Pray For MH370

Pray For MH370

SEMANGAT PERKAUMAN YANG DILARANG ISLAM KERANA KEZALIMAN DAN KETIDAKADILAN (Dwibahasa)



Umno dan PERKASA merupakan dua parti ultra nasionalis Melayu yang mengambil Islam setakat yang serasi dengan cita rasa serta selera mereka dan menguntungkan (pragmatisme). Jika dikatakan mereka bersifat assobiyah, mereka boleh mengeluarkan hujah dengan mengatakan Ar Rasul saw cintakan Mekah dan rindu untuk pulang ke kampung halaman. Mereka kata cintakan watan atau tanahair tidak salah di sisi Islam. Adakah tindak tanduk dan kata-kata mereka selama ini bertepatan dengan konsep " Sebaik-baik kamu adalah orang yang bertakwa" dan " ..berrpuak-puak serta berkaum-kaum supaya mengenali antara satu sama lain".(maksud ayat AlQuran)

Ayuh! Gerakkan segera 1 Melayu, 1 Bumi — Zaini Hassan
April 20, 2011

20 APRIL — Orang Cina telah bersatu. Keputusan Pilihan Raya Negeri Sarawak telah membuktikannya. Malah, sebenarnya orang Cina telah pun bersatu sejak dulu lagi.


Perkembangan politik muaasir (kontemporari), selepas era-Mahathirisme dan semasa era-Abdullahisme telah membuktikan ikatan orang Cina lebih utuh dan berpadu. Hubungan kekitaan, kekeluargaan serta brotherhood dan ukhwah orang Cina lebih erat, tanpa boleh ditandingi oleh mana-mana kaum di atas muka bumi Malaysia ini.

Walaupun antara mereka berlainan haluan politik, tapi apabila sampai masa menentukan arah untung nasib kaum Cina – mereka akan bersatu atas pangkahan undi yang sama.

Dalam ekonomi, mereka membantu antara satu sama lain. Dari sekecil-kecil ekonomis kepadalah yang sebesar-besarnya, mereka akan tolong-menolong antara satu sama lain.

Budaya telah berjaya menyatupadukan orang Cina. Dalam masyarakat Cina tiada istilah bidaah yang boleh memesongkan mereka daripada soal budaya dan adat resam bangsa. Bahasa Cina diangkat tinggi, malah ada yang kata orang Cina yang tidak boleh membaca Cina pun akan turut membantu membeli akhbar Cina. Maka itu, akhbar Sin Chew Jit Poh – suara keramat orang Cina, menjadi antara akhbar yang paling tinggi edaran dan keuntungannya di Malaysia.

Sekolah Cina terus dijadikan sebagai cagaran politik utama – yang tidak boleh dikompromi sama sekali.

Pendek kata, orang Cina sebenarnya amat beruntung sekali berada di bumi Malaysia ini. Mereka telah menguasai segala-galanya. Sepuluh teratas orang mereka adalah bilionaire Malaysia. Sebahagian besar kedai yang ada di atas muka bumi Malaysia ini milik mereka. Hampir semua pelajar yang belajar di universiti swasta dan IPTS ternama dan mahal-mahal di negara ini rata-ratanya orang mereka.

Saya telah nyatakan perkara itu dalam Cuit bertajuk Apa lagi orang Cina mahu? tahun lepas. Tulisan itu dipetik sepenuhnya oleh akhbar Straits Times Singapura dan surat pembaca yang saya terima dari republik itu menyokong penuh tulisan itu.

Apa yang saya katakan ini adalah hakikat atau fakta.

Hanya kuasa mutlak politik yang belum dikuasai sepenuh oleh orang Cina, yang lain semua sudah. Kini DAP membawa slogan yang cukup hebat di kalangan masyarakat mereka iaitu Undi untuk Ubah, Enough is Enough (Cukuplah) dan Selamatkan Malaysia.

Slogan itu sebenarnya bukan ditujukan kepada orang lain, tapi khususnya kepada orang Cina. Terpapar megah di dada baju penyokong dan calon DAP dalam pilihan raya Sarawak supaya diubah kepimpinan Melayu Malaysia ini.

Terus terang saya katakan, saya amat menyanjungi orang Cina. Mereka mempunyai matlamat dan masa depan yang cukup jelas. Walaupun tindakan itu berbau politik atau bukan, soalnya mereka cukup bersatu. Politik digunakan sebaik-baik mungkin untuk menyatupadukan kaum itu.

Kita jangan salahkan DAP. Apa yang DAP lakukan itu amat betul untuk masa depan kaumnya. Jika PAS dipergunakan oleh DAP untuk memecahkan bangsanya sendiri, itulah operatif licik DAP.

DAP telah berjaya menjadi parti Cina yang telah menyatupadukan orang Cina. MCA gagal dan SUPP pun gagal. Itu hakikat atas kertas. Malah seorang sahabat saya berbangsa Cina, pengarang sebuah akhbar ternama bersetuju bahawa orang Cina kini ke arah menyokong pembangkang. Pilihan Raya Umum Ke-13 akan digunakan sepenuhnya untuk menyatukan kuasa mereka.

Sebaliknya apa yang orang Melayu buat? Tiada apa-apa. Mereka ialah satu bangsa yang cukup selesa, komplesen, alpa dan tidak peduli. Malah pemikiran mereka cukup bercelaru.

Apa yang harus Umno lakukan? Umno harus berfikiran seperti DAPkah?

Pandangan saya, apa yang Umno harus lakukan sekarang, di masa yang amat terdesak sekarang, ialah melancarkan gelombang perpaduan bangsa – 1 Melayu, 1 Bumi.

Lancarkan segera 1 Melayu, 1 Bumi dalam lingkungan Umno dan parti-parti Melayu yang lain.

Jika PAS degil dan tidak mahu ikut serta, gabungkan dengan puluhan NGO-NGO Melayu yang kini tumbuh bagaikan cendawan di atas bumi Malaysia ini. Perlu diingat NGO-NGO itu wujud kerana mereka dahagakan wadah perjuangan untung nasib bangsa semakin ditinggalkan. Umno harus tarik pertubuhan sukarela ini ke hadapan dan menjadi juara semula dalam soal ini.

Persetankan PAS yang ternyata telah menggadaikan perjuangan bangsa Melayu untuk kepentingan politik totok mereka. Hairan sungguh, para penyokong PAS akan menjadi lebih kuah daripada sudu semasa berkempen, dan mereka tidak pernah sedar bahawa secara senyap-senyap DAP cukup strategik mempermainkan mereka.

Saya kira, sekiranya lima kerusi PAS di Sarawak itu ditandingkan di kawasan Cina sudah pasti mereka akan menang dan ada wakil dalam dewan undangan negeri. Tapi DAP telah mempermainkan mereka. PAS diletakkan di kawasan kaum Bumiputera, bagi membolehkan kaum Bumiputera terus berpecah. PAS seperti biasa, tidak sedar semua itu.

Dalam usaha meniupkan gelombang 1 Melayu, 1 Bumi, tidak salah 1 Malaysia diteruskan kerana ia adalah dasar jangka panjang negara. Parti komponen Cina dalam BN pun tidak akan marah jika Umno melancarkan gagasan 1 Melayu, 1 Bumi kerana bagi mereka orang Cina telah pun bersatu.

Tidak salah bagi orang Melayu melancarkan seruan 1 Melayu, 1 Bumi kerana orang Melayu sendiri belum bersatu.

Dalam tulisan-tulisan saya sebelum ini, saya ada mengatakan orang Melayu berpecah kepada enam golongan. Melayu Umno, Melayu PAS, Melayu PKR, Melayu DAP, Melayu Liberal dan Melayu Atas Pagar.

Orang Melayu cukup berpecah. Orang Cina tidak akan marah sekiranya orang Melayu bersatu kembali. Mungkin DAPlah yang tidak selesa kerana matlamat mereka untuk memecah-belahkan lagi orang Melayu akan gagal.

Bagi DAP, selagi konsep Malaysia Malaysian mereka tidak berlaku, selagi itu mereka akan berusaha keras untuk menjayakannya.

Umno harus meniupkan gagasan 1 Melayu, 1 Bumi ini segera. Orang Melayu harus disatukan segera bagi memastikan mereka menguasai semula politik yang semakin terhakis daripada tangan mereka.

Walaupun Melayu berpecah, namun ada lagi suara-suara segelintir yang amat sayangkan bangsa. Seorang sahabat umpamanya, menghantar SMS semasa tulisan ini ditulis berbunyi: “Tolong tulis...BN jangan lagi bagi kawasan majoriti Melayu kepada wakil MCA, Gerakan dalam PRU akan datang... cukup sudah pengorbanan Umno yang dibalas dengan tuba. MCA dan Gerakan WAJIB akur kerana kalau mereka kalah dengan DAP, wakil mereka tak perlu dilantik dalam kerajaan...”

Itu ialah suara marah. Orang Melayu marah. Tapi kita harus rasional. Susun semula barisan dan gelombang satukan orang Melayu.

Saya bercakap bagi pihak bangsa saya. Gagasan inilah yang turut dimainkan oleh sahabat saya, saudara Ridhuan Tee Abdullah, seorang mualaf Cina yang cukup kental jiwa ultra-Melayunya. Orang Cina amat tidak menggemari beliau di atas semangat assabiyah Melayu beliau itu.

Namun bagi Ridhuan, dan orang Melayu yang lain, mereka amat khuatir dengan perkembangan mutakhir yang berlaku di negara ini sekarang.

Namun, penghargaan harus diberi kepada kaum Bumiputera Sarawak yang telah melaksanakan tanggungjawab mereka dengan begitu betul sekali.

Saya angkat topi kepada kaum Bumiputera Sarawak yang dilihat lebih matang daripada orang Melayu di Semenanjung. Sekiranya mereka tidak bersatu dalam pilihan raya 16 April lalu, maka Sarawak sudah tentu akan jatuh ke tangan orang lain.

Orang Bumiputera Sarawak telah memberi satu petunjuk yang amat berharga supaya diikuti oleh kaum Melayu di Semenanjung.

Namun, orang Melayu Semenanjung berpecah enam. Mereka masih lagi berpecah enam.

Oleh itu menjadi kewajipan Umno; atas nama pejuang-pejuangnya yang terdahulu; dan sebagai parti induk orang Melayu; lancarkan segera slogan 1 Melayu, 1 Bumi bagi menggerakkan semula gelombang kebangsaan bangsa itu.

Melayu harus dan wajib disatukan kembali sebagaimana kita mahu satukan orang Malaysia di bawah semangat 1 Malaysia. Tiada makna adanya 1 Malaysia, jika orang Melayu sendiri pun berpecah.

Kini terletak dalam tangan Umno untuk menentukan hidup atau mati bangsa ini.

Orang Cina sudah ada 1 Cina dalam erti kata tersendiri. Orang Melayu pun perlu ada 1 Melayu, 1 Bumi. Ayuh gerakkan! — Utusan Malaysia

Utusan calls for 1Melayu, 1Bumi movement
By Shannon Teoh
April 20, 2011


KUALA LUMPUR, April 20 — Utusan Malaysia called on its owners Umno today to spearhead a 1Melayu, 1Bumi movement involving all Malay parties — claiming DAP was intent on toppling the country’s Malay leadership.

“What Umno needs to do now, in this pressing time, is to launch a wave of racial unity - 1Melayu, 1Bumi. Launch 1Melayu, 1Bumi immediately with other Malay parties,” assistant chief editor Datuk Zaini Hassan wrote in the Malay daily today.

In his Cuit column, he said that DAP’s slogans in the recently concluded Sarawak state election called for Chinese voters to change the Malay-led government, adding that they already controlled everything and was now aiming for political power.

“Only absolute political power has not been controlled by the Chinese, everything else has been taken. Now DAP bringing great slogans among them, Undi Untuk Ubah (Vote for Change), Enough is Enough and Selamatkan Malaysia (Save Malaysia).

“In truth, those slogans are aimed at no one else but specifically the Chinese. It is displayed proudly on the chests of DAP candidates and supporters in the Sarawak election so that the Malay leadership of Malaysia is changed,” he added.

In his column, he said that the Chinese community was a united force whose “brotherhood” was unmatched by any other race in the country.

He said that despite their different political stands, Chinese voters would unite when the time came to decide the fate of their community.

Zaini also said that the Chinese community helped each other economically and stood together unwaveringly to protect their culture, language and vernacular education.

“The Chinese language is a high priority and it is said that even Chinese who cannot read Chinese will still buy Chinese newspapers.

“In short, the Chinese are actually very fortunate to be in Malaysia. They have controlled everything. The top ten Chinese are Malaysian billionaires,” he wrote.

However, he provided no facts to substantiate the claim that the Chinese community was such a united force.

Zaini said that while DAP has united the Chinese politically, Malays have so far done nothing in response.

“They are a race that is quite comfortable, complacent and apathetic. In fact, their thoughts are quite disorganised,” he wrote.

Zaini said that if PAS refused to participate in the 1Melayu, 1Bumi movement, Umno could join hands with the dozens of Malay NGOs who were established because they were “thirsting to fight for the interests of the race that is increasingly being left behind.”

He added that Chinese component parties in Barisan Nasional (BN) would not be upset with such a move to unite Malays as Chinese were already united.


Sumber: Malaysian Insider

Comments :

0 comments to “SEMANGAT PERKAUMAN YANG DILARANG ISLAM KERANA KEZALIMAN DAN KETIDAKADILAN (Dwibahasa)”
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    5 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    5 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com