Pray For MH370

Pray For MH370

HARON DIN BERI FORMULA SELESAI KEMELUT PERAK

Dato' Dr Haron Din seorang tokoh agama yang tidak asing lagi juga merupakan pengasas Darus Syifa' serta Persatuan Perubatan Islam Bandar Baru Bangi. Anak murid beliau antaranya ialah Dato' Ismail Kamus, Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man, Dato' Amran Kasimin dan ramai lagi tokoh-tokoh agama serta pemimpin negara. Antara anak murid beliau yang tidak asing lagi bagi rakyat Perak ialah Tuanku Dr Raja Nazrin.

Ustaz Dato' Harun Din mempunyai banyak hobi antaranya ialah mengkaji bintang (astronomi) , memburu dan memancing. Beliau kerap pergi memburu bersama VVIP serta Raja-Raja Melayu. Oleh kerana Dato' Haron Din juga seorang pengamal perubatan Islam, beliau kerap dipanggil oleh Kerabat Diraja negeri-negeri di Malaysia untuk "membuang" makhluk halus di istana, memagar rumah orang kaya dan Kerabat Diraja serta merawat penyakit ganjil puteri dan putera Sultan-Sultan.

Begitulah sedikit kelebihan dan "authority" yang dikurniakan ALlah kepada Dato' Haron Din sehingga ditohmah oleh Tun Dr Mahathir sebagai menjual air jampi pada suatu ketika dahulu tatkala timbul isu Mahathir menyindir Nabi Saw menyimpan janggut dan tidak bercukur kerana zaman itu tiada pisau cukur. Ustaz Haron Din juga pernah difitnah membela jin dan mendapat bekalan jin dari Mekah setiap kali beliau pergi umrah dan Haji.

Di bawah ini merupakan preview wawancara Harakah mengenai kemelut di Perak. Saudara nilailah sendiri kebenaran kata-kata beliau bagi yang masih ragu-ragu mengenai jalan keluar dari krisis di Perak. Usah lihat kapasiti beliau sebagai Timbalan Mursyidul Am PAS kelak saudara akan bersikap prejudis dan berkata "patut la dia cakap gitu, sebab dia orang PAS".

Nizar dan Sultan ada tafsiran sendiri, biar rakyat tentukan kata Haron Din

Bagi tokoh agama yang terkenal, Dato' Dr Haron Din menasihatkan agar kemelut yang berlaku di Perak ini diselesaikan dengan cara paling baik iaitu mengembalikan kuasa kepada rakyat untuk membuat keputusan melalui pilihan raya seluruh negeri.

Timbalan Mursyidul Am PAS itu juga berpendapat, perselisihan tafsiran undang-undang di antara Sultan Perak, Raja Azlan Shah dan Menteri Besar Perak Dato' Seri Nizar Jamaluddin merupakan proses biasa dalam amalam demokrasi, dan bukan kali pertama berlaku di Malaysia dan mana-mana negara di dunia.

"Nizar tidak meletakkan jawatan kerana dia memegang amanah rakyat, dia hendak kembalikan semula kepada rakyat. Itu tafsirannnya.Saya tidak nafikan Tuanku Sultan ada tafsirannya. Jadi jika ada perselisihan tafsiran undang-undang, maka saya tidak fikir itu boleh dinamakan sebagai derhaka.

"Ini sepatutnya diselesaikan dengan cara paling baik iaitu, kembalikan kepada rakyat. Biar rakyat yang menentukan. Atau kita berlapang dada dan bersabar sedikit, biar Mahkamah Tinggi memutuskan kesahihan pelantikan menteri besar kedua," katanya dalam satu wawancara eksklusif dengan Harakah baru-baru ini.

Dalam pada itu beliau menegaskan Raja-raja Malaysia perlu dikekalkan pada takhta yang sedia ada dan rakyat diseru supaya bersatu dan mengekalkan kedudukan mereka.

Beliau antara ulama yang dekat dan rapat hubungannya dengan istana menjelaskan istilah 'sembah derhaka' yang dimanipulasi oleh plebagai pihak khusunya media sedangkan ianya bukan satu bentuk tindakan derhaka yang sebenarnya.

"Sembah derhaka' bermaksud apa yang diminta oleh seorang Raja atau Sultan tidak dapat dipenuhi atau ditunaikan oleh seorang hamba rakyat. Sama ada kecil atau yang besar. Seorang rakyat akan menuturkan bahawa 'patik sembah derhaka'. Bukan yang kita fahami itu derhaka adalah melawan atau menyakiti Raja," katanya yang cuba membandingkan pelbagai perbuatan menderhaka yang dilakukan oleh pemimpin sebelum ini.

Katanya, yang tidak mahu mendedahkan secara terperinci, memang berlaku perbuatan menderhaka yang tidak diketahui umum.

"Ada pemimpin disuruh Raja untuk 'briefing' pada hari tertentu tentang perkembangan negeri, langsung tak datang. Ada yang Raja suruh buat projek untuk rakyat, tetapi pemimpin tak buat. Ada Sultan yang suruh hentikan projek tertentu kerana membazir, mereka terus buat.

"Ada raja suruh bantu ekonomi orang Melayu, dengan bantu projek tertentu tetapi beri pada kroni mereka pula malah ada Raja beritahu saya, ada pemimpin yang terajang pintu istana kerana tidak puas hati.

"Ini semua saya dapat tahu dan ada antara Raja-raja yang beritahu sendiri kepada saya. Inilah perangai mereka... ini jauh lebih derhaka lagi," katanya.


Azamin Amin /Foto Wan Zahari Wan Salleh/ harakahdaily

Comments :

0 comments to “HARON DIN BERI FORMULA SELESAI KEMELUT PERAK”
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    2 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    2 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com