Pray For MH370

Pray For MH370

MEMPERSADA PERJUANGAN

Muktamar Pemuda PAS ke-50 membuka tirai


Muktamar Dewan Pemuda PAS kali ke-50 sudah membuka tirainya, kini para tetamu dan perwakilan Pemuda mula masuk ke Dewan Dato' Fadzil Noor di Taman Melewar.


Antara tetamu yang hadir ialah, Setiausaha Agung PAS, Dato' Kamaruddin Jaffar, Sasterawan Negara, A Samad Said, Ketua Penerangan PAS, Dato' Mahfuz Omar, Ketua Pemuda Nasional DAP, Loke Siew Fook, Presiden Abim, Yusri Mohammad; wakil Kelab Penyokong PAS, Vincent Lee, pemerhati dan petugas media.

Acara bakal dimulakan sebentar lagi dengan perasmian pembukaan oleh Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharudin Mat Isa dan ucapan dasar Ketua Pemuda, Salahuddin Ayub menyusul selepas itu.

Muktamar kali ini bertemakan "Mempersada Perjuangan" dan sinonimnya muktamar kali ini adalah pemilihan saf kepimpinan pemuda yang akhirnya menyaksikan tiga jawatan utama dimenangi tanpa bertanding.

Jawatan Ketua Pemuda disandang, Ustaz Nasharudin Hassan, sementara timbalan, Azman Shapawi Abdul Rani dan Naib, Ahmad Sabkhi Yusof.

Muktamar ini juga akan menyaksikan muktamar terakhir buat Ketua Pemuda yang lama, Salahuddin Ayub yang akan meninggalkan legasinya kepada kepimpinan baru.

wann/Wan Nordin Wan Yaacob/harakhdaily

Read More “MEMPERSADA PERJUANGAN”  »»

PERKUKUHKAN PAKATAN RAKYAT, BUKAN SEKADAR "SLEEPING PARTNER"

Salehuddin percaya AMK dan DAPSY telah mempunyai rancangan-rancangan kerja jangka panjang masing-masing bagi menangani perubahan, maka generasi baru Pemuda PAS juga perlu membuat kajian dan perancangan yang lebih strategik dalam memperkukuh Pakatan Rakyat.

Mantapkan fungsi PAS dalam Pakatan Rakyat, jangan gadai prinsip! - Salahuddin


Ketua Pemuda PAS, Salahuddin Ayub menggesa ahli dan kepimpinan Pemuda PAS agar melihat perkembangan pesaing utama di kalangan pemuda Pakatan Rakyat (DAPSY dan AMK) untuk memantapkan Pemuda PAS.


"Selain berhadapan dengan Pemuda Umno yang menjadi pesaing utama kepada Dewan Pemuda PAS, kita juga turut bertemankan Angkatan Muda Keadilan (AMK) dan Pemuda Sosialis DAP (DAPSY) yang menjadi komplimenter dalam memperkasakan Pakatan Rakyat.

"Saya teruja melihat pemimpin-pemimpin muda yang muncul dan memimpin AMK dan DAPSY pada masa ini. Mereka adalah generasi baru yang mewakili aspirasi baru Malaysia yang menolak gagasan sempit yang berasaskan kaum atau sentimen-sentimen sempit yang lain.

"Mereka sekarang sedang bercakap soal ketelusan pentadbiran, keadilan undang-undang, keadilan sosial, kecekapan kerajaan dan kestabilan ekonomi yang menjadi isu pokok ke arah Malaysia sebuah negara maju dan berkebajikan," kata Salahuddin dalam ucaptama sempena Muktamar Pemuda PAS ke-50 di Markas Taman Melewar hari ini.

Ujar beliau lagi, isu-isu yang bersifat perkauman, keagamaan yang sempit, sentimen kedaerahan dan seumpamanya sudah tidak relevan kepada generasi baru Malaysia. Inilah persoalan yang membuatkan parti-parti perkauman dalam BN kini kehilangan dukungan rakyat, khususnya golongan muda.

Bagi Dewan Pemuda PAS, perkembangan ini perlu dilihat secara positif, dan pemuda sendiri mesti berperanan secara positif juga supaya PAS terus diterima di pentas politik negara, katanya.

Beliau percaya AMK dan DAPSY telah mempunyai rancangan-rancangan kerja jangka panjang masing-masing bagi menangani perubahan ini, maka generasi baru Pemuda PAS juga perlu membuat kajian dan perancangan yang lebih strategik dalam memperkukuh Pakatan Rakyat, katanya.

"Kita bukanlah "sleeping partner" kepada Pakatan Rakyat atau sekadar pelengkap sahaja, tetapi Pemuda PAS mahu PAS menjadi tulang belakang kepada kebangkitan Pakatan Rakyat dalam menamatkan kezaliman, penindasan dan penyelewengan BN," katanya.

Pemuda PAS adalah tenaga utama dalam meningkatkan peranan PAS ini termasuk dalam kerajaan dan dalam pakatan untuk mengembleng rakyat semuanya yang perlu diberikan suntikan perangsang yang baru, katanya.

"Saya bukan bermaksud supaya PAS menguasai Pakatan Rakyat dan parti lain menjadi pengikut kita, kerana saya sedar semua parti adalah komplimenter antara satu sama lain. Tetapi saya mahukan dalam apa aspek pun peranan dan sumbangan gerak kerja PAS dalam memperkasakan Pakatan Rakyat dipertingkatkan," ujarnya.

Tujuan utama memberikan penekanan terhadap proses mempertingkatkan peranan PAS dalam Pakatan Rakyat ialah kerana mahu Pakatan Rakyat diperkukuhkan, ujarnya.

Pakatan Rakyat telah mendapat kepercayaan sebahagian besar rakyat di semenanjung ini dan BN kini hanya bertahan dengan sokongan pengundi dari Sabah dan Sarawak sahaja, katanya.

"Kita telah diberi peluang oleh rakyat untuk membuktikan apa yang kita war-warkan apabila lima buah negeri serta Wilayah Persekutuan telah berada di tangan kita dapat dimanifestasikan.

"Keyakinan rakyat ini mesti diterjemahkan kepada dasar-dasar kerajaan yang telus, bersih dan berkebajikan supaya kemenangan kita dapat dipertahankan. Memperkukuhkan Pakatan Rakyat adalah tanggungjawab kita bersama dan tidak timbul langsung soal kita ingin memisahkan diri daripada pakatan ini," tegasnya.

Salahuddin juga menyeru kepemimpinan tertinggi parti supaya dapat mengkaji secara mendalam peranan dan kedudukan PAS setelah setahun Pakatan Rakyat dibentuk, supaya dapat menilai dan memuhasabah pencapaian ke arah pembaikan.

Ahli-ahli juga PAS perlu memahami bahawa penglibatan PAS dalam Pakatan Rakyat bukanlah suatu yang tidak syar'ie atau dibuat semata-mata untuk kepentingan politik semasa sahaja.

Kerjasama PAS dalam Pakatan Rakyat adalah berteraskan prinsip yang berbeza dengan kerjasama BN, katanya.

PAS akan tetap berpegang teguh dan istiqamah dengan dasar perjuangannya tanpa menggadai prinsip.

Ujarnya inilah yang membezakan PAS dalam Pakatan Rakyat dengan Umno dalam BN kerana ujarnya Umno bergabung dengan BN tetapi tidak menguntungkan Islam dan orang Melayu.

wann/Wan Nordin Wan Yaacob/harakahdaily

Read More “PERKUKUHKAN PAKATAN RAKYAT, BUKAN SEKADAR "SLEEPING PARTNER"”  »»

MUKTAMAR PAS KE 55Muktamar bermula hari ini dengan perasmian Muktamar Dewan Pemuda PAS Pusat di Taman Melewar.

Manakala esok akan berlangsung Muktamar Dewan Ulama PAS Pusat di Muzium Negeri Selangor di Shah Alam dan Dewan Muslimat PAS di bangunan Majlis Bandaraya Shah Alam.

Harapan besar rakyat terhadap perwakilan muktamar PAS

Muktamar Tahunan PAS Pusat kali ke 55 berlangsung minggu ini, di Stadium Malawati, Shah Alam. Muktamar kali ini adalah antara yang terbesar dan terpenting dalam sejarah politik PAS.

Muktamar kali ini, bakal menentukan kepimpinan PAS masa hadapan di peringkat Pusat bagi sesi 2009-2011. Termasuk menentukan kepimpinan Dewan Ulama PAS Pusat, Dewan Pemuda PAS Pusat dan Dewan Muslimat PAS Pusat.

Muktamar bermula hari ini dengan perasmian Muktamar Dewan Pemuda PAS Pusat di Taman Melewar, manakala esok akan berlangsung Muktamar Dewan Ulama PAS Pusat di Muzium Negeri Selangor di Shah Alam dan Dewan Muslimat PAS di bangunan Majlis Bandaraya Shah Alam.

Sudah tentu muktamar ini mempunyai tarikan dan tumpuan besar, bukan sahaja daripada ahli, penyokong PAS dan rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat, malah ianya bakal menjadi tumpuan rakyat Malaysia seluruhnya.

Muktamar menjadi tarikan dan tumpuan utama bukan semata-mata kerana wujudnya pertandingan jawatan-jawatan tertinggi dalam PAS semata-mata.

Yang terutama sekali, rakyat khususnya majoriti umat Islam-Melayu, mahu melihat bagaimana hasil muktamar nanti, PAS boleh meletakkan dirinya sebagai alternatif kepada Umno.

Alternatif bukan sekadar menggantikan Umno sebagai parti dominan orang-orang Islam-Melayu, tetapi sebagai pengganti peneraju negara, dengan menjadi parti paling utama dalam gabungan baru dalam kerajaan baru yang bakal dibentuk tidak lama lagi.

PAS kali ini berada di posisi yang terbaik untuk mengorak langkah ke hadapan. PAS mempunyai elemen kepimpinan yang menepati cita rasa rakyat, iaitu pemimpin yang berilmu, komited, bersih, jujur serta amanah.

Sejarah politik tanah air menunjukkan keampuhan kepimpinan dan dasar-dasar perjuangan PAS, bahawa sejak sebelum merdeka lagi PAS sudah berada di persada politik untuk memperjuangkan Islam, hak rakyat dan keadilan sejagat.

Hari ini PAS bukan lagi dianggap sebagai parti Islam yang hanya memperjuangkan nasib orang Islam-Melayu sahaja. PAS bukan parti kampung, PAS bukan lagi parti untuk kelompok bangsa atau agama yang tertentu sahaja.

PAS kini mempunyai ribuan pendokong dan penyokong dari kalangan bukan Melayu dan bukan Islam yang menerima dasar-dasar serta perjuangan PAS di bawah kepimpinan ulama.

Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat selaku Mursyidul Am PAS dan Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, selaku Presiden PAS, merupakan dua tokoh ulama yang disegani dan didukungi masyarakat berbilang kaum dalam negara.

Ketokohan kedua-duanya, dan ketelusan pemerintahan kerajaan negeri di bawah kepimpinan mereka, menghasilkan keyakinan yang cukup mendalam di kalangan rakyat Malaysia.

Walaupun kerajaan negeri di bawah kepimpinan keduanya sebelum ini, diserang dengan pelbagai kecaman dan tohmahan dari parti lawan, disekat bantuan perkapita, ditarik royalti minyak dan dihalang daripada menerima kemasukan pelabur asing, namun kerajaan negeri di bawah teraju PAS terus mendapat sokongan rakyat.

Rakyat memberikan sokongan jitu, tanpa berbelah bahagi kepada PAS apabila mereka melihat kesederhanaan Menteri-Menteri Besar dari PAS. Rakyat yakin dengan kebersihan kerajaan dari sebarang elemen rasuah.

PAS mampu menerajui kerajaan dengan gaya pemerintahan yang cukup sederhana, telus, tulus dan bebas daripada rasuah.

Yang utama sekali, selain menjaga kepentingan orang-orang Islam-Melayu, kerajaan negeri PAS tetap memberikan layanan, mengutamakan kebajikan dan kesamarataan bagi rakyat yang bukan Melayu atau bukan Islam.

Keunikan ini tercetus daripada ideologi Islam yang menjadi asas utama perjuangan PAS. Sesiapa sahaja yang menerajui PAS, seharusnya terus berpegang utuh dengan dasar-dasar seperti yang digariskan dalam Perlembagaan PAS.

Kejituan dan keunikan ideologi ini tidak seharusnya menjadi penghalang kepada PAS untuk merealisasikan dan memposisikan dirinya untuk seluruh rakyat Malaysia, sesuai dengan slogan 'PAS untuk semua' atau 'PAS for all'.

Jelas, PAS tidak lagi boleh berundur kebelakang. PAS harus terus maju, menjadi parti alternatif kepada Umno, melangkah gagah untuk meneraju kepimpinan negara.

Kepada perwakilan muktamar PAS dari seluruh negara diucapkan 'Selamat Bermuktamar'. Mohd Rashidi Hassan/rashidi@harakah.net,my/harakahdaily

Read More “MUKTAMAR PAS KE 55”  »»

STADIUM BERUSIA SETAHUN DIBINA HARGA RM270 JUTA MENEMUI NASIB MALANG


Beginilah nasib malang menimpa. SPRM tak perlu susuh=susah macam kes kos baiki kereta Proton Perdana Exco Terenggganu tempoh hari. Ambil saja pendekatan" sudah suratan takdir nak buat cam na" Cerita selanjutnya di SINI.

Read More “STADIUM BERUSIA SETAHUN DIBINA HARGA RM270 JUTA MENEMUI NASIB MALANG”  »»

70 DARI 128 PROJEK BANGUNAN SEKOLAH SIAP IKUT JADUAL

Daripada 128 projek bangunan sekolah menengah seluruh negara, 58 buah tidak dapat disiapkan mengikut jangka waktu yang dipersetujui.

"From the 128 secondary school building projects nationwide, 58 will not be completed within the agreed time frame" according the Deputy Minister.

Perhaps dear Minister may want to request for more stimulus economic package given to school building projects in order to give incentive to these
main Bumiputra contractors and non-bumiputra subcontractors.

58,000 Students May Not Study In Comfort Next Year

Some 58,000 students who will be placed in 58 secondary schools nationwide next year might not be able to study in comfort, Deputy Education Minister Dr Mohd Puad Zarkashi said Tuesday.

He said this was because the appointed contractors had failed to complete the school buildings on time.

"From the 128 secondary school building projects nationwide, 58 will not be completed within the agreed time frame," he told reporters after meeting 200 educationists, here, Tuesday.

Mohd Puad said the government had also identified nine primary school building projects which were behind schedule for various reasons, including financial problems.

He disclosed how a construction company which was given a contract to build 26 schools worth RM300 million, failed to complete 22 of the projects within the given time.

Hence, he said, contracts given to companies which failed to complete the projects soon would be terminated.

"We will not compromise anymore. We have given them enough time. Why should we extend their contracts?

"We have enough evidence that the contractors, with unreasonable excuses, have failed to complete the school building projects within the given time," he added.

BERNAMA

Read More “70 DARI 128 PROJEK BANGUNAN SEKOLAH SIAP IKUT JADUAL”  »»

PROF (E) DR KHOO BUAT SARANAN SETELAH CALON SPM DIHADKAN 10 SUBJEK

Apa yang kita tahu tentang pengajaran dan pembelajaran akhlak di rumah dan sekolah? (PPARS)

JUST DO IT> DO WHAT YOU KNOW

Gesa kerajaan utamakan pengajaran akhlak - Khoo Khay Kim

Kerajaan harus menitik-beratkan pengajaran akhlak serta kegiatan ko-kurikulum dalam pembelajaran daripada jumlah subjek yang harus diambil dalam peperiksaan.

Demikian pandangan yang diutarakan tokoh akademik, Prof. Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim sebagai respons langkah kerajaan menghadkan calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) mengambil 10 mata pelajaran sahaja.

Beliau berpandangan, pihak Kementerian Pelajaran juga harus memikirkan masa pembelajaran yang telah dijimatkan bagi subjek yang telah dikurangkan.

"Jika kerajaan tidak menjadikan kegiatan ko-kurikulum juga penting, itu juga tidak bermanfaat. Banyak perkara yang tidak perlu diajar tetapi boleh diamalkan seperti akhlak. Ia lebih baik daripada diajar dan seterusnya pelajar perlu mengambil peperiksaan,"katanya sewaktu dihubungi Harakah.

Dalam pada itu, Khoo juga menolak tanggapan apabila jumlah subjek dihadkan akan menyekat kepintaran pelajaran.

"Dengan mengambil 20 atau 30 mata pelajaran, bukan bermakna murid-murid bertambah pandai. Ramai pelajar yang apabila memasuki universiti tidak mengetahui perkara-perkara lain seperti menggunakan perpustakaan. Ini kerana mereka hanya belajar seperti burung kakak tua.

"Jadi, jumlah bilangan subjek bukan menjadi ukuran dalam menilai kepintaran pelajar. Seseorang penuntut itu mesti menjadi manusia yang lebih sempurna dan bukan hanya pandai serta berjaya dalam peperiksaan,"tegasnya.

azm/Nyza Ayob/harakahdaily

Read More “PROF (E) DR KHOO BUAT SARANAN SETELAH CALON SPM DIHADKAN 10 SUBJEK”  »»

TN GURU NIK AZIZ GEMBIRA JIKA BENAR ERDOGAN WUJUD DALAM PAS

Dakwaan mengatakan wujud kumpulan Erdogan dalam PAS, reaksi Tn Guru Nik Aziz ialah Tn Guru malah sangat gembira sekiranya benar wujud Erdogan kerana Perdana Menteri Turki tersebut, Recep Tayyip Erdogan (foto kanan) telah berjaya memalukan pemimpin Israel dalam satu program sebelum ini ( World Economic Forum pada 29 Jan 2009.)

Menurut Tn Guru Nik Aziz, Erdogan berjaya melumpuhkan golongan sekular dan sesat yang menolak Islam.PAS tidak guna khutbah sebagai medan politik - MB

PAS tidak pernah menggunakan khutbah Jumaat sebagai medan berpolitik, sebaliknya menyatakan apa yang benar mengikut kaedah Islam.

Menteri Besar, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, memandangkan perjuangan PAS mengikut acuan Islam, menyebabkan isu yang dibangkitkan dalam khutbah Jumaat tidak boleh dipisahkan.

"Sebaliknya pihak tertentu pula mendakwa PAS telah menyalahgunakan khutbah Jumaat bagi agenda politik," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis pecah tanah pembinaan Bazar Tok Guru di sini, hari ini.

Bazar yang bernilai lebih RM50 juta akan dibina di tapak bekas kuanters Balai Polis Daerah Kota Bharu yang kini sudah berpindah ke Pengkalan Chepa.

Hari ini Ketua Pergerakan Pemuda Umno Kelantan, Anuar Safian dilaporkan mendakwa kerajaan negeri menggunakan khutbah Jumaat untuk berkempen menjelang pilihan raya kecil Dun Manek Urai 14 Julai depan.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz berkata, khutbah Jumaat mengandungi lima rukun iaitu memuji Allah, selawat ke atas Rasulullah saw, menyeru bertaqwa kepada Allah dan membaca ayat-ayat al-Quran.Image

"Antara lainnya Allah Taala menyeru manusia supaya berlaku adil. Keadilan yang Allah minta tegakkan itulah politik. Sedangkan Umno tidak mahu, sebab itulah mereka tolak Islam dan tidak mahu politik Islam," ujarnya.

Ditanya mengenai dakwaan wujud kumpulan Erdogan dalam PAS katanya, beliau gembira sekiranya benar wujud Erdogan kerana Perdana Menteri Turki telah berjaya memalukan pemimpin Israel dalam satu program sebelum ini.

Menurutnya Erdogan berjaya melumpuhkan golongan sekular dan sesat yang menolak Islam.

Sementara itu mengenai pembangunan Bazar Tok Guru katanya, kerajaan negeri mengutamakan peniaga-peniaga kecil yang kini berniaga di pasar Arked Uda dan pasar lama MPKB.

"Kerana itu kita kekalkan konsep perniagaan yang mampu dimiliki semua pelbagai lapisan masyarakat dan bukan hanya golongan korporat sahaja. Madinatul Raudhah sesuai untuk peniaga kecil," ujarnya.

Mengenai calon PAS bagi pilihan raya kecil Dun Manek Urai beliau bersetuju golongan ulama dan profesional dipadukan.

Kata beliau biar pun bekas Adun Manek Urai, Allahyarham Ismail Yaacob bukan ulama dan profesional, namun beliau mampu melaksanakan tanggungjawab dengan baik.

"Kerana kebijaksanaannya juga beliau dapat mengekalkan kemenangan PAS sehingga lima penggal bermula 1986," ujarnya.

mj/Salmah Mat Husain/ Foto Rizal Tahir/harakahdaily

Read More “TN GURU NIK AZIZ GEMBIRA JIKA BENAR ERDOGAN WUJUD DALAM PAS”  »»

KEPUTUSAN PENANTI MENGUNDANG PELBAGAI REAKSI

Apa kata beberapa Penganalisis Politik tentang Keputusan PRK DUN Penanti yang dimenangi oleh PKR dengan majoriti 5558 undi;

Dr Sivamurugan Pandian dari Universiti Sains Malaysia(USM) berpendapat PKR tidak mencapai sasaran membawa antara 65 dan 70 peratus pengundi untuk turun mengundi; majoriti tinggi yang diperolehi menunjukkan bahawa penyokong setia mereka keluar berama-ramai untuk mengundi berbanding pada pilihan raya lepas,

Dr Oh Ei Sun, seorang penganalisis politik, berkata bahawa keputusan pilihan raya itu tidak membawa sebarang makna kerana ia lebih berupa kemenangan mudah apabila lawan utamanya tidak mengambil bahagian. Kedua-dua pihak boleh memberikan apa jua tafsiran mengenai keputusannya, namun apa yang nyata ialah ia tidak membawa sebarang makna

Beberapa pemimpin politik terutama dari BN mendakwa bahawa majoriti tinggi yang diperolehi oleh calon PKR tidak boleh digunakan sebagai kayu pengukur kerana beliau memenanginya dalam pertandingan menentang calon Bebas.


Apa Makna Keputusan Pilihanraya Kecil Penanti?


Oleh Alan Ting

Keputusannya memang dijangka, namun peratus yang keluar mengundi, tidak.

Sebagaimana yang dijangka calon Parti Keadilan Rakyat (PKR) Dr Mansor Othman memenangi pilihan raya itu selepas memperolehi 6,052 undi menewaskan tiga calon bebas yang terdiri daripada Aminah Abdullah, 56, Nai Khan Ari a/l Nai Keow, 41, dan Kamarul Ramizu Idris, 42, dengan majoriti 5,558 undi.

Apa yang tidak dijangka ialah peratus yang mengundi pada hari itu berjumlah 46.15 peratus sahaja, atau kira-kira 7,100 orang berbanding 15,384 pengundi yang layak, iaitu pengurangan ketara daripada 82.1 peratus pengundi yang dicatatkan pada pilihan raya lepas.

Ramai penganalisis politik dan jentera parti terkejut dengan jumlah yang kecil itu kerana rata-rata menjangka jumlahnya antara 60 dan 70 peratus, sebaliknya jumlah yang mengundi pada hari itu adalah "jumlah peratus keluar mengundi yang paling kecil dalam sejarah pilihan raya negara".

Penganalisis politik Dr Sivamurugan Pandian dari Universiti Sains Malaysia(USM) berkata keputusan itu menunjukkan bahawa semua penyokong setia PKR turun mengundi pada hari itu, mengesahkan kajian baru-baru ini yang menganggarkan bahawa PKR dan Umno masing-masing memiliki antara 30 dan 35 peratus penyokong setia di kawasan itu.

"Walaupun ia bukanlah sesuatu yang sihat bagi proses pilihan raya, dan PKR tidak mencapai sasaran membawa antara 65 dan 70 peratus pengundi untuk turun mengundi; majoriti tinggi yang diperolehi menunjukkan bahawa penyokong setia mereka keluar berama-ramai untuk mengundi berbanding pada pilihan raya lepas," katanya.

Beliau berkata walaupun BN tidak bertanding, ia perlu mengkaji dan memahami pelbagai aspek mengenai pilihan raya ini, seperti bagaimana PKR dapat menghimpunkan penyokong setia mereka untuk keluar mengundi, di samping meneruskan kempen mereka walaupun lawan utamanya tidak bertanding pada pilihan raya itu.

Barisan Nasional (BN) memutuskan untuk tidak bertanding pada pilihan raya kecil itu kerana merasakan bahawa kekosongan itu tidak berdasarkan kepada sebab-sebab yang dinyatakan di bawah Perlembagaan Persekutuan.

"BN perlu mengkaji strategi yang digunakan oleh PKR, yang berjaya membawa penyokong setia mereka dalam jumlah yang lebih ramai berbanding sebelum ini. Semasa pilihan raya lepas PKR menang akibat penyokong BN beralih menyokong PKR, sekaligus memberikan Fairus (Mohammad Fairus Khairuddin) kira-kira 2,000 majoriti, tapi kali ini adalah jelas bahawa undi itu diberikan oleh penyokong setia mereka," katanya.

Dr Sivamurugan berkata PKR juga perlu menilai semula hasil pilihan raya kecil ini kerana ia secara jelas menunjukkan bahawa pengundi atas pagar tidak benar-benar terpengaruh dengan isu yang dibawa kepada mereka semasa pilihan raya kecil itu, sekaligus mengakibatkan jumlah yang mengundi amat rendah.

"PKR mengharapkan 70 peratus pengundi akan keluar mengundi. Mereka menjangka seluruh penduduk di kawasan itu menyokong mereka dalam isu-isu semasa, namun hasilnya jelas menunjukkan bahawa jangkaan mereka itu tersasar. Kegagalan mereka mempengaruhi pengundi atas pagar menyebabkan kelompok pengundi ini mengambil keputusan untuk tidak turun mengundi," katanya.

Seorang lagi penganalisis politik Dr Oh Ei Sun berkata keputusan pilihan raya itu tidak membawa sebarang makna kerana ia lebih berupa kemenangan mudah apabila lawan utamanya tidak mengambil bahagian.

"Malah boleh dikatakan jika ada pertandingan sekalipun, ia masih kemenangan mudah buat parti itu. Kedua-dua pihak boleh memberikan apa jua tafsiran mengenai keputusannya, namun apa yang nyata ialah ia tidak membawa sebarang makna," katanya.

Dr Oh berkata PKR boleh menafsirkan bahawa ia menang sekali lagi, manakala BN boleh berkata jumlah yang turun mengundi amat kecil menunjukkan bahawa orang ramai tidak bersetuju dengan pilihan raya kecil itu.

Satu-satunya yang menarik pada pilihan raya ini ialah walaupun tiga calon bebas hilang deposit, mereka masih boleh mengumpulkan undi yang jika digabungkan ketiga-tiganya berjumlah kira-kira lima peratus.

"Ramai yang merasakan bahawa mereka tidak penting selama ini, namun mereka berjaya memperolehi undi. Ini membangkitkan beberapa persoalanan dan menunjukkan bahawa PKR perlu mengadakan penyelarasan yang lebih baik antara pemimpin peringkat nasional, negeri serta tempatan, dan melihat kepada sentiman dalaman parti," katanya.

Pada masa yang sama beberapa pemimpin politik terutama dari BN mendakwa bahawa majoriti tinggi yang diperolehi oleh calon PKR tidak boleh digunakan sebagai kayu pengukur kerana beliau memenanginya dalam pertandingan menentang calon Bebas.

"Dalam politik hari ini, calon bebas sebenarnya tidak mempunyai tempat, melainkan mereka benar-benar disukai oleh penduduk tempatan. Calon bebas adalah politik semalam, dan sekiranya anda menang dengan menewaskan mereka, ia sebenarnya tidak membawa apa-apa makna," kata Pengerusi Gerakan Pulau Pinang Datuk Teng Hock Nan.

BERNAMA

Read More “KEPUTUSAN PENANTI MENGUNDANG PELBAGAI REAKSI”  »»

KE MANA PERGINYA MELAYU KOPERASI PULAU LUMUT DALAM SKANDAL PKFZ

Datuk Faizal Abdullah, ketua Pemuda UMNO Kapar merangkap Timb Pengerusi Wijaya Baru dan ahli lembaga Pengarah berbagai lagi anak syarikat keluarga Onn Ismail, bekas ADUN Selat Klang untuk lima penggal menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap laporan beraudit PriceWaterhouse Coopers (PwC).
Pulau Indah sebelum pensepadanan semula oleh SPR pada tahun 2004 merupakan sebuah kawasan dalam DUN Selat Klang sebelum dipindahkan ke kawasan Pelabuhan Klang.

Foto: dari kiri Rahman Palil, Rashid Asari, Onn Ismail, Faizal Abdullah

Pulau Indah atau nama sebelumnya Pulau Lumut hanya merupakan sebuah perkampungan nelayan Melayu dan pulau ini menjadi masyhur dengan terbinanya Pelabuhan Barat. Penduduk telah diberi tanah bakau persisiran pantai di atas nama Koperasi Pulau Lumut. Setelah menjual tanah yang diberi, setiap seorang ahli koperasi atau penduduk Pulau Lumut mendapat kurang lebih RM300-RM500 sahaja.

Pada ketika itu, tanah yang dijual diletak pada nilai yang sangat rendah oleh "pembeli" yang juga merupakan proksi kepada pemimpin UMNO bahagian Kapar.

Cerita selanjutnya hanyalah sejarah berulang kembali bagaimana kerja menjual tanah serta kepentingan orang Melayu dilakukan dulu, kini dan selamanya oleh UMNO dan konco-konconya. Noktah.

The audit report also detailed a series of conflict of interest situations:

» Sementa assemblyman Datuk Abdul Rahman Palil was both the Pulau Lumut Development Co-operative (KPPL) chairman and a PKA director in 2002 when the land for PKFZ was sold by KPPL to PKA;

» Rashid Asari & Co, the legal firm retained by PKA, was also the same firm overseeing the inking of the sales and purchase agreement between KPPL and turnkey contractor Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB). A point to note is that its senior partner, Datuk Abdul Rashid Asari, was the deputy chief of Umno’s Kapar division, where Tan Sri Onn Ismail is an exco member. Onn was the KPPL chairman and his son-in-law Faizal Abdullah, the then Kapar Umno division youth chief, is also the deputy CEO of Wijaya Baru Global Bhd (WBGB), the firm appointed by KDSB as the main subcontractor;

» Perunding BE Sdn Bhd, appointed by PKA as the independent quantity surveyor for PKFZ, was also a quantity surveyor for KDSB;

» PKA’s board of directors were not advised that the chairman of the PKA at one time was also the deputy chairman of WBGB;

» KDSB directors Omar Latip and Idris Mat Jani are also directors and shareholders of WBGB.Sumber: Dayak Baru Weblog Dare to Dream

Further Readings: The Untouchables Of Klang Valley

KDSB may sue over PKFZ report

©The Malaysian Insider
by Shannon Teoh

PETALING JAYA, May 29 — Unhappy with the report on the RM12.5 billion Port Klang Free Zone (PKFZ) scandal, Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB) is mulling legal action against the port authority as well as the audit firm which it calls “mischevious”.

Hitting back at implications of profiteering in the PKFZ report, group deputy chief executive officer Datuk Faizal Abdullah said that the position review that was finally made public yesterday was “not done in good faith” and questioned if PricewaterhouseCoopers (PwC) had any ulterior motive.

“Yes, I want to firmly say that it is an option against either or both,” he said of PwC and the Port Klang Authority (PKA).

“Why does it use terms like ‘may’ or ‘potential’? Just say yes or no and be a gentleman about it and then we can challenge it based on facts. Instead, it has released a report with three conditions. Why hide?” Faizal told The Malaysian Insider after a press conference.

He was referring to conditions set by PwC which appear to limit or absolve it from any liability due to the contents of the report. The accounting firm said its only duty is to the PKA and is not obliged to respond to any queries while the public was “not authorised to use or rely on the report to arrive at any conclusion.”

The much-anticipated report has implicated several politicians from Barisan Nasional (BN) who have all sat or are still sitting on the board of either KDSB or companies under the same Wijaya Baru group.

This includes BN backbenchers chief Datuk Seri Tiong King Sing who has a 70 per cent stake in Wijaya Baru. Faizal said that the Bintulu MP could not attend the press conference as he was making visits in his constituency leading up to Gawai celebrations.

In his defence of KDSB, Faizal said that the nearly 1,000 acres of land that it had sold to PKA for RM1.1 billion was for a valuation below that of their own.

He said even though they had bought the land in 1995/6 for RM3 per square foot (psf), they had first valued it at RM28 psf in the 2002 sale but agreed on RM25 psf and not the government valuation of RM10 psf due to several factors:

- RM10 was for compulsory acquisition which was not possible because it is not a public interest project

- added reclamation and infrastructure works

- it had to buy back parcels it had sold off for RM16-17 psf in 1996 for RM21-23 in 2001 to complete the deal

- PKA would enjoy deferred payment that began only after four years from the transfer of the land

When asked why deferred payment had influenced the valuation when it was also collecting interest, Faizal said that the various concessions, including the four year leeway meant that the structuring of the deal was not so straightforward.

He added that the four year period showed that KDSB was interested in the long-term success of the project.

“We ensured that PKFZ was ready in two years. So PKA could already collect revenue two years before they had to start paying us back,” he said.

He added that to date, KDSB had so far only collected RM360 million from PKA for the land, which he says is between 20-30 per cent of the total sum.

When asked about the letters of support that the Transport Ministry had issued to back RM4 billion worth of bonds, he said that he considered them to be letters of support rather than letters of guarantee.

However, he said that PKA would be liable in the case of a default as each bond issue was tied in with an agreement with PKA and special purpose companies for each bond were set up to receive payment from PKA.

So the only way there could be a lack of funds would be if PKA did not pay up.

He added that bondholders “should have asked and found out” for sure whether the letters of support meant that the bonds were guaranteed by the government.

“You should have asked, you are in the finance business,” Faizal said, adding that the letters were more of a form of acknowledgement of the projects being overseen by the government and were for the benefit of rating agencies.

Faizal also said that he was frustrated at the negative reports and perception surrounding PKFZ, saying that it had scared off investors and affected Wijaya Baru stocks, which has plummetted from five-year highs of over RM2 to about 30sen today.

Read More “KE MANA PERGINYA MELAYU KOPERASI PULAU LUMUT DALAM SKANDAL PKFZ”  »»

BUKAN KELAB PENYOKONG MELAYU

Kelab Penyokong PAS akan diserap sebagai Dewan


PAS sedia menerima Kelab Penyokong PAS sebagai sayap parti memandangkan sokongan yang tidak berbelah bagi daripada pelbagai kaum terutama Cina dan India.

Mursyidul Am PAS, Dato' Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, sepatutya kelab Penyokong PAS itu sudah lama dijadikan sayap parti.

"Saya kata terlewat, patut lama jadi Dewan. Umno selalu ganggu akhir sekali atas kesedaran rakyat Umno telah digulingkan," katanya dalam sidang media selepas merasmikan Konvensyen Kelab Penyokong PAS Nasional 2009, di Dewan Majlis Daerah Klang.

Program anjuran Lajnah Perpaduan Nasional PAS Pusat itu dihadiri lebih 600 anggota Kelab Penyokong PAS.Turut hadir pengerusi Kelab Penyokong PAS Nasional bagi kaum Cina, Vincent Lee dan pengerusi Kelab Penyokong PAS Nasional bagi kaum India, N.Balasubramaniam.

Beliau bersyukur kerana diberi peluang merasmikan Konvensyen itu menambah, Kelab Penyokong PAS bukan kelab Penyokong Melayu.

Katanya, PAS telah wujud pada tahun 1951 dan rakyat Malaysia melihat bagaimana PAS mengendalikan negeri Kelantan tanpa mengira bangsa dan agama.

Misalnya tambah beliau, kerajaan Kelantan tanpa mengira bangsa dan agama telah memberi bantuan kepada pelajar cemerlang sebanyak RM500 tanpa mengira bangsa dan agama.

"Melayu, Cina, India, Siam, Umno semua diberi kerana Islam mengajar kita supaya baik kepada semua manusia," jelasnya.

Beliau berkata, oleh kerana manusia dijadikan Allah maka sebagai orang Islam perlu mengendalikan manusia tanpa mengira fahaman politik, bangsa dan agama.

Hasil daripada pentadbiran kerajaan Kelantan yang adil terhadap semua bangsa maka mereka terbuka pintu hati untuk menyokong Islam, tegasnya.

Dalam sidang media yang sama, Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional Pas Pusat, Dr Mujahid Yusuf Rawa menjelaskan satu jawatankuasa teknikal telah ditubuhkan bagi melihat aspek yang memungkinkan kelab itu diserap sebagai sayap parti dalam tempoh setahun.

Beliau berkata, memandangkan ia melibatkan pindaan terhadap Perlembagaan parti satu muktamar khas akan diadakan manakala Majlis Syura secara asasnya tiada masalah.

Mujahid yang juga ahli Parlimen Parit Buntar telah diamanahkan menjadi Pengerusi Kelab Penyokong selama lima tahun dan telah berjaya mengumpulkan ahli Kelab seramai 20,000 orang.

Saidah Hairan/harakahdaily

Read More “BUKAN KELAB PENYOKONG MELAYU”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com