Pray For MH370

Pray For MH370

Otak boleh jadi kuning dan kurang waras natijah penyakit demam kuning

Peludah Warna

Kuasa gusar kini menggelegak murka;
warna kuning diisytihar racun terbisa.
Diragutnya baju-T segeram tenaga.
dan diumum itulah busana bahaya.

Tapi, kita jahit semula perca kain,
menjadikannya panji terindah dan tulen.
Warna kuning yang teramat tenang dan syahdu
kita kembalikan damai ke dalam qalbu

Kini cahaya mentari mungkin diramas
dan sinar kuningnya juga mungkin dicantas.
Memanglah mereka kini peludah warna
sedang menghimpun lendir kahak sebanyaknya.

Kerana nikmat amat lama berkuasa,
kuasa pun seolah menjadi hartanya.

1. 7. 11. A. SAMAD SAID ~ PUITIS DAN BERBISA
SASTERAWAN NEGARA

Read More “Otak boleh jadi kuning dan kurang waras natijah penyakit demam kuning”  »»

Hanya kuman takutkan BERSIH.......Adakah manusia sudah menjadi kuman?!

Utama Berita Kolum Surat Video Mobilekini Buku SMS Hartanah Pekerjaan Pelancongan Juadah Saham Pendidikan Kereta Peta
Pengharaman baju BERSIH, apa kata rakyat?
Norain Saleh & Norsyafinas Ahmad Sukri
Jul 2, 11
8:39am
Kongsi 566
Pada 29 Jun lalu, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata adalah satu kesalahan bagi mana-mana individu yang memakai baju yang berkaitan dengan aktiviti haram.

Justeru, tangkapan ke atas mereka yang memakai baju BERSIH 2.0 oleh polis adalah betul.

NONE"Jika kemeja-T BERSIH berhubungkait dengan aktiviti haram, maka memakainya adalah juga haram,” katanya.

Sejak pengumuman itu, beberapa wakil rakyat Pakatan dan hampir 100 orang telah telah ditangkap kerna memakai baju kuning BERSIH manakala mereka yang menjual baju berkenaan turut ditahan untuk disoal-siasat.

Malaysiakini menemui 14 orang di sekitar ibunegara untuk meninjau pandangan mereka mengenai kenyataan Hishammuddin mengenai pengharaman pemakaian baju-T kuning BERSIH itu.

Hasil tinjauan mendapati sebahagian besar daripada mereka tidak bersetuju dengan tindakan kerajaan itu.

Berikut adalah pendapat mereka:

NONERodzi Baharom, 45 (arkitek):

“Selagi rusuhan masih belum berlaku, tindakan Hishammudin dilihat sebagai tidak wajar kerana perkara itu tidak mengancam (keselamatan) negara dan hanya berkaitan dengan pemakaian baju.

“Bukan baju tulis perkataan lucah. Perkara seperti ini tidak diambil perhatian (baju ada perkataan lucah). Kenapa yang berkaitan politik diambil perhatian?”

NONEMohd Zaki Mohd Simal, 19:

“Pemakaian baju-T berkenaan adalah lebih kepada kebebasan rakyat, malah perhimpunan tersebut turut disokong oleh majoriti rakyat menurut undian yang dilakukan oleh The Star. (Nota pengarang: Akhbar itu bagaimanapun membatalkan bancian itu dan mendakwa terdapat kepincangan dalam sistem undian berkenaan)

“Kalau budak-budak pakai baju BERSIH, takkan budak-budak itu hendak kena tangkap kot?” kata Zaki, yang juga mempersoalkan kebebasan untuk berpakaian.
NONELee Kah Kee, 19, pula merasakan perkara itu tidak wajar kerana baginya perhimpunan berkenaan bukanlah satu perhimpunan yang haram.

NONE Norhuda Ali, 25 mempertikaikan tindakan 'pengharaman' baju-T itu dan mempersoalkan sama ada mereka yang memakai baju berwarna kuning akan turut ditahan sama.

“Kalau pakai baju kuning keluar jalan tak kan hendak kena (tangkap) juga?” katanya.
NONEBagi Banu Priya Tiagarajan, juga 19 yang sedang menuntut di salah sebuah institusi penerbangan perhimpunan itu hanyalah sekadar untuk berhimpun bersama.

“Bagi saya itu tidak adil, pakai baju BERSIH bukan salah,” katanya.

Sahahruddin Abdul Majid 53, berkata tujuan pihak tertentu membuat perhimpunan BERSIH ini adalah dijalankan secara aman bukannya haram, sekiranya mereka tidak membuat tindakan sebegitu rakyat mungkin tidak akan tahu perkara yang kerajaan buat.NONE

"Kita tengok 4 tahun lepas mereka tidak ganggu orang (dalam demo) kenapa perlu disembur dengan air, pakai baju kuning pun tidak buat apa kesalahan.

“Jika tidak ada pembangkang, kita (rakyat) tidak tahu apa yang dilakukan oleh kerajaan,” katanya.

Tambahnya, pemakaian baju kuning tidak menganggu orang ramai tetapi logo baju tersebut mungkin menyebabkan mereka ditangkap dan didakwa oleh pihak kerajaan.

"Memang tidak salah (pakai baju-T BERSIH) dia tidak kacau orang, cuma logo yang jadi masalah, dianggap mengkritik kerajaan... Bagi kerajaan semua mereka buat betul, pihak lain tidak betul," katanya.

NONEManiammah Masilamani, 22 pula merasakan tindakan Hishammuddin sebagai tidak wajar kerana demonstrasi itu sendiri masih belum berlaku dan negara masih dalam keadaan yang aman.

“Semua kedai lepas ni tidak boleh letak (cat) warna kuning ke?” soalnya.
NONEMeghala Balasubramaniam, 29, berkata pemakaian baju-T BERSIH tidak patut diharamkan kerana ia hanya dianggap perkara lazim.

"Tidak perlu diharamkan baju BERSIH, itu hanya perkara biasa dan bukannya salah pun, kerajaan patut bertimbang rasa" katanya.

NONENuruddin Mohamad, 28, berkata baju bukanlah satu masalah tetapi kerajaan 'mengharamkan' pemakaian baju-T tersebut berkemungkinan disebabkan kebimbangan kerajaan terhadap perhimpunan yang akan berlangsung

“Tidak wajar (pengharaman), sebab itu pakaian, bukan tindakan,” katanya.
NONEGraduan lepasan Universiti Michigan, Caryn Kong, 23, berkata larangan permakaiaan baju itu tidak wajar kerana perkara itu menunjukkan pemikiran rakyat bukan di dalam negara yang sudah mencapai pembangunan.


"Saya rasa tidak wajar, kerana sampai bila mereka patut didakwa, perkara tersebut tidak akan menunjukkan rakyat dalam negara ingin membangun," katanya.

Read More “Hanya kuman takutkan BERSIH.......Adakah manusia sudah menjadi kuman?!”  »»

Syafaatkan kami......

Read More “Syafaatkan kami......”  »»

Selangor Negeri Ilmu

Pesta Buku Selangor 2011 ada kelainan
Ismail Hashim

SHAH ALAM, 27 Jun: Pesta Buku Selangor 2011 membawa kelainan dengan aktiviti membaca selama 15 minit diadakan serentak di seluruh negeri.

Acara membaca semalam disertai sama oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang selepas itu berucap dan merasmikan pesta buku tersebut.

Turut serta membaca dan berucap adalah Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan negeri, Dr Halimah Ali dan Pengarah Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor (PPAS), Mastura Muhammad.

Orang ramai mengambil peluang cuti hujung minggu dengan datang memenuhi dewan hingga bersesak-sesak untuk melihat dari dekat semua acara yang berlangsung dan buku-buku yang dipamerkan.

Pesta buku kali ini bermula sejak 24 Jun lalu dan akan berakhir pada 3 Julai depan.

Jika tahun lalu diadakan di Kompleks PKNS, pesta buku tahun ini diadakan di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC), dekat sini.

Tahun lalu, kegiatan itu diadakan di sekeliling Tasik Shah Alam.

Tema tahun ini beralih dari kegiatan membaca kepada membangkitkan semangat semua pihak untuk menulis, kerana itu mereka boleh sertai acara membaca selama 15 minit itu di daerah masing-masing.

Sempena pesta buku pada tahun ini, Profesor Matematik Negara, Prof Shaharir Mohd Zain dinobatkan sebagai Penulis Negeri Selangor ekoran kejayaan beliau dalam bidang itu. (Gambar atas)

Anugerah itu telah memberikan Dr Shaharir jumlah wang sebanyak RM10,000 dan hadiah iringan.

Setelah majlis perasmian, Khalid bersama dengan Dr Halimah dan Presiden Seniman Paksi Rakyat (Paksi), Dinsman menyertai sesi dialog bersama penulis.

Di sebelah petang pula, diadakan Perhimpunan dan Konvensyen Penulis dan Bloggers diadakan di tempat sama dengan kehadiran semua golongan penulis dan orang awam.

Dua Sasterawan Negara, Datuk Dr A Samad Said dan Datuk Dr Anwar Ridhwan, Dr Shaharir menjadi panelis dengan Dr Halimah menggulung acara di akhir majlis.

Banyak perkara dibangkitkan oleh ramai penulis antaranya Subky Latif, A Shukur Harun dan Raja Ahmad Aminullah.

Sementara itu, Mastura di dalam ucapan ringkasnya berkata, penulis di semua peringkat perlu segera menyebarluaskan maklumat kepada seluruh anggota masyarakat.

“Sebagai contoh, mereka hendaklah segera menulis di dalam ruangan akhbar atau di blog mereka mengenai apa yang Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor lakukan kini bagi memudahkan rakyat membuat pilihan tepat di dalam PRU 13,” tegasnya.

Dr Halimah pula berharap, semua penulis perlu bersinergi dengan pihak lain bagi memastikan hasil karya mereka dapat dijadikan buku dalam reka bentuk menarik dengan pemasaran berkesan.
(harakahdaily).

Read More “Selangor Negeri Ilmu”  »»

Apabila warna dicop mengancam keselamatan......Innalillahi wa inna ilaihi raji'un

Apabila celik warna menjadi payah
Bagi pasukan seragam ditonjol gah
Ditanggung bayar peluh rakyat terperah
Agar tegak pertiwi megah

Namun bila memanda tak ambil endah
jelata mahu bermadah
hati resah gelisah gundah
berhimpun aman dikata salah

Secuit rasa raja mahu disembah
memanda gusar tak tentu arah
warna kuning diheret sudah
ke lokap yang melakar sejarah

Mana pertiwi di mana maruah
Perkara mudah begitu payah
Hati minda masih dijajah
Oleh tetuan penjajah sedarah

YB Dr Hjh Halimah Ali


Read More “Apabila warna dicop mengancam keselamatan......Innalillahi wa inna ilaihi raji'un”  »»

Tonik spiritual

Read More “Tonik spiritual”  »»

Bagaimana minda rakyat Malaysia boleh berkembang sekira disogok dengan berita celaru berat sebelah?

KOMENTAR : Kini seluruh jentera media arus perdana dikerah untuk menakutkan rakyat supaya tidak menyertai Perhimpunan Bersih 9 Julai untuk menuntut sebuah pilihanraya yang adil dan telus.

Media cetak, televisyen dan radio digerakkan untuk merakamkan “keresahan” peniaga mengenai kehilangan rezeki yang menurut media akan mencecah jutaan ringgit. Bagaimana taksiran ini dibuat – Wallahu a‘lam.

Pengerusi Bersih Ambiga Sreenevasan, seorang peguam yang amat dihormati, kini dilabel oleh media sebagai tali barut pembangkang yang mahu menjatuhkan BN menerusi demostrasi jalanan.

Rasanya tidak perlu dihuraikan di sini apa yang dilaporkan oleh akhbar dan TV mengenai pemimpin-pemimpin seperti Mohamad Sabu, Lim Kit Siang dan “buah hati” mereka, Anwar Ibrahim.

Akhbar The Star yang selama ini dilihat sebagai “cuba” memberi perimbangan dalam laporan-laporannya, akhirnya tunduk kepada tekanan BN, khususnya Umno, dan kini menfitnah Ambiga, Anwar dan Bersih 2.0 secara keseluruhannya.

Maka secara rasmi, The Star kini menyertai kelab media dayus perdana yang dipelopori oleh Utusan Malaysia, Berita Harian, Tv3 dan New Straits Times.

Hujah The Star dan media arus perdana lain bahawa kononnya Bersih 2.0 akan menyebabkan peniaga rugi berjuta-juta ringgit adalah dangkal dan tidak masuk akal JIKA lunas-lunas demokrasi dihormati.

Antara prinsip demokrasi yang dimaksudkan itu adalah hak rakyat berkumpul secara aman untuk menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap sesuatu yang dirasakan penting untuk negara.

Malaysia tidak akan “tutup kedai” (shutdown) mahupun mengalami kemusnahan ekonomi (meltdown) jika peserta Bersih dibenarkan berkumpul dan berarak di dua tiga batang jalan raya untuk menyampaikan sebuah memorandum kepada Istana Negara.

Namun jika polis bertindak secara provokasi iaitu menutup jalan , menahan sesiapa yang memakai baju T kuning, menembak gas pemedih mata dan air berkimia terhadap pemimpin dan peserta Bersih serta membelasah mereka dengan belantan – ya, perhimpunan Bersih akan dicemari dengan keganasan.

Segala tindakan polis yang dinyatakan di atas, berlaku pada perhimpunan Bersih pertama tahun 2007.

Sebaliknya, jika polis menjalankan tanggungjawab untuk menyuburkan demokrasi dengan memberi kerjasama kepada penganjur supaya perhimpunan Bersih dilaksanakan secara teratur, adakah ini akan mendatangkan kerugian kepada Negara?

Malah sebaliknya, ia akan menjadi mercutanda betapa suburnya amalan demokrasi di Negara ini dan akan menanam keyakinan pelancong dan pelabur asing betapa sopan, tertib dan teraturnya penghayatan demokrasi di Negara ini.

Pilihan itu hak pihak polis dan pegawai atasan serta menteri serta cabinet Malaysia. Itu baru namanya anak jantan yang sihat akal fikirannya dan murni serta ikhlas akal budinya untuk menabur bakti kepada Negara.

Kerjasama sedemikian oleh polis akan memperagakan kepada pelawat asing, sebuah Malaysia moden yang mengamalkan demokrasi tanpa menjejaskan kehidupan harian.

Tapi sayang, kerjasama polis yang diharapkan adalah ibarat pungguk rindukan bulan.

Polis sudahpun memulakan tangkapan ke atas sesiapa sahaja yang memakai T-shirt Bersih selain penganjur menjadi sasaran.

Apakah yang begitu menakutkan BN mengenai Bersih 2.0 sehingga pemimpin-pemimpin kerajaan, Pemuda Umno, Perkasa, Polis dan media dayus perdana digerakkan secara begitu agresif untuk membanterasnya?

BN sebenarnya khuatir perhimpunan Bersih akan mencetuskan gelombang kemarahan rakyat terhadap Umno-BN kerana mencabuli kewibawaan institusi-institusi seperti Suruhanjaya Pilihanraya.

Dalam beberapa minggu lepas, kebejatan SPR semakin terserlah dengan pendedahan-pendedahan yang menzahirkan masalah pengundi hantu, penukaran pengundi biasa kepada pengundi pos secara haram dan pemindahan pengundi dari satu kawasan ke kawasan lain.

Ini diburukkan dengan dakwaan Projek IC Sabah - yang menyaksikan ratusan ribu warga asing diberi kerakyatan Malaysia untuk membolehkan mereka mengundi BN - kini menular ke Semenanjung Malaysia. Pertubuhan Bukan Kerajaan dan parti pembangkang khuatir Umno-BN akan mengotakan janji untuk memenangi PRU-13 dengan apa sekali cara pun.

Wartawan-wartawan kanan di akhbar The Star, New Straits Times, Tv3, malah Utusan Malaysia sendiri cukup arif mengenai isu pengundi hantu dan pengundi pos dan impaknya ke atas keputusan di kerusi-kerusi tertentu semasa PRU yang lalu.

Namun akhbar-akhbar berkenaan tidak menegur SPR di atas kepincangan-kepincangannya, tetapi memilih untuk melancarkan tohmahan dan fitnah terhadap penganjur Bersih 2.0.

Wartawan-wartawan yang pernah mewawancara Ambiga, pengerusi Bersih 2.0, akan memberi pengakuan bahawa beliau seorang berprinsip dan bukan tunduk di bawah telunjuk pembangkang mahupun kerajaan.

Malangnya, pengakuan ini tidak boleh diberikan secara terbuka kerana ia tentunya akan mengundang tindakan daripada media itu sendiri atau Kementerian Dalam Negeri . Itulah realiti politik di negara ini. Kes bekas presiden Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) Hatta Wahari yang dipecat oleh Utusan kerana mengkritik arah tuju laporan-laporan Utusan adalah contoh hidup dan nyata!

London, New York, New Dehli, Bangkok, Jakarta – semua bandaraya-bandaraya ini sering menyaksikan perhimpunan dan bantahan. Tiada pula laporan system ekonominya ranap kerana demonstrasi.

Hakikatnya adalah, perhimpunan yang bersih dan teratur dengan kawalan polis tidak pernah menyebabkan sebarang masalah kepada peniaga, menyusahkan rakyat atau menggugat kestabilan Negara yang mahukan kelangsungan pemerintah yang menghormati asas demokrasi.
tvselangor news

Read More “Bagaimana minda rakyat Malaysia boleh berkembang sekira disogok dengan berita celaru berat sebelah?”  »»

Semua insan mahukan perhatian dan kasih sayang

Read More “Semua insan mahukan perhatian dan kasih sayang”  »»

ADUN SELAT KLANG ziarah warga emas, orang saikt dan susah

25.6.11
YB Dr Hjh Halimah Ali meluangkan masa selepas majlis yasin, khitan anak perempuan untuk ziarah warga DUN SELAT KLANG yang kurang bernasib baik untuk memberi sedikit keceriaan dengan sentuha peribadi pemimpin dan sedikit buah tangan bersama dengan jentera PAS.


Read More “ADUN SELAT KLANG ziarah warga emas, orang saikt dan susah”  »»

Proses 'Mengilmukan' Selangor

26.6.11
Ahad
SHAH ALAM

Sambutan Hari Ilmu Selangor ke-2 telah selamat dirasmikan YAB Dato' Menteri Besar Selangor di SACC CONVEC SHAH ALAM.
Satu kelainan pada tahun ini ialah kempen besar-besaran '15min READING BREAK' atau 'Berhenti Sejenak,Jom Baca' yang berlangsung serentak diseluruh Selangor.Bermula dari SACC Convec Shah Alam;turut disertai di
1.Sawah padi Parit 3, Daerah Sabak Bernam
2.Bukit Melawati. Daerah Kuala Selangor
3.Hospital Daerah Banting, Daerah Kuala Langat
4.Pengkalan Batu, Daerah Klang
5.Taman Tasik Cempaka,Hulu Langat
6.Empangan Sg Selangor bersama Orang Asli,Daerah Hulu Selangor
7.Air Terjun Kemensah , daerah Gombak
8.Bagan Lalang, daerah Sepang
9.Library MPSJ, Daerah Petaling

Turut menyerlkan lagi majlis sambutan Hari Ilmu Selangor ialah apabila sasterawan negara, Datuk Dr Anwar Ridwan dan A.Samad Said serta penulis-penulis dari seluruh tanah air.Majlis juga ditambah nilai dengan penganugerahkan TOKOH PENULIS SELANGOR kepada Prof.Madya Dr.Sharir.Kemudian dialog para penulis bersama YAB Dato'Menteri Besar, EXCO Pendidikan, EXCO Kebudayaan Selangor yang memberi ruang yang seluas-luasnya untuk mereka meluahkan hasrat mereka sebagai golongan yang agak terpinggir.
Turut serta dalam majlis perasmian ialah YB EXCO Dr Yakop Sapari, YB Dr Ahmad Yunus Hairi, YB Saari Sungip,YB Manoharan, Datuk Bandar MBSA, MBPJ, Ketua Jabatan dan agensi kerajaan,pengurusan tertinggi UNISEL,INPENS dan para pempamer.
Sebelah petang pula, konvensyen penulis dijalankan. Ia memberi ruang kepada kedua-dua sasterawan negara serta Tokoh Penulis Selangoruntuk memberi pandangan topik 'Merakyatkan Ilmu: Peranan Penulis dan Tanggungjawab Kerajaan'.Majlis ditutupkan oleh YB Dr Hjh Halimah Ali sebagai EXCO Pendidikan merangkap Pengerusi Lembaga Pengarah Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor.
Read More “Proses 'Mengilmukan' Selangor”  »»

PAS YOUTH has inherited strong roots.It just needs nutrients and sunshine to grow well and bear fruits

PAS Youth: Any hope?
Mohd Syahir SulaimanAllah commands you to render back your Trusts to those to whom are entitled thereto. And whenever you judge between people, to judge with justice. Verily, most excellent is what God exhorts you to do. Verily, God is all-hearing, all-seeing. (Surah Nisa: 58)In a recently concluded annual meeting of a mosque, of which I am the secretary-general, one of the mosque jemaah members raised his displeasure over a programme that we organised for the teenagers, namely the Geng Surau Club.

He applauded the activities: inspirational talks, futsal clinic, self-defence, photography, recreational, etc. But he grumbled about the name that we used, “Geng”. It sounds like “gangster”, according to him, at least.

With due respect to his seniority (a Datuk by nature and royal blessing), we enlightened him that in order to exert pull on the so-called Upin Ipin generation, a trendy and catchy term is a must. We need some flexibility here, and he accepted.

Between young and old, exists collision of interest. Even in the US Presidential Election campaign, the disparity is volatile. On one side are younger voters who would debate on fairness and equity, while the older ones would count on economic benefits for retirees.

Back in the Malaysian political landscape, it is estimated that seven million young voters, the so-called Gen-Y, will vote in the coming 13th General Election and their support will determine the outcome.
This composition of young voters could be an early signal of a new political landscape in Malaysia, voicing out structural change in the education, quality of living, employment, democracy, values and fiscal transparency.

High cost of living in Kuala Lumpur is a no secret. A salary of RM4,000 per month is enough for a basic living in Kuala Lumpur, slightly above RM6,000 ensures a decent living, and with RM10,000, the life could be really comfortable.

Instead, a significant 40 per cent Malaysian households still earn less than RM2,300 a month, as revealed by UNDP’s Millennium Development Goals 2010 of Malaysia

Stirring from the failure of the Barisan Nasional government to address concerns on social problems, high cost of living, unemployment, abuse of democracy and lack of transparency and integrity, PAS Youth has forwarded their aspiration to be the champion for the young, to safeguard their welfare and reform the current state of affairs.

In the just-concluded 57th Muktamar (annual general assembly) in Shah Alam, PAS Youth Chief, Ustaz Nasrudin Hassan Tantawi has mooted the offer in his keynote, “Memimpin Kebangkitan Anak Muda” (Leading the Youth Uprising).

Let’s post few questions to Nasrudin. Is PAS Youth ready to lead? What is the execution plan? Where is the destination? The latter will be answered definitely based on its underlying belief in the principles of Al-Quran and As-Sunnah, the former can be analysed based on an empirical situational model, while the middle is up to PAS Youth to execute its strategy.

The readiness of PAS Youth could be assessed by using McKinsey’s 7S Framework. The model is based on the theory that, for an organisation to perform well, these 7 elements need to be aligned and mutually reinforcing, namely structure, strategy, systems, skills, style, staff and shared values. Together these factors determine the way an organisation operates.

Founded on its central beliefs or the shared values of the principles of Al-Quran and As-Sunnah, it is the nucleus and source of motivation for PAS Youth to fulfil its call to enjoin what is good and forbid what is wrong.

This in turn shapes the way PAS Youth see and approach things. In a snapshot, PAS Youth adopted a centralised and functional division structure, which determine the way the organisation’s units relate to each other.

It has almost 165 divisions throughout the country, with active working committee at the central, state, division, and branch level. Their five-year strategic blueprint has laid down key focus area, mainly to gain acceptance and support by young voters for PAS and Pakatan Rakyat.

PAS Youth does have in place a reliable system with proper procedures, process and routines that characterise how important work is done. Besides its administrative system, it has a standard learning and development system, the so-called Tarbiyah system.

They organise periodical usrah (circle of teaching), training and mass gathering, at all level, to instil better understanding of Islam and to equip themselves with the right skill set and human resources. This is considered the glue of their strong brotherhood.

The staff, skill and style frameworks reflect the human aspect of PAS Youth. Being an open membership organisation with multi-discipline of education background shaped its appearance and exposed the organisation with different ideas and approaches. The common characteristic of PAS Youth is the sincerity, volunteerism (particularly its volunteers in Unit Amal), and ethical; the Al-Amin (Integrity) spectrum.

On the other hand, PAS Youth is perceived as lack of competency, particularly to engage in national debate on policy matters. How true is the fact? I believe, PAS Youth do have a number of qualified ulama’ and professionals, diligently building-up core competencies in public and private sector, perhaps outnumbered its counterparts in PR or BN.

As their card-holder identity comes at the price of their jobs, they chose to play it safe and hopefully when the time comes, to PAS Youth we may refer, God willing.

Chris Zook, a prominent business strategist said, “Expanding into adjacent markets is tougher than it looks. Three quarter of the time, the effort fails”.

He then outlined six ways for a business to grow into an adjacent space, namely: 1) Expand along the value chain, 2) Grow new products and services, 3) use new distribution channels, 4) Enter new geographies 5) Address new customer segments, 6) Move into a new business built on a strong capability. Perhaps, PAS Youth could think about it.

I applaud Nasrudin’s engagement with those outside its normal circle, i.e the geng surau, to some extent do have a walkabout in KLCC, Chow Kit, and Pasar Seni to meet and greet the young on the street, besides its IT-savvy Ustaz with YouTube, Facebook, Twitter, blogs, etc. Nevertheless, a lot needs to be done.

As time is not on his side, Nasrudin shall pen down his action forward, to gain respect and trust of friend and foe in gaining support from the young for reform in this country.
Be open for critics and allow differences of ideas. Instil a steep learning curve process within its organisation.

As PAS Youth is proud to be the pipeline for leadership in PAS, it should also position itself to be the pipeline producing more statesman of Malaysia. Always forward looking and continue to engage.
As Ellen Glasgow said, “All change is not growth, as all movement is not forward”.

Read More “PAS YOUTH has inherited strong roots.It just needs nutrients and sunshine to grow well and bear fruits”  »»

The CHOSEN ONE

Read More “The CHOSEN ONE”  »»
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    8 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    8 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com