Pray For MH370

Pray For MH370

YOU 'RE FIRED, I QUIT FIRST


Ura-ura atau cakap politik untuk merombak silibus kursus BTN berlaku secara kebetulan memandangkan Kabinet sebelum ini pernah membincangkan cadangan untuk merombak kurikulum kursus berkenaan agar selari dengan peredaran masa kata Menteri Pengajian Tinggi.

Bagaimana pula dengan ulasan, jawapan serta hujah TPM dan Menteri-Menteri dari UMNO?
GPMS juga turut menyokong Menteri-Menteri UMNO.

Rombak Kurikulum BTN Sudah Lama Dicadangkan - Khaled

KUALA LUMPUR, 1 Dis (Bernama) -- Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin Selasa menolak dakwaan bahawa keputusan untuk merombak kurikulum dalam kursus Biro Tata Negara (BTN) menunjukkan kerajaan akur dengan desakan pembangkang.

Sebaliknya beliau berkata, "Sebelum perkara itu dibangkitkan oleh pembangkang memang kita (Kabinet) sudah berbincang dan lihat bagaimana perlunya modul dan pendekatan BTN laksana programnya. Perlu ambil kira suasana dan keadaan yang berubah dari segi tahap pendidikan rakyat yang meningkat, tahap pendedahan kepada pengetahuan dan lain-lain. Pada saya perkara itu kebetulan," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Mohamed Khaled diminta mengulas keputusan kabinet semalam yang bersetuju untuk merombak kurikulum dalam kursus BTN supaya ia lebih sesuai untuk semua kaum sejajar dengan konsep 1Malaysia.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz yang mengumumkan perkara itu di Parlimen semalam berkata keputusan Kabinet minggu lalu itu dibuat bagi memastikan kursus tersebut tidak tertumpu kepada satu kaum sahaja dan tidak memecahkan rakyat mengikut etnik.

Sebelum ini barisan pembangkang telah membangkitkan isu sama dengan mendakwa kursus-kursus BTN sebagai salah satu cara doktrinasi oleh Barisan Nasional (BN) selain dijadikan tempat memupuk semangat perkauman di kalangan peserta yang boleh memecah-belahkan masyarakat berbilang kaum di negara ini.

Sementara itu, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Maslan berkata kurikulum BTN akan melalui proses penambahbaikan bagi mencerminkan Gagasan 1Malaysia.

"Kita akan masukkan semangat patriotisme dalam konteks 1Malaysia, kita akan tambah nilai-nilai murni di dalam gagasan itu," kata Ahmad kepada pemberita di lobi Parlimen.

Katanya lapan nilai-nilai murni yang terdapat pada gagasan 1Malaysia yang akan diterapkan ialah budaya berprestasi tinggi, berilmu, ketepatan, inovasi, integriti, ketabahan, kesetiaan dan kebijaksanaan.

Beliau berkata kurikulum BTN telah mula ditambah baik sejak 15 April 2009, manakala kursus dan seminar 1Malaysia mula diadakan di dua buah negeri iaitu Melaka dan Sabah sejak Jun.

BERNAMA


Lagi: ROMBAK BTN KABINET AKUI ADA YANG TAK KENA

lagi: Yayasan 1Malaysia Sambut Baik Keputusan Kabinet Rombak Program BTN

Comments :

0 comments to “YOU 'RE FIRED, I QUIT FIRST”
 

x

Photobucket

e


Popular Posts

Followers


View My Stats

pautan lain

  • - Mesyuarat Agung Khas AMALNITA perihatin Pelancaran Tabung PDS AMALNITA dan anda
    5 years ago
  • "Paciaru" atau breakfast. - Yb Meru bersama Mr.Maniam turun padang memantau jalan2 berlubang di susur keluar highway Setia Alam ke Jln Meru dan Jln Korporat Kawasan Meru ...
    5 years ago

Ab

zwani.com myspace graphic comments

x

Photobucket

Recent Comment

ISLAMICITY

SEARCH THE TRUTH

Search in the Quran
Search:
Download | Free Code
www.SearchTruth.com