Pray For MH370

Pray For MH370

PETUGAS DAN PENYOKONG PAKATAN RAKYAT: ARAHAN POLIS & SPR PERIHAL PRK

1. Pihak Polis akan merampas sepanduk atau risalah yang menghina, menghasut atau boleh membangkitkan kemarahan mana-mana pihak dalam porses penamaan calon.

2. Polis akan mengiringi perarakan ke pusat penamaan calon.

3. Semua calon tidak menunggu hingga ke saat akhir untuk menyerahkan borang pencalonan kerana tempoh yang diberikan hanya satu jam iaitu dari pukul 9 hingga 10 pagi.

4. Parti dalam Pakatan Rakyat yang tidak bertanding di ketiga-tiga kawasan PRK, tidak dibenarkan memperagakan bendera, logo atau kain rentang serta memohon permit berceramah.

Sepanduk menghina, hasut akan dirampas: Polis


Polis akan merampas sepanduk atau risalah yang menghina, menghasut atau membangkitkan kemarahan mana-mana pihak yang dibawa oleh penyokong parti politik ketika proses penamaan calon pilihan raya kecil Parlimen Bukit Gantang, pagi esok.

Ketua Polis Perak, Datuk Zulkifli Abdullah, berkata polis juga akan menahan pembawa sepanduk atau pengedar risalah untuk disiasat mengikut akta yang bersesuaian.

Katanya, tindakan proaktif itu bertujuan mengelakkan kekecohan kerana polis bukan hanya bertindak selepas berlaku kejadian yang tidak diingini.

"Kita mahu proses penamaan calon yang meriah tetapi tiada kekecohan. Saya memberi amaran jangan ada pihak yang cuba menghasut atau membangkitkan kemarahan pihak lain.

"Polis ada anggota yang mencukupi untuk bertindak.

"Anggota kita juga akan mengiringi perarakan membawa semua calon ke pusat penamaan calon di Dewan Majlis Perbandaran Taiping pagi esok," katanya kepada pemberita di sini, tengah hari tadi.

Berita harian
--------------------------------------------------------------------------------------
SPR Minta Calon Datang Awal Ke Pusat Penamaan

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) meminta semua calon pilihan raya kecil Dewan Undang Negeri (DUN) Bukit Selambau supaya datang awal ke pusat penamaan calon esok bagi mengelak sebarang masalah.

Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata sehingga petang ini, seramai 14 bakal calon termasuk 12 calon Bebas telah membayar deposit kepada SPR untuk bertanding merebut kerusi tersebut.

Beliau meminta semua calon supaya tidak menunggu hingga ke saat akhir untuk menyerahkan borang pencalonan kerana tempoh yang diberikan hanya satu jam iaitu dari pukul 9 hingga 10 pagi.

"Ini pertama kali kita menghadapi pilihan raya kecil yang membariskan begitu ramai calon. Penyerahan awal borang pencalonan membolehkan Pegawai Pengurus Pilihan Raya menyemak dengan teliti bagi mengelak sebarang masalah," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas meninjau persediaan di pusat penamaan calon di Sekolah menengah Teknik I di sini Sabtu.

Wan Ahmad berkata tujuh kakitangan SPR termasuk Pegawai Pengurus Pilihan Raya ditugaskan bagi melicinkan urusan penyerahan, penyemakan dan pengesahan borang pencalonan di pusat penamaan itu.

Katanya calon Bebas boleh memilih 20 simbol yang disediakan sebagai lambang calon dalam kertas pengundian dan bagi mengelak kekeliruan, semua senarai calon akan dicetak dalam satu helai kertas undi sahaja.

Pada pilihan raya kecil 7 April ini, Barisan Nasional (BN) meletakkan Timbalan Pengerusi MIC Kedah, Datuk S Ganesan manakala Parti Keadilan Rakyat (PKR) menyenaraikan seorang usahawan, S Manikumar

BERNAMA
-------------------------------------------------------------------------------------
‘Irrelevant parties’ cannot display party flags at by-elections


DAP and other irrelevant parties in Pakatan Rakyat are barred from displaying party materials during the tri by-elections in Bukit Selambau, Bukit Gantang and Batang Ai.

Election Commission deputy chairman Datuk Wan Ahmad Wan Omar said that as Pakatan Rakyat was a loose coalition which was not legally recognised, its component parties were not allowed to display party flags, banners and logos during the campaign period.

“We also do not allow irrelevant parties to apply for ceramah permit.

For example, in Bukit Selambau, we only allow PKR to apply for ceramah permits and display party materials. In Bukit Gantang only PAS flags can be displayed, he said.

However, Barisan Nasional component parties were free to display their respective party flags as it was a legally recognised coalition, he added.

He said this after visiting the nomination centre in SM Teknik 1 here on Saturday.

Declaring that Bukit Selambau was now under police jurisdiction, Wan Ahmad said loud music, blasting radios and loud speakers were not allowed when candidates parade with their supporters to the nomination centre.

By LOOI SU-CHERN and SIRA HABIBU/staronline

Comments :

0 comments to “PETUGAS DAN PENYOKONG PAKATAN RAKYAT: ARAHAN POLIS & SPR PERIHAL PRK”
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    2 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    2 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com