Pray For MH370

Pray For MH370

PAS BANTAH IJN DIJUAL

Sekali lagi BN/UMNO menunjukkan belangnya apabila kabinet bersetuju menjual 99% saham Institut Jantung Negara kepada Sime Darby. Kini Sime Darby mempunyai Subang Jaya Medical Center dan rata-rata pesakit jantung bahkan VVIP serta orang yang berada memilih IJN sebagai hospital pilihan untuk menjalani pembedahan sama ada angioplasty atau open heart surgery. Faktor utamanya ialah kos yang berpatutan dan keduanya ialah pengalaman team pakar yang mempunyai track record kejayaan yang hebat.

Kerajaan BN/UMNO masih tidak "berhati perut" serta sensitif dengan keperitan rakyat marhaen dalam suasana kegawatan ekonomi serta buat "tak faham" pentingnya tidak mewujudkan suasana MONOPOLI dalam apa jua bentuk penyediaan perkhidmatan atau bekalan produk. Lihat sahajalah apa keadaan sebenar dengan bekalan barangan asas seperti beras, tepung, gula, baja dan lain-lain. Pihak kerajaan sendiri diugut dan di"ransom" oleh syarikat pengimport dan pengedar seperti Kuok Brothers dengan mengurangkan bekalan barangan seperti gula dan baja di pasaran tempatan agar tuntutan kenaikan untuk menaikkan harga barangan tersebut dibenarkan oleh Kerajaan. Apa dah jadi dengan perkhidmatan TOL di lebuhraya utama yang mana kenaikan tol tidak dapat dibendung?

Buat masa sekarang, waiting list untuk pembedahan jantung di IJN begitu panjang. Alternatif lain kepada rakyat biasa bagi menjalani pembedahan jantung ialah Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM). Untuk menjalani pembedahan di Pusat Perubatan seperti SJMC atau Pantai, kos dianggarkan sekitar RM40,000/= hingga ke RM100,000/= sahaja.

PAS bantah IJN dijual pada Sime Darby
Irwan Muhammad Zain / Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 19 Dis (Hrkh) - PAS membantah keras hasrat kerajaan mahu menjual Institut Jantung Negara (IJN) kepada Sime Darby Berhad.

ImagePenjualan IJN atas dasar penswastaan itu menandakan kedudukan kewangan negara barada pada tahap kritikal akibat dari penyelewengan dan rasuah yang semakin meningkat, kata Ketua Penerangan PAS Pusat, Mahfuz Omar.

"Kita mempersoalkan apa keperluan terdesak kerajaan mahu menjual IJN ini kepada Sime Darby sedangkan IJN tidak menghadapi masalah kewangan sebaliknya kerajaan yang menghadapi masalah kewangan.

"Kalau Kementerian Kewangan sudah tidak mampu menguruskan IJN serahkan saja kepada Kementerian Kesihatan," kata beliau ketika dihubungi sebentar tadi.

Beliau turut mempersoalkan apakah hasrat kerajaan mahu menjual IJN kepada Sime Darby kerana ada pihak tertentu yang bakal memperolehi keuntungan.

Mahfuz menegaskan PAS mebantah penjualan IJN kerana kerana selama ini institusi itu sedikit sebanyak membantu rakyat yang tidak berkemampuan.

Selain itu beliau berkata, banyak projek yang diswastakan di negara ini mengakibatkan bayaran yang meningkat dan beliau tidak melihat mana-mana projek yang diswastakan bayarannya menurun.

"Sudah tentu apabila bayaran meningkat ia akan membebankan golongan berpendapatan rendah," kata beliau.

Beliau juga menegaskan apa yang penting ialah sama ada penswastaan boleh menjamin kecekapan dan keberkesanan khidmat yang diberikan.

"Bila diswastakan tentu akan ramai doktor pakar memilih untuk berkhidmat di hospital swasta kerana tawaran gaji dan beberapa insentif yang menarik dan akhirnya hospital kerajaan tidak lagi mempunyai doktor pakar," tegas Mahfuz.

Bernama pada 17 Disember lalu melaporkan Sime Darby Berhad melalui Sime Darby Healthcare telah menulis surat kepada kerajaan menyatakan hasratnya membeli kepentingan dalam IJN Holdings Sdn Bhd.

Kabinet pada prinsipnya sudah bersetuju untuk menjual kepentingan Kementerian Kewangan kepada Sime Darby Healthcare.

IJN ditubuhkan untuk membantu rakyat mendapatkan rawatan jantung pada kadar yang lebih murah berbanding hospital swasta.

Ketika ini, Kementerian Kewangan melalui syarikat Menteri Kewangan diperbadankan memiliki 99 peratus saham IJN.

Comments :

1
Unknown said...
on 

TERKINI: KABINET BERSETUJU MENANGGUHKAN PENJUALAN IJN.

 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    5 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    5 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com