Pray For MH370

Pray For MH370

PENGHARGAAN KEPADA ROSLAN SMS

Sekalung tahniah dan syabas kepada Saudara Roslan yang telah merevolusikan media dan sistem telekomunikasi Parti Islam SeMalaysia (PAS) bermulanya dari kekalahan PAS dalam PRU-11 tahun 2004 sehingga menyumbang kejayaan PAS pada hari ini. Beliau bekerja bertungkus lumus mewujudkan web TV 8 PAS dan lain-lain sistem media dalam PAS serta dibantu oleh teman-teman lain. Beliau pernah diamanahkan sebagai ketua penerangan Perhubungan PAS negeri Selangor dan Pengarah Media PAS. Kini saudara Roslan merupakan Setiausaha Akhbar kepada Dato' Seri Tuan Guru Hj Abd Hadi Awang, Presiden PAS dan merangkap Yang DiPertua PAS kawasan Kelana Jaya. Teruskan jihad. Sila lihat Al Quran 6:132; 17:84; 46:19; 18:55.Read More “PENGHARGAAN KEPADA ROSLAN SMS”  »»

AMARAN KEPADA PENGGUNA INTERNET

Menurut Perunding Keselamatan Enterpis, Symantec Malaysia, ramai pengguna internet tidak mengetahui dan kurang kesedaran mengenai aspek keselamatan. Misalnya gejala ‘phishing’ adalah kegiatan penipuan membabitkan maklumat penting seperti kata laluan dan data kad kredit.
Antara penyumbang utama aktiviti berniat jahat itu adalah akibat sikap pelayar yang gemar memindah turun gambar, video dan muzik dengan mengabaikan faktor keselamatan seperti tidak memasang perisian antivirus dan tidak mengemaskini.
Antara syarikat gergasi keselematan internet ialah McAfee dan Trend Micro di USA, serta Sophos dan Kaspersky di Eropah.

Google: Security must always be on


http://news.zdnet.co.uk/security/

Malaysia sasaran utama ancaman komputer

Oleh Siti Salmiah A Hamid
salmiah@hmetro.com.my

MALAYSA disenaraikan sebagai negara tertinggi dijangkiti bot (anasir jahat) komputer di Asia Tenggara walaupun terdapat pengurangan dari Januari hingga Jun 2007 bagi rantau Asia Pasifik dan Jepun (APJ).
Demikian menurut Perunding Keselamatan Enterpis, Symantec Malaysia, Kannan Velayutham yang turut mengatakan bahawa meningkatnya jumlah urusan di Internet dan kurangnya kesedaran mengenai aspek keselamatan menyebabkan peningkatan berkenaan.
“Berdasarkan Laporan Ancaman Keselamatan Internet Symantec Vol XIII (ISTR XIII) di Asia Tenggara, Malaysia menjadi tumpuan utama jenayah siber dengan berlakunya aktiviti kod berniat jahat (malicious) berbanding negara lain.
“Perkara ini perlu dipandang serius oleh pengguna Internet agar tidak berlaku kecurian data komputer. Misalnya gejala ‘phishing’ adalah kegiatan penipuan membabitkan maklumat penting seperti kata laluan dan data kad kredit,” katanya.
Dalam pada itu, Kuala Lumpur adalah bandar paling kerap dijangkiti bot komputer (tertinggi) bagi bulan Julai hingga Disember 2007 meningkat 11 peratus berbanding tempat ketujuh pada 2006.
Sementara penemuan kod jahat (malicious) terbaru membuktikan jenayah siber semakin berleluasa walaupun hanya sebilangan kecil virus menyerang pengguna Internet.
Dua kod malicious baru dikenal pasti di Malaysia dan aktif melakukan pencerobohan komputer ialah ‘Niuniu’ dan ‘Mondezimia’. Kedua-dua cecacing ini mampu bertindak mengubah laman web.
Antara penyumbang utama aktiviti berniat jahat itu adalah akibat sikap pelayar yang gemar memindah turun gambar, video dan muzik dengan mengabaikan faktor keselamatan seperti tidak memasang perisian antivirus dan tidak mengemaskini.
Kannan menasihatkan pelayar agar mengenal pasti laman web yang dilawati supaya tidak berlaku kecurian data komputer serta serangan virus yang pelbagai ketika ini.

Read More “AMARAN KEPADA PENGGUNA INTERNET”  »»

CAN'T BEAT 'EM JOIN 'EM:WELCOME ABOARD DR M

"The more the merrier, can't beat them join them, " that what's happening to the world statesman, the hero of the third world and "the founder of vision 2020" who finally join the prestigious circle of bloggers. Welcome on board. Fasten your seat belt Dr M. The journey is not plain sailing once you are no longer at the helm. Once WHO's who, now who knows you. Prepare for the terrain ahead if you survive long enough from the bombardment of the enemy's line. Good luck. Bon Voyage.

Dr Mahathir miliki blog sendiri


PUTRAJAYA: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, kini mempunyai laman blog sendiri iaitu www.chedet.com untuk memberi peluang kepada orang ramai berinteraksi secara dua hala berkongsi pandangan, kritikan atau pendapat.

Dr Mahathir berkata, laman blog yang diwujudkan secara rasmi mulai semalam membolehkan beliau memaparkan pelbagai pandangan dan pendapat peribadinya terhadap isu tertentu untuk dikongsi dengan seluruh masyarakat.

Malah, beliau turut mengalu-alukan semua pihak termasuk media untuk menghasilkan semula atau memetik bahan yang dipaparkan dalam laman blog terbabit dengan syarat memberi kredit kepada alamat laman blognya.

Bagaimanapun, semua komen dan pandangan yang disalurkan ke laman blog itu mesti disertakan dengan nama atau nama samaran masing-masing, bagi mengelakkan ‘posting’ mereka ditolak.

Laman blog itu turut memaparkan gambar dan maklumat peribadi Dr Mahathir sejak menjadi Perdana Menteri dari 1981 hingga 2003.

Read More “CAN'T BEAT 'EM JOIN 'EM:WELCOME ABOARD DR M”  »»

LAPORAN SINAR HARIAN 2/05/08: GENERASI MUDA CEMERLANG TONGGAK PEMBANGUNAN

Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan Selangor menyebut dalam Program Wanita Hari Ini di Masjid Darul Mutaqqin Sg Udang Klang bahawa " kerajaan negeri Selangor akan melaksanakan penambahbaikan secara komprehensif ke atas sistem penyampaian pendidikan dan latihan dalam menjadikan Selangor sebagai hab ilmuan."

Seterusnya, " kerajaan negeri juga menekankan pengamalan nilai, etika dan moral yang tinggi dalam melahirkan generasi cemerlang."

Juga. " kerajaan negeri akan meningkatkan keupayaan pengetahuan dan inovasi khususnya kepada golongan muda masa kini dalam memupuk minda kelas pertama."

Read More “LAPORAN SINAR HARIAN 2/05/08: GENERASI MUDA CEMERLANG TONGGAK PEMBANGUNAN”  »»

Aktiviti Exco pada 02/05/08: Perasmian Penutup Majlis Tilawah Al Quran Peringkat Daerah Klang 1429/2008

Majlis di atas telah diadakan di Masjid Darul Muttaqin Sg Udang Klang.
Sebahagian dari hadhirin.
Kelihatan Yang Dihormatkan Orang Besar Daerah Klang.

Kelihatan Exco Pendidikan sedang berucap.
Salah seorang peserta sedang menerima hadiah dan sijil penyertaan dari Exco pendidikan.

Read More “Aktiviti Exco pada 02/05/08: Perasmian Penutup Majlis Tilawah Al Quran Peringkat Daerah Klang 1429/2008”  »»

Aktiviti Exco pada 02/05/08: YAB MB berdialog bersama ahli korporat dan peniaga

Sebahagian dari Exco Kerajaan Selangor dalam Majlis Dialog bersama Ahli Korporat dan Peniaga yang terdiri dari ahli-ahli Chinese Chamber Of Commerce, Malay Chamber of Commerce, Indian Chamber of Commerce dan lain-lain.

Wakil-wakil Peniaga dan ahli korporat.

Read More “Aktiviti Exco pada 02/05/08: YAB MB berdialog bersama ahli korporat dan peniaga”  »»

CERAMAH ISU SEMASA pada 02/04/08

Tarikh: 02hb Mei 2008
Masa: 0900 malam

Tempat: Dewan Orang Ramai MPK Telok Gadong (berhampiran SMK Telok Gadong)
Penceramah:

(i) YB Ust Nassuruddin bin Hj Daud -ADUN Meranti Kelantan
(ii)YB Dr Abd Rani Osman - ADUN Meru/YDP PAS Kapar
(iii) Dr Halimah Ali - Exco Pendidikan

Orang ramai dijemput hadhir untuk mendapatkan maklumat dan ulasan terkini tentang senario
politik tempatan dan tanah air. Terima kasih.

Read More “CERAMAH ISU SEMASA pada 02/04/08”  »»

AL-KHAWARIZMI CHAMPIONSHIP DI UIAM

Antara lain matlamat pertandingan di atas bertujuan melahirkan universiti di Malaysia untuk bergiat aktif dan berdaya saing khususnya dalam teknologi komputer. Selain itu, pertandingan ini juga dapat mengenalpasti dan mengiktiraf bakat peserta dari Malaysia, serta dapat melatih dari segi penganjuran dan penyertaan secara profesional dan bersifat antarabangsa.

Ilmuwan sehebat Al-Khawarizmi


Peserta dari UIAM menjuarai pertandingan Al-Khawarizmi, sekali gus melayakkan mereka menyertai pertandingan di peringkat Asia.

Sumber: Utusan Malaysia Online

SEBUT sahaja nama Al- Khawarizmi, seluruh dunia mengenali dan mengiktirafnya - seorang ahli matematik teragung. Beliau adalah pengasas kepada beberapa cabang dan konsep asas matematik. Hasil kerjanya dalam algebra begitu cemerlang dan beliau tidak hanya mempunyai inisiatif terhadap subjek dalam pembentukan sistematik tetapi juga bertanggungjawab membangunkan penyelesaian analitikal dalam pengembangan garis lurus serta persamaan kuadratik.

Jasa beliau yang lain ialah membangunkan secara terperinci bidang trigonometri iaitu ilmu matematik mengenai sudut dan sempadan segitiga yang mengandungi fungsi sine.

Kejayaan itu akhirnya menjadikannya pengasas Algebra sehingga digelar ‘Bapa Algebra’. Nama Algebra diperoleh daripada bukunya yang terkenal iaitu Al-Jabrwa-al-Muqabilah.

Sumbangan Khawarizmi dalam ilmu geografi turut cemerlang. Beliau tidak hanya menyemak pandangan Patolemy mengenai geografi tetapi juga membetulkannya termasuk dalam melakar peta dunia. Al-Khawarizmi merupakan saintis pertama yang melakar peta dunia pada tahun 830 Masihi iaitu 10 tahun sebelum beliau meninggal dunia.

Nama sebenar beliau ialah Abu Abdullah Mohammad Ibn Musa al-Khawarizmi. Tarikh lahir dan kematiannya yang tepat tidak diketahui tetapi beliau dikatakan hidup di antara tahun 790 sehingga 840 Masihi. Ada juga yang menyatakan beliau lahir pada tahun 780 Masihi dan meninggal dunia pada tahun 850 Masihi.

Gelaran Al-Khawarizmi diberi kepada beliau sempena tempat kelahirannya di Khawarizm yang terletak di selatan Laut Arab. Beliau lahir di sebuah tempat bernama Kath iaitu sebahagian daripada daerah Khawarizm.

Bagi memperingati kejayaan dan sumbangan yang begitu besar oleh ilmuwan Islam itu, satu Pertandingan Pengaturcaraan komputer Al-Khawarizmi diadakan di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), baru-baru ini.

Program bertaraf antarabangsa ini mendapat pengiktirafan Association of Computing Machinery - International Collegiate Programming Contest (ACM-ICPC) di mana empat profesor dari pertubuhan tersebut mengadakan lawatan dan perjumpaan bagi meluluskan penganjuran pertandingan tersebut di peringkat kebangsaan seterusnya melayakkan ke peringkat dunia pada tahun 2008 dan 2011.

ACM adalah pertubuhan pakar dalam kemahiran IT dalam mencipta perisian-perisian baru komputer bagi membolehkan pelajar menguji keupayaan untuk bekerja di bawah pengaruh tekanan.

Bagi melahirkan universiti di Malaysia untuk bergiat aktif dan berdaya saing khususnya dalam teknologi komputer, sememangnya pertandingan sebegini sangat bertepatan sebagai platform untuk mencapai taraf dunia berikutan laporan kajian yang dijalankan oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) yang menunjukkan bahawa tidak ada universiti dalam negara yang mencapai tahap terbilang iaitu bertaraf dunia.

Selain dapat mengenalpasti dan mengiktiraf bakat peserta dari Malaysia, pertandingan ini juga dapat melatih dari segi penganjuran dan penyertaan secara profesional dan bersifat antarabangsa.

Oleh kerana tahun ini merupakan penganjuran pertama, pertandingan adalah bersifat tempatan.

Bagaimanapun konsep pertandingan dan pengadilan sepenuhnya bersifat antarabangsa yang mana menyaksikan bekas Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Mustapa Mohamed menjadi penaung pertama sambil memperkenalkan trofi al-Khawarizmi Championship.

Sebanyak 13 kumpulan daripada beberapa universiti di Malaysia menyertai pertandingan yang julung kali dianjurkan ini. Juara akan mewakili Malaysia ke pertandingan peringkat Asia.

Antara universiti-universiti yang mengambil bahagian adalah UIAM yang menghantar lima kumpulan, Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTEM), Universiti Tenaga Nasional (UNITEN), Universiti Teknologi Mara (UiTM), Universiti Multimedia (MMU) - dua kumpulan, Universiti Darul Iman (UDM) juga dua kumpulan dan Universiti Teknologi Petronas (UTP).

UIAM menjuarai pertandingan tersebut dan MMU sebagai tempat kedua dan ketiga. Juara membawa pulang wang RM3,000, RM2,000 tempat kedua dan RM1,000 tempat ketiga bersama piala kejohanan Al-Khawarizmi serta sijil penyertaan.

Menurut Dekan Fakulti Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT), Prof. Madya Dr. Basri Hassan, penganjuran ini juga bertujuan mencapai misi dan visi UIA iaitu ke arah pengislaman, integrasi, antarabangsa dan kecemerlangan di samping menerapkan nilai-nilai Islam dalam pengetahuan ICT dan mengintegrasikan antara Islam dan ICT.

“Program ini merupakan keperluan untuk mempromosikan agenda antarabangsa supaya pelajar di Malaysia dapat diberi pendedahan sebagaimana telah pun dipraktikkan oleh pelajar negara ini sebelum ini,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap pada majlis perasmian Pertandingan Pengaturcaraan Komputer ACM-ICPC Malaysia Al-Khawarimi yang berlangsung di UIAM, baru-baru ini.

Menurut Basri, format pertandingan adalah berkonsepkan penyelesaian masalah di mana peserta perlu menyelesaikan beberapa masalah pengaturcaraan komputer dan menggunakan kemahiran tersebut ketika berdepan dengan situasi sebenar.

“Penyelesaian masalah di dalam pengaturcaraan komputer adalah kemahiran penting yang perlu ada dan diketahui oleh mereka yang terlibat dalam industri ini,” jelasnya.

Selain mengharapkan penyertaan yang lebih ramai daripada pelajar universiti negara ini untuk program masa hadapan, Basri berkata, ia juga bertujuan sebagai penanda aras untuk menguji kemahiran pelajar di peringkat antarabangsa.

“Kita merancang menganjurkan program ini tahun hadapan bagi kali kedua seterusnya bagi peringkat Asia di Malaysia buat pertama kali di mana dapat memberi platform kepada pelajar dalam membiasakan diri dengan pertandingan bertaraf antarabangsa,” ujarnya.

Sesungguhnya mencari ilmu itu penting tidak kira apa bentuk ilmu yang dicari asalkan ia bermanfaat. Ini bertepatan dengan sabda Rasulullah SAW, Menuntut ilmu itu adalah wajib kepada orang Islam, lelaki dan perempuan. (riwayat Muslim)

Allah juga berfirman dalam al-Quran yang bermaksud, Allah akan mengangkat orang beriman di antaramu dan orang berilmu beberapa darjat. (al-Mujadalah:11).

Read More “AL-KHAWARIZMI CHAMPIONSHIP DI UIAM”  »»

AHLI MAJLIS PBT DARI GOLONGAN PROFESIONAL

YAB Tan Sri MB Selangor mengumumkan bahawa ahli Majlis PBT sedia dilantik dari golongan profesional yang berbeza fahaman politik namun profesional dari PA akan diberi keutamaan. tetapi jika mereka dari komponen parti PR tetapi bukan seorang profesional ia tidak akan dipertimbangkan untuk dilantik.

Golongan profesional keutamaan lantikan ahli majlis PBT walaupun berbeza politik


Sumber: Agenda Selangor

SHAH ALAM, Khamis 1 Mei.: Kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor hari in menyatakan kesediaan melantik ahli majlis Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dari kalangan profesional termasuk mereka yang mempunyai perbezaan fahaman politik.

Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, keutamaan adalah untuk memberi perkhidmatan terbaik kepada rakyat dan meningkatkan imej setiap PBT.

Bagaimanapun katanya, keutamaan akan diberikan kepada mereka yang bersama Pakatan Rakyat dan memenuhi kriteria profesionalisme yang tinggi bagi memudahkan urusan pentadbiran dijalankan.

"Walaupun mereka daripada parti politik kita tetapi jika mereka tidak mempunyai kelayakan profesional, kami tidak akan melantik mereka.

"Parti yang lain pun boleh kalau mereka profesional memandangkan kriteria yang digunakan adalah profesional dan ada yang datang secara sukarela tetapi tentunya kami memberikan keutamaan terhadap mereka yang kita kenal," katanya.


Abdul Khalid berkata demikian selepas menghadiri Majlis Sambutan Hari Pekerja Peringkat Kebangsaan di sini hari ini.
Beliau diminta mengulas berhubung kelewatan pelantikan anggota majlis PBT di Selangor setelah ramai ahli majlis daripada komponen parti Barisan Nasional (BN) melepaskan jawatan itu ekoran kekalahan BN di negeri itu.
Turut hadir pada majlis anjuran bersama kerajaan negeri dan Majlis Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) itu ialah Presiden MTUC Syed Shahir Syed Mohamud dan Setiausaha Agung MTUC G.Rajasekaran.
Abdul Khalid berkata kelewatan itu turut berpunca daripada kesukaran kerajaan negeri memilih ahli majlis yang benar-benar berkelayakan memandangkan ramai yang tampil menawarkan diri untuk mengisi jawatan berkenaan.
"Agak sukar untuk membuat keputusan tetapi saya agak gembira sekarang kerana saya mempunyai beberapa jurutera, arkitek dan akauntan yang bersedia memberi khidmat sosial tetapi kita perlu menyeimbangkannya.

"Kita tidak akan menjejaskan keberkesanan PBT kerana kelewatan ini. Kami ingin memperkenalkan kualiti supaya mereka boleh menyelesaikan beberapa masalah dan komunikasi antara rakyat dan PBT," katanya.
Sementara itu, Abdul Khalid berkata kerajaan negeri akan memberikan fokus terhadap golongan belia yang tidak bekerja dan tercicir dari aspek pendidikan dengan menyediakan program peningkatan kemahiran seperti kerja elektronik, paip dan kejururawatan.
Katanya, kerajaan negeri menjangkakan golongan belia yang mengikuti program berkenaan selama tiga tahun akan memperolehi pendapatan sekurang-kurangnya RM2,000 setiap bulan.

Read More “AHLI MAJLIS PBT DARI GOLONGAN PROFESIONAL”  »»

BERITA BAIK BAGI WANITA SELANGOR

Inilah berita yang dinanti-nanti oleh kaum ibu ( kaum bapa tumpang gembira) apabila YAB Tan Sri MB Selangor mengumumkan pada Sambutan Hari Pekerja bahawa Selangor sedang mengkaji pelaksanaan cuti bersalin 90 hari bagi pekerja wanita.

Selangor Kaji Cadangan Cuti Bersalin 90 Hari
Sumber: Suara Selangor Maju


SHAH ALAM, 1 Mei – Kerajaan negeri sedang mengkaji pelaksanaan cuti bersalin selama 90 hari bagi pekerja wanita, kata Dato’ Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.


“Ia satu pengiktirafan kepada kaum wanita yang kini terlibat sepenuhnya di dalam tenaga kerja kita. Pada masa sama, kerajaan juga sedang mengkaji untuk menambah cuti untuk bapa bagi menggalakkan mereka menjalankan tanggungjawab mereka membimbing keluarga yang bahagia,” katanya ketika berucap pada Majlis Sambutan Hari Pekerja Peringkat Kebangsaan 2008 di Dataran Kemerdekaan dekat sini pagi tadi.

Program itu dianjurkan bersama kerajaan negeri dan Majlis Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC).

Hadir sama, Presiden MTUC, Syed Shahir Syed Mohamud dan Setiausaha Agung MTUC, G.Rajasekaran.

Menurut beliau, kerajaan negeri juga menyedari ramai pekerja mengalami kesukaran khasnya yang masih lagi memperolehi pendapatan kurang RM1,500.

“Pelbagai faktor harus diambil kira, sama ada sikap majikan yang ingin mengaut keuntungan yang luar biasa sehingga meminggirkan nasib pekerja ataupun faktor kemahiran pekerja kita,” katanya.

Tambah beliau, sebagai menghargai sumbangan dan jasa pekerja dan pemimpin pekerja, kerajaan negeri sedang mengkaji cadangan menamakan sebuah jalan yang sesuai di negeri ini sempena nama mendiang V.David, mantan Setiausaha MTUC.

Abdul Khalid juga berkata kerajaan negeri juga dalam proses melaksanakan janji-janji pilihan raya. Antaranya pengguna air individu akan mendapat bekalan 20 meter padu percuma bermula 1 Jun ini bagi meringankan beban yang ditanggung rakyat. NOOR ALLIA KASSIM

Read More “BERITA BAIK BAGI WANITA SELANGOR”  »»

Aktiviti Exco pada 01/05/08 (petang): Perasmian Mesyuarat Agung Tahunan Ikatan Ilmuan Nasional Kali ke 2

Ikatan Ilmuan Nasional Malaysia (ILMUAN) telah mengadakan Mesyuarat Agung Tahunan kali ke-2 pada 1hb Mei 2008 bertempat di De Palma Hotel Shah Alam.
Exco pendidikan sedang memberi sepatah dua kata.
Para ahli ILMUAN yang terdiri dari kalangan kakitangan IPT, penyelidik dan Cendikiawan dari seluruh negara sedang bermesyuarat agung.
Menjamu selera setelah penat bermesyuarat di Hotel de Palma.

Read More “Aktiviti Exco pada 01/05/08 (petang): Perasmian Mesyuarat Agung Tahunan Ikatan Ilmuan Nasional Kali ke 2”  »»

Aktiviti Exco pada 01/05/08 (petang): Perasmian Pusat Salon Muslimat Telok Pulai

Pemandangan Luar Salon di Jln Telok Pulai Klang Selangor.
Memotong ribon.
Doa Selamat yang dibacakan oleh Ustazah Muntamah.

Read More “Aktiviti Exco pada 01/05/08 (petang): Perasmian Pusat Salon Muslimat Telok Pulai”  »»

Aktiviti Exco pada 01/05/08: FORUM WANITA HARI INI

Bertempat di Perkarangan Masjid Darul Muttaqin Sg Udang Klang, Biro Hal Ehwal Wanita Masjid Darul Mutaqqin telah menganjurkan Forum bertema " IBU PRIHATIN, ANAK BERDISIPLIN" . Ahli Panel terdiri dari Pn Norhayati Zaman, Pen Penguasa Rumah Perlindungan Khas Wanita K. Lumpur dan Pn Azlin Hezri , Penerbit Damai TV.Kelihatan dari kiri Tn Hj Samsuri Hj Othman Ketua Kampung Sg Udang, Pn Norhayati, Exco pendidikan dan Tn Hj Ghazali Siraj, Nazir Masjid.
Muslimat yang hadhir pada program di atas.
Exco Pendidikan sedang berucap.
Persembahan "anak cilik".
Penyampaian Cenderahati kepada Pn Norhayati.

Read More “Aktiviti Exco pada 01/05/08: FORUM WANITA HARI INI”  »»

CERAMAH PERDANA SEMPENA HARI PEKERJA

ANJURAN LAJNAH PEKERJA DAN PENEROKA BANDAR PAS PUSAT


Tempat: Stadium Malawati

Tarikh: 04hb Mei 2008


Waktu: 0900 malam

Tema: "Memperkasa Pekerja"
Penalis:

(i) Tn Hj Mat Sabu Naib Presiden PAS

(ii) YB Ronnie Liu ADUN Pandamaran, Exco Negeri Selangor

(iii) YB N.Gobalakrishnan Ahli Parlimen Padang Serai


Saudara-saudari di persilakan hadhir pada majlis di atas. Sila datang

beramai-ramai bagi menjayakan program Hari Pekerja. Terima kasih.

Read More “CERAMAH PERDANA SEMPENA HARI PEKERJA”  »»

FORUM PERDANA EHWAL ISLAM: MENJANA ISLAM SYUMUL DI KALANGAN UMMAH

Pejabat Daerah Klang akan menganjurkan Forum Perdana Ehwal Islam Peringkat Daerah Klang seprti butiran di bawah ini:Tempat: Tempat Letak Kereta Kompleks Sukan Pandamaran

Tarikh: 03hb Mei 2008


Waktu: 0900 malam


Tajuk: " Menjana Islam Syumul Di Kalangan Ummah"


Penalis: (i) YB Dato' Dr Hassan Mohd Ali (Moderator)

(ii) Dato' Ismail Kamus

(iii) Prof. Dr Fauzi Deraman

(iv) Ust Roslan Mohamed

Solat Isyak berjemaah di Masjid Al Mansuriah Pandamaran

Saudara-saudari di persilakan hadhir pada majlis di atas. Sila datang

beramai-ramai bagi menjayakan program yang julung-julung kali diadakan

di kawasan kita. Terima kasih.

"Ada baba dalam perahu, belum cuba belum tahu"

Read More “FORUM PERDANA EHWAL ISLAM: MENJANA ISLAM SYUMUL DI KALANGAN UMMAH”  »»

PENDUDUK KAWASAN SELAT KLANG: KETAHUILAH


Pejabat ADUN Selat Klang yang beralamat di No 2, Lorong Telok Gadung 1, Tmn Emas 41250

Klang Selangor telah mula beroperasi pada 11hb April 2008. Pejabat ADUN ini terletak di

sebuah rumah teres dua tingkat di tepi Jalan Sungai Bertih berhampiran dengan Pasaraya

Econmart dan berdepan dengan kedai Perabot Bee Teck.
Pemandangan pejabat ADUN dari tepi Jalan Sungai Bertik.
Pemandangan dari jalan masuk iaitu Lorong Teluk Gadung 1. Di bawah adalah nama-nama beserta no telefon pegawai khas yang boleh dihubungi selepas waktu pejabat untuk urusan penting dan segera.
Pegawai Khas ADUN Selat Klang Tn Hj Kamaluddin bin Hj Rahmat.

Waktu Urusan: 0900 pagi hingga 0500 petang setiap hari bekerja.

No tel : 03-33723919 dan No fax 03-33723923.

ADUN Selat Klang telah menjadualkan hari Jumaat antara jam 0300 hingga 0500 petang untuk berjumpa dengan penduduk Selat Klang. Selain dari waktu tersebut, ADUN boleh dihubungi di:

Pejabat Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan

Tkt 12, Bangunan SUK, Shah Alam.

No tel: 03-55447215 atau 03-55447216

No fax: 03-55107308

E-mail: selatklang@yahoo.com
atau
E-mail: drhalimah@selangor.com.my
http://drhalimahali.blogspot.com
http://drhalimahali.wordpress.com
www.facebook.com

Read More “PENDUDUK KAWASAN SELAT KLANG: KETAHUILAH”  »»

PERSIDANGAN PERTAMA PARLIMEN BANYAK MEMBUANG MASA

Kenapa dikatakan sidang Parlimen baru-baru ini lebih banyak membuang masa ialah kerana pertama, tiada ketegasan dan berat sebelah dari Speaker Dewan dalam menguatkuasakan "peraturan mesyuarat atau point of order", kedua ada MP yang hendak tunjuk "hebat" dan "loyar buruk", dan ketiga MP tidak mengamalkan budaya sopan santun dan saling hormat menghormati antara satu sama lain.TANYA KHABAR: Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) Rembau, Khairy Jamaluddin menyatakan sesuatu kepada Salahuddin Ayob (Pas-Kubang Krian, kiri) dan Azmin Ali (Parti Keadilan Rakyat-Gombak) sambil diperhatikan Datuk Idris Haron (BN-Tangga Batu, kanan) selepas Istiadat Perasmian Penggal Pertama Parlimen Ke-12, di Parlimen, semalam.


Pelajar terkejut gelagat ahli Parlimen


Pelajar-pelajar dari SMK Sri Andalas, Klang mengikuti siaran langsung Sidang Dewan Rakyat pada hari petama di bangunan Parlimen, semalam.


KUALA LUMPUR 30 April - Para pelajar yang menghadiri hari pertama persidangan Dewan Rakyat hari ini tidak menyangka mereka akan dikejutkan dengan tingkah laku dan perkataan kurang sopan daripada ahli-ahli Parlimen.

Mereka sama sekali tidak menduga perjalanan persidangan di Dewan yang sepatutnya dihormati selaras dengan kedudukannya sebagai institusi pembuat dasar, dicemari dengan tindak-tanduk ahli-ahli Parlimen.

Seorang pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sri Andalas, M. Jochim berkata, dia dan rakan-rakan sebelum ini menjangka sidang Dewan berjalan secara profesional dengan ahli-ahli Parlimen membangkitkan pelbagai isu.

Bagaimanapun, dia mengakui terkejut melihat ahli Parlimen bertindak seperti kanak-kanak apabila menggelarkan satu sama lain dengan panggilan tertentu.

‘‘Saya menjangka persidangan ini akan berlangsung dalam suasana formal apabila ahli-ahli Parlimen mengemukakan pandangan mereka tetapi lain pula yang berlaku.

‘‘Saya tak sangka mereka saling memanggil satu sama lain dengan pelbagai panggilan, seperti budak-budak,” katanya ketika ditemui di bangunan Parlimen hari ini.

Jochim adalah antara 37 pelajar SMK Sri Andalas yang menyaksikan sidang Dewan Rakyat hari ini selain pelajar dari SMK Alam Megah dan Sekolah Tinggi Kajang.

Terdahulu, semasa sidang Dewan berlangsung, Ahli Parlimen Bukit Gelugor, Karpal Singh memanggil Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Moktar Radin sebagai ‘bigfoot’.

“Saya harap ‘bigfoot’ dari Kinabatangan tidak akan mengganggu saya. Bigfoot sit down,” kata Karpal.

Bung Moktar kemudiannya bangun dan berkata : ‘‘Berdirilah kalau berani. If I’m bigfoot, you are big monkey.”

Sementara itu, seorang lagi pelajar, Dhamayanthi Nair berkata, dia pada awalnya amat gembira apabila diberitahu berpeluang mengikuti sidang Dewan Rakyat.

Dia menjangka banyak pengalaman berguna dapat diperoleh sepanjang mengikuti sidang itu apabila mendengar hujah-hujah daripada ahli-ahli Parlimen.

Bagaimanapun dia tidak menyangka kunjungan pertamanya ke sidang Dewan Rakyat dikejutkan dengan tingkah laku ahli-ahli Parlimen yang kurang sopan itu.

Katanya, dia terkejut dan ketawa apabila melihat serta mendengar sendiri bagaimana ahli Parlimen daripada pakatan pembangkang dan Barisan Nasional memanggil satu sama lain dengan nama ‘Bigfoot’ dan ‘Big Monkey’.

Sementara itu, guru SMK Andalas, Mariani Zainal berkata, dia pernah menyaksikan ahli-ahli Parlimen bergaduh sesama sendiri semasa menghadiri beberapa sidang Parlimen sebelum ini.

Sehubungan itu, apa yang disaksikan hari ini tidak begitu mengejutkannya tetapi berharap pelajar-pelajarnya dapat menimba pengalaman berguna semasa menyaksikan persidangan kali ini.


Siaran langsung Parlimen dikaji - Menteri Penerangan

30/04/2008
Sumber: Utusan Malaysia Online

KUALA LUMPUR 30 April — Kementerian Penerangan mungkin mengkaji semula siaran langsung persidangan Dewan Rakyat berikutan sesi soal jawab lisan hari ini yang sering terganggu apabila beberapa Anggota Parlimen sentiasa mempersoalkan peraturan mesyuarat.

Menteri Penerangan Datuk Ahmad Shabery Cheek berkata siaran langsung selama setengah jam menerusi saluran RTM1 itu adalah percubaan sahaja dan beliau akan mendapatkan maklumat balas daripada semua pihak termasuk orang ramai sebelum membuat sebarang keputusan.

“Saya akan bincang sama ada kita masih memberi peluang kepada Anggota Parlimen untuk menggunakan sebaik-baiknya Parlimen dan siaran langsung yang diberikan,” katanya ketika ditemui pemberita di lobi Parlimen di sini hari ini.

Beliau mengulas demikian setelah beberapa anggota pembangkang sering mempersoalkan peraturan mesyuarat menyebabkan sesi soal jawab lisan selama satu setengah jam hanya sempat mendengar tiga soalan berbanding 12 hingga 15 soalan pada kebiasaannya. Ahmad Shabery berkata kementerian tidak akan menambah masa siaran langsung persidangan Dewan Rakyat.

“Saya sedar di negara-negara lain yang mengadakan siaran langsung secara penuh terutama sekali dalam negara dunia ketiga, inilah masalahnya. Anggota Parlimen tidak menumpukan perbincangan pada perkara yang penting kepada rakyat dan negara.

“Masing-masing hanya ingin menunjukkan kepentingan diri mereka, tentang peribadi mereka dan untuk tunjuk orang di luar sana tentang diri mereka, bukan negara,” katanya.

Beliau berkata masa siaran langsung mungkin boleh dilanjutkan hanya jika Anggota Parlimen terutamanya pembangkang menunjukkan kematangan berfikiran secara kelas pertama.

“Mungkin ada rakyat suka tengok sarkas tapi Parlimen bukannya sarkas,” katanya.

Beliau mengakui kecewa apabila pihak pembangkang tidak menghargai dan menyalahgunakan institusi Parlimen semasa persidangan hari ini.

“Institusi Parlimen ialah untuk berbincang dan mencari yang terbaik untuk rakyat tetapi hari ini digunakan untuk mencari publisiti murah, menimbulkan perkara yang remeh temeh,” katanya.

Ahmad Shabery berkata tindakan pembangkang itu akan menyebabkan rakyat rasa tertipu dan secara jelas menyalahgunakan mandat yang diberikan.

Ketika ditanya sama perbuatan pembangkang hari ini menunjukkan sikap sebenar mereka, beliau berkata: “Banyak lagi warna lain yang tersembunyi. Ini hanyalah sebahagian kecil daripada warna sebenar mereka.”

— BERNAMA

Read More “PERSIDANGAN PERTAMA PARLIMEN BANYAK MEMBUANG MASA”  »»

BALKIS BERI NOTIS DUA MINGGU UNTUK BUBAR?

Keputusan Piliharaya ke 12 diketahui pada 8hb Mac 2008. Keputusan pembubaran dibuat menurut isteri Khir Toyo ialah pada 11 Mac. Jika notis pembubaran Balkis memerlukan 14 hari sebelum mesyuarat, ini bermakna mesyuarat tergempar Balkis sepatutnya dibuat pada 25hb Mac 2008.

"Kalau keputusan (pembubaran) dibuat 11 Mac, bererti dalam masa 14 hari bermakna mesyuarat sekurang-kurangnya diadakan 25 Mac, ini bermakna Menteri Besar dan Exco yang baru sudah mengangkat sumpah" menurut YAB MB Selangor.

"Sepandai-pandai tupai melompat akhir jatuh ke tanah juga" dan baru sekarang " bertemu buku dengan ruas".


Isu badan isteri ADUN - Balkis disoal penyumbang

Sumber: Utusan Malaysia Online

SHAH ALAM 29 April – Kerajaan negeri menerima banyak pertanyaan daripada pelbagai syarikat yang pernah menghulurkan sumbangan kepada Badan Kebajikan Isteri-Isteri Wakil Rakyat Selangor (Balkis) yang dibubarkan 11 Mac lalu.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, syarikat-syarikat itu termasuk syarikat milik kerajaan (GLC) mahu mengetahui bagaimana pembubaran Balkis dilakukan.

“Mereka juga mahu mendapatkan kepastian sama ada terdapat panggilan (notis) mengenai mesyuarat agung tergempar dibuat mengikut peraturan (Pendaftar) Pertubuhan kerana biasanya untuk pembubaran memerlukan sekurang-kurangnya 14 hari notis.

“Kalau keputusan (pembubaran) dibuat 11 Mac, bererti dalam masa 14 hari bermakna mesyuarat sekurang-kurangnya diadakan 25 Mac, ini bermakna Menteri Besar dan Exco yang baru sudah mengangkat sumpah,” katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Pameran Senibina Haiwan di Muzium Sultan Alam Shah di sini hari ini.

Kelmarin, bekas Yang Dipertua Balkis, Datin Seri Zaharah Kechik mempertahankan keputusan pembubaran Balkis setelah dipersetujui dua pertiga ahlinya dalam mesyuarat agung pada 11 Mac lalu, selaras dengan peruntukan Fasal 15 (1) Perlembagaan Balkis dan minit-minit mesyuaratnya mengesahkan pematuhan segala peruntukan undang-undang itu.

Selain itu, tindakan memindahkan baki wang Balkis lebih RM9 juta kepada Badan Amal dan Kebajikan Isteri-Isteri Menteri (Bakti) juga adalah selaras dengan per- untukan Fasal 15 (2) Perlembagaan Balkis iaitu segala baki wang yang ada akan di- dermakan kepada kerajaan atau tabung lain yang serupa yang diluluskan oleh Pengarah Hasil Dalam Negeri.

Zaharah membuat kenyataan itu ekoran kata dua yang diberikan Abdul Khalid terhadapnya sama ada menarik balik pembubaran Balkis atau menghadapi tindakan undang-undang setelah Menteri Besar itu dimaklumkan oleh Majlis Peguam bahawa tindakan pembubaran dan pemindahan dana Balkis boleh dikaitkan dengan tindakan pecah amanah.

Menurut Abdul Khalid, pembubaran Balkis yang telah ditubuhkan 20 tahun lalu sememangnya tidak dapat diterima dan difahami terutama oleh penderma-penderma kerana ia tidak mengambil kira tata susila pertubuhan itu.

Read More “BALKIS BERI NOTIS DUA MINGGU UNTUK BUBAR?”  »»

TLDM PERLU SISTEM PELURU BERPANDU DAN LAIN-LAIN

Tahniah dan syabas diucapkan kepada pihak TLDM kerana merancang untuk jangka masa panjang tentang sistem pertahanan negara. Cuma "gentle reminder" : Jangan beli besi buruk, kapal pengangkut yang tak timbul dan peluru berpandu yang tak keruan.


TLDM perlu peluru berpandu, kapal baru

Sumber: myMetro

SEREMBAN: Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) mengumumkan keperluan untuk memperoleh sistem peluru berpandu jarak sederhana dan kapal pemerintah serta pengangkut baru sebagai pembelian seterusnya melalui Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK9) dan Rancangan malaysia Kesepuluh (RMK10).

Read More “TLDM PERLU SISTEM PELURU BERPANDU DAN LAIN-LAIN”  »»

ATLET SELANGOR BEBAS DARI BAHAN TERLARANG

Walaupun Selangor mensasarkan 60 pingat emas di Sukan Sukma yang akan berlangsung di Terengganu hujung bulan ini, namun kejayaan yang dikejar tidaklah bermakna atlet harus bertindak di luar etika dan semangat kesukanan dengan menggunakan bahan terlarang seperti propranolol, anabolik steroid dan sebagainya. Apalah erti rekod baru atau dinobat sebagai juara jika atlet telah mengambil ubat-ubatan/dadah yang disenaraikan sebagai bahan terlarang oleh badan sukan antarabangsa. Maka para atlet yang selama ini telah menggunakan bahan-bahan tertentu eloklah berjumpa doktor bagi tujuan menjalani ujian air kencing atau darah.

Atlet Selangor tidak akan guna bahan terlarang raih kejayaan di Sukma

ceksukma.jpg
Abdul Khalid bersama dengan penaja-penaja yang turut akan membantu kontinjen Sukma Selangor memburu kejuaraan kali 8 di Terengganu hujung bulan ini.OLEH BEN ROSA

SHAH ALAM, Rabu 30 April: Selangor yakin ahli sukan negeri itu tidak akan menggunakan cara tidak baik termasuk mengambil bahan terlarang atau dadah dalam Sukan Malaysia (Sukma) 2008 di Terengganu mulai 31 Mei hingga 9 Jun ini.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, mengecapi kemenangan melalui cara yang baik tanpa melanggar undang-undang adalah nikmat kemenangan paling manis bagi seorang ahli sukan yang sebenarnya.

"Tidak guna kita menang dengan cara yang tidak baik kerana atlet ini adalah masih dalam kumpulan amatur atau baru.

Tujuan sebenar kita bersukan adalah kerana kecintaan kita terhadap sukan bukan semata-mata untuk mencapai kemenangan sahaja," katanya dalam siding media selepas menghadiri majlis penghargaan bapa angkat dan penaja Kontinjen Selangor ke Sukma di sini, petang tadi.Beliau diminta mengulas tindakan sesetengah atlet yang mengambil bahan terlarang demi mencapai matlamat untuk menang dalam satu-satu temasya sukan.

Katanya tidak ada alasan yang memaksa atlet baru dan amatur untuk mengambil bahan terlarang terbabit semata-mata untuk mencapai kemenangan.

Mengenai ganjaran kepada atlet yang Berjaya, Abdul Khalid berkata Selangor juga ada menyediakan insentif sebagai galakan kepada atletnya yang menunjukkan pencapaian terbaik dalam bidang sukan.


“Tetapi itu tidaklah sehingga mereka hilang status profesionalisme mereka dalam bidang sukan yang disertai,”


“Biasanya, kita galakan negeri memberi insentif dalam bentuk biasiswa supaya mereka dapat melanjutkan pelajaran ke peringkat diploma atau ijazah supaya mereka dapat meneruskan kehidupan sebagai masyarakat yang berguna kemudian hari,” katanya.


Pada majlis itu, Abdul Khalid turut menerima tajaan daripada anak-anak syarikat negeri berjumlah lebih RM1 juta untuk kontinjen Selangor.

Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan Kumpulan Darul Ehsan Berhad masing-masing menyumbang RM350,000, Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) dan Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB) menyumbang RM150,000 serta Worldwide Holdings Berhad (WHB).

Abdul Khalid turut menyampaikan watikah Ketua Kontinjen Selangor kepada Amirudin Shari dan timbalannya Datuk Mohd Arif Abdul Rahman.

Semua Yang Dipertua Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di Selangor pula menerima penghargaan kerana menjadi bapa angkat bagi acara-acara sukan yang akan dipertandingkan.

Pada temasya Sukma ke-12 ini, Selangor akan menyenaraikan 650 atlet dan pegawai dengan meletakkan sasaran memenangi 60 pingat emas sekali gus meraih gelaran selaku juara keseluruhan pada temasya kebangsaan dwitahunan itu.

Seramai 500 atlet akan bertanding dalam semua 31 acara pada temasya kali ini. Sejak 1996 Selangor muncul juara keseluruhan enam kali berturut-turut termasuk dua tahun lepas di Kedah dengan merangkul 55 pingat emas.

Read More “ATLET SELANGOR BEBAS DARI BAHAN TERLARANG”  »»

PBT KUTIP RM9 SETIAP PEKERJA ASING

Kerajaan Selangor dibawah YAB Tan Sri MB akan meneruskan hasrat mengutip RM9/= setiap pekerja asing setiap bulan. Bagi mengatasi halangan yang dikenakan oleh Kerajaan Pusat, satu mekanisme lain telah difikirkan iaitu melalui PBT di atas tempat tinggal atau premise tinggal mereka. Dana yang terkumpul boleh digunakan antara lain untuk pembinaan atau baikpulih prasarana, kemudahan hospital, melatih muda mudi tempatan dengan kemahiran tertentu dan lain-lain.


OLEH ROSLAN BIAN
Sumber: Agenda selangor
SHAH ALAM, Rabu 30 April: Kerajaan Selangor akan menggunakan mekanisma lain untuk meneruskan cadangan menggenakan caj RM9 sebulan bagi setiap pekerja asing di negeri itu sekiranya perkara itu ditolak kerajaan Pusat.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, antara kaedah yang boleh difikirkan adalah mengikut bidang peraturan pihak berkuasa tempatan (PBT) termasuk mengenakan bayaran cukai pintu atau premis yang didiami mereka.

Bagaimanapun, katanya kerajaan negeri akan mengadakan perbincangan dengan beberapa kementerian berkaitan bagi mendapatkan data-data mengenai pekerja asing yang dianggarkan seramai 1.5 juta orang di Selangor.

“Data-data ini membolehkan Selangor merancang guna tenaga pada masa ini dan akan datang. Walaupun tidak boleh dipanggil levi, tetapi PBT boleh mengenakan sedikit cukai pintu atau cukai premis tempat pekerja asing ini tinggal,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menghadiri majlis penghargaan bapa angkat dan penaja kontinjen Selangor Sukma 2008 di sini, petang ini.

Menurut Abdul Khalid, kerajaan negeri memang mengalakkan penggunaan guna tenaga sama ada dalam dan luar negeri tetapi kedatangan mereka mesti memberi manfaat kepada diri sendiri, majikan dan turut membantu Selangor membangun.

“Kita melihat mereka menggunakan prasarana, hospital dan jalan raya di negara ini. Dengan cara itu kita dapat merencana pembangunan dengan hasil caj tersebut,” katanya.

Abdul Khalid berkata, 1,5 juta adalah satu angka besar dan kerajaan harus tahu di mana mereka tinggal, pekerjaan malah penyakit yang dihidapi pekerja asing.

“Dengan cara ini kita akan tahu berapa ramai yang tinggal di Petaling, berapa ramai di Gombak, apa pekerjaan dan berapa lama dah tinggal di sini. Angka-angka ini penting untuk Selangor merancang masa depan,” ujarnya.

Selain dapat merekodkan maklumat pekerja asing, kaedah ini katanya mewujudkan keadaan ‘sama-sama menang’ antara pekerja asing dengan kerajaan negeri.

“Majikan pula tidak perlu khuatir ke mana pekerja mereka nak lari sebab sudah ada maklumat dan kerajaan negeri mahupun Persekutuan dapat tahu rancangan mengenai pekerja-pekerja asing,” ujarnya.

Beliau berkata, perkara ini bukan sukar dilaksanakan kerana Singapura juga melaksanakan sistem mengumpul data pekerja asing di Negara itu.

Sebelum ini Abdul Khalid berkata, hasil kutipan caj atau levi itu akan digunakan bagi meningkatkan kemahiran belia di Selangor termasuk usaha menyediakan golongan yang berkemahiran bagi mengisi sektor pekerjaan yang diperlukan.

Read More “PBT KUTIP RM9 SETIAP PEKERJA ASING”  »»

WAR OF WORDS: SAMY vs KHIR

Who and what would you believe if two "not-so-truthful" friends tell you something weird but real? What is your next course of action? A few weeks ago it was about pig farming, then Balkis affair and finally today it is about temple demolition. What's next?Source: the Staronline
Wednesday April 30, 2008

It was Samy’s idea, says Khir

SHAH ALAM: Enough is enough. It is time to set the record straight on the demolition of the Hindu temple in Padang Jawa, said Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo.

The former Selangor Mentri Besar claimed it was MIC president Datuk Seri S. Samy Vellu who asked for it to be torn down.

“I have been silent on the issue long enough. Datuk Seri (Samy Vellu) met me two days before Deepavali at the Grand Bluewave Hotel in Shah Alam where the Prime Minister (was attending a function.

“The Prime Minister was there when Samy Vellu asked me to put off the demolition of the temple in Padang Jawa in the interest of the Indian community and we stopped the exercise despite having a court order to go ahead,” Dr Khir said yesterday.

However, several days after Deepavali, he said, Samy Vellu called him at 11pm and told him that the temple had been infiltrated by Hindraf supporters who planned to carry out a 40-day fast and prayers there to rile up nearby residents.

“It was during this conversation that he told me that we (the state government) should move in and demolish the temple to deter Hindraf supporters from capitalising on the temple issue,” Dr Khir said.

“It is unfair for him to now blame the whole episode on me since I had only taken his suggestion as the leader representing the Indian community to carry out the demolition.”

When contacted Samy Vellu said the temple was already “considered” as demolished when the deities were removed on Oct 30.

“How can it be a temple, when the deities had been removed. It is only a structure,” he said.

It is believed that the deities were removed after the enforcement personnel tore down the illegal extension of the temple on Oct 30.

It was reported that the enforcement officers came to the temple at 10am on Oct 30 to tear it down but they did not produce any court order when requested.

The temple committee was given until 2pm to remove the deities.

After the enforcement officers came back at 2pm, they said that the order for the demolition came from Dr Khir and a free for all started at 4pm.

Samy Vellu said he went to the temple at 4pm after part of the temple had been demolished and later rushed off to meet Dr Khir and Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

“My request to him (Dr Mohd Khir) is to stop talking about all these and let us rebuild the Barisan Nasional and the component parties to regain the support of the people,” he said.

Read More “WAR OF WORDS: SAMY vs KHIR”  »»

Aktiviti 2 Exco pada 29/04/08: Bertemu Warga Kerja KUISPenyarah dan kakitangan sokongan KUIS sedang mendengar taklimat Exco pendidikan di Dewan Besar KUIS.

Dato' Rektor. Exco Hal Ehwal Islam, Adat-adat Melayu, Infra dan Kemudahan Awam serta Exco Pendidikan.
Perjumpaan serta perbincangan dengan Rektor, Dato' Hj Mohd Adanan bin Isman, Timb Rektor,
Bursar, Pustakawan, para Dekan dan para Eksekutif Pentadbiran.

BbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbaaBursar


Yb Dato' Dr Hj Hassan Mod Ali dan Dr Halimah menerima cenderahati dari Y. Bhg Dato' Rektor.
Sesi bergambar di akhir lawatan.

Read More “Aktiviti 2 Exco pada 29/04/08: Bertemu Warga Kerja KUIS”  »»

KEHALALANNYA DIHARAMKAN

Apabila hilangnya "kehebatan" pihak-pihak yang menguruskan hal ehwal Islam serta kebajikan orang Islam seperti jabatan-jabatan agama dan sebagainya, maka pihak-pihak yang ingin mengaut keuntungan segera akan bermaharajalela. Apabila rasuah dan pecah amanah berleluasa, yang "haram" akan bertukar menjadi "halal" dan sebaliknya. Apabila pemantauan dilakukan bermusim, perkara yang sama juga berlaku. Apabila undang-undang yang sedia ada tidak dikuatkuasakan macam-macam boleh berlaku. Apabila undang-undang yang sedia ada terlalu "lemah" dan tiada "kehebatan" , pihak -pihak yang terbukti bersalah akan membayar denda atau kompaun dan esok mengulangi kesalahan atau langgar lagi undang-undang yang sama. Tiada kesudahan.

Inikah caranya negara kita bercita-cita untuk menjadi pembekal dan pengeksport produk atau makanan "halal" - halal hab. Rakyat dalam negara sendiripun hilang keyakinan tentang kehalalan produk makanan yang terdapat dalam negara.

Di bawah, diperturunkan garis panduan yang digunapakai di Britain tentang penyembelihan binatang halal.


Jawi pantau premis jual daging

Sumber: Sinar harian

KEPONG - Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) memandang serius premis sembelihan yang tidak menggunakan perkhidmatan tukang sembelih yang diiktiraf. Timbalan Pengarah Operasi Jawi, Ustazah Saimah Mokhtar berkata, menerusi pemantauan yang dibuat, kebanyakan rumah sembelihan dan premis menjual daging di seluruh Wilayah Persekutuan diragui serta melanggar hukum syarak.

HALAL FOOD AUTHORITY OF UKDefinition of Halal

The word 'halal' literally means permissible- and in translation it is usually used as lawful.

The Halal food Authority rules for halal are based on Islamic Shari'ah. Opposite to halal is haram, which means unlawful or forbidden.

It is well known in the meat trade that Muslims consume halal meat. However, at times questions are asked, what is halal? In Arabic it simply means permissible or allowed. Opposite to it is haram, which means forbidden or not allowed. Arabic is the language of Qur`an, a scripture revealed to the Holy Prophet of Islam by the Almighty Allah to be followed in its entirety by the Muslims.

Now to make meat halal or permissible, an animal or poultry has to be slaughtered in a ritual way known as Zibah. To make it readily comprehended halal is somewhat like Jewish kosher and, Zibah is with some exception similar to Shechita. The Qur`an gives following underlined injunctions in chapter al-Maida 5:3 that
 • Zibah require animals to be alive and healthy at the time of slaughter, since carrion is forbidden and, jugular vein, carotid artery and windpipe have to be severed by a razor sharp knife by a single swipe, to incur as less a pain as possible. Here the only difference is that a rabbi will read what is required by his faith and, a Muslim will recite tasmiya or shahada, which fulfils the requirement of dedication. The question of how to overcome the issue of recitation of shahada on individual bird whence we now have poultry being slaughtered at a rate of six to nine thousand per hour, has already been addressed. A Muslim is commanded to commence all his deeds in the name of Allah.
 • All the flowing blood (al- An`am 6:145) must be drained out of the carcass, as blood is forbidden
 • Swine flesh is also forbidden, and it is repeated in few other places in the Qur`an
 • Forbidden is an animal that has been killed by strangling or by a violent blow, or by a headlong fall
What now becomes abundantly clear for halal purposes is that:
 1. An animal should not be dead prior to slaughter
 2. A Muslim should perform slaughter
 3. Any flowing blood of the carcass should be completely drained
 4. Choice of modern and in vogue method has to be considered with caution and, it should be mirroring to the Islamic ethos

Since pork is forbidden, halal slaughtering must not be done where pigs are slaughtered or in the vicinity of pigs slaughtering area. There are a few more edicts and rules that have to be followed in the interest of animal welfare. For example, animal has to be fed as normal and given water prior to slaughter, one animal must not see the other being slaughtered, knife should be four times the size of the neck and razor sharp, and as far as possible the slaughterer and the animal should face Qibla or Mecca and, animal must not be suffering with any ailments or any lacerations.

Law in support of Halal

First we had Slaughterhouse Act 1974 that is now replaced by Welfare of Animals Slaughter or Killing Regulation 1995. Halal Food Authority have been a privileged member of the Group which deliberated on behalf of the Muslim community to encapsulate the Muslim requirements to be read and included in the Welfare of Animals (Slaughter or Killing) Regulations 1995 (statutory instrument (SI) no. 1995/731 as amended by SI no. 1999/400). This statute law has to be followed now, for everyday halal slaughter and, for Udhia/Qurbani slaughter that takes place once a year at the time of Hajj, the pilgrimage to Mecca. On this occasion Muslims have to sacrifice an animal. This law directs that for halal slaughter:

 • a licensed Muslim slaughterer would slaughter in a
 • licensed slaughterhouse and
 • in the presence or supervision of a Veterinary Official

It goes without saying and it is also obvious that ethics and ethos of animal welfare are always being complied with and more importantly, a discipline and decorum is being established for meat hygiene and environmental health laws.

Here it should be noted and understood that since in Islam carrion is not allowed to be consumed, an animal or bird should not be subjected to by any external force, so that it could be dead or seem to be irrecoverable to life, prior to slaughterer putting his knife to do the ritual act of killing. Hence stunning is a bone of contention, controversy and discord. We are aware that by cutting the throat we are killing the animal to consume. But it has to be in a humane way.

All religions allow the consumption of meat. Take it as a sequence of commensalisms, a cow eats grass and we eat the cow and we know that big fish eats small fish and lo and behold, man eats the small ones and the big ones both! It is to be iterated that the Halal Food Authority is on record to say firmly that no stunning is allowed to kill the animal prior to slaughter. However, since Islam is a religion of science, a science which without laboratory testing gave us a covenant that blood is not allowed to be consumed and its raw form could be a hazard and an imperilment to human health. Centuries later, we have the affirmation from Mister Scientist that it is harmful for humankind! Least we can do is to listen to experts who would slaughter animals in scores of numbers per hour and with humane methods.

Aids prior to slaughter

Generally it is believed that for humane killing stunning modes and methods have been in use for a long time. We all know that for sure it is not the fact and it is untrue. It is only a few decades old engineering and still is in experimental stages. It is the expediency of the machinery for the numbers and volume which the viable commercial enterprise requires, for some kind of immobilisation of animals on the slaughtering line, to avoid injury to all concerned and bruising of the carcass. Bruised and bloodshot parts are neither to be sold, nor are they allowed in any way in achieving required financial yields.

There are four known methods of rendering partially or completely immobilising the animals:

 1. Captive bolt system used mainly on cattle
 2. Gas system for asphyxiation
 3. Electrical stunning for ovine animals and / or
 4. Electric-water bath stunning, the type used for poultry

Captive bolt used on cattle smashes its brain to smithereens and this causes animal to die prior to slaughter. Hence it is irreversible procedure and cannot be deemed to be halal. Similarly gas smothers the animal or the bird and there is no known revival method, so this is also not allowed.

Since majority of abattoirs, because of the wordings of the EU directives or for some given reasons use stunning prior to slaughter, we at the Halal Food Authority have researched and scrutinised it. It was categorically then encapsulated in halal rules as stated earlier, that because of the possibility of death prior to slaughter, no stunning is allowed to be used to kill the animal. However, at the initiative of the Meat and Livestock Commission, Mr. Steve Wotton of Division of Food Animal Science of Department of Clinical Veterinary Science of the University of Bristol, has developed a prototype method of stunning and have produced a stunner together with Hellenic Co., by which the animal will not succumb to the shock and can also be sent back to grazing pasture duly revived. How does it work?

Unlike ordinary stunning method where animal loses only 50-60% of the blood volume at exsanguinations - that is bleeding in simple terms- because cardiac arrest takes place and animal never recovers consciousness and, there is a reduced convulsion. This somewhat fail safe new system of head-only stunning, is reversible. Electric dosage though is of high frequency and electrode are sharp, this pre slaughter stunning in not painful. It is defined as being at humane level and within the remit of the relevant EU law and with an auto-calibration system for current monitoring and there is a very accurate record of stunner's performance.

Logging systems enable a progress check separately on every animal individually. In test conditions it was found that animal whence slaughtered bled profusely with convulsions. Animals do revive naturally, within a safe period if spared from slaughter for whatever reason.

There could still be a prevailing opinion of a section that even this fail-safe method does not mirror to the Islamic requirement. For reasons that electric shock is unethical and, in the knowledge and opinion of the critics there is no guarantee of feasibility of revival. It has, time and again to the contrary to this belief, been proven that animals do regain consciousness within a desired period.

It is also argued that since even Jewish faith does not subscribe to stunning, why should the Muslims even contemplate to look at it. The evidence is that although the quantity of kosher meat is small and can be operated manually, it is now emerging that there is some leaning by some Rabbinical section towards the possibility of adopting the system. We Muslims have to be positive and should not appear to pre-typify technology and at the same time ensure that we do not change or seem to be changing the dietary laws as commanded by the Scripture, the Holy Qur`an and the Shari`ah, the Islamic jurisprudence.

Halal Food Authority is satisfied that this system is superior to, and there is potential for further improvisation and, safer than the one in use for halal slaughter in New Zealand and Australia. Thousands of tonnage of meat is exported from these aforementioned countries to a considerable number of Muslim States and, is used even here in the UK We are given to understand that Steve Wotton has nearly completed his work on Poultry Stunner Monitor as well, and this in due course could be a good news for providers of halal poultry and the consumers. Needless to say that there is a dire need of constant halal inspection, audit and stringent monitoring of the developing situation.

Animal Feed

Apart from slaughtering methods we have to ensure that the animals for the Islamic ritual slaughter are raised and procured from farms which do not feed them any thing that might contain animal derivatives. For regurgitating animal there is a laid down Qur`anic rule that says, "eat and pastures your cattle therein" Ta Ha 20:54 This is a lucid and transparent axiom. There would have been no BSE or vCJD, millions of pounds and dozens of lives could have been saved, if only proper care was taken for animal feed and, this consideration had been implemented.

HACCP – Hygiene

Halal Food Authority takes it for granted and are appreciative of the fact that all slaughterhouses and abattoirs in the UK have established HACCP systems in their premises and operations, and are approved by the EU. No carcass comes out of the abattoir without having been passed by the Veterinary Officer, both for quality and to be deemed to be fit for human consumption. As a majority of slaughterhouses partaking in halal slaughter are neither owned, leased nor at times operated by the Muslim fraternity, a number of these abattoir do both halal and non-halal slaughtering, It has to be ensured that the carcasses are not mixed, whilst within the compounds or on their way to chosen destination. Along with the MHS inspectors' stamp there should be a tag or a marking on the halal carcass to differentiate and identify. Perhaps the MHS stamp itself could have the word H for halal inscribed on it together with the number of the abattoir. Halal Food Authority would be pleased to audit and authenticate contractually the halal validity of products.

To curtail unregulated, haphazardly authenticated halal imports of meat and, to boost the UK meat trade, we implore you to make provisions, in case do not already have, for halal slaughtering in your premises. There are two million Muslims within these shores alone. With your exporting facilities you could reach with your audited quality products a further six to eight millions Muslim consumers in EC countries.

It should be noted that by adopting correct method of slaughtering for halal, together we will be instrumental in providing what is required by the Islamic laws and, enhance abattoir and meat trade by making it modestly priced at par with other non-halal carcasses. It is manifestly clear that the only station which is manned by a Muslim in this operation of slaughter is the first one - where the animal is killed, in other words where Zibah or every day slaughter takes place. The remainder of stations in the abattoir, for example, for de-skinning, taking the guts out, weighing, portioning, in preparation of carcasses for maturing, labelling, storage and transporting carcasses to prospective customers are entrusted to be manned and operated normally by other loyal employees and of course, as usual by Jack - if we may say so, the non Muslim colleague.

Read More “KEHALALANNYA DIHARAMKAN”  »»

PAMERAN SENIBINA HAIWAN DI MUZIUM SULTAN ALAM SHAH SHAH ALAM

Sumber: Suara Selangor Maju

Pameran Senibina HaiwanAntara Naluri dan KehidupanBermula Hari Ini
SHAH ALAM, 29 April – Muzium Sultan Alam Shah di sini mengadakan pameran Senibina Haiwan ‘Antara Naluri dan Kehidupan’ bagi memberi peluang kepada pengunjung khususnya warga Selangor untuk menghayati dan memelihara keunikan senibina haiwan.


Pameran yang baru bermula hari ini dirasmikan Dato' Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, petang tadi.

Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains, Teknologi dan Inovasi, Rodziah Ismail, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali dan Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan) Dato’ Tarmedi Omar.

Tan Sri Abdul Khalid ketika ditemui berkata pameran selama tiga bulan itu bukan sahaja unik malah dapat memberi ilmu kepada pengunjung terutamanya di kalangan pelajar.

“Saya harap pameran ini dapat menarik minat pelajar-pelajar senibina yang ingin mengkaji mengenai keupayaan haiwan untuk membina struktur rumah dan sarang,” katanya yang turut meluangkan masa kira-kira setengah jam melawat pameran.

Sementara itu, pelbagai aktiviti menarik sepanjang pameran berlangsung antaranya Pertunjukan Orang Lebah, Teka Rasa Madu, Kuiz Pameran Senibina Haiwan, Kursus Taksidemi, Pertandingan Menulis Esei, Jejak Maklumat dan Teka Suai Padan Gambar.

Orang ramai khususnya warga Selangor dipelawa mengunjungi pameran ini yang akan berakhir 29 Julai depan.

Pameran dibuka setiap hari Selasa hingga Ahad bermula pukul 9.30 pagi hingga 5.30 petang dan masuk adalah percuma. – MURIZA ABDUL HAMID
Read More “PAMERAN SENIBINA HAIWAN DI MUZIUM SULTAN ALAM SHAH SHAH ALAM”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

 • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
  8 years ago
 • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
  8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com