Pray For MH370

Pray For MH370

KERAJAAN SELANGOR SUMBANG RM SETENGAH JUTA MISI KE GAZA MELALUI YAYASAN AMAL

Kerajaan Pakatan Rakyat di bawah pimpinan Tan Sri Khalid hari ini menyerahkan cek bernilai RM setengah juta bagi tujuan membantu mengurangkan penderitaan serta kesengsaraan penduduk Gaza akibat serangan Regime Israel yang kini masuk minggu ketiga melalui misi bantuan kemanusiaan Yayasan Amal Malaysia. Turut serta dalam rombongan tadi antara lain ialah Presiden Yayasan Amal Malaysia sendiri, Cikgu Husin dan ADUN Sijangkang Dr Ahmad Yunus Hairi merangkap Pengerusi Yayasan Amal Cawangan Selangor dan Pembantu Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan.Harakah ke Gaza, Yayasan Amal diamanahkan oleh Kerajaan Selangor Menabur Bakti

Julung kalinya, Harakah menyertai misi kemanusiaan ke wilayah yang penuh pergolakan di Gaza,Palestin. Wakil Harakah, Mohd Khalil Abdullah kini sedang berada di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) untuk menaiki pesawat bersama Yayasan Amal Malaysia bagi membuat peninjauan serta memberikan bantuan kemanusiaan kepada mangsa-mangsa kekejaman Israel di Gaza, Palestin.

Pengarah Urusan Harakah, Dato' Kamaruddin Jaffar ketika dihubungi menjelaskan, penyertaan Harakah dalam misi awal ini merupakan satu peluang yang paling berharga, kerana bukan semua media berpeluang berada di Palestin dalam keadaan bergolak ketika ini.

"Ini peluang terbaik Harakah untuk membongkar betapa kejam golongan Zionis yang didalangi Amerika sehinggakan rakyat Palestin hidup dalam penuh kesengsaraan."

"Bukan sahaja misi ini, malah jika ada misi-misi lain yang dianjurkan oleh NGO-NGO atau mana-mana pihak, Harakah sentiasa menghulurkan tangan bagi memberikan bantuan dari segi keperluan tenaga media untuk membuat liputan," jelasnya.

Sementara itu, Ketua Pengarang Kumpulan Harakah, Ahmad Lutfi Othman berharap dengan penyertaan wakil Harakah ini, berita yang tepat terhadap kesengsaraan mangsa dan rakyat Palestin dapat disampaikan.

"Kita mahu membuka minda rakyat,bagaimana realiti sebenar kehidupan dan kesengsaraan yang dilalui di Palestin."

"Diharapkan Harakah dapat mencapai matlamat dan seterusnya membantu anggota misi kemanusiaan yang akan ke Palestin malam ini," jelasnya semasa dihubungi sebentar tadi.

Sementara itu, Mohd Khalil dijangka akan menaiki pesawat jam 10.15 malam nanti dan tiba di Kaherah jam 6.00 pagi serta bertolak pula selama 6 jam untuk berada di sempadan Mesir-Rafah atau dikenali sebagai (Rafah Crossing).

Mohd Khalil semasa dihubungi, memberitahu ketika ini, wakil-wakil media di seluruh dunia serta anggota bantuan yang lain masih menanti di pintu sempadan.

"Ini kerana, pihak kerajaan Mesir masih belum memberikan 'lampu hijau' untuk mereka masuk ke Rafah dan seterusnya menuju ke Gaza yang sedang bergolak," katanya semasa dihubungi Harakahdaily sebentar tadi.

Sumber Harakahdaily

Comments :

0 comments to “KERAJAAN SELANGOR SUMBANG RM SETENGAH JUTA MISI KE GAZA MELALUI YAYASAN AMAL”
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    2 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    2 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com