Pray For MH370

Pray For MH370

MOHD ABDUL WAHID ENDUT LWN WAN AHMAD FARID WAN SALLEH

Penerbit Utusan dalam Mingguan Malaysia telah menggunakan taktik kotornya sekali lagi dengan bertindak tanpa etika dan profesionalisme kewartawanan dengan menyunting wawancara calon PAS PRK 036 Kuala Trengganu, dengan meninggalkan perkataan "tidak" sebelum frasa "mengamalkan rasuah".

Wawancara Wahid, Mingguan Malaysia digesa mohon maaf dan perbetul kesilapan


Wan Nordin Wan Yaacob | Foto Wan Zahari Wan Salleh / HARAKAHDAILY


KUALA TERENGGANU, 11 Jan (Hrkh) - Akhbar Mingguan Malaysia digesa memperbetulkan kesilapan menghilangkan perkataan dalam laporan wawancara bersama Calon PAS, Mohd Abdul Wahid Endut yang tersiar dalam akhbar berkenaan hari ini.

Akhbar milik Utusan Melayu (M) Berhad ini telah menyiarkan wawancara dua calon yang bertanding iaitu Wahid dan calon BN, Dato' Wan Ahmad Farid Wan Salleh di halaman tujuh.

Akhbar itu juga diminta memohon maaf kepada Calon PAS berikutan kesilapan yang bagi Pesuruhjaya PAS, Mustafa Ali sebagai sesuatu yang mungkin disengajakan.

"Kalau tersalah ejaan mungkin kita boleh terima, tetapi ini salah perkataan, seperti disengajakan," katanyakepada wartawan dalam satu sidang medianya di PusatMedia PAS, Kuala Ibai hari ini.

Wawancara yang disiarkan itu antara lain menyebut Wahid kononnya berkata " Saya kenal Allahyarham Razali (Dato' Razali Ismail bekas ahli Parlimen Kuala Terengganu). Allahyarham seorang yang profesional dan mengamalkan rasuah,".

Menurut Mustafa, perkataan 'mengamalkan rasuah' itu sebenarnya salah, sebaliknya setelah beliau meminta penjelasan sebenar Wahid, beliau menyatakan perkataan 'tidak' sepatutnya mendahului perkataan sebelum 'mengamalkan rasuah'.

"Sepatutnya ia ditaip 'tidak mengamalkan rasuah'," kata Mustafa Ali yang turut kesal dengan insiden yang dianggap sebagai kesilapan yang keterlaluan.

Bagi Mustafa, ia melanggar etika dan profesionalisme media, dan beliau mengharapkan ia tidak diulangi.

Beliua turut menyatakan pihaknya kini sedang mengkaji tindakan selanjutnya jika akhbar terbabit tidak membuat pembetulan dan memohon maaf dalam tempoh sebelum hari pembuangan undi.

Selain itu Mustafa juga mengulangi amaran kepada pihak BN agar tifak terus menggunakan media arus perdana untuk menyelewengkan fakta mengenai kenyataan pembangkang.

Malah paling dikesali, isu hudud yang tidak relevan dengan isu yang sepatutnya dibangkitkan dalam pilihan raya kecil ini dimainkan sekali lagi oleh akhbar arus perdana, katanya.

Mereka kekurangan modal dan isu untuk menghentam pembangkang hingga isu yang tidak ada kena mengena dengan situasi kempen dimainkan dalam media, katanya.

Mustafa sekali lagi memberi amaran kepada pihak terbabit agar profesional dalam melaporkan kenyataan mana-mana pihak yang terbabit dalam pilihan raya kecil iniTiga kesilapan pilih Wan Farid

Mohd Rashidi Hassan /HARAKAHDAILY

KESILAPAN besar Umno ialah dengan meletakkan Wan Ahmad Farid Wan Salleh menjadi calon Barisan Nasional untuk mempertahankan kerusi Allahyarham Razali Ismail.

Silap bukan kerana Wan Farid calon pilihan Perdana Menteri, Abdullah Ahmad Badawi yang tidak diterima kumpulan TPM, Mohd Najib Abdul Razak.

Walaupun ada cerita-cerita orang Umno, Najib lebih suka jika Roslan Awang Chik, Presiden Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia menjadi calon.

Wan Farid dan Roslan berseteru. Roslan yang dikenali lebih rapat dengan TPM sebelum ini adalah Ketua Umno Bahagian Kuala Terengganu yang ditewaskan oleh Wan Farid ketika menjadi Setiausaha Politik Abdullah beberapa tahun lepas.

Perseteruan ini bukannya persepsi. Perseteruan ini adalah realiti yang tidak dapat ditolak Umno, akibat perpecahan dalaman yang serius. Perseteruan yang berpanjangan ini merupakan kesilapan pertama Umno.

Sehingga ada orang-orang Umno tertentu, sudah menyatakan sokongan dan kesediaan untuk mengundi calon PAS, Mohd Abdul Wahid Endut secara diam-diam.

Hari ini Umno-BN yang meletakkan Wan Farid sebagai pengganti Razali, berkempen dengan memuji kehebatan serta jasa-jasa bekas Ahli Parlimen itu.

Rakyat di luar Terengganu boleh dibohongi. Tetapi orang-orang Umno dan rakyat Terengganu sendiri menyaksikan bagaimana ketika hayat Razali, beliau diketepikan dan dikalahkan oleh orang-orang Wan Farid dalam pemilihan bahagian.

Bagaimana mungkin Wan Farid atau Umno KT, boleh menjaja beliau sebagai kesinambungan legasi Razali, jika allahyarham bekas timbalan menteri itu langsung tidak dipedulikan ketika hayatnya?

Kesilapan kedua ialah soal personaliti Wan Farid. Bukan soal hendak dibahaskan dia orang baik atau jahat. Bukan juga nak dibangkitkan kegemarannya berkaraoke.

Masalahnya ialah beliau tidak dilihat mewakili golongan marhain dan golongan miskin bagi negeri Terengganu, yang sentiasa terletak dalam kelompok negeri-negeri termiskin di Malaysia.

Masalahnya bukan pada rakyat sahaja. Ada kalangan orang-orang Umno sendiri yang mendakwa Wan Farid jenis 'hidung tinggi'. Barangkali beliau tidak begitu, mungkin pada raut wajahnya kelihatan begitu tetapi hatinya tidak.

Soalnya perkara ini bukan persepsi atau ia menjadi bahan serangan kempen PAS untuk memburuk-burukkan personaliti lawan.

Ianya adalah hakikat yang berlaku, wujud dalam Umno sendiri. Sehingga ada kalangan Umno yang mendakwa, jika pun keluarga Wan Farid membuat kenduri, beliau lebih mengutamakan kawan-kawan di KL daripada orang Terengganu sendiri. Itu cerita orang Umno, entah betul entah tidak.

Tetapi, jika TPM sendiri yang risau dengan personaliti calon BN ini, dan meminta beliau lebih tersenyum kerana raut wajahnya yang serius berbanding Abdul Wahid, maka ada banyak perkara yang 'tidak kena' kepada calon BN itu.

Kesilapan ketiga ialah isu penguasaan kekayaan negara, sama ada peruntukan dari Kerajaan Persekutuan dan penggunaan wang royalti yang dikaitkan dengan Wan Farid serta Idris Jusoh dan anggota keluarga mereka.

Orang-orang Umno ramai yang tidak berpuashati dengan penguasaan kedua-dua mereka kepada hasil kekayaan negeri. Penglibatan abang calon BN iaitu bekas Adun Ladang, Wan Hisham Wan Salleh dalam projek besar Monsoon Cup diratib dibibir orang Umno.

Kedua-duanya Wan Farid dan Idris dikatakan tidak disenangi kumpulan Menteri Besar, Ahmad Said.

Kedua-dua mereka adalah kroni rapat menantu PM, Khairy Jamaluddin Abu Bakar yang juga Ahli Parlimen Rembau dan Patrick Lim yang dikenali sebagai Patrick Badawi.

Ketiga-tiga isu ini adalah isu besar kepada Umno. Ianya bukan rahsia dan amat diketahui oleh rakyat, khususnya pengundi-pengundi di KT.

Hakikat daripada ini menyebabkan, BN menjadi terlalu defensif. BN tidak mampu lagi menjual idea pembangunan.

Mereka terpaksa menjawab isu-isu ini sebelum rakyat menjatuhkan hukuman terhadap BN.

Bagaimanapun di kalangan BN juga sedar bahawa tidak mungkin dalam tempoh seminggu dua ini semuanya dapat di atasi.

Bagaimana mungkin calon BN yang sudah lama dikenali termasuk dalam golongan elitis yang tidak mesra rakyat, boleh mengubah sikapnya dalam tempoh dua minggu.

Bagaimana mungkin seseorang yang sifatnya susah untuk 'manis muka' boleh diterima rakyat hanya selepas menjadi seperti 'badut sarkas' dalam tempoh dua minggu sahaja?

Hakikatnya, angin perubahan rakyat selepas PRU Mac 2008 sudah tidak dapat lagi dibendung. Umno sudah semakin tidak relevan dan BN semakin tidak diterima rakyat.

Implikasi kekalahan Wan Farid bukan setakat beliau hilang jawatan timbalan menteri, senator atau setiausaha politik, ia adalah signal bahawa rakyat terus menolak legasi Abdullah dan tidak menerima kepimpinan yang bakal diwarisi Najib.

Comments :

0 comments to “MOHD ABDUL WAHID ENDUT LWN WAN AHMAD FARID WAN SALLEH”
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    2 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    2 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com