Islam.

6. Kenapa Islam Hadhari tidak Hadharah Islamiah?

Jawapan:

Hadharah Islamiah adalah merujuk kepada kejayaan atau tamadun umat Islam yang telah lampau seperti tamadun Umayyah, Abbasiyyah dan Andalus. Manakala Pendekatan Islam Hadhari adalah merujuk kepada kedudukan umat Islam masa kini yang didapati mundur, lemah dan ketinggalan dalam apa jua bidang menyebabkan mereka gagal menjadi umat contoh dan pembawa rahmat kepada dunia. Kita perlu menjadikan kejayaan umat Islam yang lampau sebagai contoh dalam apa jua tindakan bukan hanya sekadar berbangga dengan kejayaan yang dicapai. Dengan demikian kerajaan telah merangka satu pendekatan untuk membangunkan ummah pada masa kini dan pada masa akan datang yang dikenali dengan nama Pendekatan Islam Hadhari.

7. Jika Pendekatan Islam Hadhari ditujukan kepada agenda pembangunan untuk masyarakat Islam dan bukan Islam, maka kenapa ia tidak diubah kepada Mujtamak Hadhari (masyarakat hadhari) untuk pembangunan masyarakat majmuk di negara ini?

Jawapan:

Pada dasarnya Islam Hadhari adalah suatu pendekatan yang tidak bercanggah dengan mana-mana ajaran. Ajaran Islam pula adalah bersifat universal dan menggalakkan masyarakat memiliki nilai-nilai murni yang tidak bercanggah dengan nilai etika sejagat yang sifatnya menyumbang terhadap pembangunan tamadun mana-mana bangsa di dunia.

Penggunaan perkataan Islam adalah kerana pada masa ini Islam mendapat gambaran yang negatif di seluruh dunia. Islam sering digambarkan sebagai agama yang menggalakkan keganasan, mundur dan telah menjadi fobia di kalangan masyarakat Barat. Oleh kerana itu untuk membetulkan salah tanggapan ini perkataan Islam digunakan untuk memberi kesempatan kepada kerajaan menerangkan apa sebenarnya Islam yang dikaitkan dengan hadhari. Kita tidak perlu mengubah kepada majmuk hadhari kerana Islam Hadhari itu sendiri melambangkan matlamat dan faedah kepada masyarakat majmuk.


Untuk perbincangan lanjut tentang Islam HadhariSelangor Tidak Promosi Islam Hadhari


Suara Selangor Maju

NOOR ALLIA KASIM


SHAH ALAM, 29 Mei – Selangor tidak akan mempromosikan Islam Hadhari di masjid dan surau khususnya dalam program-program keislaman yang dijalankan.


Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adat-adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam, Dato’ Dr Hasan Mohamed Ali berkata pendirian kerajaan negeri itu telah dinyatakan beliau dalam persidangan dewan undangan negeri (DUN) Selangor, Isnin lalu.

Beliau berkata Selangor adalah sebuah negeri Islam dan bukannya Islam Hadhari.

“Apa yang saya jawab dalam Dewan pada asasnya ialah tidak mempromosikan (Islam Hadhari) di masjid dan surau untuk acara-acara yang melibatkan Islam.

“Ulama besar dah cari dalam al-Quran dan hadis, tidak ada perkataan Islam Hadhari. Jadi pada saya ia rekaan semata-mata kerana Islam itu sendiri sudah lengkap dan tidak perlu ditambah,” katanya dalam sidang media selepas melancarkan Penjenamaan Semula Zakat KWSP di Wisma PKPS hari ini.

Dr Hasan berkata jika Hadhari yang dimaksudkan ialah tamadun, Islam sebenarnya sudah bertamadun lebih seribu tahun dengan kejayaan dalam sains dan teknologi, ilmu hisab dan seni bina.

“Ini bermakna ia mencabar asas Islam yang sememangnya sudah lengkap,” katanya.

Justeru paling rasional katanya, tumpuan diberikan kepada Islam yang diredhai Tuhan.

“Saya minta agar kita tidak buang masa tumpu pada Islam Hadhari yang entah mana latar belakang dan pengasasnya,” katanya.

Beliau berkata konsep Islam Hadhari tidak diterima umum memandangkan sejak diperkenalkan hampir enam tahun lalu, hanya Perdana Menteri sahaja yang sering bercakap mengenainya.

Read More “HADHARI YANG TERHAD”  »»

BETWEEN THEORIES AND PRACTICE

In Business School, the Professors and the lecturers taught us that before one embarks on any new ventures or projects, there should be several studies preferably conducted by external consultants. Market research, feasibility studies, business research and whatever you care to call it, is the standard practice in business. You just cannot go by gut feeling or intuition alone especially if it involves many stakeholders. The same thing applies to government agencies and departments. In the face of scarce resources, only research can answer certain pertinent questions. Without proper research one is cooking the figure and plucking the numbers out of the thin air.
Now, the article below is taken from NSTonline relating how a Professor Danny Quah, based in London claims that Malaysian public can afford another 40-sen hike in the price of petrol. Where does he get the figure? Has he never heard of the term " spiral effect" or "cascading effect" in relation to any increase in the price of petrol? How do goods get transported from one place to another? Machines and equipment run on water or diesel? Generators and turbines in Power Stations owned by TNB and the Independent Power Producers run on solar or diesel? People go to work mainly by bicycle, on foot or petrol or diesel-run vehicles?

If the cost of production or supply of goods and services have gone up due to an increase in petrol and diesel prices, would that increase be born by the end users like you and I. If the cost of production or provision of staple foods have gone up as a direct result of the increase in petrol or diesel, would there be an automatic increase in the price of that particular goods? You help me answer that questions.

The Economic Planning Unit staffs should come out of their cocoons and air-conditioned office and venture outside to ascertain the economic condition of the average Malaysian. The Central Bank or BNM must perform surveys and research on the fields.

As revision, the GDP per capita figure is a measure of the average income of a country's citizen. In other words, it shows how much in proportion a country's GDP each person would have if GDP were divided equally. GDP does not show how income is distributed- the disparity in income between the rich and the poor. Even though it shows average income, it does not show whether Mr Citizen and Mrs citizen lead a fulfilling lives and what their buying powers are.

Let you be the judge of his luncheon talk and some of readers comment.

Expert: Economy can bear 40-sen rise in petrol price

by Chong Pooi Koon

KUALA LUMPUR: Malaysia can raise petrol prices by 30 to 40 sen a litre in the short term without hurting economic growth, an expert with the London School of Economics and Political Science said.

Malaysian-born Professor Danny Quah, department head at the UK institution, said over the longer term, fuel subsidies should be done away with because it hid the true cost of this scarce and non-renewable energy, and discouraged better use of resources.

"The economy can withstand an increase of petrol prices by 15 to 20 per cent, or 30 to 40 sen, a litre. But the government has to quickly move with a direct compensation system."

Quah said fuel subsidies should be removed in stages to let society adjust to the more expensive petrol.

At the same time, the money saved from providing the subsidies needed to be transferred back to help the poor quickly and effectively.
"Those affected most by the move should also be made to understand that they will be compensated in other forms.

"You'll have to get people used to the idea, in particular that they are going to be compensated by transfers or other kind of direct payments once these subsidies come off.

"It's obvious that once these subsidies come off, prices will rise. For the very poor, goods that are expensive but are essential will place them in dire straits.

"So the government should get people used to the idea that as the subsidies are progressively dismantled, people will see compensation for that," he said.

He said inflation would stabilise after a while, although consumer prices may spike immediately after the subsidies were removed.

"In the short term, shocks can hit the system. A removal of subsidies may raise inflation to five to six per cent in that particular year, but it will not be an on-going inflation," he said here yesterday after giving a luncheon talk to LSE alumni.

He earlier held discussions with the Domestic Trade and Consumer Affairs Ministry.

It is understood that the government has consulted Quah on the different aspects of inflation, the problems of subsidy and the ways to reduce poverty. Quah said the government was studying how best to remove petrol subsidies without hurting the poor. Social unrest in countries like Indonesia also suggested that this issue be dealt with care.

Oil prices reached another record of US$135 (RM472) per barrel last week. Fuel subsidies are expected to cost the government RM56 billion this year.Daniel, Kuala Lumpur:
I agreed with Professor Danny Quah. This will also make M'sian to be more selective when buying a new car.

Modern cars are more fuel efficient & less harmful to the environment.

Cars 20 years or older should be discourage to be on the road.

bernard kuching:
Instead of a general increase of the 3 different types of petrol that could affect people of all the social classes can we have more differentiated petrol type ie premium for luxury cars, above 2000cc, above 1600cc, above 1000cc, big bikes and other bikes.

Just like the toll fares. The question is the infrastructure needed to address the different prices. The public and private sectors seem to have common finishing office hour ie. 5pm. Different closing hour will save the country a lot of petrol and also oil subsidy.

Police help at this hour will help ease traffic and directly save petrol when traffic is moving smoothly. Build more bicycle lanes with trees lining them....,oil is finite and the future scenario is not so good.

David, Sabah:
Yes! The world's oil will no longer be able to sustain the needs at this rate, inevitably, use of oil will increase until it is no longer sustainable, even if oil is still available after 2020.

What we have to learn here is that we need to find other alternatives like fusion power plants, solar or other sustainable resources, and use them, for instance, we could use more electric transports, like trains (Maglev's) light rails, etc.

All of these electric transport systems are available today, some even for many years already, the future is with sustanable energy and resources, if we ( or even the world ) can spend so much for new warfare technologies, then why can't we divert some of these funds for the development of our future.

Like Bernard of Kuching says, oil is finito! GONE!, but it's still not too late to pool our brains together to solve this problem, do not wait till it is too late!

Nadura Kamarulzaman:
Scientists should research on other alternative method of transportation using the solar power or electricity.

khu, kedah:
The idea is good, but under the current political situation, some people heat up this issue. Some will believe that the government is not protecting, them especially the middle-income group.

ben, btu:
Gov should encourage the people to use lpg now.

uk:
Doubtless, it will have a domino effect on all commodities. Let's do away with the road tax to compensate for the increase of 30/40 cent. In this way, people will see that they have been compensated and this will avoid social unrest like Indonesia. It could work well and prove to be a win/win situation.

sptay, penang:
Agreed, remove all subsidies. Remove all taxes on cars, spare parts, remove road tax for all vehicles except those above 1.6 litres to discourage high consumption of that non-renewable, climate altering fuel and subsidise all public transport including taxis.

Edward, KL:
Amid all the furore over fuel prices Malaysians have forgotten one thing.

We pay huge excise duty for cars, far more than we can consume in fuel subsidies.

An example: The Honda Civic 1.8 costs RM113,800 here whereas it costs ~RM73,563 (unsubsidized) in Thailand. We'll call the difference to be RM40k.

Fuel in the US costs USD3.76 per US gallon (unsubsidized). That works out to around USD1 or RM3.25 per litre. Petrol costs RM1.92 per litre here. The difference per litre = RM1.33.

So, to recoup my excise duty and other random enrich the government taxes, i have to use 30075 litres of subsidized petrol.

Let's assume 1 litre of petrol = 10km. If i drive 600km a month (10km to work, 10km back, 30 days), i use 60 litres of petrol a month. I would have to drive for 500 months, or 41.7 years before i get my excise duty back in subsidy.

Do you think my Honda Civic can last for 41.7 years?

In summary: All malaysians should remember - the government actually profits from us, the people, via excise duty vs fuel subsidies AS IT IS. And they want to make petrol more expensive. This is ridiculous.

Give me an untaxed car. Then i will pay (gladly pay) full price for fuel


Pengusaha bas minta naik tambang

Oleh Amin Ridzuan Ishak

Berita harian Online

KUALA LUMPUR: Persatuan Pengusaha Bas Seluruh Malaysia (PMBOA) memohon untuk menaikkan kadar tambang bas ekspres dan bas berhenti-henti di seluruh negara sebanyak 100 peratus bagi menampung peningkatan kos operasi serta alat ganti.

Presiden PMBOA, Datuk Ashfar Ali, berkata pihaknya sudah mengemukakan permohonan itu kepada Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Noh Omar, berikutan peningkatan mendadak harga diesel dan alat ganti.

"Kali terakhir kerajaan mengumumkan kenaikan tambang bas ekspres dan bas berhenti-henti adalah pada 1 Mei 2005 sedangkan harga diesel sudah dinaikkan tiga kali, manakala kos alat ganti pula semakin bertambah," katanya pada sidang media, di sini, semalam.

Mengikut cadangan PMBOA, tambang bas ekspres berhawa dingin di Semenanjung perlu dinaikkan kepada 15 sen untuk jarak satu kilometer (km) berbanding 6.5 sen setiap km kadar sekarang. Bagi perkhidmatan bas ekspres tanpa penghawa dingin pula, PMBOA memohon kenaikan tambang sebanyak 10 sen setiap kilometer berbanding 5.5 sen yang dikenakan ketika ini.

"Bagi bas berhenti-henti berhawa dingin, kami meminta kenaikan tambang kepada RM1.50 untuk setiap km dan 20 sen bagi setiap km berikutnya berbanding kadar sekarang iaitu masing-masing 72 sen dan 7.2 sen.

"Bagi bas berhenti-henti tanpa pendingin hawa, kami memohon tambangnya dinaikkan kepada RM1 untuk setiap dua km pertama dan 15 sen bagi setiap km berikutnya berbanding kadar sekarang iaitu masing-masing 48 sen dan tujuh sen.

"Bagi laluan berbukit pula, kami memohon supaya dibenarkan caj tambahan sebanyak 20 peratus lagi daripada kenaikan itu," katanya.

Ashfar berkata, bagi pengusaha di Sarawak, PMBOA mahu kadar tambang bagi bas ekspres berhawa dingin dinaikkan kepada 22 sen bagi km pertama berbanding 11 sen ketika ini di Sabah, ia dinaikkan daripada 10 sen kepada 20 sen untuk jarak yang sama.

"Bagi bas ekspres tanpa penghawa dingin di Sabah, kadar kenaikan tambang yang dicadangkan adalah 15 sen bagi kilometer pertama berbanding 8.5 sen ketika ini. Bagaimanapun tiada jumlah ditetapkan untuk Sarawak," katanya.

Bagi bas berhenti-henti tanpa penghawa dingin di Sarawak, pihaknya mencadangkan tambang lima km pertama dinaikkan kepada RM1.20 dan 15 sen bagi setiap km berikutnya manakala bagi yang berhawa dingin, masing-masing diminta dinaikkan kepada RM1.50 dan 20 sen untuk jarak sama.

Di Sabah pula, PMBOA memohon tambang bas berhenti-henti berhawa dingin dinaikkan kepada RM1.50 bagi dua km dan 20 sen bagi setiap km berikutnya manakala yang tidak berhawa dingin, kadar dicadangkan adalah masing-masing RM1 dan 15 sen untuk jarak laluan sama.

Selain itu, PMBOA memohon supaya kerajaan menaikkan 30 peratus kadar tambang bas mini daripada masing-masing 80 sen kepada RM1.10 untuk yang berhawa dingin dan daripada 70 sen kepada RM1 bagi yang tidak berhawa dingin.

PMBOA turut meminta Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) mengehadkan pemberian permit bas bagi mengelak ia menjejaskan lagi pendapatan pengusaha bas sedia ada.

Ashfar berkata, pengusaha mendapati kenaikan tambang yang diumumkan pada 2005 bukan saja gagal membantu mereka meningkatkan keuntungan, malah tidak cukup untuk menampung kos operasi masing-masing.

"Akibatnya, banyak syarikat yang terpaksa gulung tikar dan satu daripada langkah yang boleh dilaksanakan untuk mengatasi masalah itu ialah jika kerajaan membenarkan kami menaikkan kadar tambang perkhidmatan.

"Kami bukannya mahu menyusahkan pengguna atau mengambil kesempatan daripada kenaikan harga minyak tetapi jika keadaan terus begini, kita bimbang tidak mampu memberikan perkhidmatan dan akhirnya ia akan membebankan orang ramai," katanya.


Read More “BETWEEN THEORIES AND PRACTICE”  »»

Aktiviti Exco Pendidikan pada 29/05/08: Lawatan ke Taylor's University College Malaysia

Taylor's University College, sebelum ini dikenali sebagai Taylor's College sahaja telah ditubuhkan pada tahun 1969 bertempat di kampus Subang Jaya. Kini University College ini merangkumi empat lagi termasuk Taylor's Sekolah Perniagaan, Taylor's College Petaling Jaya, Taylor's american Degree Transfer Program dan Taylor's College Sekolah Hospitaliti dan Pelancongan.


Exco sedang mendengar taklimat.

Read More “Aktiviti Exco Pendidikan pada 29/05/08: Lawatan ke Taylor's University College Malaysia”  »»

SIX SECRETARIATS FORMED BY UMNO YOUTHS

In the light of the PRU 12 results, UMNO Youths has set up secretariats comprising central secretariat, secretariat on consultation, nation-building, media relation, UMNO rejuvenation and people's plights and protection of their interests.

With the reentry of ex-GERAK chief, Ezam Mohd Nor into UMNO, hopefully a new injection of fresh and credible leaders untarnished by scandals and accusations of corruption, nepotisme and cronyism can take place. So far we have seen MP's and Senators despite having bad track records still enjoying the preferences of being elected as Ministers and Deputy Ministers due to lack of pool of leaders in UMNO to choose from.

The central secretariat is going to focus on restructuring and to monitor opposition manifesto. So the UMNO Youth is going to be reengineered and restructured. So bad a picture. Despite UMNO akin to a sinking ship, there is still somebody going on board.....

UMNO Youths Set Up Secretariats To Focus On Issues

KUALA LUMPUR, May 29 (Bernama) -- Umno Youth is setting up special secretariats to look at issues raised during the March 8 general election campaign and to address them.

Its chief Datuk Seri Hishammuddin Hussein said there would be six secretariats altogether, including the central secretariat which would be headed by him.

The others are the consultation, nation-building, media relations and Umno rejuvenation secretariats and another to look into the plight of the people and to protect their interests.

Hishammuddin said members of the secretariats would comprise Umno members, representatives of non-governmental organisations and professionals.

"These secretariats will be formed to restore the people's confidence in Umno and to ensure the party remains relevant," he told reporters here Thursday.

Hishammuddin said the secretariat headed by him would focus, among other matters, on party restructuring and to monitor the opposition manifesto.

Read More “SIX SECRETARIATS FORMED BY UMNO YOUTHS”  »»

LELAKI LEMBUT DAN WANITA TAK BERKAHWIN

Antara faktor wujudnya lelaki lembut adalah hormon wanita yang berlebihan dalam tubuh, genetik serta ketidakprihatinan ibu bapa mengikuti perkembangan tumbesaran anak-anak. Jika kecelaruan jantina dikesan di peringkat awal, rujukan kepada pakar psikatri boleh dibuat dan bentuk rawatan yang sesuai dimulakan.

Layanan ibu bapa serta ahli keluarga memainkan peranan yang penting. Terdapat ibu bapa yang inginkan anak perempuan tetapi tiada rezeki sebaliknya mempunyai ramai anak lelaki, lantas menyantuni anak lelaki yang paling kecil atau muda seolah-olah ia seorang perempuan dengan mengenakannya baju perempuan atau menyolekkannya.

Selain itu, latihan ataupun pendidikan yang diberikan kedua-dua ibu bapa semasa kecil juga turut mempengaruhi situasi ini. Terdapat keluarga yang bermasalah seperti ibu tunggal di mana "tokoh" bapa atau lelaki tidak wujud dalam keluarga tersebut dan proses "modelling" yang berlaku tidak berjalan dengan betul. Anak kecil seharusnya diberitahu berulang-ulang dan diajar tentang jantinanya, seperti ungkapan "abang budak lelaki, cuti sekolah nanti kena berkhatan. Berkhatan hanya sekali seumur hidup orang lelaki. Orang perempuan lagi teruk kena jahit setiap kali lepas bersalin."

Kajian terperinci yang melibatkan pelbagai agensi kerajaan dan di semua negeri harus dijalankan bagi mengenal pasti kenapa wanita tidak berkahwin dan selesa membujang hingga akhir hayat. Wanita yang "patah hati" atau kecewa dalam bercinta atau pernah berumah tangga tetapi tidak kekal dek kerana sebab-sebab tertentu, wajarkah dikategorikan sebagai "wanita tidak berkahwin". Jadi sebarang kajian yang hendak dibuat perlulah berhati-hati dalam memilih subjek (sampel). Rencana selanjutnya sila lihat di bwah.

Lelaki lembut punca wanita tiada jodoh?


sumber:Sinar Harian 29/05/08
Senario pada masa kini dapat dilihat wanita tidak berkahwin adalah perkara biasa di kalangan masyarakat kita. Pelbagai faktor yang menjadikan perkara ini semakin berleluasa terhadap golongan tersebut sehingga ia tidak difikirkan langsung oleh mereka.

Pada masa kini dapat dilihat ramai wanita tidak berkahwin walaupun sudah berusia. Banyak alasan diberikan antaranya belum ada jodoh, sibuk mengejar karier, tidak bertemu lelaki pilihan dan macam-macam lagi.

Bagaimanapun, salah satu punca mengapa wanita belum berkahwin kerana bilangan lelaki kurang dan semakin ramai lelaki berperwatakan lembut. Situasi begini membuatkan wanita teragak-agak memilih jodoh dan akhirnya membiarkan masa berlalu begitu sahaja.

Lelaki berjiwa lembut biarpun fizikal seperti lelaki sejati namun jiwanya cenderung kepada wanita. Perlakuan ini bertentangan dengan prinsip dan ajaran Islam serta masyarakat tidak dapat menerima perlakuan sebegini. Tidak hairanlah apabila lelaki lembut atau mak nyah ini dikeji dan dipandang serong oleh masyarakat.

Ada yang sanggup melakukan apa saja termasuk mengubah jantina dan diri semata-mata mahu kelihatan seperti wanita. Tidak kurang yang berpelesiran di lorong-lorong gelap untuk menjual diri. Malah, lebih dahsyat lagi ada di kalangan mereka yang mempunyai ‘suami’ atau ‘teman lelaki’ seperti wanita tulen.

Isu lelaki lembut sememangnya sudah lama diperkatakan dan tidak keterlaluan jika dikatakan ia akan menjadi serius jika tidak dibendung.

Antara faktor wujudnya lelaki lembut ini adalah hormon dan genetik serta ketidakprihatinan ibu bapa mengikuti perkembangan tumbesaran anak-anak. Selain itu, latihan ataupun pendidikan yang diberikan kedua-dua ibu bapa semasa kecil juga turut mempengaruhi situasi ini.

Namun begitu, tidak semua tentang lelaki lembut mahupun mak nyah buruk belaka. Ramai mengakui golongan ini memiliki daya kreativiti yang tinggi. Tidak hairanlah banyak butik pengantin dikendalikan oleh mereka. Bukan saja menjahit pakaian pengantin malah mereka juga mahir melakukan kerja tangan mengubah pelamin, rekaan pakaian dan sebagainya sebagai sumber rezeki.

Bukan setakat berbakat dalam kerja-kerja tangan ada juga di kalangan mereka yang berjaya sebagai usahawan, pemilik salun kecantikan, pendandan rambut, jurusolek, tukang jahit dan pakar masakan.

Golongan lelaki lembut ini biasanya bekerja lebih gigih untuk berjaya dalam pelajaran, latihan kemahiran dan kerjaya jika dibandingkan dengan lelaki tulen.

Justeru, wujudnya pandangan bahawa lelaki lembut ini punca wanita tidak berjodoh kerana dikatakan lelaki lembut yang terdapat di luar sana membuatkan wanita tidak mempunyai banyak pilihan dalam mencari jodoh. Sejauh manakah kebenaran penyataan?

Bukan punca lelaki lembut – Zuraida Kasim
“Bagi saya, isu ini ada pro dan kontra tersendiri. Lelaki lembut ini ada dua jenis. Pertama, lembut kerana jiwa mereka lembut tetapi dalam masa yang sama mereka masih berminat kepada perempuan. Mereka ini masih lelaki sejati cuma, jenis yang ‘home type’. Mereka lebih rapat dengan keluarga. Mereka juga suka memasak atau mengemas rumah.

“Jenis lelaki lembut kategori kedua ini pula sebaliknya. Mereka tidak berminat kepada perempuan sebaliknya lebih senang menyerupai perempuan. Malah, ada kalangan mereka yang mempunyai kumpulan mereka sendiri dan membuat perjumpaan bagi melakukan aktiviti. Kategori ini selalunya hanya berminat kepada lelaki.

“Berbalik kepada isu ini, tidak boleh dikatakan wanita itu tidak ada jodoh gara-gara lebih banyak lelaki lembut berbanding lelaki yang macho dan sebagainya. Jodoh setiap manusia itu sudah ditetapkan sejak azali lagi. Cuma cepat atau lambat sahaja jodoh itu datang. Apa yang perlu adalah usaha kedua pihak, lelaki dan wanita itu sendiri untuk mencari jodoh mereka.

“Zaman sekarang ini nisbah lelaki kurang daripada wanita, ia mungkin juga salah satu sebab wanita sukar atau lambat mendapat jodoh. Bukan itu sahaja, golongan wanita kini sudah semakin maju. Kualiti dan taraf hidup mereka semakin meningkat malah sudah melebihi lelaki.

Disebabkan sudah stabil dari pelbagai aspek seperti kewangan, kerjaya dan sebagainya lelaki tidak berani untuk mendekati mereka.

“Jadi, tidak bolehlah dikatakan lelaki lembut inilah punca wanita tiada jodoh. Ada faktor-faktor lain yang mendorong berlakunya hal sebegini.”

Faktor komitmen keluarga - Norhayati Samad
“Saya tak setuju dengan isu lelaki lembut menjadi punca wanita tiada jodoh. Tetapi saya akui, zaman sekarang wanita agak sukar mendapat jodoh mereka. Antara puncanya, lelaki tidak banyak yang berani untuk memikul tanggungjawab.

“Maksud saya mereka bimbang bila terpaksa memikirkan komitmen berkeluarga terutama dari segi kewangan, anak-anak, rumah, dan sebagainya. Kos untuk kehidupan berkeluarga terlalu tinggi membuatkan mereka tidak berani untuk menanggungnya.

“Mungkin disebabkan itulah mereka lebih gemar bersendiri daripada memikirkan untuk memberi komitmen pada rumah tangga. Disebabkan itu juga, mereka lebih senang bergaul dengan rakan-rakan lelaki kerana tidak perlu memikirkan hal-hal yang menyesakkan fikiran mereka.

“Selain itu juga, taraf hidup wanita juga merupakan satu sebab lain mereka memilih berkawan dengan lelaki sahaja. Wanita lebih berjaya, berduit dan berkerjaya. Walau tanpa lelaki serba-serbi lengkap. Tentunya lelaki gerun untuk mendekati mereka. Dengan sebab-sebab seperti di atas, tak bolehlah dikatakan wanita itu tiada jodoh gara-gara sekarang ini lelaki sudah banyak yang menjadi lembut atau bukan lelaki sejati.”

Lelaki gerun wanita berjaya -Siti Aminah Mahat
“Saya juga tidak setuju dengan isu yang diketengahkan ini. Sebaliknya, kita pertimbangkan dulu kenapa wujudnya lelaki lembut ini. Bagi saya lelaki lembut juga mempunyai jiwa lembut. Zahirnya sahaja mereka lembut tetapi dari aspek lain mereka seperti biasa. Mereka masih memerlukan wanita dalam hidup mereka.

“Perkara yang menjadi isu sekarang lelaki lembut yang dibuat-buat. Kadang-kadang, lelaki lembut ini disebabkan oleh ibu bapa yang teringinkan anak perempuan tetapi tidak dikurniakan. Jadi, anak lelaki yang ada menjadi mangsa. Sejak kecil, mereka dilayan seperti anak perempuan. Tidak cukup dengan itu mereka dipakaikan pula dengan baju perempuan.

“Selain itu, ada juga yang disebabkan pengaruh rakan-rakan. Bagi saya, tak ada lelaki yang dilahirkan terus lembut. Akibat terlalu terikutkan kawan yang mungkin serumah atau sebilik dengannya, mereka juga menjadi lembut. Jadi, saya tak rasa kita boleh katakan lelaki lembut ini penyebab wanita tiada jodoh ini mungkin salah satu sebab sahaja.

“Faktor lain juga banyak. Jika dilihat keadaan sekarang , peratus lelaki lebih rendah berbanding perempuan. Pada masa yang sama, bilangan wanita yang berjaya juga sudah mengatasi lelaki.

“Buktinya, kita lihat saja di institusi pengajian tinggi di negara kita. Wanita berjaya mendominasi lelaki. Seterusnya pula, lihat pula dalam bidang pekerjaan dari segi pangkat atau kedudukan. Melihat wanita yang sudah berjaya, ramai lelaki gerun untuk mendekati mereka.

“Kemudian, kita kaji pula sebab lain mengapa wanita itu tidak punya jodoh. Saya tak nafikan ada di kalangan wanita yang berkerjaya hebat, stabil dari segi kewangan dan sudah memiliki segalanya ini memikirkan mereka boleh hidup tanpa lelaki. Mereka berjaya atas usaha sendiri, tanpa bantuan lelaki.

“Faktor lain yang perlu dipertimbangkan adalah wanita yang pemilih. Mungkin kerana sikap pemilih yang terlalu mencari ciri-ciri atau kriteria lelaki idaman mereka, sedar tak sedar usia semakin meningkat. Lama-kelamaan mereka merasakan sudah tertutup peluang untuk mendapatkan jodoh.

“Sebenarnya, setiap wanita dan lelaki punya jodoh mereka sendiri. Tetapi bila melihat latar belakang diri, kemampuan wanita sendiri dari segi kedudukan, aset dan sebagainya, tak mustahil ada lelaki tarik diri. Tak ramai lelaki yang berani meneruskannya kerana takutkan risiko pada masa akan datang.

“Mereka juga bimbang pandangan sesetengah pihak yang melihat lelaki mengahwini wanita yang memiliki segalanya seperti harta benda, kewangan dan segalanya ibarat ‘cuci kaki’ tumpang tuah dan sebagainya.” katanya.

Read More “LELAKI LEMBUT DAN WANITA TAK BERKAHWIN”  »»

KASTAM DI RAJA BERJAYA LAGI: SYABAS DAN TAHNIAH

Sekalung Tahniah dan penghargaan ke atas kakitangan Kastam Di Raja Malaysia kerana
berjaya merampas bunga api, besi buruk dan aluminium bernilai RM2 juta. Untuk makluman,
syarikat import alat ganti kereta menggunakan taktik untuk elak cukai dengan mengisytiharkan
kandungan kontena berisi besi buruk atau barang lusuh.

Kastam rampas bunga api, besi buruk hampir RM2 juta


OLEH AMIR HAKIEM
Agenda Selangor
PELABUHAN KLANG, Rabu 28 Mei.: Kastam Diraja Malaysia (KDRM) Selangor merampas bunga api, besi buruk dan aluminium bernilai hampir RM2 juta termasuk cukai dalam serbuan berasingan di Pelabuhan Barat dan Pelabuhan Utara di sini.

Timbalan Ketua Pengarah Bahagian Pencegahan KDRM Datuk Mardina Alwi berkata dalam serbuan membabitkan bunga api, pegawai kastam menahan sebuah kontena di Lapangan Pemeriksaan Pelabuhan Barat yang mengandungi 1,150 karton bunga api jenama 'Night Shell'.


Beliau berkata rampasan kira-kira pukul 3.15 petang pada Isnin lepas itu mendapati kandungan kontena berkenaan diikrar sebagai barangan logam yang diimport dari China."Setelah pemeriksaan dijalankan, anggota kita dapati muatan kontena berkenaan ialah bunga api bernilai RM1.32 juta termasuk nilai cukai yang cuba dielak," katanya pada sidang media di Wisma Kastam Pelabuhan Utara di sini hari ini.

Mardina berkata seorang lelaki berusia 46 tahun dari sebuah syarikat perkapalan ditahan untuk siasatan lanjut bagi mengesan pengimport sebenar yang menggunakan alamat palsu pada dokumen kastam yang ditemui pada kontena berkenaan.

Beliau berkata kes itu disiasat di bawah Seksyen 135 (1) (a) Akta Kastam 1967 iaitu mengimport barang belum lulus kastam dan jika sabit kesalahan boleh dikenakan denda tidak kurang dari 10 kali ganda dan tidak lebih 20 kali ganda amaun duti kastam atau hukuman penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya sekali, bagi kesalahan pertama.


Sementara itu, Mardina berkata dalam serbuan membabitkan besi buruk dan aluminium pada 3, 7 dan 19 Mei lepas, pegawai kastam menahan 14 kontena di Pelabuhan Utara mengandungi 324.32 tan metrik besi buruk dan aluminium terbabit bernilai kira-kira RM582,533 termasuk duti eksport.


Beliau berkata pemeriksaan mendapati kesemua barangan dalam kontena itu cuba dieksport tanpa dokumen kastam yang sah kerana barangan berkenaan merupakan barangan larangan yang memerlukan permit eksport dan dikenakan duti 10 peratus.


"Siasatan awal kita mendapati, pengeksport tidak mengikrar sebarang dokumen kastam yang sah dan usaha mengesan pengeksport serta pihak terlibat sedang giat dijalankan.


Kes ini disiasat mengikut Seksyen 135 (1) (g) Akta Kastam iaitu pengelakan duti atau larang eksport yang membawa denda minimum tidak kurang 10 kali ganda dan maksimum 20 kali ganda nilai duti atau penjara selama tiga tahun atau kedua-duanya sekali," katanya.


Mardina turut meminta agar orang ramai terus memberikan kerjasama dan menyalurkan maklumat kepada pihak Kastam berkaitan penyeludupan barangan dengan menghubungi talian bebas tol 1-800-8888-55 atau 03-31792321

Read More “KASTAM DI RAJA BERJAYA LAGI: SYABAS DAN TAHNIAH”  »»

DR M RECEIVED ROUSING WELCOME

Tun Dr Mahathir Mohamad in his speech on arrival at Subang airport (presumably he was using his private aircraft to go to Tokyo, ? bought whilst PM of Malaysia) proudly said that there was no difference for him whether he was an UMNO member or not since the people respect him all the same, judging from the rousing welcome offered to him.

Dr M flies back to rousing welcome

Watch the video.

KUALA LUMPUR: Tun Dr Mahathir Mohamad came back to a rousing and emotional welcome when he arrived here from Tokyo yesterday.

Shouts of Hidup Tun (long live Tun) reverberated as the former Prime Minister addressed and thanked the crowd with a loud speaker from the sunroof of a four-wheel-drive vehicle after he touched down at the Subang airport about 6pm.

Warm reception: Dr Mahathir speaking to the crowd from the sunroof of a four-wheeldrive vehicle at Subang airport Tuesday.

Dr Mahathir, had recently quit Umno, the party he led for more than two decades. He was accompanied by his wife Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali.

“Thank you. If I’m not wrong, when I was an Umno member before, the welcome that I received was no different than now.

“When I was an Umno member, I was not treated like one, so there is no difference in becoming a member or not,” he said to resounding cheers.

The crowd comprised mainly Umno branch leaders from Jerlun, Kedah to show support towards Dr Mahathir.

Dr Mahathir continued his scathing remarks against current party president Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi and accused him of being afraid of Singapore.

“I feel very sad as the Umno members and leaders now are no longer prioritising the party’s fight. Instead they are only fighting to retain Abdullah. Now, the impression is no loyalty to Abdullah means no loyalty to the party.”

thestaronline.tv/default.aspx?vid=1419

Read More “DR M RECEIVED ROUSING WELCOME”  »»

YB LAU DARI DAP BERHUJAH DENGAN NAS AL QURAN

Perbahasan tentang Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA, Ikut Suka Aku) telah berlangsung di Dewan Undangan Negeri Selangor dan telah mengambil masa selama tiga jam. Yang Berhormat Pembangkang memilih untuk keluar dewan dan tidak terlibat dalam perbahasan mungkin sebab ada perkara yang lebih penting di luar Dewan yang memerlukan perhatian segera mereka. Lagipun mereka menganggap ISA suatu isu yang lapuk dan tidak relevan lagi. Yang paling menarik ialah YB bukan Islam lebih arif dan dapat berhujah menggunakan nas Al Quran. Anda bagaimana?

Usul Bantah ISA Lulus: Semua 20 Adun BN TiadaFARUSH KHAN

Suara Selangor MAJU
Usul itu dibuat sebagai membantah penahanan berlanjutan Adun Kota Alam Shah, M Manoharan. Beliau yang menang atas tiket DAP, ditahan di kem Kamunting, Taiping, sejak Disember lepas.

Usul tersebut dibawa Adun Kampung Tunku dari DAP Lau Weng San dan dibahaskan sejak 6 petang hingga hampir 9 malam.

Usul itu berbunyi; “Bahawa Dewan ini menetap untuk mengkritik penahanan Yang Berhormat Tuan M Manoharan, Adun kawasan Kota Alam Shah serta pemimpin -pemimpin Hindraf (Barisan Bertindak Hak-hak Hindu) dan aktivis-aktivis sosial yang lain tanpa perbicaraan bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan menyeru Kementerian Dalam Negeri membebaskan tahanan-tahanan ini.”

Ia diluluskan sebulat suara oleh DUN Selangor tepat jam 9 malam ini. Semua Adun BN tidak menyertai perbahasan itu.

Manoharan dan empat lagi pemimpin Hindraf - P Uthayakumar, V Ganabatirau, R Kengadharan dan K Vasantha Kumar - ditahan pada 13 Disember selepas terbabit menganjurkan perhimpunan 25 November lalu.

Usul itu disokong dan dibahaskan oleh enam wakil rakyat, termasuk dua bekas tahanan ISA - Dr Mohd Nasir Hashim (PKR-Kota Damansara) dan Shaari Sungib (PAS-Hulu Kelang).

Dalam ucapan usulnya Lau, yang juga setiausaha DAP Selangor, juga menyifatkan akta tersebut sebagai bercanggah dengan prinsip Islam.

“Misalnya, ia bercanggahan dengan prinsip-prinsip kebenaran dan keadilan seperti yang diterangkan dalam al-Quran, iaitu ayat 58 surah an-Nisa', ayat 15 surah as-Syura dan ayat 90 surah an-Nahl,” kata Lau.

“Penahanan seseorang tanpa perbicaraan merupakan satu bentuk pencabulan hak asasi manusia yang patut dikutuk dan dikritik sekeras-kerasnya, khususnya dalam kes ini di mana seorang wakil rakyat telah dinafikan hak dan kebebasannya untuk menjalankan tugasnya sebagai seorang wakil rakyat.” –

Read More “YB LAU DARI DAP BERHUJAH DENGAN NAS AL QURAN”  »»

FREEDOM OF EXPRESSION AND LACK THEREOF

So much has been said about blogging and bloggers that the "government" with all its resources and sophistication has now fully engaged with the new media in a "head on" manner. The DPM himself has started to response with issues raised by RPK in his Malaysia Today. Good on You. The real issue of why blogging has really come to the fore has not been looked at "head on" by the government. Instead the government has beat about the bush and avoid it, if not acknowledged the fact that she is the "root" of the "problem".


The freedom of expression as accorded in the Federal Constitution has been stifled by various acts like OSA, ISA, AUKU, Seditious Act, Police Act so on and so forth. The control of the media by the government in the form of ownership and licensing has not helped at all. The biased reporting, manipulation and selective news blackout on the opposition have all contributed to the new media gaining foot hold in the country. The era of globalisation, internet access, cheap or free web hosting and widespread international travel have contributed to the "opening of the Malaysian Minds".

The public now is more critical, open minded, more conscious of their rights as citizens, more aware of the activities and lifestyle of their elected representatives, want to know more about how their hard earned money are spent, last but not least they are getting more and more demanding about every thing.

Government to engage bloggers in cyberspace


Thestaronline

By SHAHANAAZ HABIB


KUALA LUMPUR: The Government will take on bloggers in cyberspace and respond to wild and baseless allegations raised in blogs.

Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak said remaining silent was no longer an option.

He acknowledged that the Government had overlooked the need to engage the new media, which was a new dimension in shaping public opinion, in the recent general election.

The Government had not been savvy in engaging the new media and lost out in cyberspace, he said, adding: “But we live and learn.”

Najib said this during a question and answer session at the Asia Media Summit 2008 here yesterday.

He in fact has started the ball rolling by putting a reply through his press secretary Datuk Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad to a posting on Malaysia Today, a news portal run by Raja Petra Kamaruddin.

Najib said it was obvious that the Barisan Nasional Government would now need to engage the new media.

“We need to have people who are active participants of the new media, who are sympathetic and understanding of the government’s position.

“Therefore, instead of just criticising them (the new media) or running them down, the best thing to do is to engage them. Hopefully they will understand our perspective,” he added.

To another question, Najib said the Government gave the mainstream and new media a great deal of latitude to criticise.

However, he said: “There is a line which shouldn’t be crossed” because it could undermine the wider interest of society.

On action taken against blogger Raja Petra, Najib said he was charged with breaking the laws of the country – making baseless allegations and seditious remarks.

He said Raja Petra had been free to criticise the Government “very robustly and stridently” in his blog for years and the Government had not taken any action against him.

“But when certain things he said constituted a very serious attack against the institution, the Attorney-General decided that he had crossed the line,” Najib said.

Other than the new media, he said the established media too had become more critical since the elections.

“If you read the newspapers on a daily basis, you will see that they don’t hold back their punches. If they know there are weaknesses or abuse of power anywhere, they will latch on to these and criticise the Government and individuals openly,” he said.

In an immediate response, blogger Ahirudin Attan (Rocky Bru) welcomed Najib’s announcement that the Government would respond to allegations, saying:

“This is really good. It’s better late than never and it’s something for the blogging community to rejoice because blogging is about interacting with each other.”

The National Alliance of Bloggers president said one of the alliance’s aims was to get the Government to take part in blogging.

“This is because blogging is also about giving feedback to the Government and it’s great that the Government is picking up the opportunity (to blog).”

DAP’s PJ Utara MP Tony Pua, who is also a blogger, felt that the Government should be earnest in replying to issues or allegations levelled against it, pointing out that the Government should not use the medium only to win over public opinion.”

“If the allegations are indeed wild, then its response to correct them is welcome. But if it’s only to put down frank criticisms, then it'll defeat the whole purpose".

Read More “FREEDOM OF EXPRESSION AND LACK THEREOF”  »»

PAPER CHASE OR SEEKING LIFE SKILL SETS?

The Open University Malaysia, the first University in Malaysia to run the distance learning programmes started its first intake of 753 students in 2001. Since then its cumulative students intake is well over 67,000. To ensure quality education, OUM should be highly selective of its part time teaching staffs and have ISO certification for its examination department. Perhaps the philosophy of grading the mature adult students needs reorientation.


Question bank to assess quality of learners

Open University Malaysia (OUM) is embarking on a project to develop a question bank that will serve as a repository for examination questions for the 500 over subjects it offers.Senior Vice President Prof Mansor Fadzil said the move will ensure that the questions developed are of high quality that meet the needs of learners.

“The current practice is to develop exam questions every semester which may not meet the quality standard due to the constraints of time and resources. We hope to eliminate this problem with the question bank through the structured development of questions by our pool of experienced subject matter experts, academics and tutors.

“It is timely that we rope in the academics and tutors as they are better placed to provide feedbacks on current developments and changes in their respective subjects. In the past, exam questions were set by the SMEs.”

Mansor said the move will provide a mechanism to gauge learners’ understanding and knowledge of a particular subject as the questions are structured to include the six dimensions of the Bloom Taxonomy namely one’s ability to recall, understand, apply, analyse, synthesise and evaluate.
The question bank, he said, will have an armoury of well-thought and structured questions that can stimulate critical and higher order thinking among learners. “The thought provoking and challenging questions will help nurture critical thinking in learners which they can apply in their working life. This will contribute to the development of high quality human capital needed to spearhead the socio-economic progress.”

He said the project will kick-start with a workshop in mid-April which gathers the SMEs, academics and tutors to brainstorm on the appropriate questions.

“We hope to develop four sets of exam questions for each subject that will be regularly populated. We will start with 11 subjects while the rest will be done in stages. The entire project is expected to be completed in two years. We will ensure that security be given top priority to avoid leaks.”
Meanwhile, the university’s e-content project for its learning modules has started. It entails the development of dynamic web pages that incorporate interactive features to complement the print content of its modules.

Initially, 20 modules will be incorporated with e-content but eventually, all the 500 over modules will have the e-content component built in.

“The interactive and graphic features will give added value to the learners as they make learning more engaging and meaningful,” said Mansor.

Established in 2000, OUM is the first open distance learning institution in Malaysia. The university took in its first batch of 753 learners in August 2001 but the cumulative student intake has since increased to over 67,000.

The university offers 51 academic programmes ranging from diploma to post graduate levels from the Faculties of Business and Management, Information Technology & Multimedia Communication, Science & Technology, Education & Languages and Applied Social Sciences.

With its motto “University for All”, OUM subscribes to the philosophy that education should be made available to all, regardless of time, place, age and economic background.

Contact 03-2773 2002, email: enquiries@oum.edu.my or www.oum.edu.my

Read More “PAPER CHASE OR SEEKING LIFE SKILL SETS?”  »»

CONCERN OVER MEDICAL STUDIES IN RUSSIA: first hand experience

It is the time again for head scratching for parents and students alike about the career paths and vocational maze with regard to discipline of studies, sponsorship and the educational institution to go to. Concern over quality of medical education in Russia is real and need urgent attention from every one especially budding and aspiring young doctors. Please check out at "Concerns over medical graduates from Russia" visit, http://efenem.wordpress.com/

Read More “CONCERN OVER MEDICAL STUDIES IN RUSSIA: first hand experience”  »»

LEGAL PROFESSION TO BE LIBERALISED

Read More “LEGAL PROFESSION TO BE LIBERALISED”  »»

SPM TOP SCORERS WHO FAILED TO GET PSD SCHOLARSHIP

Year after year, we hear complaints regarding the awarding of PSD Scholarships. The Deputy Minister in the Prime Minister’s Department (Economic Planning Unit) S.K. Devamany tried to explain the whole situation.

*Public Service Department scholarships for overseas degree programme.

This is very competitive as the criteria is 70 points for academic excellence. The remaining 30

points are for interviews, family economic background and co-curricular activities. There are

only 2,000 places for this overseas degree programme.


* 10,000 local scholarships for which applications will open in June.

*Getting into a local foreign university, which has an offshore campus in Malaysia like Nottingham University

and Monash University. Students apply when they get a place.

* By first enrolling in Malaysian-recognised foreign universities in USA, England and Australia. The same

procedure applies.

*The students can approach companies like Petronas, Tenaga Nasional and Mara to sponsor their

scholarships.

Devamany said the PSD must explain clearly what the method of selection is since the children’s future is at stake. We quite agree with him. There are occasions when the failure is due to technical error since the application is done online, an applicant must read the instruction carefully many times. He or she must have a printer at hand and try to print out once the application has been submitted in order to ensure all the particulars have been captured. Before the closing date, a student should try to enquire about their application through the phone. Sometimes the failure to obtain a PSD Scholarship is a blessing in disguise. If you are a PSD scholar, you are bonded for ten years to work for the government upon completion of your studies. Places for courses like medicine are very limited and you have to do A-level, IB or South Australian Matriculation (SAM) for the duration of two years. There used to be foundation studies but has fallen out of favour. More...

SPM top scorers complain to MPs
Giam Say Khoon and Humayun Kabir

Source Sun2surf

KUALA LUMPUR (May 26, 2008): Four students from Selangor and Johor, who scored 11 or 12 As in the SPM, today brought their grouse to Parliament about not getting the Public Service Department (PSD) scholarship, joining an annual list who bring up the same complaint.

The students were accompanied by Pulau Jerejak assemblyman Sim Tze Tzin to Parliament and were received by Yusmadi Yusof (PKR-Balik Pulau).

They were Chew Kin Cheng, who got eight A1s and four A2s; Tan Kian Hin with nine A1s and two A2s; Tiow Zyn Ann with eight A1s and three A2s; and Lim Soon Seng with 10 A1s and two A2s.

In a press conference in Parliament lobby, Yusmadi said: "Our brightest students often do not get the opportunity to go for higher education to bring out the best in them. Eventually we would only encourage mediocrity and our nation would lose competitiveness in the process."

Yusmadi added that there was a rot in the selection system as no one seemed to know the details of the selection.

"The selection has failed us year after year. Often, the officials explained the system in general terms. However, we demand to know more. It should be transparent and fair," he said, adding that the social background of an applicant should also be taken into account as those in need should be given the priority.

Yusmadi also said these students have other alternatives as foreign countries are providing scholarship to them but those who took up the offers, will never return to Malaysia and this was a loss to the country.

Deputy Education Minister Dr Wee Ka Siong, who also met the students, told reporters such cases occur every year because the PSD only has 2,000 allocations of scholarship every year while there are over 15,000 applicants annually.

To stop speculation on why students were rejected, Wee suggested that the PSD give all applicants who failed an explanation. This is on the rationale that if they know why they were rejected, they would accept rejection better.

Wee said some students might have received the scholarship even they though had fewer As in their SPM because they had chosen courses that are not popular.

"Students are confident with their SPM results but they must bear in mind that there are more of them who got better results and it is impossible to give everyone the scholarship even if the allocation is increased to another 3,000 or 5,000 allocations," he said.

Wee also advised the students not to use their family background to create a sense of sympathy.

In Ipoh, Deputy Minister in the Prime Minister’s Department (Economic Planning Unit) S.K. Devamany told theSun in a recent interview that there are four avenues for SPM high achievers to get the PSD scholarship to further their higher studies in the country or overseas.

They are:

> Public Service Department scholarships for overseas degree programme.

This is very competitive as the criteria is 70 points for academic excellence. The remaining 30 points are for interviews, family economic background and co-curricular activities. There are only 2,000 places for this overseas degree programme.

> 10,000 local scholarships for which applications will open in June.

> Getting into a local foreign university, which has an offshore campus in Malaysia like Nottingham University and Monash University. Students apply when they get a place.

> By first enrolling in Malaysian-recognised foreign universities in USA, England and Australia. The same procedure applies.

"A student must not be disheartened when he or she fails to get the overseas programme as there are three other alternative avenues to get the PSD scholarship," said Devamany.

He said alternatively, high achievers can also approach companies like Petronas, Tenaga Nasional and Mara to sponsor their scholarships.

Devamany said the PSD must explain clearly what the method of selection is since the children’s future is at stake.

"We want parents to understand what the whole system is all about. You must give everybody a chance, otherwise people will run away to other countries.

"It is no point the government spending a lot of money to educate the children and then asking them to go and study somewhere else. These children must be given a chance and this justice (for excellence) must be done," he added.

Read More “SPM TOP SCORERS WHO FAILED TO GET PSD SCHOLARSHIP”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

 • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
  8 years ago
 • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
  8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com