Pray For MH370

Pray For MH370

KERTAS UNDI DAN PENGALAMAN PETUGAS PILIHANRAYA TIDAK BOLEH DIJUAL BELI

Seruan kepada Para Petugas Pakatan Rakyat sebagai Polling Agent dan Counting Agent agar mempersiapkan diri dengan segala ilmu selok belok pilihanraya khususnya tentang bidang tugas serta segala tipu helah dan muslihat musuh pada hari pembuangan undi. Segala borang-borang yang digunakan hendaklah diketahui secara terperinci. Perjalanan pilihnraya, kesalahan serta Akta Pilihanraya harus diulangkaji. Jaga kesihatan anda. Tidur hendaklah mencukupi. Jika difikirkan kurang mampu memikul amanah besar ini, beritahu pimpinan secepat mungkin agar penggantian dapat diusahakan. Jika ada masalah peribadi atau rumah tangga yang boleh menganggu tumpuan dan fokus, sila tarik diri awal-awal lagi. Banyakkan berdoa dan berzikir.


BN disyaki dalangi jual beli kertas undi


Ketika tidak sampai 48 jam lagi penduduk Kuala Terengganu akan membuang undi difahamkan berlaku kegiatan jual beli kertas undi sedang giat dijalankan Barisan Nasional (BN).

Timbalan Pengarah Jabatan Pilihan raya PAS Pusat, Dato' Wan Abdul Rahim Wan Abdullah berkata, pihaknya telah mengenal pasti kegiatan tersebut daripada masyarakat Cina yang diberikan tawaran berkenaan.

"Kita dapat mengenal pasti tawaran kepada pengundi Cina menerusi satu perjanjian bagi mengeluarkan kertas undi kosong untuk diisi dengan harga RM1,000 seorang oleh BN," katanya di sini petang ini.

Menurutnya ia merupakan tindakan terdesak pada saat akhir BN bagi memenangi pilihan raya ini dengan menggunakan politik wang serta penipuan.

"Modus operandinya setelah pengundi tersebut bersetuju untuk menyerahkan kertas undinya, pengundi berkenaan akan mengeluarkan kertas undi yang kosong.

"Kertas undi berkenaan kemudiannya akan ditandakan oleh petugas BN di luar kawasan mengundi yang seterusnya dilipat untuk dibawa masuk kembali ke dalam tong undi," ujarnya.

Walau bagaimanapun, Wan Abdul Rahim berkata pihak yang merancang tindakan tersebut lupa kepada peraturan Suruhanjaya Pilihan Raya iaitu Jadual 2 Peraturan Pilihan Raya (Perjalanan Pilihan raya) 1981, arahan-arahan sebagai panduan kepada pemilih.

"Ia menyatakan bahawa setiap pengundi dikehendaki melipat dua kertas undi sebelum dimasukkan ke dalam tong," katanya.

Sedangkan menurutnya, dalam penipuan yang dirancang itu, mereka tidak akan melipat dua kertas undi tersebut.

Oleh itu katanya, polling agent perlu peka semasa membuat pemantauan terhadap kecenderungan orang yang memasukkan kertas undi yang dibawa daripada luar.

"Polling agent yang dilantik akan bertindak membuat bantah terhadap pengundi yang didapati melakukan perkara tersebut.

"Tindakannya termasuk meminta pegawai SPR yang bertugas menjalankan pemeriksaan badan ke atas pengundi yang disyaki," katanya.

Justeru, pihaknya menyeru kepada semua pihak yang merancang melakukan kegiatan ini agar menyedari akan kesalahan dan risikonya.

"Mereka boleh didakwa di mahkamah dan dihukum denda atau penjara atau kedua -duanya sekali," ujarnya.

Ditanya mengenai tempoh kegiatan tawar menawar itu, beliau menjelaskan ia difahamkan bermula sejak seminggu lalu.

Intan Abdullah intan@harakah.net.my

Comments :

0 comments to “KERTAS UNDI DAN PENGALAMAN PETUGAS PILIHANRAYA TIDAK BOLEH DIJUAL BELI”
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    2 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    2 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com