Pray For MH370

Pray For MH370

UMNO mahu jadi sesumpah agama bila nyawa sudah dikerongkong?!

Akta Murtad, mujurnya kalau Umno sokong!

Mohd. Nasir Awang   (harakahdaily)
Jika tidak kerana keegoan Umno yang terlampau mengutamakan sentimen politik, pada adatnya negara kita sudah pun memiliki undang-undang khusus menangani gejala murtad. Paling lewat pun pada sekitar awal 90-an dulu, sudah ada usaha secara serius dan bersaluran oleh PAS untuk membuka jalan perbahasan secara positif dan signifikan ke arah penggubalan suatu undang-undang berkaitan murtad.

Ahli Parlimen PAS dari Marang, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, ketika itu sebagai Timbalan Presiden PAS telah memohon membawa usul yang dinamakan Rang Undang-Undang Persendirian (Murtad) di Dewan Rakyat. Malangnya, usaha sebegitu baik gagal disempurnakan. Ia ditolak sedari awal dan tidak diberi laluan untuk dibahaskan.

Punca utama ialah apabila ia tidak mendapat sokongan daripada walau seorang pun menteri, khususnya menteri dari Umno yang berbangsa Melayu dan beragama Islam. Sedangkan menurut aturan dan peraturan diterimapakai Parlimen, sesuatu rang undang-undang yang hendak diterima untuk dibahaskan mestilah dikemukakan oleh seorang menteri dan disokong oleh seorang menteri lain.

Kes itu membuktikan betapa Umno sanggup mengenepikan kepentingan agama semata-mata demi menjaga imej dan maruah politiknya. Ia tidak bersedia untuk menerimapakai sebarang idea dan cadangan pihak pembangkang, lebih-lebih lagi sekiranya ia datang daripada PAS yang disifatkan sebagai ‘musuh tradisi’nya dalam meraih sokongan masyarakat Melayu-Islam.

Keegoan politik itu telah menyebabkan Umno buta mata hati dan gagal membuat pertimbangan yang sewajarnya, walau pun apa yang dikemukakan PAS itu membabitkan soal menjaga kesucian aqidah dan kepercayaan umat Islam.

Sebab itu jika ada pemimpin Umno mendakwa mereka memperjuangkan kedaulatan Islam, rakyat jangan sesekali percaya. Malah jika dalam keadaan tertentu apabila dilihat mampu meraih markah politik, kerap juga pemimpin Umno mengatakan mereka tidak mementingkan soal fahaman politik.

Lebih-lebih lagi apabila keadaan memerlukan sokongan dan kerjasama semua pihak, Umno akan cuba melupakan rakyat tentang sikap dan pendiriannya selama ini yang amat berpilih kasih dalam melayan pihak yang tidak sealiran dengannya.

Seruan agar tidak mengutamakan sentimen atau fahaman politik hanya dikumandangkan Umno sebagai usaha mewujudkan persepsi kononnya parti lawan yang berperangai sedemikian. Sedangkan yang sebenarnya paling kuat beramal dengan sikap dan pendirian tidak demokratik itu adalah tidak lain daripada Umno sendiri.

Hari ini wajah dan suara hipokrasi itu menjelma semula di celah-celah kehangatan perbahasan mengenai isu murtad. Kesedaran masyarakat umum mengenai bahaya gejala kemurtadan umat Islam diulangsuara pelbagai pihak.

Media-media arus perdana yang diketahui menjadi talibarut Umno juga tidak melepaskan peluang. Ia bukan setakat menyuarakan sokongan terhadap harapan dan desakan khalayak yang cintakan kesucian agama Islam, malah secara terancang cuba menggambarkan betapa kerajaan dipimpin Umno juga mendukung hasrat serupa.

Justeru, suara-suara agar umat Islam bersatu mempertahankan kesucian aqidah dan mendepani pihak-pihak yang cuba menceroboh kepercayaan mereka kembali berkumandang. Sepertimana lazimnya, ia turut diiringi desakan dan cabaran keras kepada para pemimpin politik agar mengenepikan sentimen kepartian dan mengutamakan kepentingan agama.

Bahawa dalam menangani isu sebesar dan sepenting gejala murtad ini, para pemimpin Islam tidak sepatutnya terus bertelagah. Sebaliknya, mereka diseru meninggalkan perbalahan politik buat seketika untuk sama-sama mendukung agenda menyelamatkan agama.

Oleh kerana suara itu datang daripada pihak-pihak yang ada kecenderungan sangat jelas kepada parti pemerintah, walau atas apa jua nama pertubuhan yang mereka wakili, maka ia turut diiringi persepsi bahawa pihak yang paling dimaksudkan dalam seruan itu ialah para pemimpin politik beragama Islam dari pihak pembangkang.

Kononnya yang paling kuat berpegang kepada sentimen parti ialah pemimpin dan pengikut pembangkang. Sedangkan yang terbukti tidak simpatetik terhadap perjuangan pihak ketiga mempertahankan Islam selama ini ialah parti yang menunjangi pemerintahan negara ini sendiri.

Masakan tidak jika pengalaman lepas diambil kira. Usah disebut soal kelemahan pentadbiran agama yang acapkali dipertuturkan masyarakat. Tidak payah diperkatakan soal kegagalan kerajaan mengurustadbir wang zakat yang sebegitu banyak untuk menjamin kebajikan golongan kurang berkemampuan sebagai usaha membentengi mereka daripada dakyah agama lain.

Keadaan yang berlaku malah jauh lebih mendukacitakan. Umno bukan sahaja tidak bersedia mengakui kelemahan dan ketidakupayaannya menjaga kedaulatan Islam menerusi kuasa dimilikinya dalam pemerintahan, ia malah tidak bersedia memberi laluan kepada penambahbaikan pentadbiran agama. Ambil saja contoh bagaimana Umno menolak mentah-mentah sebarang usaha menggubal undang-undang berkaitan murtad tadi, hanya semata-mata kerana ia dikemukakan pemimpin pembangkang.

Usaha serupa bukan sekali, bukan dua kali dilakukan PAS. Tuan Guru Abdul Hadi mengulangi cubaan serupa pada penghujung 1999 setelah gagal lebih enam tahun sebelumnya. Malangnya cubaan beliau kali kedua itu juga tidak diberikan layanan lebih baik.

Ia kemudiannya diikuti Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub pada 2006. Ketika itu perbahasan isu murtad sangat hangat, terutama apabila ia dikaitkan dengan kebebasan beragama diperuntukkan Artikel 11 Perlembagaan Persekutuan.

Usaha-usaha pihak tertentu mewujudkan justifikasi tindakan mereka mengembangkan agama mereka di kalangan umat Islam, beserta beberapa kes melibatkan wanita Islam menukar agama secara terbuka kepada agama lain, meletakkan negara dalam polemik agama agak panas ketika itu.

Ada konvensyen dianjurkan pihak berkuasa agama negara khusus membincangkan tajuk kebebasan beragama dan isu murtad. Para ilmuan Islam dan ahli akademik masing-masing membentangkan kebimbangan mengenai isu diperbahaskan. Para mufti turut bersuara agar diwujudkan undang-undang menangani gejala merosakkan aqidah umat Islam itu.

Pada tahun itu juga Front Bertindak Anti Murtad (Forkad) ditubuhkan. Di tahun sama, Himpunan Sejuta Umat Islam Mempertahankan Aqidah dan Kesucian Islam dilangsungkan. Masjid Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yang menjadi lokasi himpunan itu menyaksikan kehadiran amat membanggakan.

Suasana sebegitu tegang dengan kemarahan umat Islam berada di kemuncak ketika itu sepatutnya sudah lebih dari cukup untuk negara kita menghasilkan suatu undang-undang menjamin aqidah umat Islam. Sepatutnya segala desakan para ulama, mufti, pertubuhan bukan kerajaan berkepentingan Islam dan khalayak umum agar kerajaan berbuat sesuatu bagi membendung gejala itu berterusan sudah memadai untuk kita melihat wujudnya kini undang-undang dimaksudkan itu.

Namun segala harapan itu bagikan fatamorgana. Dari jauh ia dilihat amat meyakinkan, tetapi apabila tiba semakin hampir kepada realiti, ia sebenarnya hanyalah khayalan.

Kini isu murtad kembali mendapat perhatian umum. Himpunan Sejuta Umat Islam juga bakal diadakan buat kali kedua. Sepertimana siri pertama, ia juga dilaungkan sebagai himpunan tanpa sentimen politik. Ia untuk semua jiwa dan insan beragama Islam. Ia semata-mata di atas agenda mempertahankan aqidah dan melawan pencerobohan kepercayaan umat Islam.

Betul, ia tidak perlu melibatkan politik untuk memaut sokongan dan kehadiran semua pihak. Namun apakah kita hanya mahu kehadiran yang ramai sebagai penghujung agenda perjuangan? Apakah kita tidak mahu mengambil pengajaran daripada pengalaman lalu, bahawa sebarang usaha sebegitu keras tidak akan mencapai hasil maksud tanpa campurtangan politik?

Di atas permis ia perhimpunan tanpa sentimen politik, himpunan itu nanti mungkin boleh memaut kehadiran yang besar. Tetapi tempik sorak, laungan takbir menyerakkan anak tekak dan gulungan resolusi menyendatkan fail tidak membuahkan hasil maksud apabila ia sewenang-wenangnya ditolak atau disepikan begitu sahaja oleh penguasa politik.

Pengalaman lalu sepatutnya mengajar umat Islam negara ini bahawa hanya dengan dokongan politik sesuatu usaha itu mudah direalisasikan. Untuk itu rakyat yang cintakan kesucian aqidah dan sayangkan kedaulatan Islam perlu tahu kepada siapa wajar mereka serahkan sokongan dan kuasa pemerintahan.

Begitu juga, setiap jiwa yang lantang memperjuangkan wujudnya undnag-undang berkaitan murtad ini, terutama dari kalangan penyokong tegar Umno seharusnya berhenti daripada terus memberikan kepercayaan kepada parti itu. Akuilah hakikat bahawa Umno bukannya pihak terbaik untuk diharap menyelesaikan permasalahan dihadapi umat Islam.

Bahkan, mengambilkira pengalaman lalu, rasanya para pemimpin Umno pun tersangat malu untuk menyokong sebarang usaha mewujudkan akta berkenaan. Jika tidak kerana keegoan politiknya yang terlampau mengutamakan sentiment kepartian, sudah lama akta tersebut menjadi realiti.

Justeru, mujur benarlah jika kali ini pemimpin Umno menyokong wujudnya undang-undang murtad!

Read More “UMNO mahu jadi sesumpah agama bila nyawa sudah dikerongkong?!”  »»

Anak kecil berhati suci perlu dicorak menjadi pemimpin di satu hari kelak

Read More “Anak kecil berhati suci perlu dicorak menjadi pemimpin di satu hari kelak”  »»

B.N.=BARANG NAIK, Mesti naik punya.Jangan pakai telefon!!

Unifi dan Streamyx kenakan cukai 6% mulai 1 Januari | Print |
Harakahdaily   
KUALA LUMPUR, 11 Okt: Pengguna Unifi dan Streamyx akan dikenakan cukai perkhidmatan kerajaan sebanyak 6 peratus mulai 1 Januari 2012 nanti.

Hal ini disahkan sendiri oleh operator TM net yang ditugaskan untuk melayan pertanyaan pelanggan-pelanggan mereka, lapor blog really.tigaline.com.

Blog itu telah menyiarkan rakaman perbualan dengan operator TM bagi membukti perkara itu.

Ini bermakna, hanya cukai prabayar sahaja yang ditangguhkan oleh kerajaan ekoran bantahan yang dibuat oleh rakyat Malaysia baru-baru ini.
(Klik untuk dengar rakaman perbualan dengan operator TM Net)
12 September lalu, media melaporkan, cadangan pelaksanaan cukai perkhidmatan sebanyak enam peratus terhadap pengguna perkhidmatan talian telefon prabayar yang dijadualkan mulai 15 September ditangguhkan sehingga kajian mengenainya selesai.
Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, keputusan tersebut dicapai setelah kementeriannya mengadakan pertemuan bersama empat pengendali utama telekomunikasi di negara ini.

"Perundingan yang melibatkan pengurusan utama Celcom, Maxis, Digi dan U-Mobile itu berlangsung dalam suasana cukup baik dan kesemua mereka telah bersetuju untuk menangguhkannya dan tidak dilaksanakan seperti yang diumumkan sebelum ini.

"Mereka menerima baik nasihat kementerian, pandangan kerajaan serta sentimen yang dilahirkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak," katanya kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan wakil syarikat-syarikat telekomunikasi tersebut di Angkasapuri di sini hari ini.

Antara yang hadir dalam pertemuan tersebut ialah Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Celcom, Datuk Seri Mohammed Shazalli Ramly; CEO Kumpulan Maxis, Sandip Das; CEO Kumpulan Digi, Henrik Clausen dan CEO U-Mobile, Dr. Kaizad Heerjee.

Read More “B.N.=BARANG NAIK, Mesti naik punya.Jangan pakai telefon!!”  »»

Kerajaan Selangor sponsor program JAMBORI AMAL ISLAMI untuk SEKOLAH AGAMA RAKYAT

Kerajaan Selangor memahami nilai keringat pengusaha-pengusaha SAR atau Sekolah Agama Rakyat yang dibina atas kemurnian niat beberapa individu yang mahu menyemai amal jariah untuk mempastikan bangsanya melalui lorong hidup yang ditetap oleh Rabbul Jalil. 

    Berbekal keazaman melangit, semangat membukit, keberanian mengambil risiko maka diperah keringat sampai ke tumit, menerpa jalan yang sulit untuk mendidik anak cucu dan cicit erti hidup sebelum menjadi mayyit!

  Jawatankuasa Tetap Pendidikan yang dipengerusi oleh YB Dr Hjh Halimah Ali telah mengambil inisiatif untuk mengumpul semua NGO-NGO yang menaungi SAR di seluruh Selangor untuk berbincang sebelum merangka pelan tindakan bagi memperkasakanjenis  institusi pendidikan terlama dan paling berksan dan terbukti tak lapuk dek hujan dan tak lekang dek panas.

Alhamdulillah, pelbagai NGO-NGO Islam yang kaya pengalaman dalam pendidikan seperti JIM, ABIM dan yang lebih baru HALUAN dan PITAS disamping sekolah-sekolah di bawah GAPIS di tautkan dalam ikatan ukhuwwah dan diamanahkan untuk bersinergi mentarbiyyahkan ummah khususnya generasi muda.

Terbentuklah MAPPIS(Majlis Permuafakatan Isntitusi Pendidikan Selangor) yang telah dilancarkan oleh YAB Dato' Besar Selangor pada 2009. MAPPIS adalah instrumental dalam memperkasakan sekolah-jenis SAR dan telah berjaya melatih pedagogi kepada guru-guru yang tidak pernah mendapat latihan untuk mengajar termasuk dalam subjek akademik seperti Bahasa Inggeris, Sains dan Matematik.

  MAPPIS sedang melalui proses berkembang dan memantau kemajuan SAR di Selangor supaya kualiti pendidikan dalam sekolah-sekolah ini terjamin dan benar-benar melahirkan modal insan yang mampu berjaya di dunia hingga akhirat insyaallah.
  Di antara program yang telah berjaya dilaksanakan oleh MAPPIS ialah konvensyen pendidikan tahunan, JAMBORI AMAL ISLAMI SAR(ikut serta SABK) dan latihan guru serta pemantauan infrastruktur dan sarana sekolah yang setakat ini telah mendapat peruntukan sebanyak RM18JUTA daripada kerajaan Selangor.

Read More “Kerajaan Selangor sponsor program JAMBORI AMAL ISLAMI untuk SEKOLAH AGAMA RAKYAT”  »»

PROGRAM TUISYEN RAKYAT SELANGOR: Tahniah ADUN BANGI!

Monday, October 10, 2011

Menitip Panduan Terhadap Pelajar-Pelajar Menduduki Peperiksaan

German Malaysian-Institute (GMI), BBB, 10 Zulkaedah = 08 Oktober (Sabtu):

Sudah tiga tahun Tuisyen Rakyat yang dianjurkan oleh pihak negeri berlangsung. Pada dasarnya bimbingan yang diberi terhadap pelajar-pelajar di kawasan-kawasan Dun di Selangor memberi kesan positif. Bukti dapat dilihat dari kelas-kelas Tuisyen Rakyat di Dun Bangi, makin meningkat. Penghargaan dan insentif tahunan terhadap pelajar-pelajar SPM setiap tahun menunjukkan sebahagian yang menerima insentif kecemerlangan SPM termasuk dari Kelas Tuisyen Rakyat (Tahun lepas 3 orang dari pelajar yang skor 9 A di DUN Bangi adalah dari Kelas Tuisyen Rakyat di DUN Bangi).

Pada tahun ini Program Tuisyen Rakyat khususnya di DUN Bangi terus dijalankan dan sebagaimana pada tahun-tahun yang lepas motivasi dan bengkel-bengkel persediaan menghadapi pepereiksaan di adakan. Misalnya pada hari ini Program Tuisyen Rakyat Negeri Selangor (PTRS) mengadakan Bengkel Pecutan Akhir SPM bertempat di Auditorium Utama, German Malaysian Institute (GMI), Bangi, Selangor di bawah pengendalian E-Class Training Center (M) Sdn, Bhd. Sebagai anjuran bersama Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pendidikan Tinggi & Pembangunan Modal Insan Negeri Selangor & KPMI Dun Semenyih, Dusun Tua, Kajang, Bangi dan Balakong. Hadir ke Majlis Perasmian Bengkel Pecutan Akhir SPM pagi ini ialah YB Dr. Shafie Abu Bakar Adun Bangi selaku Perasmi, YB Lee Kim Sin Adun Kajang, Tuan Haji Mat Jan Penyelaras Dun Dusun Tua, Cikgu Mohd. Hamdan bin Safar dari E-Class Training Center, Penyelaras-Penyelaras dari 5 kawasan, guru-guru dan pelajar-pelajar yang kesemuanya berjumlah seramai 240 orang.

Adun Bangi dalam Ucapan Perasmian, mengucap tahniah kepada pihak Penganjur yang sekali lagi dapat mengadakan Bengkel Pecutan Akhir SPM. Beliau mengharapkan pihak pelajar memberi tumpuan terhadap kaedah-kaedah pembelajaran, terutama persediaan pada peringkat akhir menjelang menghadapi peperiksaan. Menurutnya penguasaan pelajar-pelajar terhadap bidang pelajaran yang dipelajari tidak menjamin pelajar-pelajar mencapai keputusan yang baik. Menguasai bidang pelajaran, memahami soalan dan kaedah menjawab soalan menepati apa yang dikehendaki soalan adalah penting. Perkara ini tentulah menjadi sebahagian daripada apa yang akan dibincangkan di dalam bengkel nanti. Adun difahamkan bahawa pembimbing-pembimbing yang akan mengisi bengkel pada hari ini adalah dari kalangan guru-guru berpengalaman yang pernah memeriksa kertas-kertas soalan di dalam bidang masing-masing. Oleh itu Adun berharap anak-anak akan memberi tumpuan terhadap bengkel dan membuat persediaan rapi sebelum menghadapi peperiksaan SPM yang akan bermula dari 14 November – 14 Disember 2011.

Adun Bangi mengingatkan kepada pelajar-pelajar harapan agar pelajar-pelajar mencapai kecemerlangan di dalam peperiksaan tidak saja dari ibu bapa, tetapi kerajaan negeri, bahkan Adun-Adun bagi setiap kawasan yang menganjurkan Kelas Tuisyen Rakyat. Pelajar-pelajar adalah wakil-wakil yang akan menyerlahkan kawasan Dun dan Negeri yang menyediakan peruntukan khas sebagai galakan dan insentif terhadap pelajar-pelajar Adun merasmikan bengkel dengan harapan lebih ramai mencapai kecemerlangan di dalam peperiksaan dan seterusnya menjadi pelajar pilihan yang akan menyambung pelajaran di dalam berbagai-bagai bidang pelajaran. Adun menyebut bahawa pemilihan GMI sebagai tempat bengkel agar memberi rangsangan dan inspirasi kepada pelajar-pelajar bersungguh-sungguh di dalam pelajaran dan bercita-cita untuk menyambung pelajaran termasuk ke GMI yang canggih dan moden ini.

Sebelum dari itu YB Cikgu Lee Kim Sin, menekankan perlunya memahami teknik jawapan untuk mendapat skor dalam peperiksaan. Pelajar juga perlu melalui motivasi bagi meningkatkan prestasi peperiksaan. Beliau menggalakkan berdiskusi dan bertukar-tukar maklumat dan perbincangan melalui facebook. Cikgu Mohd Hamdan sebelumnya memaklumkan kepelbagaian pendekatan bagi meningkatkan prestasi pelajar-pelajar di dalam pelajaran seperti parenting, smart learning, Pelancaran PTRS, bengkel, pecutan akhir dan bengkel Motivasi Perdana yang akan diadakan pada 22 Oktober 2011 nanti bertempat di Stadium Melawati di Shah Alam.

Bengkel Seharian (8.00 pagi – 5.00 petang) Bersama Guru-Guru Berpengalaman menumpukan pendekatan di dalam menjawab soalan Sejarah, Matematik, Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu. Di dalam bengkel berbagai petua disampaikan. Antaranya (Petua-petua di bawah adalah petikan dari kertas disediakan oleh penganjur dengan perubahan dan penyesuaian):

Persediaan Menghadapi Pelajaran
 • Programkan peperiksaan sesuatu yang positif
 • Buat Latihan menjawab soalan tahun lalu dan soalan ramalan dalam suasana peperiksaan yang sebenar.
 • Buat peta minda – merancang jawapan peperiksaan – untuk jawapan kepada soalan peperiksaan tahun-tahun lepas dan soalan ramalan.
 • Buat contoh jawapan yang lengkap dan rujuk kepada guru untuk penilaian
 • Latih-tubi menjawab soalan peperiksaan dan ramalan dalam kumpulan.
 • Jadikan bilik studi sebagai bilik gerakan peperiksaan. Tuliskan: Matlamat, Count Down.
 • Ketahui tempat duduk dalam dewan peperiksaan – Kenalpasti rakan yang duduk di sekeliling dalam dewan peperiksaan.

Peresediaan di Malam Peperiksaan
 • Lakukan amalan kerohanian yang sewajarnya
 • Sediakan semua berkaitan yang diperlukan
 • Tidur awal

Petua Semasa di Dalam Dewan Peperiksaan
 • Baca basmalah dan salawat serta masuk dengan kaki kanan
 • Duduk dengan selesa
 • Keluarkan kad pengenalan dan slip peperiksaan
 • Baca doa penerang hati
 • Tarik nafas panjang beberapa kali
 • Lakukan penafasan pemulihan jika gemuruh
 • Senyum
 • Bisikkan pada hati agar dapat menjawab semua soalan peperiksaan
 • Dengar arahan pengawas peperiksaan dengan teliti
 • Baca arahan dalam kertas peperiksaan dengan teliti
 • Baca semua soalan subjektif dan tandakan soalan yang hendak dijawab
 • Bahagikan masa dengan saksama
 • Baca soalan 2 – 3 kali dengan teliti dan rangka jawapan
 • Dapatkan bantuan dari pengawas peperiksaan jika tidak faham soalan atau arahan
 • Elak daripada melakukan perbuatan yang mencurigakan
 • Jika buntu: Istighfar dan doa dan cuba ingat kembali fakta
 • Semak semula jawapan setelah selesai menjawab
 • Elakkan melukis di atas kertas jawapan
 • Elak menulis surat rayuan di dalam kertas jawapan
 • Berdoa sebelum kertas jawapan dikutip.

Petua Selepas Peperiksaan
 • Bersalaman dengan cikgu pengawas
 • Ucap tahniah kepada kawan-kawan
 • Elak berbincang lepas periksa
 • Ucap terima kasih dan minta maaf pada guru-guru
 • Elak melepaskan geram dengan melakukan kerosakan
 • Lupakan peperiksaan yang lepas dan fokus pada peperiksaan seterusnya
 • Doakan kejayaan diri dan rakan-rakan dalam peperiksaan yang telah berlalu
 • Buat perancangan masa cuti setelah tamat peperiksaan

Petua Untuk Ibu Bapa
 • Wujudkan keharmonian rumahtangga
 • Hiburkan anak-anak dan bagi semangat
 • Ambil cuti
 • Puasa sunat
 • Baca Al-Qur`an
 • Membanyak sadakah
 • Doakan kejayaan anak

Semoga semua di dalam Hidayah Allah dan didoakan semoga mencapai keputusan cemerlang. Insya Allah.

Sekian.

Read More “PROGRAM TUISYEN RAKYAT SELANGOR: Tahniah ADUN BANGI!”  »»

Rakyat Malaysia mahu gula-gula daripada kerajaan ATAU mahu KERAJAAN YANG CEKAP DAN AMANAH??!!

Bajet tarik undi, kata Kit Siang
Limpahan 'gula-gula' bagi memancing undi - begitulah ketua parlimen DAP Lim Kit Siang menilai belanjawan yang dibentangkan menteri kewangan merangkap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak kelmarin.

NONELim yang juga anggota parlimen Ipoh Timur berkata, ia semata-mata disasarkan menarik sokongan pengundi dengan tidak menyentuh sama sekali tentang sistem yang korup dan tidak adil.

Dalam kenyataannya hari ini, Lim berkata, belanjawan itu direka untuk Najib memenangi pilihan raya dan bukan pembaharuan atau perubahan kepada sistem dan institusi dalam negara.

"Ini menyaksikan bagaimana Malaysia tewas dalam persaingan antarabangsa dan dipotong lebih banyak negara di Asia Tenggara dalam bidang ekonomi, dan pembangunan sumber manusia," katanya.

Lim berkata, badan ketelusan global Transparency International mengeluh bahawa Belanjawan 2012 gagal membawa negara ini ke arah ketelusan, yang sekali gus digambarkan penganalisis ekonomi sebagai "bukan acara untuk pasaran".

[Baca berita penuh]

Read More “Rakyat Malaysia mahu gula-gula daripada kerajaan ATAU mahu KERAJAAN YANG CEKAP DAN AMANAH??!!”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

 • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
  8 years ago
 • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
  8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com