Pray For MH370

Pray For MH370

Puasa setahun ? Next?

Alhamdulillah, tarbiyyah di bulan Ramadhan diikuti dengan puasa sunat 6 hari di bulan Syawal mempunyai seolah berpuasa sepanjang tahun menurut Islam.

Ibadah puasa sepanjang bulan di sulami dengan ibadah iringan yang dijanjikan ganjaran berlipat kali ganda jika dilakukan di bulan Ramadhan. Ramai Muslimin dan Muslimat merebut peluang untuk memperbanyakkan ritual sempena bulan yang mulia yang penuh barakah, Namun setelah pergimya Ramadhan dengan menjelmanya Syawal, disiplin ibadah, akhlak mulia dan amal kebajikan semakin kendur kerana tidak membekas di hati. Adakah disebabkan amalan ritual tidak disiapkan dengan persiapan spiritual? Seolah amalan di bulan Ramadhan bersifat rutin adat kebiasaan tahunan kolektif masyarakat yang tidak menghasilkan bertambah iman dan taqwa.

Pihak berwajib perlu mengkaji kesan kepada masyarakat. Perlu ada pemerhatian di kalangan umat dari segi efek, Kaji sifat, perangai, tingkah laku masyarakat Islam pra dan pasca Ramadhan. Cari kayu ukur tanda bertambah iman dan taqwa. Samada secara objektif mahupun subjektif.

Andai semakin baik, teruskan. Bahkan rancakkan lagi. Galakkan mereka. Namun seandainya, kelompok yang berpuasa sepanjang Ramadhan masih gemar mengumpat, mengadu domba, berdengki, rasuah, terlibat dalam penipuan, banyak terlibat dalam perkara yang lagha, syubhah ataupun berdosa, maka pihak berwajib seperti institusi agama mesti mencari punca dan membetulkan masyarakat dengan sedaya upaya dengan tarbiyyah berterusan melalui institusi sedia ada seperti masjid dan surau dengan memperbanyakkan majlis ilmu yang relevan dan kontemporari serta bersifat solusi kepada masyarakat.

'Kursus mingguan' dalam khutbah Jumaat sepatutnya digunakan seoptimanya untuk mengingatkan ketua keluarga supaya bertanggungjawab sepenuhnya dengan ahli keluarga agar kebahagiaan keluarga dikecapi dengan penerapan nilai nilai Islam dalam keluarga insya Allah.

Minal 'aidin wal faizin
Taqaballahu minna wa minkum

Dr Halimah Ali

Comments :

0 comments to “ Puasa setahun ? Next?”
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    6 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    7 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com