Pray For MH370

Pray For MH370

PRESIDEN PPP DISAMAN OLEH BEKAS KETUA PEMUDA PARTI (DWIBAHASA)

Murugiah Saman Kayveas RM10 Juta Kerana Didakwa Memfitnahnya

KUALA LUMPUR, 14 Okt (Bernama) -- Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Senator Datuk T. Murugiah pada Rabu memfailkan saman fitnah dengan menuntut ganti rugi sebanyak RM10 juta terhadap Presiden Parti Progresif Penduduk Datuk M. Kayveas.

Saman itu adalah berhubung kenyataan media oleh Kayveas dan disiarkan oleh beberapa media cetak dan elektronik yang didakwa Murugiah palsu dan berniat jahat.

Ia difailkan oleh peguam Murugiah, Francis Pereira di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini pada pukul 2.30 petang.

Murugiah, yang bertindak sebagai plaintif, dan menamakan Kayveas sebagai defendan bagaimanapun tidak hadir sama di mahkamah bagi pemfailan saman itu.

Dalam pernyataan tuntutannya, Murugiah mendakwa Kayveas telah beberapa kali membuat kenyataan palsu yang berniat jahat terhadapnya dalam beberapa sidang akhbar dan mengetahui bahawa kenyataan itu akan disiarkan dalam media cetak serta elektronik.

Murugiah, yang juga bekas ahli Majlis Tertinggi PPP, mendakwa pernyataan berkenaan diterbitkan oleh akhbar Berita Harian, The Star and The New Sunday Times pada 10 Mei lepas, The New Straits Times Online pada 11 Mei serta di TV3 pada 9 Mei lepas melalui satu temuramah.

"Penerbitan media yang dibuat adalah daripada kenyataan asal defendan yang mendapat kebenaran daripadanya (Kayveas) untuk diterbitkan dan dalam keadaan ini beliau bertanggungjawab terhadap semua penerbitan itu.

"Pernyataan yang dituturkan itu adalah jelas memfitnah yang bermaksud hendak merendahkan saya yang memegang jawatan sebagai senator, timbalan menteri dan ahli Majlis Tertinggi PPP.

"Akibat daripada itu, ia telah mencemarkan nama baik saya dan membawa saya kepada satu penghinaan dan menjejaskan reputasi saya," dakwanya.

Sehubungan itu, selain memohon ganti rugi am sebanyak RM10 juta, Murugiah juga memohon ganti rugi teruk atau teladan, kos lain dan injunksi untuk menghalang fitnah seumpama diterbitkan lagi.

-- BERNAMA


Murugiah sues Kayveas for RM10 mil for defamation


KUALA LUMPUR (Oct 14, 2009): Deputy Minister in the Prime Minister's Department Datuk T. Murugiah today filed a RM10 million defamation suit against People's Progressive Party (PPP) president Datuk M. Kayveas for defaming him.

Murugiah, who was a former PPP supreme council member, filed the suit at the High Court registry here through his lawyer, Francis Pereira.

In his statement of claim, Murugiah said Kayveas had made defamatory statements at several news conferences which was untrue and had an ulterior motive.

He claimed that the statements were published in Berita Harian, The Star and The New Sunday Times on May 10, posted on The New Straits Times Online on May 11, and aired by TV3 on May 9.

"The statements were slanderous and aimed at ridiculing me as a senator, a deputy minister and a PPP supreme council member then.

"As a result, it had tarnished my good name and defamed me and affected my reputation," he said.
Murugiah is also seeking aggravated and exemplary damages and costs, and an injunction to restraint Kayveas from making any further defamatory statement against him.

Bernama

Comments :

0 comments to “PRESIDEN PPP DISAMAN OLEH BEKAS KETUA PEMUDA PARTI (DWIBAHASA)”
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    2 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    2 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com